To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Klocki / tarcze hamulcowe

mitsu00 - 15-10-2011, 21:39

Cytat:

mitsu Tak, żeby Ci przypadkiem nie "pomogły pracować" Twojemu klockowi :D
Jeszcze kilka takich sarkazmów z twojej strony i sam ci coś zapodam...... :mrgreen:
Godlike - 15-10-2011, 22:24

dzięki za pomoc Panowie.. zaraz w poniedziałek podjadę do "poprawki". Dobrze, że poprosiłem o stary komplet i ich nie wyrzuciłem, bo skorodowane nie są.. szkoda by było.. a co może się stać jak jeździ się bez tych blaszek?

p.s. a między wasze "klocki" się mieszał nie będę :D

thx anyway

mitsu00 - 15-10-2011, 22:28

Godlike napisał/a:
dzięki za pomoc Panowie.. zaraz w poniedziałek podjadę do "poprawki". Dobrze, że poprosiłem o stary komplet i ich nie wyrzuciłem, bo skorodowane nie są.. szkoda by było.. a co może się stać jak jeździ się bez tych blaszek?

p.s. a między wasze "klocki" się mieszał nie będę :D

thx anyway
Wez je tylko wyczysc szczotka miedziana i zaaplikuj paste miedziana lub jeszcze lepiej aluminiowa na zewnetrzna strone blaszek.
jaceksu79 - 15-10-2011, 22:30

Godlike napisał/a:
..... a co może się stać jak jeździ się bez tych blaszek?

A to, że zaraz po tym jak ułożysz nowe okładziny hamulcowe na tarczy to będziesz dostawał regularnej nerwicy ( chciało by się napisać coś innego ale cenzura :D ) podczas jazdy po drobnych nierównościach :wink:

[ Dodano: 15-10-2011, 22:38 ]
PS. jeszcze jedna drobnostka jak już mamy być perfekcyjniejsi niż asio :wink:
unikaj smarów miedzianych lub innych z tego typu dodatkami ( alu też)- to właśnie one szczególnie ułatwiają korozję zacisków hamulcowych(powstaje ogniwo galwaniczne) oraz właśnie tychże blaszek. Poszukaj smaru do zacisków - nie pamiętam nazwy, ale mają szarawą barwę, a dodatki w nich stosowane są niemetaliczne :wink:

13zbyszek13 - 16-10-2011, 09:57

jaceksu79 napisał/a:
mitsu Tak, żeby Ci przypadkiem nie "pomogły pracować" Twojemu klockowi :D

:D :D :D :D

Exiu - 17-10-2011, 11:21

Panowie,

czy cena prawie 800zł za oryginalne tarcze hamulcowe (obie) na tył jest duża? Ponoć jest to jeszcze mało dostępny produkt...

A może Wy wymienialiście?

moje auto to Out 2007 2.0 DID.

mitsu00 - 17-10-2011, 12:16

Exiu napisał/a:
Panowie,

czy cena prawie 800zł za oryginalne tarcze hamulcowe (obie) na tył jest duża? Ponoć jest to jeszcze mało dostępny produkt...

A może Wy wymienialiście?

moje auto to Out 2007 2.0 DID.
W/g mnie bardzo duzo. Za moich czasow OII przejechalem 80 kkm na zamiennikach ASHIKA i BLUE PRINT på 110 zl/sztuka i dzialaly wysmienicie. Nie widze zatem sensu placic 4 razy tyle za produkt o podobnych parametrach.

Jaceksu79,
Pytanie do ciebie jako byly mistrz: jak radziliscie sobie w warsztacie z zapieczonymi srubami mocujacymi zaciski do tarcz, np na przedniej osi? Wczoraj przy wymianie kol z letnich na zimowe, chcialem rowniez rozebrac, przeczyscic zaciski, przesmarowac prowadnice i takie tam, ale pocalowalem przyslowiowa klamke, bo za nic w swiecie nie moglem tych srub odkrecic. Probowalem z dluga dzwignia i nic. siedza jak beton, a balem sie szarpac zeby przypadkiem auto nie spadlo mi z lewarka.
Uzywaliscie czasem udaru jak wulkanizatorzy przy odkrecaniu kol? Bylbym wdzieczny za pomoc.

jaceksu79 - 17-10-2011, 21:22

mitsu00 napisał/a:

Pytanie do ciebie jako byly mistrz:

Nigdy nie byłem mistrzem ASO

mitsu00 napisał/a:

jak radziliscie sobie w warsztacie z zapieczonymi srubami mocujacymi zaciski do tarcz..

Zacisk do tarcz? - nie chcę czepiać się słówek ale jakoś tego nie widzę..

A jeżeli cokolwiek jest już zapieczone to skutkuje tylko dobre doświadczenie mechanika - odrdzewiacz, ewentualnie palnik, jak mechanik uzna za stosowne to i klucz udarowy lub sam udar aby zruszyć śrubę oraz tzw. "ręka dobrego kowala" :wink: -a jeżeli już coś się urwie - tak też się zdarzało to należało doprowadzić to do stanu poprzedniego - czyli stanu sprawności.

mentosik - 07-03-2016, 15:04

Czy przez 5 lat coś się zmieniło? Jakieś nowe technologie i można coś fajnego kupić?
Moje tarcze na przedzie na przyszłą zimę będę musiał wymienić i nie wiem czy kupić to co polecaliście 6/7 lat temu jest dalej na topie. Czyli tarcze blue print a klocki albo trw albo ashika.

U mnie pisk jest przy delikatnym hamowaniu przy małej prędkości. W korku jak się podsuwam i delikatnie hamuję.

michu300 - 07-03-2016, 15:30

Teraz widzę, że producentów mnósteo... Ashika jest ok, cały komplet najlepiej mi się spisywał. Zdążyłem przetestować jeszcze Hella Pagid, ale nie polecam - piszczały.
krecisie - 07-03-2016, 17:08

bierz Zimermana , ja jestem bardzo zadowolony.
mentosik - 07-03-2016, 23:20

Nie no, teraz to będzie wysyp kto co ma :) Koledzy nie obraźcie się, cenię sobie wasze zdanie - serio, ale pojedyncza opinia jest jakaś taka płytka bo to rzecz bardzo względna jest. Bardzo subiektywnie odbiera się hamowanie bo to masę czynników jest jak styl jazdy, gdzie się jeździ, jak się jeździ i co to znaczy dla kogoś "hamulce żyleta" :)

Poczekamy może temat na nowo się rozwinie i napłyną jakieś inne opinie.

Kurczę fajnie by było mieć jakiś test tarcz, klocków. Ale taki nie sponsorowany no i dobrany pod nasze auta, w sensie masa, rozkład sił itp itd.

krecisie - 08-03-2016, 06:30

wysyp czy nie wysyp kto co ma..poczytaj sobie opinie forumiczów i nie tylko nt. tych które zaproponowałem powyżej a sam potem przekonasz się że było warto.
mentosik - 08-03-2016, 07:35

Zimmermann komplet przód tarcze + klocki na allegro do 500zł z przesyłką. Cena ok.
Kolego krecisie, nie pylą ci klocki na felgi ?
Kilka różnych modeli można znaleźć, nie bardzo wiem czym się różnią.

krecisie - 08-03-2016, 08:33

Każde pylą mniej lub więcej ale nie zauważyłem żeby bardzo pyliły, z resztą dość często jestem na myjni . Ja mam dokładnie te same od lewiana , kupiłem je kilka miesięcy temu i jestem naprawdę zadowolony.
Rożnica jest spora w porównaniu z moimi poprzednimi bo są przede wszystkim skuteczne i dość ciche. Wybór należy do ciebie a jest naprawdę szeroki i cenowo Zimerman nie jest tani .. Tylko że ja wychodzę z założenia że hamulec to hamulec . Polecam też EBC ale oryginały są jeszcze droższe.