[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Ubezpieczenie
gzesiolek - 17-05-2012, 22:48
maniax86, dziwne ze nie miales mozliwosci na starcie wykupu ubezpieczenia u dealera... tam byl pakiet kiedys ubezpieczenia w programie mitsubihi, chyba hestia lub alianz, gdzie niezaleznie od znizek/zwyzek byla stala atrakcyjna kwota...
Ja tak kupilem w 2009 Mitsu Allianz... w 2010 przedluzylem... w 2011 zmienilem na Avive... i teraz przedluzylem... najlepsze jest to ze poza 2011, gdy zdazylem przed najwiekszym skokiem cen ubezpieczen (i za ten pakiet co w tym roku zaplacilem cos ok 1300zl) to co roku place praktycznie tyle samo... tylko niestety auto traci na wartosci
visnia69 - 17-05-2012, 22:56
ja za swoje (w ten poniedziałek przedłużałem polisę) za AC+OC (oczywiście wszystko na oryginalnych częściach w razie czego) zapłaciłem 2,2 tyś w PZU. Wiem, że też Hestia proponowała za niego 2,4 w tym roku za pełne.
maniax86 - 18-05-2012, 07:28
gzesiolek, była taka promocja na ubezpieczenie u dilera.... ale ja wziąłem kredyt 3 x33% wiec juz nie mogłem z innych promocji skorzystac... bo promocje sie nie sumuja
gzesiolek - 18-05-2012, 08:19
maniax86 napisał/a: | gzesiolek, była taka promocja na ubezpieczenie u dilera.... ale ja wziąłem kredyt 3 x33% wiec juz nie mogłem z innych promocji skorzystac... bo promocje sie nie sumuja |
???
Ja bralem 50/50/24 i do ubezpieczenia nic to nie mialo...
Chyba, ze udalo mi sie wywalczyc o co nawet specjalnie nie walczylem , bo podszedlem do tego, ze jest i moge u nich od razu wykupic... zwlaszcza ze kupowalem w Katowicach i sie niepotrzebnie chyba balem, ze jak cos mi sie rozjedzie w czasie to bede jechal bez kwitka OC
RalfPi - 18-05-2012, 08:24
gzesiolek napisał/a: | maniax86 napisał/a: | gzesiolek, była taka promocja na ubezpieczenie u dilera.... ale ja wziąłem kredyt 3 x33% wiec juz nie mogłem z innych promocji skorzystac... bo promocje sie nie sumuja |
???
Ja bralem 50/50/24 i do ubezpieczenia nic to nie mialo...
Chyba, ze udalo mi sie wywalczyc o co nawet specjalnie nie walczylem , bo podszedlem do tego, ze jest i moge u nich od razu wykupic... zwlaszcza ze kupowalem w Katowicach i sie niepotrzebnie chyba balem, ze jak cos mi sie rozjedzie w czasie to bede jechal bez kwitka OC |
Rada na przyszłość - wpadamy do Dilera i prosimy o najlepszą ofertę z nastawieniem" "To jest samochód dla mnie i nie obchodzi mnie, że Diler ma jakieś tam warunki - wszystko można przeskoczyć " Ja akurat byłem przyparty do ściany - dwa samochody w Polsce jakie mi pasowały.. ale cześć z Nas miała przecież spory wybór.
gzesiolek - 18-05-2012, 08:31
RalfPi, ja tez mialem dosc marny wybor... bo 1.8 w promocji z poprzedniego rocznika bylo zatrzesienie... i wszyscy go mi wciskali a ja sie uparlem na 1.5 w tej promocji... i oczywiscie w Kraku kazdy mowil, ze nie ma juz takich...
a ja sam znalazlem jeszcze, ze sa 2szt w Katowicach...
maniax86 - 18-05-2012, 09:26
gzesiolek, tam gdzie brałem auto nie mają w ogóle pakietów dilerskich po niskich cenach.... jedynie była to jedna z promocji upust 3000 zł na auto i ubezpiecznie gratis..... ale jako że wybrałem promocyjny kredyt to już tego nie mogłem wziąść..... a ubezieczał mnie gość którego mi diler załatwił.... i u niego te 5000 zł to było najtaniej z wszystkich innych ofert. Wszystko rozchodziło sie o mój wiek wtedy.... że nie skończone 25 lat...
michaello - 18-05-2012, 09:39
W moim przypadku wazniejszymi warunkami poza cena oczywiscie to:
1. bezproblemowa likwidacja szkody w ASO
2. utrzymnie wartosci auta przez 12miesiecy
3. brak zwyzek za innego uzytkownika samochodu ponizej 24 roku zycia poniewaz syn zrobil prawko i na moje nieszczescie dorwal do kierownicy . (trzeba czytac dokladnie kazde OWU czy jest tam takie zastrzezenie)
z tego co koledzy proponowali:
PZU - w serwisie szczerze wyznali, iz maja z ta firma najwiecej problemow z wyplata odszkodowan (zanizanie kosztow).
AVIVA - kolega, ktory pracuje tam od wielu lat : "wszedzie tylko nie samochod w AVIVA jak nie chcesz miec pozniej problemow" (mam tam OFE i inne uslugi)
AXA - podczas symulacji kwota ubezpieczenia z 2 kierujacym ponizej 24 r. wzrosla do 5800 zl!!!! za pakiet.
kombinuje dalej co wybrac...
maniax86 - 18-05-2012, 09:53
michaello, ja też biore pod uwagę zawsze Twoje kryteria. OC jeden kij gdzie jest bo nie ja się będe z tym męczył ale AC to już inna broszka bo to dotyczy bezpośrednio mnie, dlatego odpadaja wszystkie ubezpieczalnie typu link4 bo nie są solidni jesli chodzi o AC. Wiele moich znajomych poleca hestie z AC korzystali i bez żadnych problemów. A PZU zawsze kombinują z kosztorysami ale koniec końców wypłacaja tyle ile trzeba bez żadnych końcowych trudności.
gzesiolek - 18-05-2012, 16:31
michaello napisał/a: | AVIVA - kolega, ktory pracuje tam od wielu lat : "wszedzie tylko nie samochod w AVIVA jak nie chcesz miec pozniej problemow" (mam tam OFE i inne uslugi) |
Mam inne doswiadczenie, ale robilem bezgotowkowo w warsztacie z umowa z nimi... niewielka szkoda, ale ponad 1000zl... blyskawiczna robota... auto zastepcze z AC... znizki polecialy minimalnie...
maniax86 napisał/a: | OC jeden kij gdzie jest bo nie ja się będe z tym męczył |
Nie ma jak polskie kulturalne podejscie...
Dla mnie to to samo jak zaparkowanie tak, ze ktos bedzie mial problemy z wyjazdem...
"jeden kij bo nie ja sie bede z tym meczyl"
maniax86 - 18-05-2012, 17:09
gzesiolek, mając do wyboru OC za 400 zł byle gdzie i OC za 1500 zł renomowanej firmie wybiore to za 400 zł..... i pewnie 90% osób zrobi to samo.... a z OC jest krótka piłka... są odpowiednie terminy.... do 31 dni ma być wszystko zrobione i kasa wypłacona... jak sie to do sądu się idzie..... i sprawa z miejsca jest wygrana..... tylko niektórzy się dają dymać i jak słysze że ubezpieczyciel nie zapłacił po 1,3 miesiąca to mi się śmiać chce.... wiec w zasadzie bez różnicy gdzie się ubezpieczysz bo i tak należną kase się dostanie... wiec po co przepłacać
Luk - 18-05-2012, 21:49
gzesiolek napisał/a: | Nie ma jak polskie kulturalne podejscie...
Dla mnie to to samo jak zaparkowanie tak, ze ktos bedzie mial problemy z wyjazdem...
"jeden kij bo nie ja sie bede z tym meczyl" |
Nie no, trochę pojechałeś... Myślę, że 99% ubezpieczających (w tym na pewno ja) nie będzie analizowało warunków OC tylko ze względu na udogodnienia dla potencjalnego beneficjenta...
Naprawdę wybrałbyś droższe OC tylko dlatego, żeby ktoś, kogo nie znasz, w sytuacji, która być może nie zaistnieje, miał łatwiej...?
Jogurt - 18-05-2012, 22:44
ja też kupuję OC tam gdzie jest taniej bo mam 5 aut do płacenia, co mnie interesuje ile ktoś się nachodzi. mam obowiązek to kupuję tam gdzie mi się widzi. pierwszego Gala rozwalił mi gość z OC w firmie krzak i dużo zachodu to kosztowało (nie tylko mnie) ale wypłacili tyle co powinni. jakby każdy tak myślał to by dalej tylko PZU było na rynku.
reneyvan - 18-05-2012, 23:36
Ciekawa rzecz.
Ostatnio w Hestii ubezpieczałem drugie auto.
Przy okazji zrobili mi symulację ubezpieczenia Lancerka (1.8 Intense z 2011 roku). Wartość 62 tys. PLN.
Wyszło 2216 zł, aczkolwiek wynika to z tego, że mam w Hestii ubezpieczony drugi wóz i mieszkanie.
Dla porównania za Nissana Micrę z 2005 roku, z silnikiem 1.2 i wartością rynkową 16 300 PLN zapłaciłem 1414 PLN.
I weź tu zrozum o co chodzi w tych ubezpieczeniach.
Jakby zastosować stawkę z Micry to za Lancera zapłaciłbym około 5000 PLN.
maniax86 - 19-05-2012, 00:38
ja osobiście miałem po stłuczkach nie z mojej winy do czynienia z OC z PZU i Allianzu.... brat miał do czynienia z OC z Hestii i Link4 i o dziwo..... żadnych problemów nie było z kasą z Allianzu, Hestii i Link4.... największe problemy i najbardziej kręciło i kombinowało PZU z wypłątą kasy... codzienie do nich wydzwaniałem a oni mnie zbywali. I to niby takie rzetelne towarsystwo z tradycjami na rynku. Pic na wodę i nic więcej. Wiec tak naprawdę jaka jest dobra firma do OC??? Wydaje mi się że nie ma żadnej.... i wszystko kwestia tego na jakiego likwidatora szkody się trafi. Ale z kolei w robocie mamy AC na wszystkie samochody ubezpieczone w PZU i ...... z tytułu AC przez kilka lat nie zrobili ani jednego problemu.... wszystko zasze szybko i sprawnie idzie.
|
|
|