[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Zmiana felg z 16-stek na 18-stki i większe...
krzychu - 05-10-2014, 16:03
Uwex - ja mam same nacięcia i wydaje mi się, że mam ich dużo więcej. Muszę sprawdzić. Po zdjęciach widzę, że u Ciebie 5 nacięć?
Jak tam dźwięki hamowania? U mnie tak ze 140 to jak bombowiec lądujący
A czemu się zdecydowałeś w końcu na te pękające nawierty?
Uwex - 05-10-2014, 18:32
Arczi89 napisał/a: | Jak oceniasz wykonanie tych felg? |
Oceniam bardzo dobrze , żadnych niedoróbek w materiale czy wykończeniu. Mam też w zwyczaju zawsze sprawdzić na wyważarce komplet nowych felg przed montażem opon i mój oponiarz był zadowolony z wyników- felgi równiutkie- żadnych odchyłów czy bicia.
[ Dodano: 05-10-2014, 18:38 ]
krzychu- widocznie jak są nawiercane to robią mniej nacięć. Też trochę czytałem n.t. nawierceń i nawet dzwoniłem do Mikody, żeby popytać- przekonali mnie, że nawiercanie w żaden sposób nie obniża wytrzymałości tarcz i nie powoduje przez to np. ich osłabienia. Co do głośności- nie są za głośne, ale to chyba w dużym stopniu zależy też od klocków. I co ciekawe- klocki nie pylą za bardzo, powiedziałbym, że mniej niż oryginalne.
Arczi89 - 21-10-2014, 19:18
Dla potomności felga 18" x 8J x ET45 wygląda tak:
Przód:

Tył:
Izold - 06-11-2014, 20:11
Rozważałem przed nadchodzącą zimą założenie na aluminiowe 16-tki opon zimowych i zakup 18-tek na lato.
Wczoraj zadzwoniłem do serwisu Mitsubishi, podałem nr VIN i facet mi jednak stanowczo odradził zakładanie 18-tek. Powiedział, że do tego modelu (2.0 DiD, wersja Invite) one nie mają homologacji, nie będą pasować, a poza tym - w razie wypadku - ubezpieczyciel może się do tego przyczepić.
Powiedział, że dopuszczalne jest założenie 17-tek.
No i nie wiem czy go słuchać, czy robić swoje. Mam upatrzony w okolicy fajny zestaw 18-tek z oponami (oryginalne Mitsubishi, zresztą podobno od Lancera).
mjsystem - 07-11-2014, 07:49
Izold napisał/a: | Wczoraj zadzwoniłem do serwisu Mitsubishi, podałem nr VIN i facet mi jednak stanowczo odradził zakładanie 18-tek. Powiedział, że do tego modelu (2.0 DiD, wersja Invite) one nie mają homologacji, nie będą pasować, a poza tym - w razie wypadku - ubezpieczyciel może się do tego przyczepić.
Powiedział, że dopuszczalne jest założenie 17-tek. |
ASO trzyma się swoich norm i wskazówek. Przecież nie musisz u nich kupować felg. Nie mniej jednak sprawdź, czy nic Ci nie ociera, masz cięższy silnik od benzynowego Izold napisał/a: | Mam upatrzony w okolicy fajny zestaw 18-tek z oponami (oryginalne Mitsubishi, zresztą podobno od Lancera). |
Tym bardziej sprawdź. Były montowane fabrycznie.
Uwex - 07-11-2014, 08:27
Izold napisał/a: | założenie 17-tek. |
hm... ? 17-stki w zależności od rozmiaru opony, zmieniają średnicę koła (choć jeszcze w normie) w stosunku do fabrycznych 16-stek. Natomiast 18-stki są identyczne (1 mm różnicy). I tak jak pisze mjsystem fabryka montowała albo 16 albo 18 calowe felgi. I jeśli te używki są oryginalne to muszą pasować bezproblemowo. ET będzie takie jak powinno być.
Izold - 07-11-2014, 09:27
To może jednak faktycznie podjadę i spróbuję przymierzyć te 18-tki.
A macie może jakieś doświadczenia z ubezpieczycielem odnośnie felg. Czy faktycznie w razie "W" może się czepiać, jeśli felgi nie będą homologowane?
krzychu - 07-11-2014, 09:37
Izold - kilka faktów:
- 2.0 DID występował w wersji Intense/Instyle z 18 calowymi felgami w standardzie (co prawda ma wtedy chyba mocniejsze amory ale mniejsza o to)
- w katalogu z akcesoriami dla każdej wersji Lancera jest felga 19 calowa
Co do ubezpieczyciela to moim zdaniem jeśli ogólna średnica koła nie odbiega od fabrycznej o więcej niż 3-5% to jest ok. To samo z szerokością jeśli zmienić na 1 rozmiar szersze/węższe to będzie ok.
Do tego moim zdaniem musiałby być poważne przesłanki, że kolizja/wypadek spowodowane był inną średnicą opon. A udowodnienie czegoś takiego moim zdaniem jest niewykonalne.
Arczi89 - 07-11-2014, 10:49
Tak samo mnie straszyli żarówkami LED w pozycjach, że jak to zobaczą to nie wypłacą odszkodowania ...
Byłem w kilku ubezpieczalniach i pytali się mnie kto to wymyślił ...
Że nie słyszeli o takim przypadku.
krzychu - 07-11-2014, 10:59
Arczi89 napisał/a: | Tak samo mnie straszyli żarówkami LED w pozycjach, że jak to zobaczą to nie wypłacą odszkodowania ...
|
Ubezpieczyciel ubezpieczycielem. Ale moim zdaniem taka modyfikacja kwalifikuje się do zabrania dowodu. Światła są homologowane z danym źródłem światła. Zmiana typu tego źródła oznacza brak homologacji.
mjsystem - 07-11-2014, 15:07
Panowie, koniec OT. Temat dyskusji jak powyżej.
.swat. - 08-11-2014, 12:06
Może jeszcze jedno zdanko ode mnie na temat możliwości i obaw w przypadku zmiany wielkości felgi z 16 na 17 czy 18 cali.
Zakładając większe koła, które są dostępne w ASO ( http://www.mitsubishi.pl/...zewn%C4%99trzna ), nie wprowadza się żadnych zmian konstrukcyjnych w pojeździe. Jeżeli producent sprzedaje takie felgi, to naszym zadaniem jest tylko odpowiednie, zgodne z obowiązującymi przepisami, dobranie do nich opon. Bierzemy tylko na siebie: czy zależy nam na komforcie jazdy czy na designie. To wszystko.
Tak więc z racji zmiany wielkości felgi Policja czy ubezpieczyciel nie będą mieli żadnych podstaw formalnych ani prawnych aby nas ukarać czy odmówić wypłaty ubezpieczenia.
maciek1205 - 15-11-2014, 19:23
Witam,
przeczytałem cały temat i chcę się tylko upewnić. Czy napotkam jakieś problemy przy wymianie felg na:
6,5J x 18, 5 x 114.3, ET 42
z oponami:
225/40 ??
Z góry dzięki za odpowiedź
krzychu - 15-11-2014, 20:03
Powinno być ok, ale:
- sprawdź jeszcze otwór centrujący. Może być mniejszy (czasem można przetoczyć, jak za duży to pierścienie centrujące)
- a nie lepiej oponę 215/45? Lepiej spasuje do szerokości felgi, a 215 to i tak bardzo dużo jak na 140 koni.
maciek1205 - 15-11-2014, 21:58
OSADZONY PIERŚCIEŃ MA WYMIAR 64,1 mm, o to chodzi?
opony w komplecie: BRIDGESTONE POTENZA ADRENALIN RE002, bieżnik 7mm
szukam razem z oponami, więc nie mogę dobrać sam
|
|
|