Nasze Miśki - Frost's Galant E88A
mitsu_pl - 03-12-2011, 18:15
Może ja cos napiszę, bo już to przerabialiśmy i Adamowi powiedziałem to samo, otóż za spadek momentu może być odpowiedzialny właśnie kolektor od TT, ponieważ z racji tej iż nie ma zmiennej długości dolotu, to jest zupełni inna charakterystyka przelotu powietrza, przez co auto traci na dole a niewiele zyskuje na górze - takie odczucia mieliśmy po zmianie ze standardu na TT, otóż kolektor seryjny na niższych obrotach (do ok. 4000-4500) - widoczne jest to dobrze na wykresie, takie wahnięcie mocy i momentu w tym samym miejscu kiedy to przełączają się klapy krótki-długi, wracając do tematu ,a niższych obrotach powietrze pokonuje dłuższą drogę dzięki czemu jest "ułożone" i wpada w można to nazwać odpowiednim rezonansem, dzięki czemu auto zyskuje na elastyczności od samego dołu, u góry, gdy jest potrzebne jak najszybsze napełnienie komory spalania świeżym powietrzem nie można sobie pozwolić na długa i krętą jego drogę, dlatego dolot skraca się do minimum co poprawia znacznie osiągi w wyższych partiach obrotów...
Mam nadzieję, że w miarę jasno wytłumaczyłem
Ogólnie to my powróciliśmy do starego kolektora - oryginalnego, ponieważ nam zależy na dobrej elastyczności silnika już od samego dołu.
mały "edit" ten kolektor ze zdjęć Frosta z żółtym tłem napisów Twin Turbo... , to właśnie nasz, od tego samego kolesia go wzięliśmy
Najlepsze i tak były reakcje ludzi na sam napis, mimo iż turbin nigdziej nie było widać to i tak długo, długo ich szukali...
Wszyc - 03-12-2011, 18:53
Amen dziękujemy za wyczerpującą wypowiedź dalej chcesz Wojtku?
Wojciech Bogacz - 03-12-2011, 20:44
Wszyc napisał/a: | problemy Frosta mogą wynikać z kolektora turbo więc bym się wstrzymał z pomysłem |
Krzyśku kochany - jakie Ty tam problemy widzisz ???? Ja widzę 190km dostępne niemal od 2000 rpm. Jak dla mnie bomba
Chyba, że chodzi właśnie o ten niedobór momentu obrotowego... w sensie nie jego dostępność a konkretna wartość Nm. Jak zwykle trzeba by kolektor zmienić i znowu hamowania.... ech... ale to wszystko skomplikowane (i kosztowne heh)
Wszyc - 03-12-2011, 20:54
widziałeś wykres Michała E88A na seryjnym dolocie? z tymi samymi przeróbkami co ma Frost praktycznie? 260Nm i tyle samo mocy
Wszyc - 03-12-2011, 20:55
a to co ma Frost jego Nm jest chyba mniejsze niż seryjne
Wojciech Bogacz - 03-12-2011, 21:36
Wszyc napisał/a: | a to co ma Frost jego Nm jest chyba mniejsze niż seryjne |
Faktycznie - Nm jest mało, tyle, że rozłożenie równe - nie wiem czemu w głowie krąży mi obraz tego wykresu momentu obrotowego, który dopiero po 4000 rpm zaczynał mieć sens... Ale te 280Nm to już jest miłe W takim razie ja (poza wydechem przelotowym) musżę pomyśleć powaznie o wkładce zamiast zwykłego filtra Ciekawe ile by mi to dało...
rosomak1983 - 03-12-2011, 21:36
Wszyc napisał/a: | 260Nm i tyle samo mocy |
gdzie jest ten wykres w temacie o galu ??? Jesli te 190kM daje sie łatwo uzyskac bez wiekszych modów to wynika ze całkiem dobrze sie modzi E88A
mitsu_pl - 03-12-2011, 21:38
Wojtku, o ile dobrze czytam i rozumiem, to się mylisz grubo, jeżeli myślisz, że ta moc została uzyskana tylko i wyłącznie za pomocą zmiany kolektora... Nie są to jakieś tez super kosztowne zmiany, ale na tyle dokuczliwe, że większość tu "zgromadzonych" nie dałaby rady jeździć na co dzień takim autem... U nas zrobione są: układ wydechowy (przelot), układ dolotowy (EGR, wszelkie odmy i zbędne podciśnienia, stożki bądź wkładki itp.), nie pamiętam co tam jeszcze było robione, ale możesz sobie poczytać tu jak i u mnie w temacie, nie chciałbyś jeździć autem po takich modyfikacjach - głowa puchnie na trasie. Pamiętam jak się zastanawiałeś co zrobić z wydechem (seria czy jakieś mody - zostałeś przy serii) i EGR-em, więc nie ma o czym mówić... Gaz też nie sprzyja takim modyfikacjom...
Dziwi mnie tylko fakt, że u Frosta spalanie spadło, bo u nas utrzymuje się na poziomie w zależności od stylu jazdy min. 15l/100km, do 30l/100km na rajdach... Podczas normalnej jazdy wynik ok. 20l/100km to norma, bo tym się nie da spokojnie jechać
Wojtku, masz fajny "dupowóz" jeden z niewielu w serii lepiej go takim pozostaw, dla potomnych coby widzieli jak te auta powinny wyglądać
Przed podjęciem decyzji, koniecznie zajrzyj do mnie do tematu i zobacz jaki śliczny był nasz gal przed jakimikolwiek modyfikacjami... są tam zdjęcia i przed i po...
Czasem to aż mnie żal za tyłek ściska, ale to nie moje auto, ja tam tylko grzebie i czasami jeżdżę...
Link do naszego wykresu:
http://www.fotosik.pl/sho...e8c1017c4a6d76e
Wszyc - 03-12-2011, 21:48
wcale się tak dobrze nie modzi dużo luksusów dodali do E88A działających na podciśnieniach i zmuliły miśka co do wydechów to słuchałem E88A Michała żeby tym na co dzień jeździć trzeba by świetnie wygłuszyć bagażnik i nie wiem czy by się do końca to naszemu wymiarowi prawa i sąsiadom podobało jak byś sobie tak jeździł o takim stopniu głośności mówimy u Frosta podobnie jego niby cywilny ale jednak ciężko z jazdą na co dzień no chyba że się jest Adamem albo mną
Rosomak: tam gdzieś w temacie Michała o jego E88A był wykres
Wojciech Bogacz - 03-12-2011, 23:16
mitsu_pl napisał/a: | Wojtku, o ile dobrze czytam i rozumiem, to się mylisz grubo, jeżeli myślisz, że ta moc została uzyskana tylko i wyłącznie za pomocą zmiany kolektora... Nie są to jakieś tez super kosztowne zmiany, ale na tyle dokuczliwe, że większość tu "zgromadzonych" nie dałaby rady jeździć na co dzień takim autem... |
Z pewnością tak jest - głównie chodzi o głośność wydechu - mój Gal ma być znośnie cichy i tutaj kompromisu nie będzie - można by ewentualnie katalizator wyciąć, ale ile by to dało to sam nie wiem. EGR to wiadomo - zaślepiony. Co do wkładki zamiast filtra to pomyślę ale na razie raczej będę kombinował większy silnik - plan jest na 6G72 z Sigmy. Czy się uda go zrealizować to już inna bajka.
mitsu_pl napisał/a: | Wojtku, masz fajny "dupowóz" jeden z niewielu w serii lepiej go takim pozostaw, dla potomnych coby widzieli jak te auta powinny wyglądać |
W sumie to może i tak - tylko, że mnie jakoś tej mocy brakuje - cóż - spadnie śnieg to może zmienię zdanie hehe. Jakbym miał jakieś szuterki w pobliżu to pewnie bym tak nie marudził. Chyba, że jakimś cudem wyjdzie tak, że dorwę silnik to obecny pewnie znajdzie nowego właściciela.
mitsu_pl napisał/a: | U nas zrobione są: układ wydechowy (przelot), układ dolotowy (EGR, wszelkie odmy i zbędne podciśnienia, stożki bądź wkładki itp.) |
Piszesz o odmach - co tam można pokombinować, żeby ten silnik nieco usprawnić ? Co do wkładki zamiast filtra powietrza - co polecasz ?
mitsu_pl - 04-12-2011, 02:10
Jeżeli chodzi o odmy to dobrze by było, żeby ten przewód który wchodzi w dolot na niego założyć filterek (są na allegro po paręnaście złotych filterki na odmę), a otwór w róże zaślepić. Chodzi o to, aby do silnika szło jak najczystszy tlen, bez zanieczyszczeń typu spaliny z EGR-u czy opary oleju z odmy...
Następna sprawa zaślepić dopływ wody do przepustnicy, po co grzać powietrze, jak trzeba je schładzać... i powietrze chłodniejsze tym jest gęstsze a co za tym idzie lepsze spalanie i więcej mocy
Co do wkładki, to polecałbym K&N-a, komuś swoją sprzedaliśmy tylko nie pamiętam do kogo poszła..., ja osobiście polecałbym stożek, ale to się wiąże z rzeźbą pod maską, żeby go odgrodzić od ciepłego silnika... jednak jego ryk ze stożka to coś pięknego...
Jak będziesz szukał silnika to możesz poszukać od 3000GT (przynajmniej osprzętu) będziesz miał 220-225 KM na dzień dobry a z tego już bez problemu zrobić można 250...
Frost - 04-12-2011, 10:30
.
mitsu_pl, wkładke wziełem ja ty sklerotyku
Co do mojego Gala - poza mną nikt nie jest w stanie w nim wysiedzieć, a co dopiero jechać nim w trase.
Nim go przerobiłem było podjecie decyzji co chcę czy auto czy zabawke, z racji tego że będe kupował drugiego Gala takiego jak miałem pierwszego, to ten poszedł na zabawke.
Co do Nm i KM - nie mozna tego tak idealnie określić, ponieważ mam zabitą wkładke która dość mocno ogranicza dopływ powietrza, ale mi sie nie chciało czyścić na szybkiego przed hamownią wyjazd był dość spontaniczny.
Z modyfikacji jakie u mnie są:
1. wydech przelotowy 60mm (seryjna jest podwojna rura na zew.60 a w srodku druga rura 55mm)
2. obniżone głowice do maximum
3. lżejszy zamach
4. sprzęgło 6ć spiekowe
5. lekkie koło pasowe
6. kolektor od TT
7. zaślepiony egr
8. zaślepione podciśnienia
9. wkładka K&N
10. przerobiona pucha od filtra powietrza
11. wywalona klimatyzacja
12. wywalone zbędne podpory, łapy itp.
13. skrócony pasek od alter na jednej rolce
14. akumulator w bagażniku
*15 wywalenie prawie wszystkiego z auta, zostały sie fotele i kierownica i kawałek deski rozdzielczej
Ogólnie to co wyżej to można przeczytać gdzieś na stronkach poprzednich w moim temacie, ale skoro rozmawiamy o modyfikacjach w moim aucie to pomyślałem że przypomne co i jak.
Co do mocy w galu, to juz nie ma za bardzo jak jej podnieść, zostało się:
1. kolektory wydechowe
2. porting głowic na dolocie i wydechu
3. wydajniejsza pompa
4. regulator ciśnienia na listwie wtryskowej
5. większe wtryski
3. ewen. jakiś nowy komputer lub świnka
Patrząc na wykres Michała po programie, można wywróżyć max możliwą moc do osiągnięcia i wg. mnie 215KM jest do uzyskania.
Jest tylko jedno ALE, rzeźba 2,5V6 to sporo roboty i sporo kasy do wydania, warto pomyśleć nad 3,0V6 jeśli chce sie szybko i więcej mocy.
.
rosomak1983 - 04-12-2011, 15:00
phi ja mam przelot z tłumikiem jakims z EVO IV na końcu, wywalony egr, wywalone podcisnienia odma i jezdze na codzien i dobrze jezdzi sie
BeNeK - 27-06-2013, 11:21
halo halo !! Galant to jeszcze żyje ?
rosomak1983 - 27-06-2013, 14:04
No własnie co sie dzieje z tym wspaniałym galantem.
|
|
|