To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - [II 2.2 DID] 2,2 problem z odpalaniem w zimie

didku - 17-11-2012, 21:00

to je czujnik wody :idea:
Gunner - 30-03-2013, 08:26

Odswiezam

Odradzam tankowanie paliwa diesel na stacji Orlen w Płonsku (na łuku drogi) trasa S7 pod Wawa !

Kilka dni temu zatankowalem tam 30l i na drugi dzien mialem ogromny problem z odpaleniem swojego jakby nie bylo TDI , ktore jest mniej sensytywne na paliwo zlej jakosci, niz CRy.
Nie bede sie rozpisywal co znalazlem w filtrze paliwa ,pomoglo kupno nowego filtra ,dolanie zimowego Golda ze Statoilu oraz 2 l benzyny.
Na drugi dzien w Krynicy bylo -21 C i znow zonk.Pomoglo podgrzanie filtra suszarka...do wlosow.
Dzis juz jest ok.Ale nerwow kosztowalo mnie to sporo.

mitsu00 - 30-03-2013, 15:56

Gunner napisał/a:
Nie bede sie rozpisywal co znalazlem w filtrze paliwa ,pomoglo kupno nowego filtra ,dolanie zimowego Golda ze Statoilu oraz 2 l benzyny.
Na drugi dzien w Krynicy bylo -21 C i znow zonk.Pomoglo podgrzanie filtra suszarka...do wlosow.

To jesli juz w temacie, to przestrzegam rowniez przed cwaniakiem wlascicielem stacji Lotos w Krynicy. Raz po zatankowaniu tam pod korek kilka lat temu mialem to samo co ty. Cwaniactwo jest wszedzie niestety w Polsce :cry:

bonito - 30-03-2013, 15:59

Krynicy Morskiej czy Górskiej? :)
bonito

mitsu00 - 30-03-2013, 17:01

bonito napisał/a:
Krynicy Morskiej czy Górskiej? :)
bonito
Gorskiej :mrgreen: Jedyna stacja w miasteczku wiec wiadomo o ktora kaman.....
Empire - 04-12-2013, 11:16

Prośba o potwierdzenie czy rzeczywiście pojawiła się nowa wersja filtra, o której pisał markopolo_1
Mam na myśli tą werję cyt.: 'Podobno nowa wersja, jednak bez podgrzewacza jedynie z tzw. obejściem na przypadek zatkania filtra zimą'

No i czy eliminuje problem.
Mrozy się zbliżają i zastanawiam się nad montażem tego cuda - o ile istnieje (dzwoniłem do działu części Auto GT i Pan nie potrafił mi tego jednoznacznie potwierdzić).

p.s. to mój pierwszy post więc przy okazji pięknie się wszystkim kłaniam.

Aleksander1965 - 04-12-2013, 20:48

Empire napisał/a:
Prośba o potwierdzenie czy rzeczywiście pojawiła się nowa wersja filtra, o której pisał markopolo_1
Mam na myśli tą werję cyt.: 'Podobno nowa wersja, jednak bez podgrzewacza jedynie z tzw. obejściem na przypadek zatkania filtra zimą'

Mrozy się zbliżają i zastanawiam się nad montażem tego cuda - o ile istnieje (dzwoniłem do działu części Auto GT i Pan nie potrafił mi tego jednoznacznie potwierdzić).

Pytałem o tego typu filtr i w serwisie Mitsubishi i Peugeot i nic na ten temat nie wiedzą

mitsu00 - 04-12-2013, 21:17

Empire napisał/a:

Wymien profilaktycznie filtr na nowy przed zima, tankuj np LOTOS Dynamic (dziala do -32st) + dolewaj podczas tankowania depresatora Skydd Black Arrow i problemu nie bedziesz mial.
Problem z blokowanymi filtrami zima podczas mrozow dotyczy wielu marek (Toyota, Subaru, Mazda) i niestety w 3 przypadkach z 4 wine ponosi lipne polskie paliwo oraz wrazliwe na jakosc paliwa nowoczesne Common Rail:e.

Empire - 05-12-2013, 07:04

dzięki za info. aczkolwiek argumenty o lipnej jakości polskiego paliwa nie potwierdzają podobne przypadki w Niemczech (opisywane powyżej).

[ Dodano: 05-12-2013, 07:16 ]
Aha i jeszcze jedno: jak się ma dolewanie depresatora do silnika z CR ??
Macie jakieś doświadczenia ?? bo teoria stanowczo tego zabrania.

Dzięki. Pozdrawiam.

mitsu00 - 05-12-2013, 14:30

Empire napisał/a:
dzięki za info. aczkolwiek argumenty o lipnej jakości polskiego paliwa nie potwierdzają podobne przypadki w Niemczech (opisywane powyżej).

[ Dodano: 05-12-2013, 07:16 ]
Aha i jeszcze jedno: jak się ma dolewanie depresatora do silnika z CR ??
Macie jakieś doświadczenia ?? bo teoria stanowczo tego zabrania.

Dzięki. Pozdrawiam.

Ujezdzalem OII 2.2 HDI przez 5 lat i zrobilem nim w PL 130 tys km. Po 2 pierwszych fakapach z zablokowanym filtrem po tankowaniu na Statoil w 100lycy na Torunskiej paliwko Gold, zaczalem dolewac szwedzkiego Skydda i uwiez mi: auto smigalo jak ta lala przez nastepne zimy i 100tys km. Podobne srodki dolewaja koncerny paliwowe zanim paliwko trafi na stacje przeciez tylko nie w wystarczajacych ilosciach i stad problemy. Decyzja co zrobisz pozostawiam tobie.

P.S Co do jakosci paliwa w Polsce to powiem tak:
Od 25 lat mieszkam w Szwecji i nigdy, uwiez mi nigdy nie mialem problemow z zapchanym filtrem paliwa podczas mrozow nawet -35stC. I to bez dolewania extra dawki depresatora. Tutaj paliwa so po prostu na 100% dostosowane do warunkow i na papierze i w realu. W Polsce wielokrotnie po zatankowaniu dizelka zimowego na Statoil, czy BP (wg swiadectwa jakosci mial dzialac do -26stC) auto kaszlalo i prierdzialo juz przy -10 - -15stC. O czyms to powinno swiadczyc.

Summa Sumarum: chcesz sie obejsc bez problemow zima podczas mrozow, zrobisz jak sugerowalem, albo parkuj w cieplym garazu jesli masz mozliwosc :mrgreen:

Empire - 06-12-2013, 08:22

Ok. Dzięki za porady.
W moim przypadku auto parkowane jest w garażu - gorzej gdy problem dopadnie podczas podróży (a często podróżuję z dzieciakami) lub pod biurem firmy.

Pytanie o filtr pozostaje nadal otwarte: czy ktoś może potwierdzić czy Mitsubishi zmieniło konstrukcję filtra stosowanego w Oultlander'ze ?? Czy ewentualna zmiana konstrukcji jest skuteczna ?

skaut - 06-12-2013, 09:18

#Empire, do rad których udzielili Ci koledzy dorzucę jedną informację. Mam tą wersję silnikową od 08.2010, czyli 3 zimy za mną, i nie miałem absolutnie żadnego problemu z filtrem. Tfu, tfu, tfu. Tylko, ja zawsze tankuję tzw. paliwo premium V-Power Shela, Verve Orlenu itp.
Jak kupiłem auto, też spałem jak na szpilkach. A były zdecydowanie większe mrozy niż teraz.
Także bądź dobrej myśli i pamiętaj, że słychać głosy tylko niezadowolonych, cała reszta siedzi cicho bo i po co ma brać udział w dyskusji, która poniekąd bezpośrednio ich nie dotyczy ponieważ z takim problemem się nie zetknęli ;-)

Aleksander1965 - 06-12-2013, 17:49

Mam ten silniczek od ponad dwóch lat i także nie miałęm problemów w zimie zawsze na początku Grudnia wymieniam filtr paliwa i tyle
mitsu00 - 06-12-2013, 18:18

Aleksander1965 napisał/a:
Mam ten silniczek od ponad dwóch lat i także nie miałęm problemów w zimie zawsze na początku Grudnia wymieniam filtr paliwa i tyle
No to jak mawialy krasnoludki.....Do pierwszego razu. Tez tankowalem tylko i wylacznie paliwo premium i tez mialem nowy filtr przed zima. Nic to nie pomaga jak trafisz na oszustow na stacjach benzynowych i temperatury ponizej -15stC :D
peja-1991 - 06-12-2013, 20:23

W Polsce nie ma takiego czegoś jak paliwo premium. To wszystko jest pic na wodę tylko po to by człowiek myślał, że jak zalał droższe to lepsze.
Były testy na Autokracie w tamtym roku. Moja znajoma pracuje na BP i także mówi, że to jedna wielka bujda.

Najlepiej dolać do pełnego zbiornika ok 2-3 litry bezołowiówki i na pewno nie zamarznie.
Są także dodatki typu stp itp.
Są i tacy, którzy dolewają nieco denaturatu ale tego nie próbowałem