To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galantomania

wookash83 - 05-04-2012, 22:53

hym no proszę jakie różne opinie na temat Motgum ja je używałem w Galancie Sport Edition i były oki przynajmniej przez 8 miesięcy..jeszcze się zastanowie co wybrać..
Krzyzak - 05-04-2012, 23:03

tomek84 napisał/a:
Nie polecam Boscha, Valeo, Denso.
Zgodzę się - Bosh to syf, po miesiącu był do wyrzucenia a cena z kosmosu. Valeo tańsze, ale też się zużyły (zółty wskaźnik) pomimo, że nie były używane, bo auto stało w garażu :shock:
Co do Denso - nie miałem.

Ale polecane Motgumy spokojnie działały przez ponad 3 lata i 3 zimy bez żadnego oszczędzania. Teraz też kupiłem Motgumy do wszystkich aut - tylko te bez stelażu. Jestem bardzo zadowolony.

Anonymous - 06-04-2012, 00:35

jak kupujecie najtańszego boscha na stelażu to nie ma się co dziwić że kupa.... :roll:

aerotwiny mam w galancie od zakupu, jeszcze za poprzedniego właściciela musiały jeździć, póki co u mnie ~45 tysi przelatane i bóg wie ile u poprzedniego, wymagam wiele od wycieraczek bo latam w trasy a w kapeluszu nie jeżdżę jak co niektórzy ;) :P do Volvo Ojca pasują tylko wycieraczki bezstelażowe i Volvo na pierwszy montaż zakłada właśnie Bosch Aerotwin, Tata przerabia właśnie 3 komplet takich wycieraczek więc średnia żywotność u Niego to około 60 tysi.

a co do motogum to jedyne wycieraczki które założyłem i tego samego dnia wyrzuciłem w innym aucie, już nie wspominając o tym że brakowało w komplecie adaptera żeby założyć wycieraczkę i trzeba było reanimować stary :roll:

KaWu - 06-04-2012, 07:53

wookash83 napisał/a:
proszę jakie różne opinie na temat Motgum

Krzyzak napisał/a:
Ale polecane Motgumy spokojnie działały przez ponad 3 lata i 3 zimy bez żadnego oszczędzania. Teraz też kupiłem Motgumy do wszystkich aut

Też sobie chwalę Motgumy. Na Boschach niestety ja i moj ojciec sie zawiedlismy kiedys i juz nie wracamy do nich.

Rafal_Szczecin - 06-04-2012, 08:26

Derpin napisał/a:
Tata przerabia właśnie 3 komplet takich wycieraczek więc średnia żywotność u Niego to około 60 tysi.

lecz wycieraczki Taty kosztuja ponad kolo 140 po rabacie, wiec co sie dziwic, ze narzekaja jak kupuja komplet za 50 zeta :|

sveno - 06-04-2012, 10:00

Cytat:
wiec co sie dziwic, ze narzekaja jak kupuja komplet za 50 zeta :|
za komplet za 100zł (Valeo) też narzekają, u mnie jednej zimy nie przetrwały a i jak były nowe to nie zbierały rewelacyjne, teraz jeżdżę na komplecie Made in Tesco za 14zł i jeżdżę już 2 miesiąc i nie narzekam :) zbierają duzo lepiej niż nowe Valeo

BTW coś mi sie przypomina że taka dyskusja była już u mnie :)

Matejko - 06-04-2012, 10:20

z niemiec sciagnalem i byl bosch, przezyly oderwanie w zimie, szorowanie po lodzie, umarla po roku u mnie i nie wiadomo ile wczesniej wycieraczka pasazera, teraz zapodalem boscha 2szt. za 30zl i smigaja, a jak wyziona ducha za pol roku, to kupie kolejne dwie za 30zl :p
Tomek - 06-04-2012, 12:23

Cytat:

jak kupujecie najtańszego boscha na stelażu to nie ma się co dziwić że kupa.... :roll:

Rafal_Szczecin napisał/a:
wiec co sie dziwic, ze narzekaja jak kupuja komplet za 50 zeta :|

ja akurat swoje Bosche znalazłem w jednym angliku, w bagażniku - angielskie, nie polskie, nowe, nieużywane
3 miesięcy nie wytrzymały, a jeżdżę mało (choć na początku je chwaliłem)

Denso ma bajzel w katalogu, dostałem wycieraczki, których się nie dało w żaden sposób zamontować, nawet przekładając uchwyt/adapter

Valeo poszły też szybko

w Motgumach miałem wszystko co potrzeba plug and play, ale czasem piszczą, zbierają dobrze

płaskich nie będę montować bo to wygląda bardzo kiepsko w 10 letnim aucie

Jogurt - 06-04-2012, 22:42

tomek84 napisał/a:
płaskich nie będę montować bo to wygląda bardzo kiepsko w 10 letnim aucie
tomek84, opowiadasz. w galu mam akurat banany boscha bo na takich przyjechał i są całkiem ok. w colcie założyłem banany kupione w realu - nie pamietam jakiej firmy ale na opakowaniu na niebieskim tle są kropelki wody i coś czerwonego. kosztowały 10-12 zł za sztukę a zgarniają super. są założone już z rok, zimę przeżyły a przednia szyba w moim colcie jest fatalna. przez 7 lat jak go mam przerobiłem kupę różnych firm i było kiepsko. teraz nawet jakbym miał wymieniać 2x w roku będę zakładał te realowe. poleciłem je kilku znajomym i też sobie chwalą.
mkm - 06-04-2012, 23:34

Zamiast się zastanawiac kto ma lepsze wycieraczki popatrzcie na szyby, bo to jest główny czynnik właściwej pracy wycieraczek. :mrgreen:
Im bardziej zrysowana szyba tym gorzej na niej pracują "droższe" wycieraczki i szybciej sie zużywają.
Tanich wycieraczek nie polecam z prostego powodu - szkoda szyby.

m6riano - 07-04-2012, 16:35

wookash83 napisał/a:
do Auchana zakupić wycieraczki

Ja ostatnio kupiłem takie najtańsze z tych takich "płaskich" czy tam ze "spoljerem"..;-)
8coś na tył i chyba 13 coś na przód/kierowca/550mm
na tyle zmieniłem i nawet nieźle ściągają...

wookash83 - 08-04-2012, 19:18

Galant na letnich butach..ehh 7 miesięcy jezdziłem na 15' zimowych i tego dnia co się przesiadłem z powrotem na letnie to różnica masakra trzeba mocna trzymać kierownice te zimówki mnie rozleniwiły ;)

booohal - 08-04-2012, 21:01

Jeżeli chodzi o wycieraczki to polecam UNIPOINT z Selgrosu. Koło 10 zł/szt. a są świetne moim zdaniem. Przynajmniej te ze stelażem. ''Bananów'' z tej firmy nie testowałem.
Krzyzak - 08-04-2012, 22:35

Derpin napisał/a:
jak kupujecie najtańszego boscha
te moje kosztowały prawie 60 zł za sztukę - za to mam komplet 3 wycieraczek do bordowego albo 2 komplety (po 2 wycieraczki - jeden płaskich do rekina i drugi zwykłe do Colta)
jak widzisz większość osób na bosha narzeka

deejay - 08-04-2012, 22:50

Ja używam obecnie pióra marki Motrio z grupy Renault , juz prawie dwa lata smigają u mnie w Galu i nadal ładnie zbierają polecam :wink:

http://www.motrio.pl/pl/oferta_produktowa