To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Superb 2 Kombi 1.8 TSI 4x4

Lucas123w - 20-02-2013, 21:20

OIII ma cenę z kosmosu ale Rapid nie wiem skąd ma tą cenę (chyba sam Bóg zna odpowiedz na to pytanie)

Za 62 tyś można naprawdę wybierać w innych markach i mieć normalny silnik i normalne spalanie nie wspominając o dynamice.

Rezon z Superbem to jest multimilioner przy tym Rapidzie.

Czeski film :D

cns80 - 20-02-2013, 21:23

Lucas123w napisał/a:
Za 62 tyś można naprawdę wybierać w innych markach i mieć normalny silnik i normalne spalanie nie wspominając o dynamice.
I sporo lepsze plastiki i design (chociażby w koreańcach). Kolega właśnie odebrał z salonu i nadziwić się nie mogę jak wszystko mozna zepsuć złym doborem materiałów.
Krzyzak - 20-02-2013, 21:50

Lucas123w napisał/a:
ale Rapid nie wiem skąd ma tą cenę
ale zobacz dziwną politykę - np. cena podobnej wielkości Fiata (Linea) czy Opla (Astra) też będzie z kosmosu...
Lucas123w - 20-02-2013, 22:00

Ceny to chyba kolejna zagrywka księgowych, tną koszty gdzie się da i nijak się to ma do jakości.
Kilka dni temu oglądałem Hyundai'a i w środku super sprawa jak na przedział cenowy do 60 tyś zł. Nawet silnik 1.6 w benzynie i ponad 120 KM.
Duże koncerny w moim mniemaniu są już tak pewne siebie że myślą że co by nie wyprodukowali to i tak sprzedadzą.

Marcin-Krak - 20-02-2013, 22:04

Krzyzak napisał/a:
spalanie 1.2 niby w mieście 6.9??? :) - jeden taki ma fabię 1.2 i jeżdżąc najdelikatniej jak się da nie może w mieście zejść poniżej 9 (może im się cyferki zamieniły...)

A to czasem nie są 2 różne silniki? Ten w Fabii zwykłe 1,2 a w Rapidzie TSI.
Stąd te różnice.

Za to nowa Octavia Combii jest całkiem si :)

Anonymous - 20-02-2013, 22:09

Dj Lexus napisał/a:
Chyba coś :shock: nie wyszło w nowej Skodzie Rapid: http://www.autogaleria.pl...egance,732.html

Kiepskie wykończenie (plastiki) i ta cena..... Już dość znęcania się na Mitsubishi :wink: , jak widać śkoda zaliczyła wpadkę. :roll:

zaraz sie pewnie pół forum na mnie obrazi ale ten prosty rapid jest lepszy od obecnego lancera, gdy porównamy wielkość to może grać w tej samej klasie co lancer, a w kwestii cena/a to co oferuje wygrywa z lancerem jak chce, może zewnętrznie nie wygląda to jak lancer, ale wewnątrz jest ładniejsza, a jakość plastików pewnie taka sama jak w lancerze, lancer bazowo kosztuje od ~65 tyś, skoda od ~47tys, i do tego skoda zdaje sobie sprawę z przewartościowania ceny auta, bo można dostać u dilerów niezłe rabaty na ten model, ceny mają się poukładać dopiero jak będzie dostępna nowa octavia.
Więc nie wiem kto tu zaliczył wpadkę, mitsu czy skoda, skoro taki średni model skody potrafi przeskoczyć w tym momencie "topową" i jedyną limuzynę mitsu.... :badgrin:

Krzyzak napisał/a:
spalanie 1.2 niby w mieście 6.9??? :) - jeden taki ma fabię 1.2 i jeżdżąc najdelikatniej jak się da nie może w mieście zejść poniżej 9 (może im się cyferki zamieniły...)

Darku przecież masz podane dane katalogowe 6.9 i testowe 8.1 w mieście.

Lucas123w - 20-02-2013, 22:15

Derpin napisał/a:
Dj Lexus napisał/a:
Chyba coś :shock: nie wyszło w nowej Skodzie Rapid: http://www.autogaleria.pl...egance,732.html

Kiepskie wykończenie (plastiki) i ta cena..... Już dość znęcania się na Mitsubishi :wink: , jak widać śkoda zaliczyła wpadkę. :roll:

zaraz sie pewnie pół forum na mnie obrazi ale ten prosty rapid jest lepszy od obecnego lancera, gdy porównamy wielkość to może grać w tej samej klasie co lancer, a w kwestii cena/a to co oferuje wygrywa z lancerem jak chce, może zewnętrznie nie wygląda to jak lancer, ale wewnątrz jest ładniejsza, a jakość plastików pewnie taka sama jak w lancerze, lancer bazowo kosztuje od ~65 tyś, skoda od ~47tys, i do tego skoda zdaje sobie sprawę z przewartościowania ceny auta, bo można dostać u dilerów niezłe rabaty na ten model, ceny mają się poukładać dopiero jak będzie dostępna nowa octavia.
Więc nie wiem kto tu zaliczył wpadkę, mitsu czy skoda, skoro taki średni model skody potrafi przeskoczyć w tym momencie "topową" i jedyną limuzynę mitsu.... :badgrin:

Krzyzak napisał/a:

Darku przecież masz podane dane katalogowe 6.9 i testowe 8.1 w mieście.

Sry ale jaka to konkurencja, w spalaniu dno, w mocy dno, stylistyka auta i wnetrza kwestia gustu, zawieszenie "belka skrętna" dno (w Hondzie belka trzyma poziom ale Skoda sry dno), cena za 62tyś Lancer z wyposażeniem i silnikiem 1.6 zabija Rapida.
Urazy do Mitsu można mieć ale czasem trzeba spojrzeć na czyste fakty.

Czeski film cd. :D

Anonymous - 20-02-2013, 22:35

Lucas123w, porównaj bazowego lancera za 64 kawałki i co możesz mieć w rapidzie za 64 kawałki, przegrywa tylko silnikowo, ale ogólny target tych auto to nie młodzi gniewni wyścigowcy tylko ktoś raczej już ustatkowany kto szuka po prostu dobrze wyposażonego auta za dany budżet.
jak porównamy max wyposażenie to lancer kosztuje około 82 tys a czeszka ok 72, i dalej się zgadzam, że silnik będzie miała słabszy ale wyposażenie i jakoś wnętrza lepsze, bądź co najmniej takie samo, do tego świetne skrzynie DSG w opcji, większe wnętrze czy bagażnik.

Lucas123w - 20-02-2013, 22:45

Nie wiem skąd te ceny Lancera, wyposażenie Invite i silnik 1.6 za 62 tyś plus opłaty wyjdzie 68tyś zł. wyposażenie też pod każdym względem lepsze u Lancera, więc dalej nie widzę tu konkurencji. (młodzi gniewni to raczej BMW z plastikowym tuningiem).

Bazowy Lancer Inform z silnikiem 1.6 można wyciągnąć za 52 tyś zł. więc zaś strzał w płot.
Lancer za 82tyś zł to już przepaść do Rapida na plus dla Mitsu.

PS. Lepiej skończyć tą dyskusje bo do niczego ona nie prowadzi, po za tym nie ten temat.

Czeski film odc. 3 :D (i to chyba już ostatni odcinek z serii )

Anonymous - 20-02-2013, 23:01

Lucas123w napisał/a:
Nie wiem skąd te ceny Lancera

opieram się na cennikach dostępnych na www nie na tym co można sobie wyrwać u dilera, bo w obu przypadkach jest to kwota negocjowalna i różna zależnie od dilera.

porównaj cenniki, wymiary i wyposażenie w nich, suche fakty a nie to że masz auto akurat z danej stajni. Choć rozumiem że będziesz bronił swojego wyboru, ale rozmawiamy o przeciętnym kowalskim a nie o kimś ślepo zapatrzonym w daną markę.

Lucas123w napisał/a:
Czeski film odc. 3 :D (i to chyba już ostatni odcinek z serii )

japońskie sushi odc. 436ile tam sobie chcesz ;) :P

cns80 - 21-02-2013, 07:44

Derpin napisał/a:
jakość plastików pewnie taka sama jak w lancerze,
Gorsza niż w lancerze. Poza tym istotna różnica w zawieszeniu tylnym. Za to oba koreańce pokonują i Rapida i Lancera.

Tyle że skoda stanieje, bo zawsze tak jest że cena jest wysoka na początku, a jak już Ci którzy nie mogli czekać kupili to się ją urealnia.

Jakbym miał wybrać Skoda czy Mitsubishi to bardzo ciężko by mi było się zdecydować i w zasadzie Mitsu wygrałoby tylko tym że nie ma silników z rodziny TSI, jest ładniejsze i nie ma DSG (wiem, wiem że można kupic bez). Ale jeśliby do tego porównania dorzucić Ceed'a i I30 to natychmiast Skoda i Mitsu wylatują z dalszej rozgrywki. I tu bym miął prawdziwy dylemat, bo:
1. Oba mi się podobają
2. Oba mają podobne ceny (konkurencja wewnętrzna)
3. Oba mają podobną funkcjonalność
4. Niedaleko mam dobre i zaprzyjaźnione serwisy obu marek
5. Oba nie oferują fabrycznego gazu, aczkolwiek Hyundai jest bliższy temu, bo od lat robi testy z Czakramem i mieli już fabryczny gaz w swojej ofercie.
6. Oba oferują 3 wersje nadwoziowe w tym funkcjonalne kombi (Skoda będzie dopiero miała za 1-2 lata, a Sportback... przemilczmy).

rezon - 21-02-2013, 08:53

Dj Lexus napisał/a:
Kiepskie wykończenie (plastiki) i ta cena..... Już dość znęcania się na Mitsubishi , jak widać śkoda zaliczyła wpadkę.
takie samo wykończenie jest w Skodzie za 50kzł jak było w Outku za 120kzł. Plastiki są tak samo twarde. To nie wpadka, ale świadoma polityka - Rapid ma być tani. Octavia - nieco droższa ma znacznie lepsze tworzywa, ale jest nieco droższa - porównajcie sobie Octavię kombi 1.6 (65kzł) z Lancerem. Porównywanie bogato wyposażonego Rapida z czymkolwiek innym nie ma sensu. To właściwie nie jest samochód do sprzedaży tylko do cennika. Za zupełnie porównywalną cenę można mieć porównywalnie wyposażoną Octavię. Tak samo jak patrzyłem na Octavię 4x4 i wyszło, że mogę mieć w tej cenie lepiej wyposażonego Superba - też 4x4, więc wybór był oczywisty. Ale jak ktoś koniecznie chce wszystko mającego Rapid'a - to niech płaci.
Lucas123w napisał/a:
Rezon z Superbem to jest multimilioner przy tym Rapidzie.
Dzięki - od razu lepiej się poczułem ;) . Ale jak nazwać przy mnie kupujących Outka III - MULTIMILIARDERZY? czy szczęśliwcy w totolotku pijani szczęściem? ;)
cns80 napisał/a:
zasadzie Mitsu wygrałoby tylko tym że nie ma silników z rodziny TSI, jest ładniejsze i nie ma DSG
to chyba akurat argumenty na korzyść Skody. Mój silniczek chodzi baaaaardzo interesująco, a gift w postaci +20km/h Vmax bardzo mnie zaskoczył. Gdyby była możliwość DSG i 4x4 prawie na pewno kupiłbym obydwa. Niestety musiałem wybrać - więc bezpieczeństwo wzięło górę nad wygodą.
Lucas123w - 21-02-2013, 10:44

cns80 napisał/a:
Ale jeśliby do tego porównania dorzucić Ceed'a i I30

Dorzucił bym jeszcze Elantre, na dzień dzisiejszy bym się nad takim wyborem zastanawiał.

rezon napisał/a:
Dzięki - od razu lepiej się poczułem . Ale jak nazwać przy mnie kupujących Outka III - MULTIMILIARDERZY? czy szczęśliwcy w totolotku pijani szczęściem?

Nie znam odpowiedzi na to pytanie :D

cns80 - 21-02-2013, 10:48

rezon napisał/a:
to chyba akurat argumenty na korzyść Skody.
Dla Ciebie. Dla mnie przeciwnie, bo mam serwis VW po sasiedzku i wiem co znaczy DSG :)

Lucas123w napisał/a:
Dorzucił bym jeszcze Elantre, na dzień dzisiejszy bym się nad takim wyborem zastanawiał.
Elantrę ząłatwiłem mojej firmie służbową z bogatym wyposażeniem za 62 tys zł w zeszłym roku. Elantra tez wygrywa (i ma piękną linię), ale jednak Ceed/I30 mają jeszcze więcej zalet.
rezon - 21-02-2013, 12:49

cns80 napisał/a:
Dla Ciebie. Dla mnie przeciwnie, bo mam serwis VW po sasiedzku i wiem co znaczy DSG
Znam osobiście kilka osób (pomijając setki na forach), które bardzo sobie chwalą. Sam też jeździłem na testach - bardzo ładnie chodziła. Wiele osób unika innych automatów jak ognia ale w USA to manual jest rzadkością