To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Granat z beżem w wydaniu V6

eremita - 19-02-2016, 23:19

Bartekkita napisał/a:
eremita, Ty tez masz granatowy?

Tak

A tak wygląda srebrna w granacie :mrgreen:

Bartekkita - 21-02-2016, 22:19

Żebym to już nie rozpoznawał granatowego na nie swoim Misiu, aj troszkę za ciemny on jest. No srebrna rozpórka fajnie wyszła, ale mogliśmy wziąć czerwoną zawsze to parę koni :P

Udało mi się zatankować rekordowo tanio:

Bartekkita - 28-03-2016, 15:48

Zdjęcia z wielkanocnego spaceru ;)

Nie mogłem się zdecydować, który profil wolę :p

Krzyzak - 29-03-2016, 08:41

wielkanoc tegoroczna? - ile śniegu :) - u mnie było +15 a śniegu nie widziałem... nawet nie pamiętam od kiedy (na szczęście - bo wcale nie tęsknię)
Bartekkita - 31-03-2016, 00:00

Krzyzak, tak tegoroczna, u nas podobne temperatury były, ale zdjęcia z gór, a tam panują inne znacznie trudniejsze warunki drogowe. A dokładniej przejazd tą trasą: https://www.google.pl/map...95!2d50.2640629
każdemu polecam, dużo spokojniejsza i mniej zaludniona dolina niż inne w regionie.

Fragu - 31-03-2016, 07:04

Miałem okazję jechać, nawet Galantem - spoko droga :)

Zdjęcia super :wink:

Stówa - 16-05-2016, 06:54

Niezła bestia, ale ostatnio nic się nie dzieje... jak oceniszasz różnice w jeździe po założeniu rozpórki?
Bartekkita - 16-05-2016, 20:58

Coś tam się podziało, ale zapomniałem wrzucić :P A było tak po wymianie tych wszystkich fantów w zawieszeniu pojechałem na zbieżność i okazało się, że poleciały mi kąty pochylenia kół z tyłu. Diagnosta wytypował wadliwe działanie systemu Nivo, lub kiepską jakość tych nowych tulejek zwrotnicy. Zacząłem się przyglądać i tak rzeczywiście jakby tył trochę siedział. Bartek po obejrzeniu wyników wytypował również Nivo. Miałem trochę problemów przy kompletowaniu części więc trochę to trwało, ale ostatecznie nivomaty ustopiły miejsca tradycyjnym amortyzatorom z polifta. Amortyzatory Monroe Reflex sprężyny KYB + reszta niezbędnych fantów. No i rzeczywiście auto poszło 2-3 cm do góry, nie dobija na progach, prowadzi się dużo pewniej, bo na poprzednim setupie zrobiło się już bardzo niebezpiecznie. Nie byłem natomiast jeszcze na geometrii, gdyż diagnosta się rozchorował, ale mam nadzieję, że na dniach sprawdzę czy naprawa pomogła. Oto fotki:

Cytat:
ale ostatnio nic się nie dzieje...

Dzieje się, ale póki co w kuluarach, choć obawiam się, że mogę nie zdążyć przed wyjazdem z pracami :( Uderzyłem też w trochę innym kierunku powinno się tutaj coś na ten temat pojawić ;)

Cytat:
jak oceniszasz różnice w jeździe po założeniu rozpórki?

Trochę szkoda, że rozpórkę założyłem podczas jazdy na miękkich zimówkach, ale było czuć sporą różnicę, przód nie kłaniał się tak przy hamowaniu, obie strony przechylały się bardziej równomiernie przy dziurach i ogólnie było lepiej :) Rozpórka Staffy to nie jest wielki koszt, a zawsze kielichy mniej po dupie dostają.

Bartekkita - 10-06-2016, 08:49

No i stało się powracający jak bumerang w Galancie temat :P Zaraz po reperaturkach chciałem zabezpieczyć dodatkowo ranty nadkoli jakimś barankiem, stwierdziłem, że spróbuję jednak zostawić je tak jak jest. No i niestety po pierwszej zimie zauważyłem delikatny nalot na prawym nadkolu. Zanim się jednak zabrałem upłynęła druga zima. Nastawiałem się na wieczór roboty. Ot zdejmuje koło czyszczę rdze mechanicznie, ewentualnie na 15 min fosol, podkład, rano baranek zakładam koło i w drogę. No i niestety nie miło się zaskoczyłem, zdążyłem można powiedzieć w ostatniej chwili. Wprawdzie mechanicznie, chemicznie i mechanicznie udało się cała rdze usunąć, jednak w strukturze metalu porobiły się już wżery. Zdjęcia z operacji:

Najgorsze miejsce

Opatrunki z Fosola ;)

Czyścimy jeszcze raz :D

Podkład

I wisienka Noxudol Body. W przeciwieństwie do wszystkich innych środków tej firmy ten zasycha bardzo szybko. Dzięki temu do jego powierzchni nie przywiera kurz i drobne kamienie.

W jednym miejscu odkleiła się też mastyka spawów. Także polecam sprawdzajcie wszystko co tylko wydaje się wam podejrzane.

Rdza

Czyszczenie i podkład w jednym

Gdyby ktoś się zastanawiał nad sensem kupowania ocynkowanych reperaturek, to ta przedstawiona powyżej była jeszcze z ery gdy nikt nie pisał, że sprzedaje ocynkowane. Lewą na szczęście dostałem już w ocynku. Pewnie zastanawiacie się jak wygląda? Poza paramo odpryskami od kamieni, które przebiły lakier do podkładku rdzy brak, dosłownie zero.
Teraz to czego obawiałem się najbardziej - estetyka.

Wyszło super z odległości większej niż metr ciężko cokolwiek zauważyć. Z bliska też trzeba się przyjrzeć. Jak dla mnie jest ekstra :D

promatti - 10-06-2016, 09:46

ja zrobiłem w Galu reperaturki i specjalisty i po 2 latach nic!
Bartekkita - 11-06-2016, 10:02

promatti napisał/a:

Robiłem u tego samego specjalisty :P Taka różnica między recepturką zwykłą, a ocynkowaną specjalnie sprawdziłem fotki z robót ;) Bo lewa nic, a prawa jak widać :P

abdul - 11-06-2016, 10:38

promatti napisał/a:

Szkoda ze u nas nie ma takich fachowców. Ja robiłem u takiego "specjalisty" że po 4 miesiącach wylazły pęcherze :evil: sory za OT
Na czarnym fajnie to wyszło ale na srebrnym jak bym chciał samemu tak zrobic to by chyba z kilometra było widac :wink:

Bizi78 - 11-06-2016, 10:46

abdul napisał/a:
Szkoda ze u nas nie ma takich fachowców. Ja robiłem u takiego "specjalisty" że po 4 miesiącach wylazły pęcherze

Ale wstawiałeś reperaturkę czy tylko: odczyścił, poszpachlował i pomalował :?: .

robertdg - 11-06-2016, 20:45

Bartekkita napisał/a:
Robiłem u tego samego specjalisty :P Taka różnica między recepturką zwykłą, a ocynkowaną specjalnie sprawdziłem fotki z robót ;) Bo lewa nic, a prawa jak widać :P
6 lat temu nie było ocynkowanych, zwykła czarna blacha o jakości PJ, wytrzymuje do dzisiaj, nie umniejszam Waszym specjalistom, ale odpowiednie przygotowanie materiałowe też nie pozostaje bez znaczenia.

Co do ocynku, znając przebieg laczenia ocynku z czarną blachą - fizyki nie da sie oszukać.

abdul - 12-06-2016, 13:24

Bizi78, z jednej strony wstawiałem reperaturkę i od wewnątrz wyłazi na rancie i ostatnio zauważyłem że w miejscu gdzie były spawy są 2 pęcherze. Druga strona nie była spawana tylko czyszczona i szpachlowana ale jak teraz wygląda to szkoda gadać...