[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Jakie Świece zapłonowe?
m6riano - 15-12-2010, 00:10
Facet z aukcji napisał mi że te tez będą dobre no i mają 0,8 czyli do lpg w sam raz:
http://allegro.pl/swiece-...1359266813.html
potwierdzi ktoś?
wilukce - 20-12-2010, 18:44
Właśnie mi przyszły do domu IK22 i na pudełku jest napisane 0.4mm iridium. Więc jaką w końcu ten model ma szczelinę ? Wyżej pisaliście, że 0.8mm. Czyżbym kupił złe ?
Tomek - 20-12-2010, 20:49
0.4 to grubosc rdzenia,
takze "no worries", masz swiece, ktore maja 0.8 szczeline
eddi1977 - 29-01-2011, 23:07
Czy możliwe jest żeby wymienić przewody WN bez zdejmowania kolektora dolotowego,tak jak przy wymianie świec?
bieniak - 30-01-2011, 01:24
nie da rady musisz go podnieść bo inaczej fajek nie wysuniesz
eddi1977 - 02-02-2011, 17:33
Chciałbym spróbować sam wymienić te przewody,może ktoś to robił i mógłby napisać czego potrzebuję,jakieś nietypowe klucze,w innych autach to zajmuje minutę ale tu chyba trochę czasu to zajmie.W tym silniku jak dotąd zdejmowałem tylko plastikową czarną pokrywę na górze z ciekawości.
wilukce - 02-02-2011, 17:40
Ja wymieniałem sam kabelki i świece Zajęło mi to jakieś 2h. Kolektor musisz zdjąć niestety. Będą Ci potrzebne przede wszystkim dobre klucze, najlepiej z przedłużkami, nasadowe. Żeby zdjąć kolektor będziesz musiał odkręcić sporo śrub. Za kolektorem chyba 3 duże, poodpinać przewody od przepustnicy, zdjąć trąbę słownia. Uważaj na przewód z wodą od przepustnicy, który może Ci zalać aparat zapłonowy. Najlepiej na początku pracy zakryj aparat. Hmmm co Ci jeszcze mogę powiedzieć ... Nie pomyl kabli WN Ja nie zdejmowałem całkowicie kolektora. Podniosłem go tylko do góry, żebym mógł wyjąć świece. Pozdrawiam i życzę powodzenia !
marcinzam - 04-02-2011, 12:35
a po odkręceniu kolektora nie trzeba wymienić uszczelki ?
wilukce - 04-02-2011, 15:12
marcinzam napisał/a: | a po odkręceniu kolektora nie trzeba wymienić uszczelki ? |
Nie, uszczelka jest twarda metalowa i chyba nie ma sensu jej wymieniać.
jaker - 01-03-2011, 17:14
Prześledziłem cały wątek i z tego co tutaj jest napisane wynika, że najlepsze do instalacji LPG do Galanta 2.5 V6 00' byłyby świece Denso IK22 i w zasadzie na takie się zdecydowałem, więc złożyłem zapytanie cenowe między innymi do sklepu All-parts Pana Mateusza Hanżka polecanego niejednokrotnie na tym forum. Gdy spytał się czemu sobie wybrałem takie świece wysłałem mu opinię, któregoś z użytkowników forum o tym, czemu mniejsza szczelina i zimniejsze. W odpowiedzi dostałem:
"W kwestii świec zapłonowych , to faktycznie było takie zalecenie w przypadku zastosowania instalacji starego typu (na tzw. pokrętło) . Były to instalacje ,które nie pobierał impulsu z sondy , przepływomierza ani jednostki sterującej (komputera silnika) .Innymi słowy mieszanka ustalana była niejako manualnie czuli analogicznie jak w przyapadku gaźnikowego układu zasilania benzyną. Oznacza to ,że dawka paliwa była raz mniejsza raz większa , okreslana tylko w przybliżeniu. Wówczas racjonalne było zastosowanie świecy i mniejszej przerwie oraz o stopień wyższej (czyli posiadającej większą zdolność do odprowadzania ciepła). W dzisiejszych instalacjach (zakładam ,że bedzie Pan mial zamiar założyć instalację sekwencyjną) Dawka paliwa określana jest w ten sam sposób co przy wstrysku wielopunktowym . jednstka sterująca sekwencją pobiera informacja ze czujnkków silnika i ustala precyzyjną dawkę jaka potrzebna jest danym momencie przy danych wrunkach pracy silnika. Oznacza to ,że należy zastosować tu seryjne świece. I dodam od siebie ,że raczej niema sensu stosować tu świec iriydowych serii IK ponieważ są to swiece “półwyczynowe”. Ich żywotność to w normalnych warunkach około 35 tyś . Co innego swiece irydowe długego przebiegu .Ich żywotnośc okresla siena poziomie 150 tyś km. Jednak moim zdanie najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie w tym przypadku swiec seryjnych (Denso platinium). Są wystarczające a ich orzebieg to 1000 tyś, km."
Dodał jeszcze w innej wiadomości:
"Opinia oparta jest na moich doświadczeniach oraz konsultacjach z przedstawicielami producentow (takich jak denso) jak również ze zakładami zajmującymi sie montażem gazu. Wydaje mi sie miarodajna."
Jeśli chodzi o mnie to odniosłem wrażenie, że Pan Mateusz naprawdę zna sie na rzeczy, kontaktowałem się z Nim również w sprawie rozrządu. Zdecydowałem się na zaproponowane Denso PK20PRP11.
Co o tym myślicie, bo wydaje się to sprzeczne z ogólnym założeniem panującym w tym temacie?
marcinzam - 01-03-2011, 18:10
zwykłe świece wymienia się co 35 tyś platynowe co 50-60 a irydowe do 100 000 ,więc nie wiem skąd takie informacje że seria IK jest do 35 tys
sampler - 01-03-2011, 20:04
bierz serie IK. To wyzsza polka od platynek
swinks_UK - 01-03-2011, 20:37
Z całym szacunkiem dla Pana Mateusza Hanżka, ale czasem mógłby nie dawać rad.
Wg. mnie jego raga brzmi podobnie do: "zalewaj bracie silnik półsyntetykiem, co będziesz marnował pieniądze na syntetyk".
Co do serii Denso IKxx to jest dokładnie odwrotnie.
Seria IKxx jest serią zwykłych świec o wysokiej jakości dla przeciętnego użytkownika, serie zmodyfikowane to np. VKxx i kilka innych wynalazków
Ciepłota świec - moja rada dotyczyła temp. spalania gazu, która jest wyższa niż benzyny. Co ma za znaczenie jaka generacja instalacji, skoro wciąż zapalamy w komorze tą samą substancję (LPG)?
robertdg - 01-03-2011, 20:49
jaker napisał/a: | Jednak moim zdanie najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie w tym przypadku swiec seryjnych (Denso platinium). Są wystarczające a ich porzebieg to 1000 tyś, km." |
WOW - niczym perpetum mobile milion km na jednych świecach, też tak chce
j-rules - 01-03-2011, 20:52
katalog denso przewiduje serie PK (platinum)
|
|
|