[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Spryskiwacze reflektorów, lamp przednich
Hugo - 08-02-2013, 15:21
komarsnk napisał/a: | Jeśli masz już instalację pod spryski to kontrolką się już nie musisz martwić | Nie wiem. Wiesz gdzie szukać oryginalnych wtyczek (w jakich miejscach mniej więcej)? komarsnk napisał/a: | Pytanie jeszcze czy masz zegary HC adoptowane mając wcześniej zwykłe a nie przerabiałeś kontrolki od poziomu płynu spryskiwaczy to trzeba to poprawić | Zegary HC w oryginale.
fj_mike - 08-02-2013, 16:13
Hugo, czytaj tutaj
http://forum.mitsumaniaki...p=459317#459317
Hugo - 10-02-2013, 19:14
Od razu napiszę, że jeden z kolegów pokazujący tam wtyczkę od pompki spryskiwaczy reflektorów pokazał niewłaściwe kable, po ktorych zwarciu zapala się kontrolka niskiego stanu płynu w zbiorniczku. Pokazał piny 1 i 2 we wtyczce (niebieski i zielony z czarnym paskiem), a należy zewrzeć cienkie kable (piny 3 i 4). Od razu skojarzyłem, że te grube będą od pompki. Zwarłem piny 3 i 4, kluczyk na ON i moim oczom ukazała się w/w kontrolka Fajnie. Następnie, zgodnie z opisem swinks_UK położyłem całą instalację w komorze silnika do spryskiwaczy (wszystko jak ori w peszlach), polutowane, przekaźnik podłączony, bezpiecznik 20A na kablu od akumulatora i osobny przycisk w panelu z lewej strony kierownicy. Pół dnia zeszło, czas na próbę i... nie działa Brak napięcia na pinach 1 i 2 we wtyczce od pompki... Chwila namysłu, no niemożliwe... Oczywiście zapomniałem o przekręceniu stacyjki w pozycję ACC. I DZIAŁA! Podczas trzymania przycisku na pinach pojawia się 12V, a po puszczeniu wolno spada. Tak ma być? Czekam na zbiornik z pompką spryskiwaczy reflektorów i podłączam.
Poza tym zrobiłem otwory na spryskiwacze w zderzaku. Jedyną opcją ich montażu jest jakiś klej, ale ważne, że idealnie przylegają do zderzaka:
komarsnk, łap:
komarsnk - 10-02-2013, 19:48
Hugo napisał/a: | Jedyną opcją ich montażu jest jakiś klej |
Też tak myślę, chyba, że jednak zamówię te ?BLASZKI
Hugo - 10-02-2013, 20:20
komarsnk napisał/a: | Też tak myślę, chyba, że jednak zamówię te ?BLASZKI | Prawie identyczne blaszki mocują przewody hamulcowe do amortyzatorów itd. Mam coś takiego z rozbiórki, może uda się dopasować albo kupić za pare groszy w sklepie motoryzacyjnym.
Owczar - 10-02-2013, 22:36
Jak dla mnie to zupełnie nie pasują, chyba że byłyby w kolorze, ale to rzecz gustu.
swinks_UK - 10-02-2013, 23:06
Hugo napisał/a: | Podczas trzymania przycisku na pinach pojawia się 12V, a po puszczeniu wolno spada. Tak ma być? |
Nie sądzę. IMO, prawidłowo powinno napięcie od razu odcinać.
Hugo - 11-02-2013, 10:59
swinks_UK napisał/a: | Nie sądzę. IMO, prawidłowo powinno napięcie od razu odcinać | Ale to może w czymś przeszkadzać? I co może być tego powodem? Jakiś błąd w podłączeniu?
swinks_UK - 11-02-2013, 12:32
Hugo napisał/a: | Ale to może w czymś przeszkadzać? I co może być tego powodem? Jakiś błąd w podłączeniu? |
Nie wiem, zależy jakiego napięcia wymaga pompka.
Jeśli potrzebne jest minimum np. 11.5V do wzbudzenia silniczka to wtedy mały problem, ale jak bedzie pompować progresywnie w zależności od napiecia zasilającego, to będziesz miał "działające spryskiwacze" jeszcze kilka sekund po na naciśnięciu przycisku.
Co do podłączeń, to wiele ci nie pomogę, bo nie wiem co tam nabroiłeś...
Hugo - 11-02-2013, 13:32
swinks_UK napisał/a: | Co do podłączeń, to wiele ci nie pomogę, bo nie wiem co tam nabroiłeś... | Nabroiłem to co napisałeś wcześniej, tzn. podłączyłem wszystko dokładnie tak jak napisałeś
P.S. Powiedz mi jeszcze, bo nie mogłem tego przycisku od Subaru rozebrać (co za dziad)... Ma on podswietlenie? Stwierdziłem, że chyba nie, bo dochodzą do niego tylko 2 kable.
swinks_UK - 11-02-2013, 14:00
Hugo napisał/a: | swinks_UK napisał/a: | Co do podłączeń, to wiele ci nie pomogę, bo nie wiem co tam nabroiłeś... | Nabroiłem to co napisałeś wcześniej, tzn. podłączyłem wszystko dokładnie tak jak napisałeś
P.S. Powiedz mi jeszcze, bo nie mogłem tego przycisku od Subaru rozebrać (co za dziad)... Ma on podswietlenie? Stwierdziłem, że chyba nie, bo dochodzą do niego tylko 2 kable. |
Lepszy pomysł z połaczeniami miał wyderka. Zastosuj zasilanie z aku na pin 30 od przekaźnika, tylko puść przez bezpiecznik 20A.
Pstryczek z Subaru nie ma podświetlenia.
Hugo - 11-02-2013, 15:48
swinks_UK napisał/a: | 1. Przekaźnik
- pin 30 > stałe 12V (akumulator) | Przeciez sam tak napisałeś i tak zrobiłem. Również bezpiecznik 20A zamontowałem na tym kablu.
swinks_UK - 11-02-2013, 15:55
Hugo napisał/a: | swinks_UK napisał/a: | 1. Przekaźnik
- pin 30 > stałe 12V (akumulator) | Przeciez sam tak napisałeś i tak zrobiłem. Również bezpiecznik 20A zamontowałem na tym kablu. |
Ale rozwiązanie wyderki jest lepsze do sterowania.
komarsnk - 12-02-2013, 23:09
Hugo, widziałem dziś Range Rovera z naszymi spryskami
Miał je w kolorze nadwozia i pomimo, że był czarny fajnie się to prezentowało
Jak jeszcze nie pozakładałeś tego wszystkiego to polecam kupić farbę w sprayu i je psiknąć - ja mam zamiar tak zrobić
A jak ogarnąłeś kwestię połączenia czujnika poziomy płynu z kontrolką? Wpinałeś się bezpośrednio w kostkę zegarów?
Hugo - 13-02-2013, 20:09
komarsnk napisał/a: | Hugo, widziałem dziś Range Rovera z naszymi spryskami
Miał je w kolorze nadwozia i pomimo, że był czarny fajnie się to prezentowało | Myśl;ałem żeby zostawić je czarne, ale może dam do polakierowania, bo z gołych plastików mam jeszcze lip spojler do lakierowania, więc może za jednym razem by mi to siknęli komarsnk napisał/a: | A jak ogarnąłeś kwestię połączenia czujnika poziomy płynu z kontrolką? Wpinałeś się bezpośrednio w kostkę zegarów? | Jak pisałem wyżej, za zderzakiem z prawej strony, w wiązce gdzie są wtyczki do pompek spryskiwaczy szyb jest kostka do pompki spryskiwaczy reflektorów (przynajmniej w moim). Zwarłem 2 dolne piny i na zegarach zaświeciła się kontrolka niskiego poziomu płynu w zbiorniczku, wiec jak podepnę kostkę do pompki to automatycznie będę miał kontrolkę aktywną
P.S. Mam jeszcze pytanie: ktoś wie, albo jak sprawdzić który kabel od zasilania pompki spryskiwaczy reflektorów to plus, a który minus? Niebieski czy zielony z czarnym paskiem? Czy nie ma znaczenia? komarsnk napisał/a: | Też tak myślę, chyba, że jednak zamówię te ?BLASZKI | Powiem tak, nie jestem przekonany czy zamocują pewnie te nasze spryskiwacze, napewno Range Rover ma jakąś wypustkę w zderzaku do tego. Trzebaby coś zakombinować. Ale słuchaj dzisiaj przymierzyłem blaszkę, która mocuje tylny przewód hamulcowy giętki w Galu do uchwytu, wygląda identycznie jak ta z linku. Na szerokość jest idealna, ale ma za małe wygięcie. Podsumowując, wolę poszukać drugiej takiej blaszki od przewodu hamulcowego, podłożyć coś pomiędzy tą blaszkę a zderzak, dodatkowo dać klej i powinno być OK.
|
|
|