[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - MMCS - Mitsubishi Multi Communication System
Tokepit - 31-01-2017, 08:04 Temat postu: Padł dysk czy MMCS? Witam,
Tydzień temu po odpaleniu mojego Miśka na ekranie MMCSa pojawiła się informacja, że ma problem z odczytem dysku i spróbuje go przeładować. I tak w koło sobie restartuje i restartuje....
Czasami pojawia się ekran z ikonkami ale po chwili znika i znów info o niemożliwości odczytu dysku.
Wyciągnąłem dysk ale infor się nie zmieniło (czyli nie ma np. informacji, że dysku nie znaleziono). Kamera cofania czasami się włącza a czasami nie. A jak już się włączy to potrafi działaś nawet podczas jazdy do przodu.
I teraz pytanie - padł tylko dysk czy cały MMCS?
Pozdrawiam
tyku - 31-01-2017, 17:04
Tokepit napisał/a: | I teraz pytanie - padł tylko dysk czy cały MMCS? | Najpierw trzeba spróbować wgrać z płyty LOADING (w zależności jaka wersja MMCSa).
[ Dodano: 31-01-2017, 17:47 ]
Mam nowe logo:
Jest też Polski - MMCS wersja E
Tokepit - 31-01-2017, 19:58
tyku napisał/a: | Tokepit napisał/a: | I teraz pytanie - padł tylko dysk czy cały MMCS? | Najpierw trzeba spróbować wgrać z płyty LOADING (w zależności jaka wersja MMCSa).
|
A dokładniej? wersja jest E03 ale nie mogę wejść w menu serwisowe bo nic nie daje przyciskanie SET i NAVI
grzesiopol - 31-01-2017, 20:00
tyku - A dlaczego ty masz E-06 a ja mam tylko E-03
Trzeba było zdjęcia zrobić po godz. 13.00 wtedy byś się pochwalił formatem 24 godzinnym.
Tak, tak można już pochwalić się polską wersją do MMCS, jeszcze ostatnie szlify, delikatne zmiany kosmetyczne i będzie ostatecznie gotowe. Beta testerzy mają jeszcze pewne uwagi ale można powiedzieć, że po półrocznej walce w końcu się udało. Dzięki o wielki hex edytorze
Wkrótce pojawi się komunikat co i jak oraz wstawię pare zdjęć aby każdy mógł zapoznać się z jakością tłumaczenia. Wszelkie zapytania i dystrybucja tylko na PW.
Od razu przestrzegam, że w przypadku podjęcia podejrzenia, że ktoś będzie chciał uzyskać tłumaczenie w celu późniejszego zarobkowania to po prostu tego nie uzyska.
Cena tłumaczenia w firmach zajmujących się nawigacjami to tak jak wcześniej pisałem 400 zł a cena DVD free to 100 zł. więc kąsek dla takich ludzi jak widzicie łakomy.
[ Dodano: 31-01-2017, 20:02 ]
Tokepit a co robiłeś z dyskiem ?
Tokepit - 31-01-2017, 20:14
Tokepit a co robiłeś z dyskiem ?
No generalnie nic.
To znaczy - parę dni temu "na dzień dobry" wyświetliło się "It is difficult to read the hard disk - Wait for a while until the hard disk is restored." ale nic sie nie działo. To pomyślałem, że to dysk padł albo generalnie coś nie tak z dyskiem i go wyciągnąłem (czeka na odblokowanie do czasu jak mi przyjdzie zamówiona na allegro przejściówka). tyle, że komunikat się nie zmienił - po włączeniu zapłonu, zaraz po logo wyświetla się ten napis i tyle. Ani radia ani nic się nie da włączyć. Czasami się uda kamerę cofania przy wstecznym ale i to nie zawsze. A spodziewałem się, że po całkowitym usunięciu dysku będzie coś w stylu "Disk not found" albo coś...
grzesiopol - 31-01-2017, 20:30
Tokepit napisał/a: | It is difficult to read the hard disk - Wait for a while until the hard disk is restored | ten komunikat wyświetla się gdy MMCS nie ma połączenia z dyskiem, np nieprawidłowo wsunięty dysk po wyjęciu. Przy braku dysku możesz włączyć sobie radio i powinien być komunikat ale nie pamiętam jaki bo dawno nie jeździłem bez dysku, nie wiem czy nie ten sam bo nie zwracałem na niego uwagi.
Czyli domyślam się, że ty tego dysku nie wyciągałes i wszystko do tej pory było OK. Czy samochód stoi od chmurką czy w garażu.
Spróbuj jeszcze raz włożyć dysk do MMCS, i zobacz czy będzie to samo, być może chwilowo było brak łączności z dyskiem np wilgoć, zimno. Albo rzeczywiście padł ci dysk. Raczej oprogramowanie samo sie nie posypało, chyba, że cos sam wgrywałeś z jakiegoś dziwnego źródła.
Tokepit - 31-01-2017, 20:51
grzesiopol napisał/a: | Tokepit napisał/a: | It is difficult to read the hard disk - Wait for a while until the hard disk is restored | ten komunikat wyświetla się gdy MMCS nie ma połączenia z dyskiem, np nieprawidłowo wsunięty dysk po wyjęciu. Przy braku dysku możesz włączyć sobie radio i powinien być komunikat ale nie pamiętam jaki bo dawno nie jeździłem bez dysku, nie wiem czy nie ten sam bo nie zwracałem na niego uwagi.
Czyli domyślam się, że ty tego dysku nie wyciągałes i wszystko do tej pory było OK. Czy samochód stoi od chmurką czy w garażu. |
Samochód stoi pod chmurką niestety.
Na jaki dysk można wymienić ten fabryczny? Czy może być dysk SSD z tym starym 44 pinowym złączem? Czy tak jak pisał Tokyo - kombinacja dysku mSATA z adapterem mSATA IDE? Nie wiem jak z temperaturami - te "zwykłe" SSD mają niby od 0 do 70 stopni i nie wiem jak będzie w przypadku mrozów typu -20.
grzesiopol - 31-01-2017, 23:31
Co do dysków to ci za bardzo nie podpowiem. Ja bym szukał zwykłego na IDE. Na allegro jeszcze widziałem, ewentualnie na aliexpress.
tyku - 01-02-2017, 10:27
Tokepit napisał/a: | Na jaki dysk można wymienić ten fabryczny? |
Najlepiej na taki sam. TOSHIBA MK4050GAC
Tokepit napisał/a: | Czy może być dysk SSD z tym starym 44 pinowym złączem? |
Może być taki dysk, ale bez inicjacji z dysku HDD, MMCS nie odpali dysku SSD.
Tokepit napisał/a: | Czy tak jak pisał Tokyo - kombinacja dysku mSATA z adapterem mSATA IDE? |
Powodzenia życzę.
Tokepit napisał/a: | SSD mają niby od 0 do 70 stopni i nie wiem jak będzie w przypadku mrozów typu -20. |
Jak na razie Transcend TS64GPSD330 działa nawet przy -24C.
regis70 - 01-02-2017, 10:54
tyku napisał/a: | bez inicjacji z dysku HDD, MMCS nie odpali dysku SSD |
tyku napisał/a: | Transcend TS64GPSD330 działa |
to jak to w końcu jest? można zmienić dysk na SSD? czy nie będzie to działać? i czy jest sens?
póki co mój dysk działa ale na SSD pewnie MMCS działał by szybciej.
grzesiopol napisał/a: | można już pochwalić się polską wersją do MMCS, jeszcze ostatnie szlify, delikatne zmiany kosmetyczne i będzie ostatecznie gotowe. |
Gratulacje jednak będę się narzucał na PW
tyku - 01-02-2017, 11:09
regis70 napisał/a: | to jak to w końcu jest? można zmienić dysk na SSD? czy nie będzie to działać? i czy jest sens? |
Przecież napisałem:
Cytat: | bez inicjacji z dysku HDD, MMCS nie odpali dysku SSD. |
Czy jest sens Zależy za ile kupisz dysk i czy ogarniesz wiedzę z poradnika grzesiopol
Na SSD MMCS szybciej wczytuje mapy, książkę tel, mp3. Szybszy jest odczyt danych.
Test jest robiony pod windowsem, a jak to się ma do MMCSa
Sprawdzić można tylko w praktyce.
regis70 - 01-02-2017, 12:46
tyku napisał/a: | bez inicjacji z dysku HDD, MMCS nie odpali dysku SSD. |
Czyli trzeba uruchomić MMCS z HDD a później przełożyć dyski? i tak za każdym razem kiedy będzie wymagany restart?
Tokepit - 01-02-2017, 13:00
regis70 napisał/a: | tyku napisał/a: | bez inicjacji z dysku HDD, MMCS nie odpali dysku SSD. |
Czyli trzeba uruchomić MMCS z HDD a później przełożyć dyski? i tak za każdym razem kiedy będzie wymagany restart? |
No właśnie też się zastanawiałem co to znaczy "Inicjacja MMCSa z HDD" by używać potem SDD. Niestety nic nie znalazłem w instrukcji grzesiopola
tyku - 01-02-2017, 14:11
regis70 napisał/a: | Czyli trzeba uruchomić MMCS z HDD a później przełożyć dyski? i tak za każdym razem kiedy będzie wymagany restart? | Dokładnie tak.
Inicjacja - załadowanie, uruchomienie itp.
[ Dodano: 01-02-2017, 14:13 ]
Tokepit napisał/a: | Niestety nic nie znalazłem w instrukcji grzesiopola | Nie pisał o tym. Może uzupełni poradnik, jak sprawdzę, czy da się to z płyty zrobić.
grzesiopol - 01-02-2017, 14:27
Zimny restart Load HDD jeżeli o to wam chodzi.
Dział II strona 4.
[ Dodano: 01-02-2017, 23:18 ]
Panowie przecież pisałem:
Wkrótce pojawi się komunikat co i jak oraz wstawię pare zdjęć aby każdy mógł zapoznać się z jakością tłumaczenia. Wszelkie zapytania i dystrybucja tylko na PW.
Jak juz będzie gotowe to dam znać a wtedy PW
|
|
|