To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie

waldinio - 02-08-2011, 23:16

ostatni wypad krk-zakopane-krk - spalanie 6,3, srednia predkość 55km/h :shock: :D da się osiągnąć ładne spalanie :)
megas1 - 03-08-2011, 06:50

Przepraszam za brak wiary ale 6,3 na zakopiance? Do Myślenic masz góra-dół. Potem fajne cztery pasy ale za Lubniem już idziesz pod górę. Rdzawka Ci nie przeszkodziła w ekonomii? Skasowałeś licznik po rozgrzaniu silnika? Jazda w nocy?
jaca71 - 03-08-2011, 08:31

megas1, Bez szaleństw i w normalnym wakacyjnym ruchu. Droga z północnego Krakowa do centrum zakopanego to około 9L/100km, droga powrotna w takich samych warunkach to 5.8L/100km. Czyli średnia arytmetyczna daje 7,4. Jadąc spokojnie pod górkę (w stronę Zakopanego) powinno się dać zejść poniżej 7.
waldinio - 03-08-2011, 09:51

megas1 napisał/a:
Przepraszam za brak wiary ale 6,3 na zakopiance? Do Myślenic masz góra-dół. Potem fajne cztery pasy ale za Lubniem już idziesz pod górę. Rdzawka Ci nie przeszkodziła w ekonomii? Skasowałeś licznik po rozgrzaniu silnika? Jazda w nocy?

nie, jechałem ok 15 do zakopanego a wracałerm po 19, praktycznie caly czas na tempomacie, ruch byl bardzo mały bo jechałem we wtorek, nie kaosowalem licznika po rozgrzaniu silnika, potrafie osiagnać ekstremalne spalania :P od 5,5 po 30km ciagłej jazdy po 32l/100km w zimie w korku przy -22 stopniach :P

[ Dodano: 03-08-2011, 09:55 ]
jaca71 napisał/a:
megas1, Bez szaleństw i w normalnym wakacyjnym ruchu. Droga z północnego Krakowa do centrum zakopanego to około 9L/100km, droga powrotna w takich samych warunkach to 5.8L/100km. Czyli średnia arytmetyczna daje 7,4. Jadąc spokojnie pod górkę (w stronę Zakopanego) powinno się dać zejść poniżej 7.

ja mam o tyle lepiej ze praktycznie od razu z osiedla wskakuje na zakopiankę wiec nie musze jechac przez miasto, wychodzi na to, ze do zakopanego wyszło mi chyba 7,3 a z powrotem z górki 5,3 bez pośpiechu

qba_2 - 03-08-2011, 10:39

waldinio napisał/a:
ostatni wypad krk-zakopane-krk - spalanie 6,3, srednia predkość 55km/h :shock: :D da się osiągnąć ładne spalanie :)

Moim zdaniem góry mają duży wpływ, jednak duże znaczenie ma też średnia prędkość, gdyby na tej trasie była w okolicach 70 km/h, to spalanie byłoby wieksze conajmniej o 1L.

mazin - 03-08-2011, 11:23

qba_2 napisał/a:
waldinio napisał/a:

Moim zdaniem góry mają duży wpływ, jednak duże znaczenie ma też średnia prędkość, gdyby na tej trasie była w okolicach 70 km/h, to spalanie byłoby wieksze conajmniej o 1L.

Ja przerabiałem temat minimalnego spalania i udało mi się otrzymać identyczny wynik na trasie Nowy Sącz - Bielsko-Biała (tym słabszym z geografii od razu podpowiem - obie miejscowości dzieli odległość ok. 160 km, i leżą u podnóża gór, co wiąże się z wjeżdżaniem na i ze zjeżdżaniem z rozmaitych "pagórecków". Jedyny warunek - jazda emerycka, czyli przyspieszamy tak jak kolumna, stosujemy wszystkie ograniczenia prędkości, obroty z przedziału ekonomicznego - i spalanie tego rzędu staje się faktem. Nie wyprzedzamy i nie używamy klimatyzacji. Jak na znaku "stoi" 70 to jedziemy 70, jak 40 to 40 itp. Nie pamiętam średniej prędkości, ale też pomiaru spalania dokonywałem metodą chałupniczą, tj. z kalkulatorem w ręku pod dystrybutorem, na komputerze nawet nie sprawdzałem wskazań.
W drugą stronę niestety nie wytrzymałem i spalanie było większe - nie wytrzymałem bez wyprzedzania wleczenia się za zawalidrogami. Ale średnia z przejazdu w jedną i drugą stronę wyniosła i tak poniżej 7 l.
Z kompletem pasażerów i bagażami, używając klimatyzacji na trasie prawie 800 km wyszło mi 7,7 l. Przy dynamicznej jeździe (prawie 400 km), drogami ekspresowymi i generalnie bez korków (poza małymi wyjątkami), w pełnym upale i jedna pasażerką - 8,4 l - i to jest mój rekord jeśli chodzi o trasę, bo nawet na trasie Sącz-Wrocław, gdzie spory kawałek jedzie się przecież autostradą, spalanie z reguły wychodziło w granicach 8,2.

megas1 - 04-08-2011, 13:38

Zrobiłem wczoraj test na trasie Tarnów-Rzeszów - osiągnięcie takiego średniego spalania jest możliwe ale poza celem ekonomicznym moim zdaniem nie ma żadnego sensu.

Natomiast wczoraj wykończyłem bak po powrocie znad morza i trasie rze-tar. Wyszło mi 7,1/100km przy pełnym załadowaniu i 2 dorosłych i 2 dzieci. Na A1 tempomat 130 a potem od Płocka lało więc się nie dało szybko jechać - pomiędzy 70 a 90 kmh.

waldinio - 06-08-2011, 18:05

po przejechaniu http://imageshack.us/phot.../imag0253d.jpg/ km spalanie na trasie wyniosło http://imageshack.us/phot.../imag0252a.jpg/ :)

zanim wjechałem w osiedle liczby były na odwrót :P czyli 63 i 6,1 :P bo wjazd na osiedle do domu to 1,5km lekko pod góre z max prędkoscią 40km/h

i wcale wolno nie jechałem, ja wyprzedzałem i mnie wyprzedzali, generalnie tak jak zawsze

RalfPi - 07-08-2011, 22:21

W cztery osoby nad morze Bałtyckie ze Szczecina - 8.2 l/100 km LPG przy prędkościach 90-120 km/h.
skadam - 11-08-2011, 09:38

Trasa Wrocław - Monachium. Średnia prędkość 130 km/h na tempomacie, czasami było 110, ale też i 210 (autostrada niemiecka) średnie spalanie według komputera 7.9 (rzeczywiste 7.6) litra na 100 km, jechałem sam z małym bagażem. Jestem zadowolony. W mieście natomiast zejść poniżej 10 litrów (według komputera) nie potrafię jeszcze.
waldinio - 13-08-2011, 23:55

dziś trasa kraków -> kluczbork -> kraków - 420km spalanie 7,0l/100km, śr. prędkość 70km/h i zupełnie nie rozumiem dlaczego dla niektórych jest to spalanie nie do osiagniecia.... miałbym pewnie mniej gdyby nie ulewy po drodze przez co napieprzałem w gaz i hamulec non stop bo co zaczałem jechać równomiernie to zaraz musiałem hamować bo przede mną nagle ktoś hamował a zaraz przyspieszał, gdyby nie to to pewnie miałbym spalanie ok 6l a dodać do tego musze jeszcze 150km/h czyli legalne 140km/h+10km/h tolerancja przez prawie 60km obwodnicy krk licząc w obie strony, wychodziło by na to, ze na baku przy mojej jezdzie a wcale nie jest oszczędna zrobilbym ok 850km :)
gzesiolek - 14-08-2011, 00:08

waldinio napisał/a:
tego musze jeszcze 150km/h czyli legalne 140km/h+10km/h tolerancja przez prawie 60km obwodnicy krk

gwoli scislosci na wiekszosci obwodnicy legalnym jest 90(+10) i 110(+10) km/h, ale sam rzadko trzymam sie tych ram...
waldinio napisał/a:
wychodziło by na to, ze na baku przy mojej jezdzie a wcale nie jest oszczędna zrobilbym ok 850km

jest oszczedna... mam okazje jezdzic 1,8 i jak wynik ok.7-7,5l/100km w trasie osiagam regularnie to juz zejscie ponizej wymaga dobrej drogi, plynnego ruchu, duzo szczescia i troszke samozaparcia (to samo sie odnosci do spalania mniejszego o min 1l/100km dla 1,5)

waldinio - 14-08-2011, 09:53

gzesiolek napisał/a:
waldinio napisał/a:
tego musze jeszcze 150km/h czyli legalne 140km/h+10km/h tolerancja przez prawie 60km obwodnicy krk

gwoli scislosci na wiekszosci obwodnicy legalnym jest 90(+10) i 110(+10) km/h, ale sam rzadko trzymam sie tych ram...
waldinio napisał/a:
wychodziło by na to, ze na baku przy mojej jezdzie a wcale nie jest oszczędna zrobilbym ok 850km

jest oszczedna... mam okazje jezdzic 1,8 i jak wynik ok.7-7,5l/100km w trasie osiagam regularnie to juz zejscie ponizej wymaga dobrej drogi, plynnego ruchu, duzo szczescia i troszke samozaparcia (to samo sie odnosci do spalania mniejszego o min 1l/100km dla 1,5)

przy 80km/h redukcja do 3 i gaz w podłogę to chyba oszczędna jazda nie jest? :P

alfiq - 14-08-2011, 17:11

Witam,
moja pierwsza dłuższa trasa Katowice - Jastarnia i z powrotem. Dwie dorosłe osoby, małe dziecko i wieeeeeelka kupa :) bagażu. Prędkości legalne, na odcinkach autostradowych 140km/h +/- 10 km/h ciągle, poza autostradą tradycyjna ciuciubabka z TIRami, więc dużo przyspieszeń przy wyprzedzaniu. Średnia 8,4l na kompie, na baku 8,2l :)
Ogólnie myślę, że gdyby nie te TIRy to byłoby dużo lepiej. Z drugiej strony spalanie na autostradzie przy prędkości 140km/h w okolicach 10l nie jest małe, wiec gdyby była austrada przez cały nasz piękny kraj, to bym przy dystrybutorze trochę popłakał :) Moja stara vectra z 1.7 TD paliła 5,5 przy 150km/h...

seweryn - 15-08-2011, 10:00

Witam!
Wczoraj - Omiś (miasteczko za Splitem - Chorwacja)- Dzierżoniów - 1150 km. Z bagażnikiem na dachu, 3 osoby dorosłe - prędkość max. 130km/h - austostrady. Spalanie 8.9-9.0/100km. Oczywiście rozsądna jazda.
Pozdrawiam