[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie
waldinio - 02-08-2011, 23:16
ostatni wypad krk-zakopane-krk - spalanie 6,3, srednia predkość 55km/h da się osiągnąć ładne spalanie
megas1 - 03-08-2011, 06:50
Przepraszam za brak wiary ale 6,3 na zakopiance? Do Myślenic masz góra-dół. Potem fajne cztery pasy ale za Lubniem już idziesz pod górę. Rdzawka Ci nie przeszkodziła w ekonomii? Skasowałeś licznik po rozgrzaniu silnika? Jazda w nocy?
jaca71 - 03-08-2011, 08:31
megas1, Bez szaleństw i w normalnym wakacyjnym ruchu. Droga z północnego Krakowa do centrum zakopanego to około 9L/100km, droga powrotna w takich samych warunkach to 5.8L/100km. Czyli średnia arytmetyczna daje 7,4. Jadąc spokojnie pod górkę (w stronę Zakopanego) powinno się dać zejść poniżej 7.
waldinio - 03-08-2011, 09:51
megas1 napisał/a: | Przepraszam za brak wiary ale 6,3 na zakopiance? Do Myślenic masz góra-dół. Potem fajne cztery pasy ale za Lubniem już idziesz pod górę. Rdzawka Ci nie przeszkodziła w ekonomii? Skasowałeś licznik po rozgrzaniu silnika? Jazda w nocy? |
nie, jechałem ok 15 do zakopanego a wracałerm po 19, praktycznie caly czas na tempomacie, ruch byl bardzo mały bo jechałem we wtorek, nie kaosowalem licznika po rozgrzaniu silnika, potrafie osiagnać ekstremalne spalania od 5,5 po 30km ciagłej jazdy po 32l/100km w zimie w korku przy -22 stopniach
[ Dodano: 03-08-2011, 09:55 ]
jaca71 napisał/a: | megas1, Bez szaleństw i w normalnym wakacyjnym ruchu. Droga z północnego Krakowa do centrum zakopanego to około 9L/100km, droga powrotna w takich samych warunkach to 5.8L/100km. Czyli średnia arytmetyczna daje 7,4. Jadąc spokojnie pod górkę (w stronę Zakopanego) powinno się dać zejść poniżej 7. |
ja mam o tyle lepiej ze praktycznie od razu z osiedla wskakuje na zakopiankę wiec nie musze jechac przez miasto, wychodzi na to, ze do zakopanego wyszło mi chyba 7,3 a z powrotem z górki 5,3 bez pośpiechu
qba_2 - 03-08-2011, 10:39
waldinio napisał/a: | ostatni wypad krk-zakopane-krk - spalanie 6,3, srednia predkość 55km/h da się osiągnąć ładne spalanie |
Moim zdaniem góry mają duży wpływ, jednak duże znaczenie ma też średnia prędkość, gdyby na tej trasie była w okolicach 70 km/h, to spalanie byłoby wieksze conajmniej o 1L.
mazin - 03-08-2011, 11:23
qba_2 napisał/a: | waldinio napisał/a: | ostatni wypad krk-zakopane-krk - spalanie 6,3, srednia predkość 55km/h da się osiągnąć ładne spalanie |
Moim zdaniem góry mają duży wpływ, jednak duże znaczenie ma też średnia prędkość, gdyby na tej trasie była w okolicach 70 km/h, to spalanie byłoby wieksze conajmniej o 1L. |
Ja przerabiałem temat minimalnego spalania i udało mi się otrzymać identyczny wynik na trasie Nowy Sącz - Bielsko-Biała (tym słabszym z geografii od razu podpowiem - obie miejscowości dzieli odległość ok. 160 km, i leżą u podnóża gór, co wiąże się z wjeżdżaniem na i ze zjeżdżaniem z rozmaitych "pagórecków". Jedyny warunek - jazda emerycka, czyli przyspieszamy tak jak kolumna, stosujemy wszystkie ograniczenia prędkości, obroty z przedziału ekonomicznego - i spalanie tego rzędu staje się faktem. Nie wyprzedzamy i nie używamy klimatyzacji. Jak na znaku "stoi" 70 to jedziemy 70, jak 40 to 40 itp. Nie pamiętam średniej prędkości, ale też pomiaru spalania dokonywałem metodą chałupniczą, tj. z kalkulatorem w ręku pod dystrybutorem, na komputerze nawet nie sprawdzałem wskazań.
W drugą stronę niestety nie wytrzymałem i spalanie było większe - nie wytrzymałem bez wyprzedzania wleczenia się za zawalidrogami. Ale średnia z przejazdu w jedną i drugą stronę wyniosła i tak poniżej 7 l.
Z kompletem pasażerów i bagażami, używając klimatyzacji na trasie prawie 800 km wyszło mi 7,7 l. Przy dynamicznej jeździe (prawie 400 km), drogami ekspresowymi i generalnie bez korków (poza małymi wyjątkami), w pełnym upale i jedna pasażerką - 8,4 l - i to jest mój rekord jeśli chodzi o trasę, bo nawet na trasie Sącz-Wrocław, gdzie spory kawałek jedzie się przecież autostradą, spalanie z reguły wychodziło w granicach 8,2.
megas1 - 04-08-2011, 13:38
Zrobiłem wczoraj test na trasie Tarnów-Rzeszów - osiągnięcie takiego średniego spalania jest możliwe ale poza celem ekonomicznym moim zdaniem nie ma żadnego sensu.
Natomiast wczoraj wykończyłem bak po powrocie znad morza i trasie rze-tar. Wyszło mi 7,1/100km przy pełnym załadowaniu i 2 dorosłych i 2 dzieci. Na A1 tempomat 130 a potem od Płocka lało więc się nie dało szybko jechać - pomiędzy 70 a 90 kmh.
waldinio - 06-08-2011, 18:05
po przejechaniu http://imageshack.us/phot.../imag0253d.jpg/ km spalanie na trasie wyniosło http://imageshack.us/phot.../imag0252a.jpg/
zanim wjechałem w osiedle liczby były na odwrót czyli 63 i 6,1 bo wjazd na osiedle do domu to 1,5km lekko pod góre z max prędkoscią 40km/h
i wcale wolno nie jechałem, ja wyprzedzałem i mnie wyprzedzali, generalnie tak jak zawsze
RalfPi - 07-08-2011, 22:21
W cztery osoby nad morze Bałtyckie ze Szczecina - 8.2 l/100 km LPG przy prędkościach 90-120 km/h.
skadam - 11-08-2011, 09:38
Trasa Wrocław - Monachium. Średnia prędkość 130 km/h na tempomacie, czasami było 110, ale też i 210 (autostrada niemiecka) średnie spalanie według komputera 7.9 (rzeczywiste 7.6) litra na 100 km, jechałem sam z małym bagażem. Jestem zadowolony. W mieście natomiast zejść poniżej 10 litrów (według komputera) nie potrafię jeszcze.
waldinio - 13-08-2011, 23:55
dziś trasa kraków -> kluczbork -> kraków - 420km spalanie 7,0l/100km, śr. prędkość 70km/h i zupełnie nie rozumiem dlaczego dla niektórych jest to spalanie nie do osiagniecia.... miałbym pewnie mniej gdyby nie ulewy po drodze przez co napieprzałem w gaz i hamulec non stop bo co zaczałem jechać równomiernie to zaraz musiałem hamować bo przede mną nagle ktoś hamował a zaraz przyspieszał, gdyby nie to to pewnie miałbym spalanie ok 6l a dodać do tego musze jeszcze 150km/h czyli legalne 140km/h+10km/h tolerancja przez prawie 60km obwodnicy krk licząc w obie strony, wychodziło by na to, ze na baku przy mojej jezdzie a wcale nie jest oszczędna zrobilbym ok 850km
gzesiolek - 14-08-2011, 00:08
waldinio napisał/a: | tego musze jeszcze 150km/h czyli legalne 140km/h+10km/h tolerancja przez prawie 60km obwodnicy krk |
gwoli scislosci na wiekszosci obwodnicy legalnym jest 90(+10) i 110(+10) km/h, ale sam rzadko trzymam sie tych ram...
waldinio napisał/a: | wychodziło by na to, ze na baku przy mojej jezdzie a wcale nie jest oszczędna zrobilbym ok 850km |
jest oszczedna... mam okazje jezdzic 1,8 i jak wynik ok.7-7,5l/100km w trasie osiagam regularnie to juz zejscie ponizej wymaga dobrej drogi, plynnego ruchu, duzo szczescia i troszke samozaparcia (to samo sie odnosci do spalania mniejszego o min 1l/100km dla 1,5)
waldinio - 14-08-2011, 09:53
gzesiolek napisał/a: | waldinio napisał/a: | tego musze jeszcze 150km/h czyli legalne 140km/h+10km/h tolerancja przez prawie 60km obwodnicy krk |
gwoli scislosci na wiekszosci obwodnicy legalnym jest 90(+10) i 110(+10) km/h, ale sam rzadko trzymam sie tych ram...
waldinio napisał/a: | wychodziło by na to, ze na baku przy mojej jezdzie a wcale nie jest oszczędna zrobilbym ok 850km |
jest oszczedna... mam okazje jezdzic 1,8 i jak wynik ok.7-7,5l/100km w trasie osiagam regularnie to juz zejscie ponizej wymaga dobrej drogi, plynnego ruchu, duzo szczescia i troszke samozaparcia (to samo sie odnosci do spalania mniejszego o min 1l/100km dla 1,5) |
przy 80km/h redukcja do 3 i gaz w podłogę to chyba oszczędna jazda nie jest?
alfiq - 14-08-2011, 17:11
Witam,
moja pierwsza dłuższa trasa Katowice - Jastarnia i z powrotem. Dwie dorosłe osoby, małe dziecko i wieeeeeelka kupa bagażu. Prędkości legalne, na odcinkach autostradowych 140km/h +/- 10 km/h ciągle, poza autostradą tradycyjna ciuciubabka z TIRami, więc dużo przyspieszeń przy wyprzedzaniu. Średnia 8,4l na kompie, na baku 8,2l
Ogólnie myślę, że gdyby nie te TIRy to byłoby dużo lepiej. Z drugiej strony spalanie na autostradzie przy prędkości 140km/h w okolicach 10l nie jest małe, wiec gdyby była austrada przez cały nasz piękny kraj, to bym przy dystrybutorze trochę popłakał Moja stara vectra z 1.7 TD paliła 5,5 przy 150km/h...
seweryn - 15-08-2011, 10:00
Witam!
Wczoraj - Omiś (miasteczko za Splitem - Chorwacja)- Dzierżoniów - 1150 km. Z bagażnikiem na dachu, 3 osoby dorosłe - prędkość max. 130km/h - austostrady. Spalanie 8.9-9.0/100km. Oczywiście rozsądna jazda.
Pozdrawiam
|
|
|