To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

Hugo - 23-06-2015, 13:22

mientobisi, dziwne, u mnie po wymianie amortyzatorów na Kayaba Ultra SR miałem wrazenie, że jeszcze bardziej siadł. Sprężyny miałem wtedy H&R -35 mm z przodu i z tyłu, tak wynikało z oznaczeń na nich, chociaż z drugiej strony po montażu seryjnych sprężyn auto jest wyżej o ok. 8 cm :shock:
pappagiorgio - 25-06-2015, 13:45

Zdemontowałem ostatnio wahacz lewy prosty, oddałem do regeneracji sworznia w sosnowcu, wcisnąłem nowe tuleje ale podczas zakładania coś mi nie pasowało, patrząc na post KsiadzRobak wychodzi na to że na lewą stronę wsadził'ktoś wahacz prawy, mógł by ktoś zerknąć fachowym okiem?

foto1
foto2

(może tak, bo zdjęć w tagach IMG nie chce pokazać)

Swoją drogą, jak ktoś regenerował sworzeń w sosnowcu to od spodu też ma zrobioną dziurę szlifierką w której widać nowy sworzeń z dwoma dziurkami? (podejrzewam że do wkręcenia owego sworznia)

robertdg - 25-06-2015, 19:12

Zdjęc nie widać, popraw post

pappagiorgio napisał/a:
Swoją drogą, jak ktoś regenerował sworzeń w sosnowcu to od spodu też ma zrobioną dziurę szlifierką w której widać nowy sworzeń z dwoma dziurkami?
Oni mają taką metodę regeneracji, dno sworznia jest obciete, nagwintowane a sworzeń podparty jest nakretką, dziury sa po to aby to dokręcić, ciekaw jestem jak przedstawia się obecna jakosc regeneracji, ja zrezygnowałem z regeneracji ze względu na to, że za krótkó wytrzymywały wkłady
pappagiorgio - 27-06-2015, 22:49

Potrzebuje panowie pomocy. W desperacji kupiłem dzisiaj nowy wahacz CTR według sprzedawcy lewy ale dalej wygląda dla mnie jak prawy, potrzebuję żeby ktoś co wymieniał dwa pomógł mi go zidentyfikować, ewentualnie zrobić zdjęcie spod samochodu jak wygląda lewy a jak prawy?

Tak wygląda nowy wahacz:

Wahacz

tak wygląda stary wahacz:

komarsnk - 28-06-2015, 01:46

pappagiorgio, a z drugiej strony jak wyglądają :)
pappagiorgio - 28-06-2015, 12:36

A tak:

stary wahacz:

nowy wahacz:

a tak wygląda wahacz (na zdjęciu stary) jak go próbuję włożyć w amortyzator, widac, że jak by kąt pochylenia był w drugą stronę to by wszedł, być może ktoś kupował wahacz CTR i jest w stanie mi podać kod z pudełka? Sprzedawca cały czas twierdzi, że to lewy, ja mam CBM-25 17-06006C

komarsnk - 28-06-2015, 12:46

pappagiorgio, z opisu Kolegi KsiadzRobak z poprzedniej strony wynika, że twój wahacz nie jest lewy a prawy, co potwierdzałoby to jak tulejka wygląda u Ciebie przy montażu.
robertdg - 28-06-2015, 13:08

pappagiorgio napisał/a:
Sprzedawca cały czas twierdzi, że to lewy, ja mam CBM-25 17-06006C
Katalog tez tak twierdzi http://www.yoyopart.com/oem/564269/ctr-cbm25.html pytanie czy w pudełku jest to co na pudełku opisane
Giziu - 28-06-2015, 13:38

Ja mam dwa nowe wahacze ctr w pudełkach, które dostałem z reklamacji.
17-0606 - wahacz lewy
17-0605 - wahacz prawy
Takie mam info od sprzedawcy.

pappagiorgio - 28-06-2015, 16:18

Na wahaczu są tylko cztery litery (HJKE), nie ma nic odnośnie strony montażu ale na logikę to na lewą stronę tuleja powinna być pochylona w drugą stronę (co z resztą widać na zdjęciu, że nie pasuje w amortyzator) sprzedawca sam nie za bardzo orientuje się o co chodzi. Znacie Panowie jakieś dobre sklepy z częściami do Japończyków z woj. śląskiego?
michal098_1992 - 17-08-2015, 18:44

witam forumowiczów, byłem ostatnio u mechanika a powiedział mi że mam juz słabe amortyzatory z tyłu i wypadało by je zmienić przed zima,... jakie polecacie: KYB, oryginalne czy może jakies inne?? czy muszę zmieniać spreżyny jeśli nie są popękane?? i co z górnym mocowaniem, też zmieniac??
Hugo - 17-08-2015, 19:13

Najlepsze ogólno dostępne amortyzatory jakie można obecnie kupić to Kayaba ULTRA SR, ok. 160 zł/szt., sprężyny jak nie są pęknięte i tył się nie ciągnie po asfalcie zostają. Górne mocowania amortyzatorów jak nie są pognite to zostają, jak są jeszcze oryginalne to lepiej wymienić...
michal098_1992 - 17-08-2015, 20:24

sprężyny też kyb?? jakby przyszło wymienić... a mocowanie jakiej firmy??
Hugo - 17-08-2015, 21:46

Też. Mocowania tylko chińczyki, nowe były kiedyś na alle... po ok. 150 zł/szt., albo czasami trafisz ładne oryginalne używki.
Cezar - 17-08-2015, 22:07

michal098_1992 napisał/a:
a mocowanie jakiej firmy??

Jedyne jakie znalazlem i kupilem to magnum technology A75003MT za mniej niz 100zl w IC. :wink: