Outlander II GEN Techniczne - Nowa stacja Multimedialna DVD/TV/GPS
andrzejGb - 12-10-2012, 16:26
APIKUS
Nie pomyliłem, to jest forum Mitsumaniaków a nie o Miitsubishi Outlander, temat jest o stacji multimedialnej. To, że jeżdżę teraz innym samochodem nie ma nic do rzeczy.
tak ale temat dotyczy sprzętu do MOII i ramek i podawane ceny dotyczą MOII
co do chińczyków
Pisałem o ramce Metra i o dwóch sprzedawcach którzy mnie informowali gdy chciałem kupić ramkę do Peinga, jeden nawet odmówił sprzedaży ?!?!?! Potwierdził to trzeci sprzedawca i doradzał zakup innego chinczyka ze tam jest ok.
dodam tylko ze montaż ramki Metra i radia jest precyzyjny , nie wielki luz może doprowadzić do wyrwania radia z ramki w czasie wstrząsów
tak ale co to znaczy CHIŃCZYK = to produkt wytwarzany w chińskiej fabryce, w chińskiej technologi z gorszej jakości materiałów ,nie mylić z produktami znanych firm sświatowych tylko wykorzystujących tanią siłę roboczą z Chin- Blaupunkt, Bosch itp
mitsu00 - 12-10-2012, 19:41
| andrzejGb napisał/a: | nie masz racji kolego , też miałem wątpliwości aż dostałem zmontowałem i okazało się ze to dzięki precyzji wykonania i jakości materiału ramki wszystko jest idealnie nic nie drga i na pewno się nie urwie.
Natomiast ramka nie nadaje się jak mnie sprzedawcy poinformowali do sprzętu made in China
ponieważ ważna jest dokładność wykonania 2 din a chińczyki nie trzymają norm- nie są precyzyjne i tu może być problem. | Nie ma nic bardziej irytujacego niz ktos kto komentuje cos czego na oczy nie wudzial Kupiles metre wiec sie ciesz z tego co masz, ale nie opisuj czegos czego nie wiesz jak wyglada badz funkcjonuje w realu. Ja kupilem obie ramki i metre wywalilem od razu jak tylko ja dostalem. Ramka z Chin ma idealne wykonanie i dopasowanie. Do tego sprzet montowany jest jak ori MMCS do ramy deski a nie "dynda" w powietrzu jak w przypadku metry
Tak ramka wygladala w moim bylym misiu:
http://www.fotosik.pl/pok...c60c80b413.html
OBS. Brudna deska
andrzejGb - 12-10-2012, 23:18
[quote="mitsu00"]
Nie ma nic bardziej irytujacego niz ktos kto komentuje cos czego na oczy nie wudzial Kupiles metre wiec sie ciesz z tego co masz, ale nie opisuj czegos czego nie wiesz jak wyglada badz funkcjonuje w realu. Ja kupilem obie ramki i metre wywalilem od razu jak tylko ja dostalem. Ramka z Chin ma idealne wykonanie i dopasowanie. Do tego sprzet montowany jest jak ori MMCS do ramy deski a nie "dynda" w powietrzu jak w przypadku metry
ja opisuję tylko ramkę metry nie widziałem i nawet nie wiem jak wygląda to cudo chiński co je tak chwalisz oczywiście wszystko co chińskie a ty to masz lub miałeś zawsze było najlepsze. Kupiłeś chińczyka w chinach to było cudo nad cudami, zmieniłeś na Pioniera to chińczyk był słaby i miał wady a teraz ta ramka???!!
opisuję tylko to co pisali sprzedawcy ramek do mnie na temat chińskiego sprzętu jak Peiying itp. chciałem go nawet kupić a ty odradzałeś mi zakup chińczyka czy coś się zmieniło ?? a może to nie tyczy się ramek? po co ta irytacja kolego
mitsu00 - 13-10-2012, 09:40
[quote="andrzejGb"] | mitsu00 napisał/a: |
Nie ma nic bardziej irytujacego niz ktos kto komentuje cos czego na oczy nie wudzial Kupiles metre wiec sie ciesz z tego co masz, ale nie opisuj czegos czego nie wiesz jak wyglada badz funkcjonuje w realu. Ja kupilem obie ramki i metre wywalilem od razu jak tylko ja dostalem. Ramka z Chin ma idealne wykonanie i dopasowanie. Do tego sprzet montowany jest jak ori MMCS do ramy deski a nie "dynda" w powietrzu jak w przypadku metry
ja opisuję tylko ramkę metry nie widziałem i nawet nie wiem jak wygląda to cudo chiński co je tak chwalisz oczywiście wszystko co chińskie a ty to masz lub miałeś zawsze było najlepsze. Kupiłeś chińczyka w chinach to było cudo nad cudami, zmieniłeś na Pioniera to chińczyk był słaby i miał wady a teraz ta ramka???!!
opisuję tylko to co pisali sprzedawcy ramek do mnie na temat chińskiego sprzętu jak Peiying itp. chciałem go nawet kupić a ty odradzałeś mi zakup chińczyka czy coś się zmieniło ?? a może to nie tyczy się ramek? po co ta irytacja kolego | ja tu o 1, a ty mi cala litanie o 100 innych rzeczach..... I rest my case
maxpoll - 13-10-2012, 19:05
Rzeczowe pytanie do użytkowników stacji Multimedialnych.
Na początku moją stację elektryk podłączył mi pod stacyjkę.
Aby radio grało na postoju, należało mieć przekręcony kluczyk w 1 położenie podczas którego po otwarciu drzwi słychać gong.
Ale po tygodniu słuchania gęgania dzwonka przy uchylonych drzwiach i włączonym radiu znudziło mi się i poprosiłem tegoż samego elektronika, aby podłączył mi radio na stałe czyli przez bezpiecznik bez stacyjki w obwodzie. Wszystko było by fajnie, ale teraz jak wyłączę radio przyciskiem z panela to jego ponowne włączenie tym samym przyciskiem powoduję od nowa włączenie całego systemu i radio nie wraca do tego co robił przed wyłączeniem, np radio czy odtwarzanie plików.
Jak to u was wygląda czy radio po jego włączeniu pamięta ostatnio wykonywaną czynność???
nuke - 13-10-2012, 19:39
hej,
Wysiadł mi moduł GPS w moim ROF-ie. Czy ktoś ma jakiś schemat, albo zdjęcia jak to wygląda..? Ekran wisi na Navigation system.... Będę wdzięczny za pomoc
pzdr
[ Dodano: 17-10-2012, 11:02 ]
hej,
Wracam pytaniem do nieszczęsnego modułu GPS w ROF-ie...
Czy może ktoś z szacownych podjął się tego wyzwania i wziął się i wymienił w/w moduł?
ROF zaproponował wymianę modułu GPS plus przesyłka za ok. 270 PLN, także nie wiem czy gra jest
warta świeczki i będę sam w stanie to zrobić...
Dzięki i pozdrawiam
[ Dodano: 15-03-2013, 20:46 ]
Hej,
Ma ktoś ROF-a na sprzedaż do OII?
ALstd - 20-06-2013, 09:38
| Pe.te napisał/a: |
Ma też jedną wadę...
Nie ma klawisza "Mute". A to bardzo przydatna opcja...
|
Klawisz 'mute' możesz sobie zaprogramować z kierownicy (taką funkcję przypisałem jednemu z klawiszy od telefonu na kierownicy)
[ Dodano: 20-06-2013, 11:13 ]
No to po przebrnięciu przez cały wątek postanowiłem równiez postawić na 'chińczyka'.
Mój chińczyk ma funkcje:
- Ekran o przekątnej "8, HD TFT 800*480 pix
- System Windows CE 6
- oryginalne sterowanie z kierownicy - możliwość dowolnego programowania klawiszy - również do telefonu BT
- funkcja PIP (czyli jednoczesnie mam radio i np. obraz z kamery/nawigację/etc)
- odtwarza: DVD, DIVIX, MP3, MP4, MPEG
- wbudowany moduł GPS - mapy IGO8 (takie otrzymałem) + Automapa chodzą bez zajęknięcia
- Tuner analogowy TV (cyfrowy byl w opcji o dokupienia) - ale nawet nie podłączałem (wiadomo dlaczego)
- Radio FM/AM z RDS (działa, choć napisy z RDS mogłyby być większe - tzn ilość informacji wyświetlana jednocześnie)
- System kamery cofania
- Bluetooth
- wirtualna zmieniarka na 6 płyt (dysk twardy)
- 3 Strefy (trzy funkcje na raz włączone, np: z przodu ekran z nawigacją, a na innym monitorze film itp..)
- Obsługa IPODa, 2xUSB ( kabelki w zestawie i wyprowadzone do schowka)
- mikrofon na kabelku
- 2 Porty SD ( na nawigacje i na pliki - w obu dzialaja karty SDHC)
- wybór koloru podświetlenia
- system antywstrząsowy
- menu nawigacji w J.Polskim
- możliwość podłączenia modemu 3G, czyli internet w aucie
- mozliwość personalizacji (własne logo starowe)
Wszystko działa poprawnie a wygląda to wszystko jak na ponizszych zdjęciach:
https://www.dropbox.com/s...radio_navi1.jpg
https://www.dropbox.com/s...radio_navi2.jpg
https://www.dropbox.com/s...ranstartowy.jpg
https://www.dropbox.com/s...radio_start.jpg
https://www.dropbox.com/s...adio_kamera.jpg
Pytanie mam odnośnie kamery cofania, która jest również dołożona.
Czy jeśli dokładana była kamera (a wcześniej jej nie było), to wymagana jest jakaś aktualizacja w oprogramowaniu samochodu?
Tak mi doradził sprzedawca, ewentualnie podłączyć kabelek 'BACK' z kostki radia to sygnału 12V pojawiającego się po włączeniu wstecznego biegu (np. z tylnych świateł).
Wolałbym to zrobić poprzez zmianę w oprogramowaniu przy najbliższym przeglądzie w ASO - ale zapytać nie zaszkodzi.
traveller - 20-06-2013, 14:14
Jeśli stacja ma opcję kamery cofania, to nie potrzeba żadnej aktualizacji oprogramowania. Podłączasz kamerę cofania do (+) ze świateł cofania i dajesz również ten (+) do odpowiedniego wyjścia ze stacji (zazwyczaj wyjście to opisane jest "CAR REAR CAMERA INPUT" albo podobnie, a kabel w "chińczykach" jest najczęściej brązowy). Musisz też podłączyć kabel AV z kamery cofania do wejścia CDC AV INPUT w wiązce wychodzącej ze stacji. Wtedy po wrzuceniu biegu wstecznego kamera cofania włączy się automatycznie.
Pozdrawiam.
PS.
Jeśli stacja nie ma opcji kamery cofania, to możesz ją podłączyć do wejścia AUX AV, ale wtedy żeby oglądać obraz z kamery cofania będziesz musiał najpierw włączyć opcję AUX w stacji.
ALstd - 20-06-2013, 15:14
| traveller napisał/a: | Jeśli stacja ma opcję kamery cofania, to nie potrzeba żadnej aktualizacji oprogramowania. Podłączasz kamerę cofania do (+) ze świateł cofania i dajesz również ten (+) do odpowiedniego wyjścia ze stacji (zazwyczaj wyjście to opisane jest "CAR REAR CAMERA INPUT" albo podobnie, a kabel w "chińczykach" jest najczęściej brązowy). Musisz też podłączyć kabel AV z kamery cofania do wejścia CDC AV INPUT w wiązce wychodzącej ze stacji. Wtedy po wrzuceniu biegu wstecznego kamera cofania włączy się automatycznie.
|
Stacja ma opcje kamery cofania - włąśnie opisane na kabelku jako 'BACK' (kolor kabelka brązowy się zgadza) oraz osobny kabel sygnałowy z kamery (wraz z pękiem innych kabli z AUX dla Zone2). Kabelek 'Back' (ten brązowy) wchodzi do kostki CANBUS i wg sprzedawcy powinno się na nim pojawić 12V automatycznie po włączeniu wstecznego biegu (to wymaga podobno przeprogramowania) i wówczas stacja automatycznie przełączała by się w tryb kamery.
Mam obecnie podłączone w ten sposób, że:
- zasilanie kamery biorę z 12V tylnych świateł
- kamera jest podłączona kablem sygnałowym do radia
Jak włączam wsteczny bieg - zapalają sie światła cofania, pojawia się zasilanie na kamerze i kamera sie 'budzi do życia'.
Jednak na chwile obecna muszę pacnąć paluchem w ekran, by obraz z kamery pokazał sie na monitorze (Source->kamera), a chciałbym by inicjował się automatycznie.
Jeśli w Outlanderze (bliźniak C-Crossera) nie można tego zrobić via komputer (by napięcie w momencie włączenia wstecznego pojawiło się z szyny CANBUS na tym brązowym kabelku 'BACK') to trudno - będę robił połączenie takie jak napisałeś.
rezon - 20-06-2013, 18:24
Outek to nie skoda - CAN jest prymitywny (na szczęście) nic nie programujesz tylko podpinasz się pod lampę cofania. Sygnał cofania możesz wziąć też z włącznika - nie sprawdzę już gdzie się znajduje, ale chyba na skrzyni biegów.
mitsu00 - 20-06-2013, 18:55
| ALstd napisał/a: | Jak włączam wsteczny bieg - zapalają sie światła cofania, pojawia się zasilanie na kamerze i kamera sie 'budzi do życia'.
Jednak na chwile obecna muszę pacnąć paluchem w ekran, by obraz z kamery pokazał sie na monitorze (Source->kamera), a chciałbym by inicjował się automatycznie.
Jeśli w Outlanderze (bliźniak C-Crossera) nie można tego zrobić via komputer (by napięcie w momencie włączenia wstecznego pojawiło się z szyny CANBUS na tym brązowym kabelku 'BACK') to trudno - będę robił połączenie takie jak napisałeś. |
Bo zle masz to podlaczone. Zasilanie + z kamery nalezy podlaczyc do zasilania pod stacyjke (nie do swiatel cofania), sygnal RCA z kamery do wejscia Camera In w jednostce centralnej, natomiast brazowy kabelek Back do zasilania ze swiatel cofania. Tym sposobem po wlaczeniu biegu wstecznego automatycznie pojawi sie obraz z kamery na monitorze, jednoczesnie klikajac na ikonke kamery na monitorze, w kazdym momencie mozesz ogladac obraz z kamerki nawet podczas jazdy na wprost.
I kompletna bzdura jest rada ze cos w komputerze trzeba przeprogramowac aby kamera automatycznie sie zalaczala przy stacji dodawanej. Do tego sluzy kabelek Back jesli podlaczymy go do zasilania ze swiatel cofania.
Montowalem juz profesjonalne systemy car audio z navi, tv, sub i kamerami wstecznymi i panpramicznymi na przod i w lusterkach i co nieco w temacie sie orientuje Chinczyka tez mialem i nie polecam Jak dla mnie za chimeryczne to ustrojstwo. Teraz w Avensisie jezdze z najnowsza jednostka Clariona NX702E i bardzo sobie ja chwale. Ponizej kilka fotek jak to wyglada w aucie:
traveller - 20-06-2013, 19:20
| ALstd napisał/a: | Mam obecnie podłączone w ten sposób, że:
- zasilanie kamery biorę z 12V tylnych świateł
- kamera jest podłączona kablem sygnałowym do radia
Jak włączam wsteczny bieg - zapalają sie światła cofania, pojawia się zasilanie na kamerze i kamera sie 'budzi do życia'.
Jednak na chwile obecna muszę pacnąć paluchem w ekran, by obraz z kamery pokazał sie na monitorze (Source->kamera), a chciałbym by inicjował się automatycznie. |
Z tyłu stacji masz m.in. wiązkę kabli AV. Nie do każdego z nich powinieneś podłączać kamerę cofania (sygnał video). Powinien to być kabel oznaczony np.: CDC AV IN, lub CAMERA IN lub REAR CAMERA IN. Nie może to być kabel oznaczony AUX IN, bo wtedy będziesz musiał stukać paluchem w ekran.
Plus ze świateł cofania podłącz do tego brązowego przewodu BACK i będziesz miał automatycznie obraz z kamery cofania po włączeniu wstecznego.
Pozdrawiam,
[ Dodano: 20-06-2013, 20:34 ]
A przy okazji, skoro już wziąłem się za pisanie:
Czy ma ktoś antenę FM+TV+GPS, z której jest zadowolony i mógłby ją polecić?
Ja kupiłem ostatnio taką antenę: http://www.bodncn.com/List/?C-2-111.html, ale nie jestem z niej do końca zadowolony.
Odbiera: radio - dobrze, GPS - bardzo dobrze, TV - nie za bardzo.
Pozdrawiam,
mitsu00 - 20-06-2013, 20:21
| traveller napisał/a: | | Odbiera: radio - dobrze, GPS - bardzo dobrze, TV - nie za bardzo. |
Nic dziwnego bo do dobrego odbioru DVB-T w aucie potrzebne sa 2 anteny klejone ns szybe. Np taka jak u mnie w carze:
W sklepie www.hadron.pl maja anteny.
rezon - 20-06-2013, 21:27
| mitsu00 napisał/a: | | Zasilanie + z kamery nalezy podlaczyc do zasilania pod stacyjke (nie do swiatel cofania) | tak (do świateł cofania) też może być - nawet lepiej niż pod stacyjkę. Kamera nie musi mieć zasilania przez cały czas, spokojnie wystarczy jak działa razem ze światłem cofania. W nowszych autkach jak sieje zakłóceniami na obrazie kamery wskutek sprawdzania żarówek to wystarczy podpiąć +12V kamery przez przekaźnik, ale to nie dotyczy Outka. Z tym kompem to pewnie zapatrzyli się na VAG - tu teraz bez kompa nie podchodź. Nawet kupowałem do swojego S2 kabel VCDS żeby z byle czym do ASO nie jeździć. Faktycznie podłączenie radia o bogatszych możliwościach wymaga zaznaczania odpowiednich kratek aby np. było sterowane z kierownicy, czy żeby załączało ori kamerę przez CAN, a nie przez światła cofania. Są też plusy - pomimo braku w specyfikacji funkcji wspomagania pod górę bez problemu udało się ją po prostu włączyć kompem Wygodne przy ruszaniu pod górę bez ręcznego - autko samo trzyma jeszcze kilka sekund hamulec główny
mitsu00 - 20-06-2013, 21:45
| rezon napisał/a: | | Z tym kompem to pewnie zapatrzyli się na VAG - tu teraz bez kompa nie podchodź. Nawet kupowałem do swojego S2 kabel VCDS żeby z byle czym do ASO nie jeździć. Faktycznie podłączenie radia o bogatszych możliwościach wymaga zaznaczania odpowiednich kratek aby np. było sterowane z kierownicy, czy żeby załączało ori kamerę przez CAN, a nie przez światła cofania. | Rezon, te rzeczy dotycza ori stacji jesli je montujesz poprzez tzw retrofit, nie dedykowanych stacji multimedialnych albo 2DIN:owych jak moja. Ja mam clariona w Toyocie i sterowanie z kiery dziala jak rowniez przyciski do telefonu. Nie musialem nic programowac. Po prostu kupujesz dedykowana wiazke pod dany model auta i radia i jedziesz Plug'n play.
|
|
|