[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
Tomasz87 - 06-12-2016, 14:35
| Tomasz87 napisał/a: | pomóżcie w diagnozie zużyci zawieszenia.
- prawy przód, stuki przy wolnej jeździe na małych wybojach, progach zwalniających, najlepiej słyszalne na przejeździe kolejowym
- przy wolnej jeździe 20-30km/h jak szarpnę gazem też słychać ten dźwięk
- wygląda, jakby stuki odzywały się we wszystkic kierunkach działania sił - w pionie i poziomie ruchu zawiesznia.
Początkowo myślałem, ze to niedawno wymieniane sworznie górnego, ale wymontowałem, sprawdziłem i są ok - mają dopiero z 8tkm przebiegu, więc nie powinny być powodem.
W lipcu/sierpniu miałem rozebraną tą stronę, więc sprawdziłem też tuleje, sworznie na dole - wszystko ok.
Ktoś miał doświadczenia podobne do moich? Gdzie szukać, jak zacznę to rozbierać, lub może jakie graty od razu zamówić? Wydaje mi się, że sworznie dolnych wahaczy nie powinny dawać stuków przy szarpnięciu gazem....? A moze przegub... choć te chyba dają bardziej strzelający dźwięk i tylko przy przyspieszaniu.... hmmm...? |
| robertdg napisał/a: |
Tomasz87, Zapewne banan, nie można też wykluczyć prostego
|
| Tomasz87 napisał/a: |
dzięki robertdg, pewnie na tulejce gumowej, nie?
|
| robertdg napisał/a: | Tomasz87, sworznie
|
pojechałem na szarpaki, żeby nie kupować w ciemno wahaczy...
otóż zdziwiłem się, bo ten hałas powoduje luz w gumie stabilizatora.
zamawiam gumy, wymienię... jakieś triki w galancie przy ich wymianie? raczej bez nerwów robota? o czymś pamiętać przy wymianie?
Marcino - 06-12-2016, 15:16
Oferta na podkowy przednie z motoneo
TRW- 198 zł , FEBI -260 zł RUVILLE - 206 zł ,DOKUJI -202 zł
Krzyzak - 06-12-2016, 17:35
bierz TRW - swojego czasu hamulce robili porządne, reszta to pakowacze, trudno powiedzieć co znajdziesz w środku
robertdg - 06-12-2016, 18:49
| Tomasz87 napisał/a: | pojechałem na szarpaki, żeby nie kupować w ciemno wahaczy...
otóż zdziwiłem się, bo ten hałas powoduje luz w gumie stabilizatora.
zamawiam gumy, wymienię... jakieś triki w galancie przy ich wymianie? raczej bez nerwów robota? o czymś pamiętać przy wymianie? | Aby nie poobrywac srub i precyzyjnie je wkrecac
| Marcino napisał/a: | Oferta na podkowy przednie z motoneo
TRW- 198 zł , FEBI -260 zł RUVILLE - 206 zł ,DOKUJI -202 zł | TRW albo Dokuji, Ruville nie pasuje ma źle zwymiarowany sworzeń
Marcino - 06-12-2016, 23:44
Albo ori używka za 35zl . A yamato?
apple1910 - 07-12-2016, 08:10 Temat postu: Wahacz Polecam TRW mam od jakiegoś czasu i jest ok. Ruville potwierdzam,że coś jest nie tak ze sworzniem.
Krzyzak - 07-12-2016, 08:52
Rouville to tylko pakowacz - cos jak nasze JC albo inne w stylu QH, Blue Print itd. Czasem może im się coś nie udać, pomylić...
Marcino - 07-12-2016, 20:04
| Krzyzak napisał/a: | | Czasem może im się coś nie udać, pomylić... |
I wsadzą dobrą część:)
Nacz - 07-12-2016, 23:05
Hugo, dzięki po raz kolejny!
| artufcb napisał/a: | Górne przednie podkowy wziąłbym dokuji. Tylne jeśli chcesz to mam z zużytymi tulejami ale piaskowanie powinny spokojnie przeżyć i potem w nie poliuretany.
A co robisz z tylnymi sworzniami? |
Chciałem wziąć Dokuji, dużo osób je tu poleca, ale do tego co napisałem mam dostęp w dobrych cenach. Swoją drogą, kolega który mi to załatwia, mówi, że Dokuji to też pakowacz (marka firmy chyba Hipol, który niby to dystrybuuje). Gdyby nie dostępność wziąłbym Dokuji, ale tak padło na TRW, (które podobno też już trochę zeszło na psy) i Febi Bilstein, o którym do Galanta nie słyszałem praktycznie nic. Jeździ ktoś na tym?
Sworznie są ok (chyba jedyny element, który zostawiam w całym zawieszeniu) i póki co zostają, jak nie przeżyją piaskowania, będzie pewnie SRL.
| Krzyzak napisał/a: | | Nacz napisał/a: |
Magnum Technology |
to bym odpuścił - miałem raz ich amortyzatory - piszczały okrutnie - nówki, zaraz po założeniu
to polski produkt i niestety jeszcze słabej jakości
amory reklamowałem, oddali pieniądze, kupiłem KYB |
Nie znalazłem niestety nic innego, oby "nie zgniły za szybko"
Z tego co piszecie TRW powinno być ok (bo o CTR podobno złego słowa nie można powiedzieć). Zobaczymy jak Febi będzie się sprawował. Dzięki za pomoc!
Hugo - 25-01-2017, 21:10
Poniżej fotka ukazująca różnicę w kątach montażu tulei wahaczy przednich prostych (mocujących widelce amortyzatorów) i potwierdzenie, że oryginalne wahacze są różne na prawą i lewą stronę. Po lewej stronie jest wahacz lewy, po prawej prawy. Litera "P" oznacza przód auta, "T" tył auta. Jak widać wahacze muszą być tak zamontowane, aby tuleja amortyzatora od strony przodu auta schodziła w kierunku środka auta.
tresorex - 26-01-2017, 09:07
Potwierdza to też rysunek w manualu. Jest podane że wahacze są L i R:
Hugo - 26-01-2017, 09:16
| tresorex napisał/a: | | Potwierdza to też rysunek w manualu. Jest podane że wahacze są L i R: | Zgadza się, ale problemem od zawsze było to czym rzeczywiście się różnią Niektórzy wciąż twierdzą, że są identyczne... A później podczas montażu kombinują, wyzywają, że widelec amortyzatora nie pasuje na tuleję, że śruba nie chce wejść w tulejkę widelca, luzują widelec na amortyzatorze itd.
Marcino - 26-01-2017, 09:50
Generanie tulejka w wahaczu przednim prostym ma iść pod katem w dół, jak wsadzi się śrubę to powinna być tak jak maska w dół do przodu.
Hugo - 26-01-2017, 09:58
| Marcino napisał/a: | | Generanie tulejka w wahaczu przednim prostym ma iść pod katem w dół, jak wsadzi się śrubę to powinna być tak jak maska w dół do przodu | Hmm, muszę to sprawdzić, bo ja zauważyłem tylko, że idzie w kierunku środka auta od przodu.
Marcino - 26-01-2017, 12:28
| Hugo napisał/a: | | Marcino napisał/a: | | Generanie tulejka w wahaczu przednim prostym ma iść pod katem w dół, jak wsadzi się śrubę to powinna być tak jak maska w dół do przodu | Hmm, muszę to sprawdzić, bo ja zauważyłem tylko, że idzie w kierunku środka auta od przodu. |
Potwierdzone z Krzyżakiem
|
|
|