To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

marrok - 12-10-2016, 09:39

vrangsinn napisał/a:

- płetwa... (wtf to nie bmw... :roll: tego bym sie nie spodziewal :P )

to się zdziwisz jak zobaczy outlandera i ASX modele 2017 :wink:
tam płetwa ma być standardem...

Hugo bravo ty ! Piękne auto

Bartekkita - 12-10-2016, 14:55

Płetwa już w bardzo wielu nowożytnych autach jest. Bardzo dobrze to wygląda IMO.
vrangsinn - 12-10-2016, 20:06

Bartekkita napisał/a:
Płetwa już w bardzo wielu nowożytnych autach jest. Bardzo dobrze to wygląda IMO.

I..?? nic to nie zmienia w moim podejsciu...to ze jest teraz w 90% autach nie ma znaczenia...działająca wysuwana antena ma imo fajny klimat...starych prawdziwych samochodów a nie nowoczesnych kosiarko/zabawek dla dużych dzieci...takie piekne anteny z przodu w cadilacach....ech....chciało by sie....

WreX - 14-10-2016, 23:22

To jeszcze ja się dołączę do podziwiania. Świetnie się prezentuje. To jak już go odzyskałeś to zmierz w końcu tą siłę hamowania na SKP ;p No i pochwal się jak wygląda wypolerowany kolektor dolotowy bo też coś temat umar ;>
Hugo - 15-10-2016, 17:40

Dzięki WreX. Dobrze, że mi przypomniałeś o tych hamulcach. Ładnie się już dotarły po postoju, więc jak się uda to w poniedziałek pojadę na ta samą SKP i zrobię pomiar. Co do kolektora to jeszcze go na oczy nie ujrzałem i to nie dlatego, że tak się błyszczy tylko jeszcze go nie mam :mrgreen:
Bartekkita - 16-10-2016, 19:44

vrangsinn napisał/a:
Bartekkita napisał/a:

I..?? nic to nie zmienia w moim podejsciu...to ze jest teraz w 90% autach nie ma znaczenia...działająca wysuwana antena ma imo fajny klimat...starych prawdziwych samochodów a nie nowoczesnych kosiarko/zabawek dla dużych dzieci...takie piekne anteny z przodu w cadilacach....ech....chciało by sie....

Taka antena może i fajnie wygląda w klasycznym Cadilacu, ale nie w Galancie. W czas tego Galanta to już był relikt upadłej technologi, taki jak nasz cudowny zegarek. Swoją drogą nie widzę, żadnych zalet wysuwanej anteny.

Korx17 - 24-10-2016, 10:25

Hugo tak odbiegając od tematu.
Gdzie kupiłeś mate/dywanik gumowy do bagażnika?
I czy pasuje ?

Hugo - 24-10-2016, 23:01

Korx17 napisał/a:
Gdzie kupiłeś mate/dywanik gumowy do bagażnika?

I czy pasuje ?
Jakąś używkę na alle... lub tym podobnym portalu. Pasuje idealnie.

Przy okazji: wymieniony wózek przedniego zawieszenia. Powód? Zemściła się moja głupota, połączona z ciemnotą sprzedawców nowych części... Po zakupie Gala miałem naderwaną tuleję prawego prostego wahacza, tą na końcu, mocowaną do wózka zawieszenia. Zamówiłem nową. Okazało się, że tuleja pasuje w wahacz, ale jest ok. 2 mm węższa niż oryginalna, czyli sprzedano mi tuleję, do której przykręca się widelec amortyzatora :? I ja głupi zamiast podłożyć 2 mm podkładkę w środek pomiędzy tulejkę a ucho wózka ścisnąłem na chama uszy wózka (aluminiowego oczywiście) śrubą i jazda. Było OK, dopóki nie zachciało mi się tulei poliuretanowych. Te już przyszły o właściwej długości tulejek i ZONK. Jedno ucho dogięte do wewnątrz i tulejka nie wchodzi w mocowanie wózka. No to ją zeszlifowałem i heja. Gdzieś tydzień temu zawieszenie przednie zaczęło skrzypieć tak, że ludzie uciekali z chodnika jak przejeżdżałem przez garby itp. nierówności :mrgreen: Smarowanie tulei pomagało na ok. 50 km. No więc nie pozostało nic innego jak dorobić wewnętrzną tulejkę o właściwej długości i spróbować "cofnąć" dogięte ucho na swoje miejsce. Śruba 12 mm w mocowanie wózka, jedno ucho skontrowane, a drugie rozpychane nakrętką. Niestety po poluzowaniu nakrętki aluminiowe ucho uparcie wracało na swoje miejsce :? No nic, nie ma innego wyjścia, poszedłem na całość i zrobiłem jeden obrót nakrętką za dużo. Chyba nie muszę pisać co się stało... :mrgreen: :axe:

Oczywiście spawanie takiego elementu nie wchodzi w grę, więc tylko wymiana wózka na inny. Od anglika jest identyczny, więc został zakupiony, ładnie umyty i oczyszczony z konserwacji itp.

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, przy okazji wleciał wypiaskowany i polakierowany piecowo na czerwono drążek stabilizatora i blaszki mocujące tuleje gumowe drążka. Założone też nowe uszczelki pomiędzy kolektory a wydech, który trzeba było opuścić by wyjąc stary i włożyć nowy wózek. Teraz mam w zawieszeniu stare już tylko banany, ale wlecą odświeżone tylko jak oryginały wyzioną ducha, choć na razie trzymają się świetnie :wink: No i "nowy" wózek ma wszystkie gwinty idealne, w moim starym wózku gwinty w otworach śrub mocujących lewego banana były kiepskie (jeden gwint wyjechał ze śrubą podczas odkręcania) oraz była rok temu rozwiercana jedna ze śrub mocujących blaszkę gumy stabilizatora, bo się ukręciła (wstawiona śruba 8 mm na przelot z nakrętką zamiast ori 10 mm), a druga miała tak słaby gwint, że się sama poluzowała.

Robota z wymianą wózka dość banalna, ale czasochłonna, chwała konstruktorom za to, że przekładnia kierownicza jest do niego przykręcana od strony silnika, wystarczy odkręcić śruby i wisi sobie na rurkach, przewodach i krzyżaku kolumny kierowniczej. Bajka. Ale żeby nie było tak pięknie to własnymi rękami udusiłbym tego kto wymyślił poduszkę skrzyni biegów na tym aluminiowym wózku. Dojście do jednej ze śrub od góry to jakiś koszmar, trzeba opuścić wózek zawieszenia z jednej strony i kombinować z nasadką i 3 lub 4 przedłużkami. Straciłem na to dobre pół dnia.

Tak to teraz mniej więcej wygląda:

vrangsinn - 24-10-2016, 23:11

chciało by sie sarkastycznie spytać...kiedy nowa wypiaskowana buda??? :twisted: :rolleyes:
Hugo - 24-10-2016, 23:12

vrangsinn napisał/a:
kiedy nowa wypiaskowana buda???
Jeszcze nie jest w takim stanie żeby musiała iść do piachu :mrgreen:
Hugo - 29-10-2016, 21:00

Byłem dzisiaj zmierzyć siłę hamowania na nowych hamulcach:
Wymieniony płyn hamulcowy na EBC BF 307+.
Tarcze przednie 294/24 mm, zaciski dwutłoczkowe po kompletnej regeneracji:
Lewy przód: 5719 N, Prawy przód: 5807 N,

Tarczobębny tylne 284/20 mm, zaciski z tłoczkiem o średnicy 38 mm z VR-4 po kompletnej regeneracji:
Lewy tył: 2109 N, prawy tył: 2009 N.

Wyniki podobne jak na starych, oryginalnych hamulcach, a auto hamuje jednak zupełnie inaczej, siłę hamowania wreszcie da się normalnie dozować i trzeba uważać by nie wylądować klatą na kierownicy. Ciekawe, pewnie największa w tym zasługa dużego serwa hamulcowego (takiego jak w VR-4) od Galanta 2,4 GDI.

vrangsinn - 29-10-2016, 21:22

fajny wynik, byłem go bardzo ciekaw...o 4kn lepszy wynik niz seria u mnie (tarcze zimmermana nawiercane 276/26 jednotłok:)

a tu ciekawostka:
ile to trzeba sie w galu narobic zeby miec siłe hamowania "zbliżoną" do mocy hebli vw gola 4 mojej zony którym byłem pare dni temu na przeglądzie...bez jakiejkolwiek ingerencji w uklad z pokrzywionymi tarczami przód...i co zabawniejsze sumaryczne kn o dziesiętne lepsze niż w galu HUGO....:P (zaważył tył golfa, kn rzedu 2.3)

dmi - 29-10-2016, 21:28

Hugo, jestem ciekaw jaka by była odpowiednia kwota za tego galanta jakbyś miał go już oczywiście sprzedawać :D Oczywiście wiem, że tego nie zrobisz, nie po takich kapitalkach. Szacunek :)
Hugo - 29-10-2016, 23:05

vrangsinn napisał/a:
fajny wynik, byłem go bardzo ciekaw...o 4kn lepszy wynik niz seria u mnie (tarcze zimmermana nawiercane 276/26 jednotłok:)
Dodam tylko, że z przodu mam beznadziejne klocki, które są bardzo twarde i tarcza nie chce się świecić na lustro, więc jak założę Zimmermanny w przyszłym roku powinno być jeszcze lepiej.
dmi napisał/a:
Hugo, jestem ciekaw jaka by była odpowiednia kwota za tego galanta jakbyś miał go już oczywiście sprzedawać
Chyba taka kwota nie istnieje :wink:
areksz121 - 30-10-2016, 23:16

Hugo napisał/a:
Ciekawe, pewnie największa w tym zasługa dużego serwa hamulcowego (takiego jak w VR-4) od Galanta 2,4 GDI.

I to podsumowanie mnie interesuje. Jeżeli podejdzie, to w swoim opcjonalnie wywalę korektor i wstawię to duże serwo - oby się zmieściło. Tył standard, przód 281/24 z Cari/S40.

Hugo, podziwiałem już dawno, ale teraz naprawdę jest ładny Szatan z tego Gala :wink: