[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
m6riano - 30-08-2012, 21:06
weź litra to ci zostanie najwyżej.. dot4,ate lub textar np..
Zolar - 31-08-2012, 13:14
| m6riano napisał/a: | | weź litra to ci zostanie najwyżej.. dot4,ate lub textar np.. |
Dzięki. A wie ktoś może gdzie w okolicach Warszawy można zaopatrzyć się tanio w markowe tarcze i klocki (TRW lub Textar).
arturj123 - 31-08-2012, 16:54
Kup 1L. DOT 4 lub 5.1. Motul/Ferodo/inne. Nie zapomnij odpowietrzyć układ, wyczyść zbiorniczek płynu. Dodatkowo możesz wymienić płyn od hydrauliki sprzęgła, także odpowietrzyć.
Instrukcja odpowietrzenia:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=5477
m6riano - 02-09-2012, 21:16
Zolar, musisz podzwonić, popytać:
all-parts.com/pl
e-autoparts.pl
i alleurwał..
Zolar - 05-09-2012, 09:55
Co jeszcze można zrobić przy okazji zmiany tarcz i klocków? Jakieś smarowanie, czyszczenie? Kupiłem nowy płyn i pomyślałem o zestawie naprawczym. Jaki najlepiej zastosować?
arturj123 - 05-09-2012, 10:17
"Reszta wychodzi w praniu" tzn. jeśli osłony całe, oringi nie przerwane, tłoczki nie mają wżerów, to nie musisz zmieniać, a jedynie wyczyścić.
Do smarowania prowadnic używam:
http://allegro.pl/textar-...2589811200.html
oraz są specjalne do tłoczków, które też warto zastosować przy składaniu rozgrzebanych hamulców.
Zolar - 06-09-2012, 11:06
Czy warto kupować do wymiany tarcz i klocków ten zestaw naprawczy? Czy dać se spokój? Po co to w ogóle jest?
m6riano - 06-09-2012, 15:27
| Zolar napisał/a: | | Czy warto kupować do wymiany tarcz i klocków ten zestaw naprawczy? Czy dać se spokój? Po co to w ogóle jest? |
Po to że gumki twardnieją i przestają uszczelniać..smar sie wyciera i od czasu do czasu warto go dać...żeby nie mieć jak ja że przy wymianie tarcz prowadnica sie urwała i połowa jej została w jarzmie...
ps. kiedy u siebie rozkręcałeś wszystko żeby przeczyścić i przesmarować?
ile km/miesięcy/lat temu?
Zolar - 06-09-2012, 15:43
| m6riano napisał/a: | | Zolar napisał/a: | | Czy warto kupować do wymiany tarcz i klocków ten zestaw naprawczy? Czy dać se spokój? Po co to w ogóle jest? |
Po to że gumki twardnieją i przestają uszczelniać..smar sie wyciera i od czasu do czasu warto go dać...żeby nie mieć jak ja że przy wymianie tarcz prowadnica sie urwała i połowa jej została w jarzmie...
ps. kiedy u siebie rozkręcałeś wszystko żeby przeczyścić i przesmarować?
ile km/miesięcy/lat temu? |
Dzięki m6riano, tylko na Ciebie można liczyć Od prawie dwóch lat (30tys. km), czyli od kiedy go kupiłem to tego nie robiłem, tylko wymieniałem klocki. Podejrzewam, że w Niemczech też tego dawno nie robili.
Gdzie w Warszawie można zrobić taki pomiar bicia piast i tarcz? Będę zmieniał tarcze i klocki trochę w ciemno. Bije przy hamowaniu, ale nie mam 100% pewności że to tarcze. Jak się okaże że to piasta to się chyba pochlastam bo zainwestowałem w komplet Textar'a.
PS. Kupiłem klocki textara za 150zł i tarcze 276/24mm za 150zł za sztukę. Jakby ktoś potrzebował kontakt to służę na priv. Nie znalazłem lepszej oferty w Warszawie.
m6riano - 06-09-2012, 17:25
Ja brałem Mikody GT coś po 120-130zł/szt oraz Textary do tarcz 256mm za coś ok 105żł
ps. wrzuć na mazowieckim pytanie w temacie polecane warsztaty/mechanicy
ps2. ceny od Japaneze:
prowadnice zestaw na zacisk 35,-zł
uszczelnienia do zacisku 28,-zł
fj_mike - 07-09-2012, 19:56
| Zolar napisał/a: | Dzięki m6riano, tylko na Ciebie można liczyć |
Tiaaa, po co czytać. Wystarczy zadać kolejny raz takie samo pytanie
Zolar - 07-09-2012, 20:57
| fj_mike napisał/a: | | Zolar napisał/a: | Dzięki m6riano, tylko na Ciebie można liczyć |
Tiaaa, po co czytać. Wystarczy zadać kolejny raz takie samo pytanie |
Przeczytanie jednej strony zajmuje średnio minutę. Przeczytanie 143 stron to 2,5 godz
Żeby nie robić OT to powiem, że zdecydowałem się na komplet Textar'ów (klocki i tarcze), płyn Ate Typ 200 i zestawy naprawcze AutoFren. Jak się okazało przy zdejmowaniu oryginalne osłonki i gumki były w bardzo dobrym stanie. Płyn był niezmieniany chyba z 5 lat albo i dłużej. Tarcze były skorodowane, ale niezużyte - normalnie można byłoby jeszcze jedne klocki na nich przejechać. Mam nadzieje, że bicie nie wróci.
Pierwsze wrażenia - pozytywne, nic nie bije, ale przejechałem dopiero 100km.
Szkoda tylko, że musiałem zdjąć całkiem dobre klocki Ferodo Premier z przebiegiem ok. 8 tys. km.
Myślałem żeby je zostawić na następną zmianę, ale przy moich przebiegach może to być za 3 lata Więc może jakby ktoś chciał to mogę je odstąpić za 60zł.
fj_mike - 07-09-2012, 21:00
| Zolar napisał/a: | Szkoda tylko, że musiałem zdjąć całkiem dobre klocki Ferodo Premier z przebiegiem ok. 8 tys. km.
Myślałem żeby je zostawić na następną zmianę, ale przy moich przebiegach może to być za 3 lata Więc może jakby ktoś chciał to mogę je odstąpić za 60zł. |
Używanych klocków nie dajesz na nowe tarcze. Odwrotnie jak najbardziej.
Jeżeli tarcza nie jest równo zużyta, zryje klocki.
Marcino - 08-09-2012, 14:27
| fj_mike napisał/a: | Używanych klocków nie dajesz na nowe tarcze. Odwrotnie jak najbardziej.
Jeżeli tarcza nie jest równo zużyta, zryje klocki. |
Coś tu sie kupy nie trzyma... używany klocek bierzesz na paier ścierny i zaraz jest równy jak szyba.
A jak masz nowe klocki i stare tarcze... to sie powonno tarcze przetoczyć, jeśli tego nie robisz, to wtedy tarcza sciera klocek dopasowując go do tarczy. Przecież w wiekszości przypadków warsztaty zmieniają tylko klocki, wiec nie wiem o co kamam.
fj_mike - 08-09-2012, 21:23
| Marcino napisał/a: | | Coś tu sie kupy nie trzyma... |
Bo miało być na odwrót
| fj_mike napisał/a: | | Jeżeli klocek nie jest równo zużyty, zryje tarczę. |
Masz rację Marcino, jak wyrównasz klocek lub tarczę to można kombinować
|
|
|