To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.

apikus - 07-08-2015, 22:28

Dzięki Hubert, coś spróbuje znaleźć.
robertdg - 12-08-2015, 19:59

Tu jest chyba oryginał
http://www.japankoreapart...tlander-3-0-v6/

http://sklep.mitsustyle.p...02,2889%29.aspx

Zamiennik

http://e-pajero.pl/uszcze...r-mr431022.html

apikus - 13-08-2015, 07:55

robertdg, dzięki.
Daniobr - 16-08-2015, 19:04

Witam,
od miesiąca jestem posiadaczem 4 letniego Lancera z silnikiem 1.8 Diesel, po przejechaniu nim większej ilości kilometrów zauważyłem następujące rzeczy:
- gdy mocniej dodam gazu na 1 biegu auto szarpie przy wkręcaniu się na obroty (im wiecej gazu, tym mocniej szarpie),
- przy zmianie biegów potrafi szarpnąć (szczególnie z 1 na 2 i przy zmianie na wyższych obrotach),
- czasem ciężko wchodzą biegi.
Auto ma obecnie przejechane 92kkm, przy 86k miało pełny przegląd w ASO. Czyżby sprzęgło? Przy takim przebiegu? Wiem, że wcześniej autem jeździła kobieta :|

lurek - 17-08-2015, 10:54

Jeśli samochodem szarpie w przedziale 1-3 biegu to może tylko zaśnieżałe kable wysokiego napięcia są do wymiany?

A skrzyni przyda się wymiana oleju, u mnie po zakupie (też ok 80-90k) lekko charczało przy wrzucaniu biegu (chyba 2go), wymiana oleju na shella rozwiązała problem i skrzynia chodzi elegancjo (już jakieś 15k).

Hubeeert - 17-08-2015, 16:56

Daniobr napisał/a:
Witam,
od miesiąca jestem posiadaczem 4 letniego Lancera z silnikiem 1.8 Diesel, po przejechaniu nim większej ilości kilometrów zauważyłem następujące rzeczy:
- gdy mocniej dodam gazu na 1 biegu auto szarpie przy wkręcaniu się na obroty (im wiecej gazu, tym mocniej szarpie),
- przy zmianie biegów potrafi szarpnąć (szczególnie z 1 na 2 i przy zmianie na wyższych obrotach),
- czasem ciężko wchodzą biegi.
Auto ma obecnie przejechane 92kkm, przy 86k miało pełny przegląd w ASO. Czyżby sprzęgło? Przy takim przebiegu? Wiem, że wcześniej autem jeździła kobieta

Czy na wolnych obrotach przy wciskaniu sprzęgła pojawia się hałas?
Czy byłeś gdziekolwiek na sprawdzeniu testerem diagnostycznym parametrów pracy silnika?

Daniobr - 17-08-2015, 22:51

Hubeeert napisał/a:
Czy na wolnych obrotach przy wciskaniu sprzęgła pojawia się hałas?

Nie pojawia się, zwracałem na to uwagę również przy kupnie.

Hubeeert napisał/a:

Czy byłeś gdziekolwiek na sprawdzeniu testerem diagnostycznym parametrów pracy silnika?

Nie, auto kupiłem używanie w ASO Mitcar Warszawa, gdzie przed sprzedażą miało być gruntownie sprawdzone (dostałem nawet certyfikat dot. stanu technicznego auta...). Na początku myślałem, że to kwestia przyzwyczajenia się do diesla, ale to szarpanie jednak niepokoi, choć nie występuje zawsze.
Najczęściej zdarza się to podczas ruszania, gdzie szybko puszczam sprzęgło i dodaję sporo gazu.

Hubeeert - 18-08-2015, 07:19

Daniobr napisał/a:
Najczęściej zdarza się to podczas ruszania, gdzie szybko puszczam sprzęgło i dodaję sporo gazu.

Hmm.. Czy zrywa przyczepność kół i wygląda to tak jakby tracił i łapał przyczepność?

Lucas123w - 18-08-2015, 17:44

Hubeeert napisał/a:
Hmm.. Czy zrywa przyczepność kół i wygląda to tak jakby tracił i łapał przyczepność?

Hubeeert, opisał dokładnie działanie ASC, przy zbyt gwałtownym ruszaniu, koła chciały by zabuksować a system je blokuje, co może być odbieranie jak kangurzenie na przedniej osi.

Daniobr, wyłącz ASC i wtedy sprawdź czy szarpie.

Hubeeert - 18-08-2015, 17:57

Lucas123w napisał/a:
Hubeeert napisał/a:

Daniobr, opisał dokładnie działanie ASC, przy zbyt gwałtownym ruszaniu, koła chciały by zabuksować a system je blokuje, co może być odbieranie jak kangurzenie na przedniej osi.

Daniobr, wyłącz ASC i wtedy sprawdź czy szarpie.

Ekhm, nie do konca - to może być oznaka skonczonych amortyzatorów przedniej osi. ASC działa inaczej - przede wszystkim nie szarpie...

apikus - 24-08-2015, 07:36

Niestety pierścień 1575A082 jest za duży do Lancera 1,5.
U mnie potrzebny jest 1575A085

:(

W0JTEK - 05-10-2015, 20:45
Temat postu: Automatyczne włączanie ogrzewania szyby z wycieraczkami
Witam wszystkich , mój pierwszy problem z Lancerem (1.5 sedan invite 2009) po włączeniu wycieraczek (i po ok.2 minutach działania na dowolnym biegu wycieraczek) włącza się samoczynnie ogrzewanie tylnej szyby, po wyłączeniu ogrzewania i wycieraczek ponownie włączam wycieraczki ale nie włącza się automatycznie ogrzewanie szyby. Włączanie i wyłączanie modułu komfortu nie pomaga. Może ktoś ma pomysł jak to wyłączyć ?
mjsystem - 06-10-2015, 09:05

W0JTEK, jedź do ASO, ostatnio była akcja serwisowa wymiany modułu ETACS.
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=165
Sprawdź, być może Twój egzemplarz znajduje się na liście. W Krakowie masz zaprzyjaźniony salon Auto-Krak. :wink:

W0JTEK - 06-10-2015, 12:54

mjsystem napisał/a:
W0JTEK, jedź do ASO, ostatnio była akcja serwisowa wymiany modułu ETACS.
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=165
Sprawdź, być może Twój egzemplarz znajduje się na liście. W Krakowie masz zaprzyjaźniony salon Auto-Krak. :wink:

Byłem w Autokraku ale mój etacs nie kwalifikowł sie do wymiany.

mjsystem - 06-10-2015, 12:59

W0JTEK, A pytałeś, czy zdiagnozują Ci usterkę?