To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Nowa stacja Multimedialna DVD/TV/GPS

rezon - 21-06-2013, 19:44

6 kzł to dla audiofilów, a nie do urządzania miejsca do pracy ;)
mitsu00 - 21-06-2013, 19:51

rezon napisał/a:
6 kzł to dla audiofilów, a nie do urządzania miejsca do pracy ;)
Dla audiofilow czy nie, zmieniasz bryke i radyjko wyjmujesz i montujesz w nowym :lol: I tak wrzucasz to w koszty uzyskania przychodu hehehehe Ale pomysl jaki szpan na wiosce bys mial :twisted: Zarcik
rezon - 22-06-2013, 13:17

mitsu00 napisał/a:
zmieniasz bryke i radyjko wyjmujesz i montujesz w nowym I tak wrzucasz to w koszty uzyskania przychodu hehehehe Ale pomysl jaki szpan na wiosce bys mial
to ostatnie jest bezcenne ;) Ale audiofile to u mnie na równi z dobrymi matematykami albo filatelistami. To nie jest normalne, ale dzięki nim świat jest ciekawszy :) niedawno widziałem brykę wartą ok. 60kzł, w której wartość sprzętu była ok. 40kzł, a 20kzł to opakowanie ;) .
Może faktycznie warto się zainteresować tym wyjmowaniem, ale nie ma żadnej pewności, że będzie pasować. GOlf VII ma tylko panel a resztę bajerów oddzielnie. std 2 DIN nie podejdzie.

mitsu00 - 22-06-2013, 13:33

rezon napisał/a:
Może faktycznie warto się zainteresować tym wyjmowaniem, ale nie ma żadnej pewności, że będzie pasować. GOlf VII ma tylko panel a resztę bajerów oddzielnie. std 2 DIN nie podejdzie.
2DIN bedzie pasowac do kazdego modelu w ktorym producent przewidzial wiekszy ekran jako akcesorium fabryczne.
rezon - 22-06-2013, 14:51

chyba, że rozdzieli ekran od reszty i z tyłu nie masz miejsca. Znam co prawda tylko z opisów, ale taki numer podobno zrobiono w G7. Kiedyś podobnie miał FOrd Ka bodajże też tylko ori pasowało.
mitsu00 - 22-06-2013, 18:48

rezon napisał/a:
chyba, że rozdzieli ekran od reszty i z tyłu nie masz miejsca. Znam co prawda tylko z opisów, ale taki numer podobno zrobiono w G7. Kiedyś podobnie miał FOrd Ka bodajże też tylko ori pasowało.
Zostawmy juz tem temat. Ja pisze z doswiadcczenia, a w wielu autach juz grzebalem jesli chodzi o instalacje car audio, lacznie z wymiana glosnikow, instalacja dodatkowych wzmakow i ciagnieniem calych kabli na nowo :wink:
kaammyyk - 23-06-2013, 23:39

ALstd napisał/a:
Pe.te napisał/a:

Ma też jedną wadę...
Nie ma klawisza "Mute". A to bardzo przydatna opcja...

Klawisz 'mute' możesz sobie zaprogramować z kierownicy (taką funkcję przypisałem jednemu z klawiszy od telefonu na kierownicy)

[ Dodano: 20-06-2013, 11:13 ]
No to po przebrnięciu przez cały wątek postanowiłem równiez postawić na 'chińczyka'.

Mój chińczyk ma funkcje:
- Ekran o przekątnej "8, HD TFT 800*480 pix
- System Windows CE 6
- oryginalne sterowanie z kierownicy - możliwość dowolnego programowania klawiszy - również do telefonu BT
- funkcja PIP (czyli jednoczesnie mam radio i np. obraz z kamery/nawigację/etc)
- odtwarza: DVD, DIVIX, MP3, MP4, MPEG
- wbudowany moduł GPS - mapy IGO8 (takie otrzymałem) + Automapa chodzą bez zajęknięcia
- Tuner analogowy TV (cyfrowy byl w opcji o dokupienia) - ale nawet nie podłączałem (wiadomo dlaczego)
- Radio FM/AM z RDS (działa, choć napisy z RDS mogłyby być większe - tzn ilość informacji wyświetlana jednocześnie)
- System kamery cofania
- Bluetooth
- wirtualna zmieniarka na 6 płyt (dysk twardy)
- 3 Strefy (trzy funkcje na raz włączone, np: z przodu ekran z nawigacją, a na innym monitorze film itp..)
- Obsługa IPODa, 2xUSB ( kabelki w zestawie i wyprowadzone do schowka)
- mikrofon na kabelku :)
- 2 Porty SD ( na nawigacje i na pliki - w obu dzialaja karty SDHC)
- wybór koloru podświetlenia
- system antywstrząsowy
- menu nawigacji w J.Polskim
- możliwość podłączenia modemu 3G, czyli internet w aucie :)
- mozliwość personalizacji (własne logo starowe)

Wszystko działa poprawnie a wygląda to wszystko jak na ponizszych zdjęciach:

https://www.dropbox.com/s...radio_navi1.jpg
https://www.dropbox.com/s...radio_navi2.jpg
https://www.dropbox.com/s...ranstartowy.jpg
https://www.dropbox.com/s...radio_start.jpg
https://www.dropbox.com/s...adio_kamera.jpg

Pytanie mam odnośnie kamery cofania, która jest również dołożona.
Czy jeśli dokładana była kamera (a wcześniej jej nie było), to wymagana jest jakaś aktualizacja w oprogramowaniu samochodu?
Tak mi doradził sprzedawca, ewentualnie podłączyć kabelek 'BACK' z kostki radia to sygnału 12V pojawiającego się po włączeniu wstecznego biegu (np. z tylnych świateł).
Wolałbym to zrobić poprzez zmianę w oprogramowaniu przy najbliższym przeglądzie w ASO - ale zapytać nie zaszkodzi.

Możesz napisać jaki konkretnie model kupileś i z jakiej str / alibaba ?/
Aha , miałeś jakieś problemy z montażem ? /ster. z kierownicy działa?/

ALstd - 24-06-2013, 03:56

kaammyyk napisał/a:
ALstd napisał/a:
Pe.te napisał/a:

Ma też jedną wadę...
Nie ma klawisza "Mute". A to bardzo przydatna opcja...

Klawisz 'mute' możesz sobie zaprogramować z kierownicy (taką funkcję przypisałem jednemu z klawiszy od telefonu na kierownicy)

[ Dodano: 20-06-2013, 11:13 ]
No to po przebrnięciu przez cały wątek postanowiłem równiez postawić na 'chińczyka'.

.....

Możesz napisać jaki konkretnie model kupileś i z jakiej str / alibaba ?/
Aha , miałeś jakieś problemy z montażem ? /ster. z kierownicy działa?/

podałem linka do sprzedawcy i jego nazwe na alledrogo - 1-2 strony wczesniej niniejszego watku. W fotkach jest tez zdjecie pudla od urzadzenia

Wszystkie klawisze w kierownicy dzialaja - zgodnie z funkcjami jakie im przypisalem (konfiguracja w Setupie radia).
Nie bylo specjalnych problemow z podlaczeniem - a raczej czasami watpliwosci nt. np. do czego przylaczyc biala tasiemke laczaca tasiemke z plytki poduszek z plytka wyswietlacza poprzedniego radia (ostatecznie nie podlaczalem jej - bo nie ma do czego (dwa razy rozbieralem nowy panel szukajac potencjalnego gniazda - wszystko dziala, a z dedukcji dzialania poprzedniego wyswietlacza, przypuszczam, ze ta tasiemka byla wlasnie wylacznie do jego obslugi).
Po podlaczeniu klawisze w kierze nie dzialaly od razu - moment konsternacji, ale chwila pobawienia sie w setupie radia i juz zaprogramowalem pierwszy klawisz - a z reszta poszlo analogicznie i wszystko dziala).
Faktura ramki radia idealnie pasuje do faktury deski.
Wszystkie kable (WiFi,USB, Ipod, AUX i modul GPS) wyprowadzilem do gornego schowka na desce (tam tez trzymam pilota). GPS szybko lapie fixa i nie zwraca uwagi na desce.
Mikrofon przeprowadzilem na kolumne kierownicy (moglem kombinowac w oryginalnym miejscu w podsufitce - jak ktos tu wczesniej opisywal, ale na kolumnie zrobic to bylo znacznie prosciej a slychac mnie w miare dobrze).

Mam jednoczesnie dwie nawigacje IGO i Automape. Osobiscie preferuje IGO (mapy w jednym i drugim najnowsze. POI do IGO wgrane z poiplaza.com).

mitsu00 - 24-06-2013, 10:54

ALstd napisał/a:
modul GPS) wyprowadzilem do gornego schowka na desce (tam tez trzymam pilota). GPS szybko lapie fixa i nie zwraca uwagi na desce.
Antene GPS mozesz spokojnie schowac pod modulem plastikowym gdzie umieszczony jest glowny schowek. Sygnal GPS nie jest wrazliwy na zasloniecie plastikowa pokrywa. Bedzie ci lapal fixa rownie dobrze schowany jak i na desce.
kaammyyk - 26-06-2013, 18:36

http://allegro.pl/radio-p...3287222904.html

Tego typu radio plus ramka będzie pasowało do naszych outków?
Obsłuży system rockford ?

ALstd - 14-07-2013, 15:07

Po miesiacu uzytkowania chinczyka mam pierwsze wrażenia, którymi się podzielę:

1. nawigacja działa OK (mam IGO oraz jako drugą Automapę, ale wolę IGO i głównie ją uzywam. IGO kupiłem razem z radiem).
Nie mam jej nic do zarzucenia - przestałem używać nawi z telefonu.

2. wbudowany dysk twardy (virtualna zmieniarka) - jak jeżdzi się po wertepach przeskakuje. Nie często ale się zdarza - sądzę, że chodzi tu o system antywstrząsowy i mały bufor tego dysku.

3. radio - działa, ale oryginalnie było lepiej odnośnie jakości sygnału. Zakupiłem wzmacniacz antenowy Sunkera - ale cos nie tak - z tym wzmacniaczem radio gra gorzej z nim niz bez niego :-D wiec go juz wywalilem. Muszę coś innego wymysleć :)

4. Bluetooth z telefonem. Jest jakis problem z synchronizacją - podejrzewam mój telefon. Raz się synchronizuje a raz musze mu podać kod 0000 do synchronizacji (dotyczy tylko telefonu). Stacja mogłaby gdzieś w górnym pasku statusu potwierdzać, czy telefon jest podłączony czy nie - muszę za każdym razem zajrzeć na pasek statusu telefonu by być tego pewnym i ewentualnie połączyć ręcznie do stacji.
Telefon: HTC Desire Z - do tej pory nie miałem problemów z innymi zestawami.

5. I tu mam pytanie do Kolegów.
Chciałbym podłączyć stację do internetu za pomocą Aero2.
Sprawdzałem już jeden modem - pożyczony od kolegi - stacja wykryła modem ale nie udało mi się uzyskać połączenia.
Na rynku dostepnych jest wiele modemów, nawet te same modele mają dwie odmiany, np. Huawei E3131s-2 i 3131HiLink. Czy ktos probował połączyć swojego 'chińczyka' z interentem za pomocą modemu i mógłby podzielić sie swoimi doświadczeniami oraz zdradzić za pomocą jakiego modemu mu się to udało.

Anonymous - 12-08-2013, 14:17

ALstd, kolego widzę że podłączałeś niejako ostatni stacje multimedialną do swojego autka. Powiedz mi którędy puściłeś przewód od kamerki do stacji.. chciałbym się zorientować czy dam radę samemu to podłączyć...rozumiem że ten zestawik zakupiłeś + kamerkę u niego również (250 PLN) czy coś jeszcze potrzeba (pomija TV oraz modem 3G) ? aby działała navi, radio i dvd oraz BT ?

tu chyba to samo albo podobne urządzenie za 300 zyla mniej - widzę że różnica w opisie jest droższy ma 8" a tańszy 7" ale wydaje mi się że oba mają po 7"

[ Dodano: 12-08-2013, 14:33 ]
kaammyyk napisał/a:
http://allegro.pl/radio-peiying-alien-model-py9906-2din-gps-bt-w-wa-i3287222904.html

Tego typu radio plus ramka będzie pasowało do naszych outków?
Obsłuży system rockford ?

kolego do tego radia musisz zakupic dodatkowo napewno ramke taką jak http://www.bartex-caraudi...roducts_id=4203 - jedni sobie chwalą drudzy nie - lub inną ramkę... czy będzie działać wszystko to ci nie powiem ale było kilka zapytań i wypowiedzi nawet w tym chyba temacie na początku

ALstd - 12-08-2013, 15:56

xytras31 napisał/a:
ALstd, kolego widzę że podłączałeś niejako ostatni stacje multimedialną do swojego autka. Powiedz mi którędy puściłeś przewód od kamerki do stacji.. chciałbym się zorientować czy dam radę samemu to podłączyć...

1. rozebralem plastiki tylnej klapy (dojscie do listwy w celu zamontowania i podlaczenia kamery)
2 rozebralem plastiki tylnego slupka (trzebia odkrecic tylni pas bezpieczenstwa) w celu odsloniecia czesci podsufitki.

Kabel od tylnej szyby na klapie poprowadzony w peszlach (gumowych oslonach) w ktorych orygoinalnie jest tez poprowadzona rurka spryskiwacza tylnej szyby i zasilanie swiatel.
Nastepnie podsufitka od razu na pray bok. Demontaz plastikow tylnego slupka pozwolil mi odslonic miejsce pod podsufitka bez demontazu tejze.
Kabel nastepnie gora (podsufitka) az do srodkowego slupka. Srodkowym slupkiem (pod plastikami a uszczelka w dół. Nastepnie odkrecasz oslone progu pasazera (plastikowa oslona) i kable dolem az w rejony schowka przedniego (pasazera) - dalej juz do radia.

Mi wystarczylo jedno popoludnie - okolo 4 godzin na calosc i wymylenie ktoredy poscic kabel.
W w/w czas wliczyc nalezy calkowity demontaz tylnej listewki nad tablica i wyciecie otworu pod kamere.

Cytat:

rozumiem że ten zestawik zakupiłeś + kamerkę u niego również (250 PLN) czy coś jeszcze potrzeba (pomija TV oraz modem 3G) ? aby działała navi, radio i dvd oraz BT ?

kupilem zestaw i kamerke u tego samego sprzedawcy. Kamerka chyba rzeczywiscie kosztowala 250pln. Kamera ma dod. diody infrared. W nocy przy braku oswietlenia obraz z kamery jest 'na zielono'.

Anten z TV nie montowalem.
Mikrofon do telefonu mam zamontowany naprzedniej kolumnie kierownicy.
Myszke z GPS jak i wszystkie kable typu 2xUSB/AUX/IPhone mam wyprowadzone do gornego schowka.
Modem 3G lub WiFi (wowczas telefon robi za hotspot) podpina sie do jednego z wyjsc USB. Drugie wyjscie USB to dysk multimedialny (kolejne zrodlo sygnalu w panelu sterowania radiem).

Nawigacja dziala wysmienicie. Wlasnie wrocilem z wakacji i powiem szczerze, ze ciezko by mi bylo przestawic sie na telefon spowrotem. (Nawigacja zawsze dziala w tle - w dowolnej chwili naciskasz klawisz Navi i masz aktualna pozycje. Z racji rozmiaru ekranu i ilosci informacji mam calkowicie wylaczony glos w navigacji bo mnie zaczynal wkurzac (przyciszane sa wowczas przednie glosniki) ).

Cytat:

tu chyba to samo albo podobne urządzenie za 300 zyla mniej - widzę że różnica w opisie jest droższy ma 8" a tańszy 7" ale wydaje mi się że oba mają po 7"

Ja mam 8" i sobie chwale (choc pewnie roznica 8 a 7" to nie jest az tak wielki handicap..
Ekran 7" byly w oryginalnych stacjach MMS montowanych fabrycznie.

Anonymous - 12-08-2013, 17:54

ALstd, dzieki kolego za szczegółowy opis :)
rezon - 12-08-2013, 21:51

xytras31 napisał/a:
chciałbym się zorientować czy dam radę samemu to podłączyć.
dasz - można puścić dołem