[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
Krzyzak - 27-02-2017, 14:01
zrob zdjecia tulei przy widelcu - CTR ma dość charakterystyczne, z jednej strony czarne, z drugiej błyszcząca stal
pappagiorgio - 27-02-2017, 20:15
Wychodzi, że są oryginalne
Teraz pytanie mam, nie mam kasy żeby inwestować, chce kupić najtańsze, nie spodziewam się cudu ale nie chce się też zabić. Interesuje mnie NTY, dokładnie chodzi mi o sworzeń, czy jest szansa, że w takim wahaczu może się sworzeń wypiąć?
Marcino - 27-02-2017, 21:56
Jak kula w sworzniu jest mała to tak, a niestety najmniejsze sa w tych tanich. wyjdzie górą przez odlew, reszta mimo luzu nie wypadnie.
Ewcia80 - 28-02-2017, 08:19
Mi sie wydaje ze jesli budzetowo to najlepiej SH z gumką od hyundaia.Mysle ze na tym mozna przejechać minimum 20-25 tys.km.
Krzyzak - 28-02-2017, 08:45
faktycznie wygląda na ori - no nic, u mnie żyją
miałem proste SH przez 5 czy 6 lat i poza tym, że pękła guma na tulei widelca, to całość była bardzo porządna
pękła tak, że nic nie było czuć - lekko z jednej strony (od przodu auta)
| Ewcia80 napisał/a: | | jesli budzetowo to najlepiej SH | właściwie to SH nie jest byle czym, to dobrej jakości korea a nie china, podobnie jak CTR, nie są już tanie jak kilka lat temu, gdy wchodziły na rynek
na NTY jeżdżę już rok lub więcej w kombi - sam sworzeń wydaje się normalny, niestety nie wiem jak z rozmiarem kulki
tresorex - 28-02-2017, 10:03
Kupiłem w zeszłym roku w maju banany Oyodo. Prawy wytrzymał 10 000 km :/ Trzeszczy i strzela przy każdym ruszaniu i zatrzymaniu.
Macie jakieś doświadczenie ze składaniem reklamacji na wahacze?
apple1910 - 28-02-2017, 10:59 Temat postu: wahacze proste W swoim 2,5 mam wahacze proste Sidem i od ponad roku jest ok cena to ok 200 pln.
Ewcia80 - 28-02-2017, 11:10
Ja mam banany oyodo z przebiegiem ponad 35000km i jeszce sie trzymaja.widać loteria albo dlatego ze jezdze na kolach 15 cali.nie wiem dlaczego jednym trzymaja dlugo i innym krotko te wahacze
adm78 - 28-02-2017, 14:24
Witam
Tylko przy hamowaniu słyszę z przodu skrzypienie, prawdopodobnie któregoś sworznia, jest pulsacyjne bo mam tarcze troszke krzywą i chyba kwalifikuje sie tez do wymiany. Słychać też to skrzypnienie przy mocniejszym jednorazowym wciśnięciu hamulca. Poza tym żadnych stuków, luzy na sworzniach niewyczuwalne więc pytanie: który sworzeń może skrzypieć i trzeszczeć tylko przy hamowaniu? w pozostałych sytuacjach pracy zawieszenia cisza.
Kilka dni temu skrzypiał mi sworzeń górnego, ale ten to w każdym przypaku, przy kręceniu kierownicą itd więc łatwo go było zdiagnozować na kanale.
dzięki za podpowiedź
Hugo - 28-02-2017, 15:27
adm78, jak masz krzywą tarczę to skrzypieć może zacisk hamulcowy na prowadnicach. Nasmaruj prowadnice i wtedy nasłuchuj.
tresorex - 28-02-2017, 15:50
Ja mam podobnie (pisałem kilka postów wyżej)... przy zatrzymywaniu i ruszaniu trzeszczy guma na bananie (tulejka).
adm78 - 01-03-2017, 12:36
| Hugo napisał/a: | | adm78, jak masz krzywą tarczę to skrzypieć może zacisk hamulcowy na prowadnicach. Nasmaruj prowadnice i wtedy nasłuchuj. |
dwa miechy temu zakładane nowe prowadnice i gumki oraz wymieniane oba tłoczki więc hamulce odpadają, po odgłosach to na pewno sworzeń, albo od prostego albo od banana bo górny wymieniony w ten poniedziałek, też skrzypiał tyle że głośno. Tarcze zostawiłem na później bo kasy nie miałem, teraz wyskoczyły mi dwa wahacze i przegub więc znowu tarcze na później. Szkoda że nie słyszałem tego wczesniej bo znowu geometria do zrobienia....
Marcino - 01-03-2017, 22:28
obstawiam banana jak przy ruszaniu
adm78 - 02-03-2017, 08:13
wystarczyła jedna przejeżdżka mechanika i po sprawdzeniu na kanale szybka diagnoza - banan musze go dzisiaj wymienić a od ręki w Lublinie mam tylko YAMATO, czy warto to w ogóle wkładać? czytałem że to badziew
Ewcia80 - 02-03-2017, 08:53
adm78 banan z prawej strony czy lewej potrzebny?
|
|
|