[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
Marcino - 02-03-2017, 09:02
| adm78 napisał/a: | | wystarczyła jedna przejeżdżka mechanika i po sprawdzeniu na kanale szybka diagnoza - banan |
Hugo - 02-03-2017, 09:02
yamato to obecnie badziew. W ich pudełkach są części firmy sh i taki sam banan w pudełku sh kosztuje ok. 100 zł. yamato pewnie z 250 zł.
adm78 - 02-03-2017, 09:45
| Ewcia80 napisał/a: | | adm78 banan z prawej strony czy lewej potrzebny? |
Ewcia80 potrzebuje na prawą strone, pasażera
Ewcia80 - 02-03-2017, 10:00
adm 78 mam takiego banana uzywkę oyoydo na prawą stronę.jest w dobrym stanie naprawde spokojnie pojeżdzi.jak jestes w potrzebie to poratuje.daj znać na pw to dam Ci numer kontaktowy to sobie podjedziesz i zobaczysz
adm78 - 02-03-2017, 10:22
| Ewcia80 napisał/a: | | adm 78 mam takiego banana uzywkę oyoydo na prawą stronę.jest w dobrym stanie naprawde spokojnie pojeżdzi.jak jestes w potrzebie to poratuje.daj znać na pw to dam Ci numer kontaktowy to sobie podjedziesz i zobaczysz |
Dzięki Ewcia za propozycje ale po zastanowieniu dłuższym chyba daruje sobie pośpiech i kupie coś porządnego na dłużej, TRW Blueprint albo CTR. Oyodo to tez podobna półka jak yamato, przy zawieszeniu staram się nie oszczedzać pod warunkiem że znajde coś godnego. Gdybym sam to wymieniał to pewnie bym wziął a tak za każdym razem płace jeszcze za wymiane i zbieżność.
Ewcia80 - 02-03-2017, 10:38
Spoko.CTR nie ma bananów. Tak naprawdę to loteria.równie dobrze możesz kupić SH i zamienić tylko osłonę sworznia . Będzie taniej i pojeździsz przynajmniej 40.000km
adm78 - 02-03-2017, 10:53
| Ewcia80 napisał/a: | | Spoko.CTR nie ma bananów. Tak naprawdę to loteria.równie dobrze możesz kupić SH i zamienić tylko osłonę sworznia . Będzie taniej i pojeździsz przynajmniej 40.000km |
masz racje, gdybym znalazł od ręki SH bym sie nie zastanawiał więc jak znajde banana od SH to daruje sobie inne
Marcino - 02-03-2017, 22:30
| adm78 napisał/a: | | Gdybym sam to wymieniał to pewnie bym wziął a tak za każdym razem płace jeszcze za wymiane i zbieżność |
Przy wymianie banana nie musisz robić zbieżności....
tresorex - 03-03-2017, 09:07
A jeśli wcześniej zbieżność była ustawiona na zużytym bananie i po wsadzeniu nowego będzie delikatna różnica na jednym kole?
Mushkin - 03-03-2017, 09:16
to i ja zadam pytanie, po wymianie obu prostych z przodu, z CTR na 555, muszę robić zbieżność?
Marcino - 03-03-2017, 09:24
Banan trzyma tylko przód tył tak ze nie ma wpływu.
A co do prostych to jak się położenie kierownicy nie zmieni to bym nie ruszał. Ale to już każdy indywidualnie.
Mandrake - 03-03-2017, 09:45
U mnie po zmianie jakiegokolwiek wahacza z przodu trzeba robić zbieżność. Zawsze albo idzie w bok lub kiera krzywo
Hugo - 03-03-2017, 14:16
Wahacze proste z przodu to główne wahacze, więc po ich wymianie zbieżność obowiązkowa.
asec69 - 06-03-2017, 15:57
Witam
W sumie to nie wiem w jakim wątku mam zamieścić pytanie o pomoc, więc pytam w tym.
Mam problem z ustawieniem kierownicy. Kierownica przechyla mi się na prawą stronę i nie jest na wprost.
Myślałem, że mam problem ze zbieżnością więc sprawdziłem i zbieżność z przodu oki, ale na tylnim zawieszeniu koła rozchodzą się na zewnątrz, ale w normie. Najdziwniejsze, że podczas sprawdzania kierownica była ustawiona na wprost, gdy wyjechałem od razu nastąpił przechył w prawo. Nie wiem, czy to kwestia luzu, na krzyżaka, czy czegoś innego. Mało tego, gdy wrzucam auto na kobyłki jakby luzu nie było wcale, a kierownica kręci kołami do dotyk.
Zauważyłem, że lekko zdarło mi lewą oponę od środka auta. Podejrzewam, ten luz na krzyżaku.
Jeśli ktoś miał doświadczenia to proszę o pomoc.
Krzyzak - 06-03-2017, 20:36
to przecież możesz regulować - aby zachować zbieżność wystarczy, że odpowiednio "wydłużysz" jeden drążek i skrócisz drugi - sumarycznie zbieżność będzie na tym samym poziomie a kiera się przekręci; nic niezwykłego
zalecam zrobić po 1/4 obrotu na początek i sprawdzić w trasie jak jest - i tak aż do skutku
można też przestawić samą kierownicę, ale tu jest skokowo a nie płynnie, więc nie polecam
|
|
|