To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

malina_drizzt - 29-09-2012, 19:23

Pomóżcie dobrzy ludzie. :)
Jaki jest kod klocków OYODO na przód do zacisków dwutłoczkowych tarcza 276/24?

Przy okazji wie ktoś jak się sprawuje zabezpieczenie antykorozyjne tarcz oyodo?
Czy warto pomalować je dodatkowo?

marcinzam - 29-09-2012, 20:47

kod to 10H5013-OYO http://allegro.pl/mitsubi...2631913059.html
Jackall - 29-09-2012, 21:18

Obiecane wyniki z SKP

przód Mikoda GT + Brembo 4,72 - 4,61
tył JPN + JPN 1,80 - 1,92
ręczny 3,33 - 2,08

Muszę dodać, że nawet po kilku-kilkunastu mocnych hamowaniach hamulce są twarde i nie tracą siły.

Niech mi ktoś jeszcze powie coś złego o tarczach Mikody :axe:

marcinzam - 29-09-2012, 21:40

Jackall napisał/a:
Obiecane wyniki z SKP

przód Mikoda GT + Brembo 4,72 - 4,61
tył JPN + JPN 1,80 - 1,92
ręczny 3,33 - 2,08

Muszę dodać, że nawet po kilku-kilkunastu mocnych hamowaniach hamulce są twarde i nie tracą siły.

Niech mi ktoś jeszcze powie coś złego o tarczach Mikody :axe:

nie chodzi że są złe tylko wadliwe , pękają

polaff - 29-09-2012, 23:27

Jackall napisał/a:
Niech mi ktoś jeszcze powie coś złego o tarczach Mikody
to śmieć jakich mało. Zrób parę tyś km a nie parę km....
bartezr - 30-09-2012, 07:23

polaff napisał/a:
Jackall napisał/a:
Niech mi ktoś jeszcze powie coś złego o tarczach Mikody

ja zrobilem na nich kilkadziesiąt tysiecy kilometrow i u mnie sa proste i niepopękane :D
a lekko u mnie nie maja

komarsnk - 30-09-2012, 08:06

polaff, trafiłeś może na wadliwy egzemplarz - może na wadliwą serię jeśli miałeś więcej niż jeden komplet. Ale jak widzisz wielu użytkowników - w tym ja - nie ma problemów z Mikodami więc może nie "hejtuj" już tych biednych Mikod :D może się przeprosicie kiedyś ;)
Jackall - 30-09-2012, 08:47

marcinzam napisał/a:
nie chodzi że są złe tylko wadliwe , pękają
A w jakich sytuacjach tarcze pękają?? Bo IMO tarcza może pęknąć lub mogą na niej powstać mikro pęknięcia prowadzące do rozpołowienia gdy jest mocno rozgrzana i nagle się schłodzi poprzez szybki wjazd w kałużę, myjnie bezdotykowe też często powodują takie efekty - jeździsz po mieście, nagle wpadasz na pomysł, że może umyjesz samochód i jedziesz na myjnie i tam tylko para leci z tarcz...
Zrób tak samo z innymi nawet wyczynowymi tarczami to zobaczysz, że efekt będzie taki sam.
Drugim powodem może być nadmierne ich zużycie więc to nadal nie wina samych tarcz lecz kierowcy.

polaff napisał/a:
Może jakieś konkrety??

bartezr napisał/a:
ja zrobilem na nich kilkadziesiąt tysiecy kilometrow i u mnie sa proste i niepopękane
a lekko u mnie nie maja
komarsnk napisał/a:
Ale jak widzisz wielu użytkowników - w tym ja - nie ma problemów z Mikodami
Podstawą jest to co kiedyś pisał Deejay - łożyska bez luzów, proste piasty, dobre wyczyszczenie powierzchni przylegania i dodatkowo sprawne zaciski oraz świeży płyn hamulcowy a problemów z krzywieniem tarcz nie będzie.
Ja na wymianę tarcz z klockami rezerwuję sobie zawsze kilka godzin (chociaż jakbym chciał to w 30 min da się obie strony ogarnąć) żeby na spokojnie wszystko powyczyszczać bo nieraz widziałem jak to robią "wymieniacze" w różnych zakładach to wolę sam się z tym pobawić - przynajmniej mam pewność, że jest tak jak chciałem a nie "szybko, szybko bo następne auto czeka w kolejce..."

polaff - 30-09-2012, 08:58

Jackall napisał/a:

Może jakieś konkrety??
nie będę piąty raz w ten sam temat wklejał tych samych zdjęć...
Jackall - 30-09-2012, 08:59

polaff napisał/a:
nie będę piąty raz w ten sam temat wklejał tych samych zdjęć...
A ja nie będę przeglądał 140 stron w ich poszukiwaniu - będę żył w nieświadomości :mrgreen:
PABLO998 - 30-09-2012, 13:45

Przymierzam się do wymiany tylnch hamulców, mam nowe klocki muszę dokupić tylko tarcze. Czy tarcze JPN i klocki TRW to dobry zestaw na tył?
lucho - 30-09-2012, 18:33

no to i ja sie do Polaffa dołączę w takim razie.... (ale nie aż tak bardzo :P )

Moje mikody pracowały z klockami ate.
Co do hamowania i bicia to żadnych zastrzeżeń nie mam ale...
zanim dotarłem do końca wyżłobień (co oznacza tarczę do wymiany) to popękały prawie przy każdym nawierceniu, a peknięcia były w stronę zarówno środka tarczy jaki i na zewnątrz.

Zareklamowałem je i zaproponowali mi zwrot pieniędzy ale jako że byłem z ich skuteczności zadowolony to poprosiłem -wiedząc też o jakiejś wadliwej partii- o nowy zestaw.
No i nowy zestaw mimo przejechania kilku tysięcy km też w jednym miejscu pojawiła sie ryska.

Może to jest kwestia klocków? Zmieniłem w międzyczasie z Ate na inne więc sie okaże czy dalej będą pękać.

komarsnk - 30-09-2012, 20:54

lucho napisał/a:

Może to jest kwestia klocków?

Może... - ja mam (podobno miękkie) Akebono (chociaż felg nie brudzą za bardzo) i tarcze już prawie dotarte do wyżłobień. Pęknięć brak jak na razie :)

Zolar - 30-09-2012, 21:44

Ja tak tylko wtrącę przy okazji opinię o komplecie tarcz i klocków Textar z przodu po 1000km. Pylą trochę mniej niż Ferodo Premier, ale nadal pylą. Hamuje się lepiej i skuteczniej, ale to też może być spowodowane wymianą płynu hamulcowego na ATE Typ 200.
m6riano - 30-09-2012, 23:12

komarsnk, teraz tez założyłem Akebono..dają rade?