Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
drtymf - 01-04-2010, 11:51
| mystek napisał/a: | | http://maps.google.pl/map...010504&t=h&z=17 |
No właśnie - co prawda pasowałoby jeszcze znaki zobaczyć ale to jest raczej normalne skrzyżowanie tyle że ma wyspę w środku , jeździ się i miga na nim jak na normalnej krzyżówce a rondo to może z nazwy tylko - w Kielcach większość skrzyżowań jest w ten sposób rozwiązana.
Zaczynasz migać lewym w momencie wjazdu na skrzyżowanie z Conrada tam gdzie te dwa białe busy jadą. Migasz cały czas skręcając i po wjeździe na "94" przestajesz w ogóle migać bo już na wprost jedziesz, i tyle.
No chyba że przed skrzyżowaniem jest znak C-12 "ruch okrężny" http://www.zdamprawko.pl/...gowe_nakazu.jpg to wtedy jak na rondzie migasz.
A co do zajmowania prawego pasa to w/g mnie właśnie z tego powodu między innymi ciężko jest z ronda zjechać jak wszyscy prawym ciągną dalej mimo że powinni zjeżdżać i tam gdzie ja , szczególnie mnie to wnerwia jak na wyjeździe są dwa pasy i można równolegle zjeżdżać.
xor u mnie brak kierunku przy zjeździe z ronda to normalka szczególnie wśród "starszych panów" a i combosy się zdarzają.
romero - 01-04-2010, 17:22
Ja tam nie wiem.Prawo jazdy mam nie tak bardzo długo.Mnie uczyli,że prawym pasem na rondzie można jeździć w kółko,masz zawsze pierwszeństwo i jest to zgodne z przepisami.
Moim zdaniem lewy kierunek na pewno nie zaszkodzi,choćby po to,żeby wjeżdżający na rondo wiedział,że jednak nie zjeżdżasz bez kierunku w prawo tylko kontynuujesz jazdę po rondzie.
Ja jak wjeżdżam na rondo z zamiarem zjazdu pierwszym to z prawego pasa, jak drugim i dalej to zawsze z lewego lub środkowego (kiedy jest).
stary alfer - 01-04-2010, 17:50
Szczecin jest znany jako miasto rond. Ile ich mamy nie wiem, ale zaufajcie mi, że jest ich mnóstwo. Duże, małe, średnie, turbinowe i jakie tam sobie życzycie
Widziałem już różne akcje na rondach, ale mrugania lewy kierunkowskazem nie uświadczyłem. Nie sądzę, aby zwyczaj ten się przyjął zważywszy na fakt, że nie bardzo widzę w nim logiczne postępowanie
W Paryżu też mają masę rond, nie używają kierunków prawie wcale i dają radę
akbi - 01-04-2010, 19:59
| romero napisał/a: | | Mnie uczyli,że prawym pasem na rondzie można jeździć w kółko,masz zawsze pierwszeństwo i jest to zgodne z przepisami. |
kiedys tak faktycznie chyba bylo ... ale sie zmienilo.
Obecnie mozesz trafic na rondo, z ktorego mozna zjechac z lewego (np 3-ciego) pasa i pasz pierwszenstwo przed poruszajacym sie pasem prawym, ktory to np chce dalej "podrozowac" po rondzie.
Jedno z "ciekawszych" takich rond jest przy CH Arkadia w Warszawie.
Co do uzywania lewego kierunkowskazu na rondzie ... to uwazam za rzecz zbedna, wystarczy jakby sie ludzie dostosowali do obecnych przepisow - tzn prawy kierunek wlaczony przed zjazdem.
krzychu - 01-04-2010, 20:48
| romero napisał/a: | | Ja tam nie wiem.Prawo jazdy mam nie tak bardzo długo.Mnie uczyli,że prawym pasem na rondzie można jeździć w kółko,masz zawsze pierwszeństwo i jest to zgodne z przepisami. |
Może i zgodne ale na niektórych nowych rondach może się okazać że ten wjazdowy prawy pas kończy się na pierwszym lub drugim zjeździe a przed zjazdem ciągła linia między pasami. Podobnie np. lewy pasa jest tak wymalowany że zjeżdżasz na jednym z ostatnich uliczek. Takim przykładem jest chyba (nie jestem 100% pewnym bo rzadko tak bywam) rondo na hulance w BB.
mystek - 01-04-2010, 22:48
#drtymf - czyli dobrze robię, właśnie włączam kierunek dopiero jak zbliżam się do tego zakrętu w lewo. Nie mam pewności, czy jest taki znak, bo ja w zasadzie (muszę przyznać), obserwuję przede wszystkim fotoradary, gdyż ogólnie poruszam się w 99% samochodem po mieście i po stałych trasach. Ale jak będę tamtędy przejeżdżał, to się przyjrzę
Odnośnie prawego pasa i jazdy po rondzie, to mnie gość uczył, że jak skręcam w prawo lub jadę na wprost to powinienem zajmować prawy pas, natomiast jak jadę w lewo lub zawracam na rondzie, to powinienem raczej właśnie zajmować lewy. Natomiast wychodzę z założenia, że lepiej ciut przeszkodzić (choć mnie się jeszcze tak nie zdarzyło, żębym kogoś przyblokował przy zjeździe) komuś, niż po prostu się w niego wrypać nie widząc go w martwym polu.
#akbi - dokłądnie, lewy migacz jest zbędny na rondzie, ot po prostu. Nowe przepisy są zdecydowanie lepsze. Opuszczasz rondo - dajesz migacz w prawo zaraz przed wyjazdem.
mkm - 02-04-2010, 03:17
krzychu, „bus pasy” w Krakowie sa oznakowane za pomoca znakow poziomych i pionowych wiec "pomylic" sie nie mozesz
Sa to pasy całkowicie wylaczone z ruchu. Mogą jeździć tylko, autobusy, „busy”, taksowki i pojazdy uprzywilejowane (nie wiem czy tylko na sygnale czy zawsze)
Był nawet pomysl, żeby odzielic je betonowymi krawężnikami, aby uniemożliwić jazde „zwykłym” użytkownikom.
Paweł_BB - 02-04-2010, 04:53
| krzychu napisał/a: | | na niektórych nowych rondach może się okazać że ten wjazdowy prawy pas kończy się na pierwszym lub drugim zjeździe a przed zjazdem ciągła linia między pasami. Podobnie np. lewy pasa jest tak wymalowany że zjeżdżasz na jednym z ostatnich uliczek. Takim przykładem jest chyba (nie jestem 100% pewnym bo rzadko tak bywam) rondo na hulance w BB. |
Na Hulance bądź przy Sferach są właśnie te ronda tzw. "turbinowe" czyli że wybierasz od razu właściwy pas ruchu i on sam naprowadza Cię tam gdzie chcesz jechać.
jaca71 - 02-04-2010, 07:49
| mystek napisał/a: | Ja natomiast często mijam rondo, na którym przy wjeździe są 3 pasy, tzn patrząc od lewej:
1. pas - ma strzałkę jazdy na wprost i jazdy w lewo,
2. pas - jazda na wprost,
3. pas - do skrętu w prawo.
Na tym rondzie skręcam zawsze w lewo i teraz pytanie, czy powinienem sygnalizować migaczem w lewo mój zjazd w lewo, czy nie? Ciekawi mnie to, choć 90% kierowców zauważyłem, że mruga, ja też mrugam, ale widuję również takich co nie mrugają, a zjeżdżają w lewo. |
Jeśli jest to "rondo" (skrzyżowanie o ruchu okrężnym) sterowane sygnalizacją świetlną to sygnalizować powinno się jak na normalnym skrzyżowaniu. Czyli chcesz pojechać w lewo sygnalizujesz lewym kierunkowskazem, prosto nic nie sygnalizujesz, w prawo sygnalizujesz prawym. Jeśli to rondo nie jest sterowane to wjeżdżasz bez sygnalizacji i sygnalizujesz zjazd z ronda lub zmianę pasów podczas jazdy wokoło centralnej wyspy.
[ Dodano: 02-04-2010, 09:02 ]
| mystek napisał/a: | #drtymf - czyli dobrze robię, właśnie włączam kierunek dopiero jak zbliżam się do tego zakrętu w lewo. Nie mam pewności, czy jest taki znak, bo ja w zasadzie (muszę przyznać), obserwuję przede wszystkim fotoradary, gdyż ogólnie poruszam się w 99% samochodem po mieście i po stałych trasach. Ale jak będę tamtędy przejeżdżał, to się przyjrzę |
Jeśli chodzi o rondo Kraka zwane ROK (sterowane sygnalizacją) to chcąc jechać w lewo sygnalizujesz to przed dojechaniem do pierwszych sygnalizatorów.
I jeszcze jedno co ułatwia poruszanie się po "rondach":
Klasyczne rondo z para znaków A-7 i C-12 (brak definicji ronda jakiegokolwiek w PoRD) ma wymalowane pasy wokoło centralnej wyspy i nie posiada oznakowania poziomego na rondzie jak i przed rondem - sygnalizujemy tylko chęć opuszczenia ronda i zmiany pasa podczas jazdy wokoło centralnej wyspy. Rondo sterowane sygnalizacją z wyraźnie rozrysowanymi pasami prowadzącymi i oznakowane znakami poziomymi plus tablice przed rondem - wtedy traktujemy to rondo i sygnalizujemy jak na normalnym skrzyżowaniu.
krzychu - 02-04-2010, 09:41
| mkm napisał/a: | sa oznakowane za pomoca znakow poziomych i pionowych wiec "pomylic" sie nie mozesz |
Zgoda znaki są co chwile ale nie o tym.
| mkm napisał/a: | Sa to pasy całkowicie wylaczone z ruchu. Mogą jeździć tylko, autobusy, „busy”, taksowki i pojazdy uprzywilejowane (nie wiem czy tylko na sygnale czy zawsze)
Był nawet pomysl, żeby odzielic je betonowymi krawężnikami, aby uniemożliwić jazde „zwykłym” użytkownikom. |
Ale gdzie jest napisane że nie mogę się tam przemieszczać? Chodzi mi o kodeks czy coś. Nie zdawałem prawka tak dawno ale wydaje mi się że 90% kierowców po prostu zauważyła że tam nikt nie jeździ i sama nie jeździ... Pytanie skąd mogę ja się dowiedzieć że tam tędy mam nie jeździć?
jaca71 - 02-04-2010, 11:45
krzychu, Dobra zagadka
W PoRD nie ma słowa (a przynajmniej ja nic nie znalazłem) o buspasach ale juz w rozporządzeniu o znakach drogowych jest:
| Cytat: | Znaki:
1) D-11 "początek pasa ruchu dla autobusów",
2) D-12 "pas ruchu dla autobusów"
oznaczają odpowiednio początek lub kontynuację pasa ruchu przeznaczonego tylko dla autobusów lub trolejbusów oraz innych pojazdów wykonujących odpłatny przewóz osób na regularnych liniach.
2. Umieszczony na znakach D-11 lub D-12 napis "TAXI" oznacza, że na pasie oznaczonym tym znakiem jest dopuszczony ruch taksówek. |
Czyli takie pasy w przyrodzie istnieją.
Z drugiej strony w PoRD nie ma słowa o tym że pasem tylko do skrętu nie wolno jeździć prosto a jednak tak nie jeździsz i nie zastanawiasz się gdzie to ma oparcie w prawie.
xor - 02-04-2010, 14:29
Hmm, tez z ciekawiości pobieżnie przeglądnąłem, i przy znaku P-22 :
| Cytat: | | Znak P-22 " BUS " oznacza pas ruchu przeznaczony dla ruchu pojazdów wykonujących odpłatny przewóz osób na regularnych liniach. |
Brakuje mi tu słowa 'tylko'.
krzychu - 02-04-2010, 16:23
| jaca71 napisał/a: |
Z drugiej strony w PoRD nie ma słowa o tym że pasem tylko do skrętu nie wolno jeździć prosto a jednak tak nie jeździsz i nie zastanawiasz się gdzie to ma oparcie w prawie. |
Nie no to ok. W takim razie wystawia mandat za nie stosowanie się do znaków D11/12 czy P22.
jaca71 - 02-04-2010, 16:26
| xor napisał/a: | Brakuje mi tu słowa 'tylko'. |
W opisie znaku D-12 "pas ruchu dla autobusów" słowo tylko występuje.
I pamiętaj jeszcze o tym że znaki z grupy P czyli poziome są znakami uzupełniającymi. Co znaczy że bez znaków pionowych nie znaczą nic.
Często stosowany na parkingach przy centrach handlowych znak: P-13 "linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów" wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu w celu ustąpienia pierwszeństwa wynikającego ze znaku pionowego A-7 bez znaku A-7 nie ma prawa istnieć. Nawet jest orzeczenie sądu w tej sprawie.
spown - 02-04-2010, 20:21
| romero napisał/a: | | Mnie uczyli,że prawym pasem na rondzie można jeździć w kółko,masz zawsze pierwszeństwo i jest to zgodne z przepisami. |
Nie zgodzę się z tym, jeżdżąc w kółko zawracasz, a zawracając powinieneś zająć skrajnie lewy pas ruchu.
|
|
|