Outlander II GEN Techniczne - Nowa stacja Multimedialna DVD/TV/GPS
ALstd - 17-02-2015, 19:07
Po niemal dwóch latach mój chińczyk złapał zawiechy.
Na początku objawiło się to (ok tydzień temu) zgaśnięciem ekranu. Ekran po ok 15 minutach się włączył. Sytuacja powtórzyła się jeszcze raz tego samego dnia i następnego.
Jako, że byłem w Alpach i temperatura w nocy spadała do -20stopni, w dzień -10, pomyślałem, że jest to efekt jakieś wilgoci (krókie odcinki ok 20min jazdy na lodowiec jedynie). Po dwóch dniach po raz pierwszy pojawił się biały ekran z paskami, po czym resettowało się radio i znowu wszystko wracało do normy.
Zauważyłem, że po uruchomieniu radio potrzebuje ok 15 minut by włączyć się w tryb normalny (co jeszcze bardziej utwierdzało mnie w przekonaniu, że to może temperatura jest winna).
W drodze powrotnej (ok 1000km) dwa razy radio się zresetowało w trakcie jazdy. Czasami potrafiło się resetować tak przez 15 minut (co 1 minuta reset, bez włączenia ekranu).
Dojechałem do domu, wyciągnąłem radio i dwaie doby zostawiłem je w domu.
Zamontowałem - ekran się uruchomił normalnie - aż się ucieszyłem.
Podłączyłem więc resztę kabelków i już chciałem je przykręcić - ale po ponownym podłączeniu stacjyjki - niestety już się nie włączył.
Zabrałem je do domu - posprawdzałem tasiemki (myślałem, że to któraś z tasiemek łącząca płytkę z ekranem) i znowu poszedłem je podłączyć.
Niestety radio się włącza (charakterystyczne piknięcie) ale ekran pozostaje ciemny.
Podświetlają się na chwilę klawisze - po czym po ok 1min. radio się resetuje i sytuacja się powtarza.
Czy ktoś może podejrzewać przyczyny?
Wydaje mi się, że procedura startowa wymaga sprawdzenia poszczególnych modułów i któryś nie staruje z jakiegoś powodu - stąd i cały problem.
A może ktoś poleci jakiś sprawdzony serwis takich stacji multimedialnych?
(stacja to chińczyk 8" (Car Navigation&Entertaiment System)- na opakowaniu jest symbol S60 i tyle). Ogólnie do tej pory byłem bardzo zadowolony z tej stacji i mam nadzieję, że da się ją przywrócić do życia.
panzer3 - 22-02-2015, 22:00
Poszukuję adres producenta z Chin Systemu Multimedialnego MMIS, który był montowany w Outlanderach.
Piszesz, że go kupiłeś bezpośrednio od producenta.
Aby usunąć usterki jakie są w moim MMIS muszę zdobyć schemat układu.
Czy jest ktoś mi w stanie pomóc.
Pozdrawiam,
DJ Fazi - 21-03-2015, 17:25
Szanowni Forumowicze czy ma ktoś z Was takie coś u siebie ?
6drzew - 27-09-2015, 19:31
Czy ktoś mógłby wyrazić opinię o tej stacji:http://allegro.pl/radio-stacja-multimedialna-mitsubishi-outlander-i5681321823.html
Komandor - 28-09-2015, 09:08
Przed zakupem spytaj o możliwość współpracy z ori zestawem Rockforda o ile taki posiadasz w Outku.
6drzew - 28-09-2015, 09:36
Niestety padł mi moduł bluetooth,używany kosztuje ok. 300 a ile nowy w salonie dowiem się w czwartek(jadę na akcję przywoławczą)Dlatego rozważam wymianę radia na tą stację a Rockforda mam i spytam sprzedawcę.
qbota - 28-09-2015, 17:05
KONIECZNIE upewnij się, że to wersja która przystosowana do RF. Jeśli tak, to montaż to podłączenie trzech kostek i w 15 minut zrobione.
Jeśli nie to musisz przerabiać instalację.
RF rozmawia po CAN: oryginalne radio nawet nie ma połączenia fizycznego z panelem sterowania, wszystko idzie po magistrali. Sygnały audio dla RF są niskopoziomowe. Stacja musi potrafić rozmawiać z wzmacniaczem RF po magistrali i musi dawać mu odpowiedni (niski, tj. NIE wzmocniony) sygnał.
Ja kupiłem coś podobnego na Ali w wersji z Androidem, 1GB RAM, dwurdzeniowym prockiem, i ekranen 1024x600, wbudowanym WiFi. Kilka stów taniej. Opisywałem w innym wątku. Szukaj Witson.
Nie daj się nabrać na hi-endowe firmy itd. Ogromna większość tych stacji opiera się o jednego z 4-5 faktycznych chińskich producentów sprzętu, a Ci wszyscy hi-endowi, tylko robią do tego odpowiednie obudowy. Od groma informacji znajdziesz tutaj:
http://forum.xda-developers.com/wiki/Hui_Fei_Type
Polecam wybrać jednostkę opartą o najpopularniejsze MCU czyli KGL albo KLD. A to czy to się nazywa Witson, Srajtek czy inny Navi&Acoustic ma praktycznie żadne znaczenie.
kolo77 - 29-09-2015, 12:09
Komandor napisał/a: | Przed zakupem spytaj o możliwość współpracy z ori zestawem Rockforda o ile taki posiadasz w Outku. |
Najpierw trzeba się się zaopatrzyć w adapter który umożliwiłby podłączenie innego radia niż oryginalne.
rezon - 29-09-2015, 16:55
Nie trzeba adaptera do radia, o którym mowa z temacie wątku
qbota - 29-09-2015, 21:40
kolo77 napisał/a: | Najpierw trzeba się się zaopatrzyć w adapter który umożliwiłby podłączenie innego radia niż oryginalne. |
Możesz podać więcej szczegółów?
Zakładam, że nie chodzi o:
kolo77 - 30-09-2015, 08:37
qbota napisał/a: | kolo77 napisał/a: | Najpierw trzeba się się zaopatrzyć w adapter który umożliwiłby podłączenie innego radia niż oryginalne. |
Możesz podać więcej szczegółów?
Zakładam, że nie chodzi o:
Obrazek |
Proszę bardzo: http://www.ebay.com/itm/M...1383bf0&vxp=mtr
qbota - 30-09-2015, 12:33
Zwracam uwagę na opis z aukcji:
"Your new stereo must have front and rear preamp outputs or you'll need a 4-channel line output converter to use this interface."
Jest drobnym druczkiem a to jednak ogromnie ważna rzecz, bo raczej dość popularnym w tej półce rozwiązaniem jest to, że radio ma wbudowany wzmacniacz, a więc głośniki podłączamy bezpośrednio do radia.
W przypadku instalacji RF, radio i wzmacniacz są osobno. Głośniki podłączone są oczywiście do wzmacniacza. Haczyk tkwi w tym, że z radia wychodzi sygnał audio niskiego poziomu (preamp) który dopiero we wzmacniaczu jest wzmacniany i leci na głośniki.
Dodatkowo, żeby było ciekawiej, RF komunikuje się z radiem po canbus (a w szczegółach to nawet panel sterujący radia z samym radiem też rozmawia niebezpośrednio tylko przez magistralę). Ten ebayowy interface dba właśnie i tylko o tą komunikację: "sterowanie".
Ten adapter NIE załatwia sprawy poziomu sygnału audio. Jeśli więc kupisz radio z wbudowanym wzmacniaczem, z którego wychodzi sygnał "głośnikowy" to jedyne co możesz zrobić to pociągnąć wiązkę grubych kabli spod fotela pasażera, do radia i w ten sposób podłączyć do niego głośniki. Wzmacniacz RF możesz sobie zdemontować i schować do szafy. A i jeszcze jedna ważna kwestia: impedancja głośników RF która jest dość nietypowa (2 Ohm zdaje się). Czy nowe radio ma taką samą?
Wróćmy do aukcji na allegro którą podał 6drzew:
Z opisu wynika, że ma CANBUS 3 generacji, a więc musi chodzić właśnie o ów adapter który po prostu jest w cenie, czyli wszystko gra. Z opisu wynika, że ma wzmacniacz 4x45W co sugeruje, że wyjścia są już wzmocnione a więc do RF się nie nadaje. Natomiast zdjęcia tylnego panelu pokazują wiązki które mają zarówno kostki pasujące do RF (dobrze), jak i wtyki chinch które sugerują sygnał wzmocniony (źle).
Ten cały Navi&Acoustic po chińsku nazywa się Witson i jest na ali za 274 eur
link do ali
Wiem od Witsona bezpośrednio, że każde ich radio ma wbudowany wzmacniacz bo to jedna płytka i nie opłaca się robić dwóch różnych. Tyle tylko, że wersje dla RF mają ten wzmacniacz ominięty, a dla wersji standardowej wzmacniacz jest aktywny.
I do tego zmierzam: upewnić się, że jest to wersja dla RF czyli z niskim poziomem wyjścia audio (czyli wtyki chinch w ogóle nie są używane - poza kamerą cofania jeśli ktoś ma bo to z tej samej wiązki). Jeśli tak to brać. Do dyskusji czy polski sprzedawca, a zatem gwarancja i cała ochrona konsumencka jest warta ośmiu stów różnicy w cenie.
paweldm - 30-09-2015, 15:57
Nowym wzmacniaczom nie powinny "przeszkadzać" głośniki 2 omowe. W żony berlingo do fabrycznego radia mam podłączone 2 omowe głośniki jbl. Wcześniej w C4 Picasso także miałem fabryczne głośniki wymienione na 3 omowe Blaupunkta i działało bez problemów.
qbota - 30-09-2015, 22:14
Dopóki nie robisz z auta dyskoteki to będzie ok.
Jeśli wzmacniacz jest przystosowany do głośników 8 Ohm to na 4 Ohm zagra trochę ciszej i w "cywilnym" muzykowaniu nic mu się raczej nie stanie. Jednak każdy wzmacniacz jest zaprojektowany na konkretną wydajność prądową, więc jeśli podkręcisz głośność to na kolumnach 8 Ohm wzmacniacz odda 2 A i powiedzmy, że na tyle jest zaprojektowany. Jeśli jednak podłączysz kolumny 2 Ohm to zrobi się z tego np. 5 A, a tego wzmacniacz może nie wytrzymać. Każdy ma jakąś rezerwę i wytrzymałość.
Wspomniałem o tej kwestii, bo sam, od wielkiej wody, lubię zasadzić Floydów czy Straitsów live, bez strachu o dym w konsoli. Jeśli jednak ktoś słucha radia w tle, a najgłośniej nawigacji, to faktycznie może temat zignorować.
paweldm - 01-10-2015, 14:01
Jak poszukasz w necie, to dowiesz się, że stosowane we wzmacniaczach samochodowych podzespoły mogą pracować z obciążeniem 2 omy. Ponadto zastosowanie głośników o niższej impedancji pozwala wyciągnąć kilka wat więcej.
|
|
|