[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
plecho1 - 05-02-2013, 06:08
| koller napisał/a: | | Witam szukam programow do diagnostyki wiekszosci instalacji gazu montowanych w tym kraju | http://www.phjacus.pl/Int...dukcje-c81.html
koller - 05-02-2013, 17:09
plecho1,
Dziękuję
arturj123 - 19-02-2013, 14:07
Nie zamierzam się poddawać i "jeździć bo przecież jeździ" tylko coś działać w sprawie spadków jakie mam na nowo zakupionym KME Silverze w Galancie 2.0.
Nie wiem jak u innych posiadaczy 2.0, ale u mnie na ustawionym ciśnieniu ponad 1,4 [bar] przy ostrej jeździe przełącza na PB, a podczas jazdy z włączonym programem ciśnienie oscyluje w granicach od 0,8 do 1,4 bara (oczywiście przy ostrzejszej jeździe)
Kolejny pomysł to wymiana całego zasilania gazu, czyli rurki fi 6. Następny krok to wymiana filtra na FL-02, ale mam nadzieję, że wymiana rurki rozwiąże problem.
Zastanawiam się nad opcją miedzi
http://allegro.pl/przewod....html?source=oo
lub też Faro.
http://allegro.pl/przewod....html?source=oo
Testował ktoś już rurkę faro? Wydaje się ciekawą alternatywą miedzi.
W domowych warunkach bez kanału, będzie chyba o wiele prościej niż z tradycyjną miedzią, która jak wiadomo może gdzieś niepożądanie się zgiąć.
Muszę jeszcze doczytać jak wyglądają złączki (baryłki, dociski)
major - 19-02-2013, 14:21
| arturj123 napisał/a: | | Kolejny pomysł to wymiana całego zasilania gazu, czyli rurki fi 6 |
Jaką rurkę masz teraz, że chcesz zmienić na 6?
Tomek - 19-02-2013, 14:21
| tomek84 napisał/a: | wow, temat o LPG spadł na 3 stronę, od 1,5 miesiąca nikt nie pytał jaką instalacje do V6?
ale do rzeczy
od niedawna zauważyłem lekkie szarpnięcie w momencie przełączania z PB na LPG
trwa to dosłownie ułamek sekundy, ale irytuje, zwłaszcza jak się jedzie 120 kmh (mam tak, że jak wyjeżdżam z pracy, to po ok. 500 metrach wlatuje na autostradę)
wygląda to tak jakby przez tą chwilkę miał jakąś dziurę w zasilaniu paliwa
próbowałem przełączyć z powrotem na PB, potem na LPG, ale wtedy nie szarpie
instalacja BRC plug & drive
przebieg 219100 (w tym ok. 52000 na LPG)
filtr fazy ciekłej wymieniany przy 194700
filtr fazy lotnej wymieniany przy 207520
wymieniać filtry (mam już w zapasie FL02)
czy może jest do dupy ustawiona temperatura przełączania |
| Cytat: | | tomek84, może masz nieszczelność w instalacji i po dłuższym postoju to co jest za elektrozaworem opróżnia się do zera. Wtedy zanim układ zostanie nabity właściwym ciśnieniem upływa ułamek sekundy, który może się tak objawiać |
| tomek84 napisał/a: | | Zhan, dobry trop, posprawdzam |
niestety
posprawdzałem wszystko mydłem w płynie i nie stwierdziłem nieszczelności
jakiś trop jeszcze?
[ Dodano: 19-02-2013, 14:23 ]
| major napisał/a: |
Jaką rurkę masz teraz, że chcesz zmienić na 6? |
ma fi 6, a chce fi 8
ja to tak zrozumiałem
Owczar - 19-02-2013, 14:33
W 2.0 nie ma to za bardzo sensu...
arturj123 - 19-02-2013, 14:42
Mam fi 6 i chce taką samą, bo jest podejrzenie że ta jest zgięta, stąd KME Silver nie daje rady na skromnym 4G63
Owczar - 19-02-2013, 14:56
tomek84, najlepiej podjedź do gazowników na PB. Niech podłączą się i sprawdzą ciśnienie gazu w momencie przełączania LPG.
arturj123, no to jest dziwna sprawa. Faro nie stosowałem nigdy i chyba preferowałbym miedź. Jeśli masz kogoś kto Ci zakielichuje to kładź miedź. 6mm łatwo się wygina.
[ Dodano: 19-02-2013, 14:57 ]
Przełóż jeszcze sensor ciśnienia przed filtr fazy lotnej i zobacz czy będą takie same spadki.
Jaki masz teraz filtr?
arturj123 - 19-02-2013, 15:03
Pominięcie filtra fazy lotnej nic nie zmieniło, filtr Certools F779B fi bodajże 14mm.
Po obiedzie podłącze się pod interfejs i ponagrywam jak to wygląda w programie.
Nie widać tak na pierwszy rzut oka żadnego zagięcia tej rurki fi6, ale nie wierzę że znów by było coś nie tak z reduktorem. Na poprzednim Tomasseto Articu było jeszcze gorzej, choć był regenerowany.
plecho1 - 19-02-2013, 16:13
Może masz za mocno dokręconą którąś z baryłek na przewodzie przez co zmniejszyła się średnica przepływu w tym miejscu. Miedź 6mm powinna obrobić do 200 koni.
arturj123 - 19-02-2013, 17:33
Oto wyniki popołudniowego testowania.
Tak wygląda obecnie instalacja - ogólnie prowizorka, będzie pewna przeróbka ale to po rozpracowaniu obecnego problemu (kliknąć aby powiększyć):
teraz program AC Stag:
filmiki (słaba jakość, ale coś widać) - zwykłe dodawanie gazu, zwrócić uwagę na ciśnienie gazu:
http://youtu.be/-yvZisbB1hA
http://youtu.be/16QmP0oNiIQ
nagrania oscylatora z jazdy (nie wiem czy dobrze nagrałem) - kliknąć nazwa pliku i zacznie się pobierać.
http://www.sendspace.pl/f...e47e799c87958d6
Pominięcie filtra f.lotnej nie zmieniło nic. Podczas jazdy przy ostrej jeździe przełącza na PB,
Ciśnienie wysoko ustawione, a jak widać mapki do poprawy (aby było bliżej jedynki to 1,5bara). Sprawdziłem oczywiście ewentualne nieszczelności przy opaskach itp.
Nie jestem pewien czy wymieniony czujnik temp.reduktora to właśnie CT-4k5, ale patrząc na temperaturę to chyba ten w programie.
Elementy instalacji: Stag4, Kme Silver Tur, Hana2000 zielone, zasilanie fi6, przewody od hanek ok 10 cm do kolektora, filtr Certools F779B fi14 albo 16.
Koniec gdybania, zaczynam od wymiany zasilania z fi6 na nowe fi6 (wliczam w to ewentualne uszkodzenie przy połączeniu).
Następne podejrzenia:
- może coś nie tak z czujnikiem PS-01? Ktoś za?
- kolejny pechowy reduktor?
- hamownia: Japończycy mogli zrobić mi psikusa i wpakowali jakiś tajemniczy silnik 2.0 o mocy 250 KM??
- co jeszcze???
plecho1 - 19-02-2013, 17:55
Według mnie masz za wysoką temperaturę gazu względem temperatury reduktora. Masz stagowski czujnik który jest z mosiądzu przez co nagrzewa się od kolektora dolotowego i fałszuje przez to temperaturę gazu przez co sterownik może dobierać niewłaściwe korekty. Ja bym wymienił na czujnik Optimy, który jest plastikowy przez co temperatura otoczenia nie ma na niego wielkiego wpływu.
Owczar - 19-02-2013, 17:58
| plecho1 napisał/a: | | sterownik może dobierać niewłaściwe korekty |
Przy założeniu że jest zrobiona jakaś korekta po temp. No i to nie wyjaśnia wysokich spadków ciśnienia.
Chyba, że rzeczywiście czujnik źle wskazuje.
arturj123 - 19-02-2013, 18:10
Temperatura reduktora, może być nieco zaniżona gdyż po wymianie reduktora, musiałem zmienić także czujnik temperatury, a nie jestem pewien czy obecny czujnik to CT-4k5.
plecho1 - 19-02-2013, 18:11
Akurat do spadków się nie odniosłem a jeśli o nie chodzi, to widzę, że w Galu 2.0 jest podobnie jak było u mnie. Galant ma podobne czasy wtrysku jak Carisma i jak na sekwencyjny wtrysk benzyny to są czas dosyć krótkie. Skutkuje to tym, że silnik potrzebuje większej wydajności reduktora niż silniki z dłuższymi czasami. Ja miałem to samo, na reduktorze do rzekomo 150 koni, Po wymianie na wydajniejszy problemy się skończyły. Być może jak arturj123 poprawi zasilanie reduktora, to spadki przy max bucie będą mniejsze ale dodatkowo dobrze by było wymienić wielozawór w butli i elektrozawór przy reduktorze. Bo jeśli zostaną od miedzi 6mm, to wymiana samych przewodów nic nie da jeśli oczywiście nie jest to wina zagiętego przewodu.
|
|
|