To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Krzyzak - 09-11-2016, 11:47

Owczar napisał/a:
jeżdżę na naprawdę mocnych ksenonach
ja w drugim Galancie też i mam porównanie - xenon z taką soczewką jak u mnie (od Mercedesa) świeci równie daleko jak zwykłe H7 - za to dużo lepiej oświetla pobocze, znaki drogowe itd. no i kolor światła jest inny na korzyść xenona
tresorex - 09-11-2016, 12:21

Potwierdzam że odbłyśniki w galu się nie wypalają jak np w CA0. Miałem 3 komplety lamp i każde wnętrze jak nówka!
Też chwilę jeździłem na soczewkach w galu i była duża różnica (soczewki z aurisa z 2 letnim przebiegiem). Faktycznie soczewka "traci" część światła przez przesłonę, ale światło które przechodzi przez soczewkę jest mocniejsze przez skupienie go przez szło soczewki. Kiedyś zagłębiałem się w temat i w internecie ktoś wrzucił fotki z eksperymentu który zrobił. Polegało to na tym że świecił tą samą żarówką na jasną ścianę. Raz po włożeniu w odbłyśnik, drugi raz po włożeniu w odbłyśnik z soczewką. Wyniki porównywał poprzez wykres kolorów w corelu. Soczewka dawała dużo więcej jaśniejszego światła.

Krzyzak - 10-11-2016, 13:44

tresorex napisał/a:
światło które przechodzi przez soczewkę jest mocniejsze przez skupienie go przez szło soczewki
ono jest rozproszone a nie skupione - fizyka szkoły średniej, zwierciadła i soczewki...
od wnetrza jest płaska od zewnętrz półokrągła - musi rozpraszać, nie ma wyjścia :)

Hugo - 14-11-2016, 20:23

Reflektory skończone. Soczewki bihalogenowe zostały tak jak były, tylko dorobiłem na maskownicach oryginalne napisy, które zniknęły po ich lakierowaniu na czarno. Jednak takie pojedyncze soczewki tylko na światłach mijania bardziej mi się podobają w Galu :wink: Klosze po raz pierwszy wkleiłem na masę klejąco-uszczelniającą oryginał Renault, wcześniej zawsze kleiłem na ten sam oryginalny klej, który zostawał w obudowach i na kloszach. Mam nadzieję, że jak wyparuje wilgoć z reflektorów to nie będą parować i będą szczelne.

Bizi78 - 14-11-2016, 20:33

Hugo napisał/a:
Klosze po raz pierwszy wkleiłem na masę klejąco-uszczelniającą oryginał Renault

Zapodaj fotkę tego kleju, bo na wiosnę też będę lampę poprawiał :D .
Ewentualnie możesz podać także cenę 8) .

deejay - 14-11-2016, 21:52

Bizi78 napisał/a:
Zapodaj fotkę tego kleju, bo na wiosnę też będę lampę poprawiał :D .
Ewentualnie możesz podać także cenę 8) .

http://www.skleprenaultwa...lt-i-Dacia/1152

Hugo - 14-11-2016, 22:04

deejay napisał/a:
http://www.skleprenaultwa...lt-i-Dacia/1152
Dokładnie :wink:
Bizi78 - 15-11-2016, 07:08

Dzięki za linka :D .
Zobaczymy czy się sprawdzi u Hugo 8) .

Bizi78 - 15-11-2016, 09:32

A może kojarzycie ile ta masa kosztuje w ASO Renault :?:
Owczar - 15-11-2016, 10:09

Światła z tą soczewką wyglądają świetnie, ale ten napis mi nie do końca podchodzi. Estetycznie jest ok, ale sama treść bi xenon już według mnie nie. To troszkę jak napis biturbo na zwykłym galancie.

Ale nie zmienia to faktu, że gratuluję naprawdę dopieszczonego i zadbanego egzemplarza. Nie wszystkie mody mi się podobają, ale samo podejście do auta podziwiam :)

vrangsinn - 15-11-2016, 13:03

Hugo z czego maskownia wzieta do tych bihalogenow ze skody??
Hugo - 15-11-2016, 14:27

vrangsinn napisał/a:
Hugo z czego maskownia wzieta do tych bihalogenow ze skody??
Nie mam pojęcia, ale w jakimś aucie, które miało te soczewki montowane (a było ich wiele) musiały takie być, bo łapki na maskownicach pasują idealnie w nacięcia na soczewkach.
vrangsinn - 15-11-2016, 15:27

sam poluje na te bihalogeny od skody ale raz ze czasami jak juz sa to tylko same soczewki bez maskownic....;/
Hugo - 15-11-2016, 16:36

vrangsinn, widziałem, że koleś, od którego kupiłem moje ma też teraz komplet takich soczewek, ale raz, że są zwykłe bez elektromagnesu, a dwa nie ma maskownic w komplecie.
mkm - 20-11-2016, 21:32

Cytat:
odbłyśniki w galu się nie wypalają jak np w CA0.

Nie spotkałem wypalonych lamp z CA, oprócz tych które załatwili sami właściciele.

Najczęściej niedokładnie zamykają żarówkę gumą, ewentualnie wężyk odpowietrzenia (brak lub odwrotny montaż) brudny, zatkany - brud "zółci" je w moment.

Drugi powód (tym razem "czernieją") to żarówki - "nonamy" mają dość wysokie temperatury pracy, "+pińcet% jaśniej" tez niezbyt dobrze wpływają na odbłyśniki :wink:

No i zamienniki - te wystarczają na jakiś rok/dwa :wink:

Przy normalnej eksploatacji OEM-owe lampy praktycznie się nie zużywają.