To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

gulgulq - 02-04-2010, 20:26

spown napisał/a:

Nie zgodzę się z tym, jeżdżąc w kółko zawracasz, a zawracając powinieneś zająć skrajnie lewy pas ruchu.

aż mi się przypomniał film z jasiem fasolą co tak jeździł lewym pasem cały dzień w kółko i nikt go nie chciał wpuścić :D :D

Kaucz - 03-04-2010, 00:49

gulgulq napisał/a:
spown napisał/a:

Nie zgodzę się z tym, jeżdżąc w kółko zawracasz, a zawracając powinieneś zająć skrajnie lewy pas ruchu.

aż mi się przypomniał film z jasiem fasolą co tak jeździł lewym pasem cały dzień w kółko i nikt go nie chciał wpuścić :D :D

chyba raczej prawym ;)

Paweł_BB - 03-04-2010, 05:47

jaca71 napisał/a:
znaki z grupy P czyli poziome są znakami uzupełniającymi. Co znaczy że bez znaków pionowych nie znaczą nic.

Niezupełnie, np. linia podwójna ciągła występuje najczęściej samodzielnie.

jaca71 - 03-04-2010, 11:19

Paweł_BB napisał/a:
Niezupełnie, np. linia podwójna ciągła występuje najczęściej samodzielnie.

Tak ale linia ciągła nie zabrania wyprzedzania, a tylko zabrania jej przekraczania.
Tak samo sygnalizator nie ustala pierwszeństwa na skrzyżowaniu tylko zezwala lub zabrania na wjazd za sygnalizator. Takie drobne niuanse w ostatnich zmianach się pojawiają w stosunku do tego czego się uczyłem ponad 20 lat temu. Czasami to dziwi a czasami nie.
Co do znaków poziomych to ich ważność często ogranicza pogoda, szczególnie zimowa ;) Dlatego np. o pierwszeństwie decydują tylko znaki pionowe. Poziome tej mocy nie mają, mimo chęci właścicieli prywatnych parkingów pod supermarketami :)

Anonymous - 03-04-2010, 11:32

nie wiem co sie z tymi ludzmi stalo, ale ostatnia podroz po polsce to masakra, ludzie przyspieszaja gdy sa wyprzedzani...
krzychu - 03-04-2010, 11:51

Zmień auto :badgrin: Ja nie mam takich obserwacji.
Paweł_BB - 03-04-2010, 12:00

jaca71 napisał/a:
Tak ale linia ciągła nie zabrania wyprzedzania, a tylko zabrania jej przekraczania.

Teraz to już mylisz pojęcia, a myślisz że znak "zakaz wyprzedzania" zabrania wyprzedzania? Nie, ono zakazuje wjazdu na przeciwny pas ruchu tak samo jak linia podwójna ciągłą, czyli np. motor może wyprzedzić motor pod warunkiem, że nie wjedzie na przeciwny pas ruchu niezależnie od tego czy jest tam znak "zakaz wyprzedzania" czy linia podwójna ciągła.
Więcej luzu Panowie, nie popadajcie w paranoję :wink:

deenbe napisał/a:
ludzie przyspieszaja gdy sa wyprzedzani...

To normalka niestety...

akbi - 03-04-2010, 12:19

Paweł_BB napisał/a:
myślisz że znak "zakaz wyprzedzania" zabrania wyprzedzania? Nie, ono zakazuje wjazdu na przeciwny pas ruchu tak samo jak linia podwójna ciągłą, czyli np. motor może wyprzedzić motor pod warunkiem, że nie wjedzie na przeciwny pas ruchu niezależnie od tego czy jest tam znak "zakaz wyprzedzania" czy linia podwójna ciągła.

hm ... a mozesz przytoczyc nam tu definicje tego znaku??? ... bo chyba mylisz przepisu dla pojazdow 2 z 1 sladowymi.

Anonymous - 03-04-2010, 12:53

krzychu napisał/a:
Zmień auto :badgrin: Ja nie mam takich obserwacji.

przyjme to jako zart, bo kazde dane techniczne twierdza ze mam szybsze auto niz mitsubishi lancer 2.0 :mrgreen:

krzychu - 03-04-2010, 12:58

deenbe napisał/a:
szybsze

Nie chodziło o szybsze :P trochę dystansu.

Anonymous - 03-04-2010, 13:00

nie chodzi tez o to ze nie daje rady wyprzedzic takiego delikwenta. takie zachowanie wydluza czas wyprzedzania i stwarza zagrozenie na drodze.
krzychu - 03-04-2010, 13:04

Może z jakiegoś powodu Tobie częściej przyspieszają (BMW). Ale masz racje nie dość że to jest zabronione to jeszcze stwarzają zagrożenie dlatego ja wyprzedzam "z rozpędki".

A skoro chwalisz się przyspieszeniem to motofakty podają 9,9s dla 320D jesli dobrze znalazłem (136 koni?) Producent dla Lancera podaje 9,6.

Anonymous - 03-04-2010, 13:09

krzychu, nie trafiles mam wersje poliftingowa 150KM :)
jaca71 - 03-04-2010, 15:02

Paweł_BB napisał/a:
Teraz to już mylisz pojęcia, a myślisz że znak "zakaz wyprzedzania" zabrania wyprzedzania?

Tak jestem pewien że znak zakaz wyprzedzania oznacza zakaz wyprzedzania.
Paweł_BB napisał/a:
Nie, ono zakazuje wjazdu na przeciwny pas ruchu tak samo jak linia podwójna ciągłą,

Guzik prawda nie zakazuje wjazdu na przeciwległy pas ruchu, on zakazuje wyprzedzania.
Paweł_BB napisał/a:
motor może wyprzedzić motor pod warunkiem, że nie wjedzie na przeciwny pas ruchu niezależnie od tego czy jest tam znak "zakaz wyprzedzania" czy linia podwójna ciągła.

Wyjątek jednośladów nie podważ a zakazu wyprzedzania. Tak samo jak na zakazie wyprzedzania przez samochody ciężarowe osobowe mogą to robić.
A teraz trochę lektury do przeczytania i przemyślenia:
Cytat:
3. Znak P-2 "linia pojedyncza ciągła" oddziela pasy ruchu o tym samym kierunku i oznacza ponadto zakaz przejeżdżania przez tę linię i najeżdżania na nią.
4. Znak P-3 "linia jednostronnie przekraczalna" oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię od strony linii ciągłej i najeżdżania na nią, z wyjątkiem powrotu po wyprzedzaniu na położony przy linii przerywanej pas ruchu zajmowany przed wyprzedzaniem.
5. Znak P-4 "linia podwójna ciągła" rozdziela pasy ruchu o kierunkach przeciwnych i oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię i najeżdżania na nią.

oraz
Cytat:
Znak B-25 "zakaz wyprzedzania" zabrania kierującym pojazdami silnikowymi wyprzedzania pojazdów silnikowych wielośladowych.
Znak B-26 "zakaz wyprzedzania przez samochody ciężarowe" zabrania wyprzedzania pojazdów silnikowych wielośladowych kierującemu:
1) samochodem ciężarowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t,
2) ciągnikiem samochodowym,
3) pojazdem specjalnym lub używanym do celów specjalnych - o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t.

Paweł_BB - 03-04-2010, 15:25

Odpadam...