Outlander II GEN Techniczne - Nowa stacja Multimedialna DVD/TV/GPS
tygrys48 - 01-10-2015, 19:36
Witam . Wymienilem stare radio RF na stacje NVOX-a wszystko dziala ok tylko mam jeden problem nie wiem w jakim miejscu zamontowac anteny TV . Moze ktos ma rysunek montazu takich anten lub orientuje sie w tym temacie. JM
qbota - 01-10-2015, 21:33
paweldm napisał/a: | Jak poszukasz w necie, to dowiesz się, że stosowane we wzmacniaczach samochodowych podzespoły mogą pracować z obciążeniem 2 omy. Ponadto zastosowanie głośników o niższej impedancji pozwala wyciągnąć kilka wat więcej. |
Generalizowanie w takich kwestiach jest powodem późniejszego zamieszczania na forach wpisów pt. "radio mi poszło z dymem. co za szajs!"
Kilka wat więcej... Najogólniej to P=U*I a U=R*I. Każdy sprzęt ma swój limit I, każdy ma swoją rezerwę i każdy można do pewnego stopnia męczyć powyżej jednego i drugiego. Do czasu. Większa impedancja raczej nie jest problemem, ale mniejsza: patrz wzory.
Ja sobie zdaję sprawę, że zapewne 90% ludzi nie słucha na tyle głośno, żeby to miało znaczenie, ale to nie powód, żeby pisać w internetach, że taka instalacja jest ok, bo nie jest.
Jeśli na radiu jest napisane 4-8Ohm to z jakiegoś powodu tak właśnie jest napisane. Jeśli jest napisane 2-8Ohm to droga wolna.
6drzew - 01-10-2015, 21:48
DO TYGRYSA :Czy ten NVOX to coś takiego http://allegro.pl/nvox-na...5700892902.html .czy były problemy z podłączeniem.
tygrys48 - 02-10-2015, 08:40
Tak , to 8056 zadnych problemow cale okablowanie , jako radio dziala lepiej niz oryginalne , nie gubi sygnalu jesli jest slaby , RF tez dziala bez problemu , jeden problem to nie ma rysunku do zainstalowania anten TV cyfrowej w samochodzie i nigdzie nie moge znalezc.
6drzew - 04-10-2015, 12:24
Jeszcze pytanie w sprawie stacji Nvox.Czy stacja ta działa w połączeniu z rockfordem?.Czy ma w związku z tym jakieś dodatkowe oznaczenie?Gdzie stacja została zakupiona?
tygrys48 - 04-10-2015, 13:28
Ta stacja w pelni wspolpracuje z RF . to jest ten NVOX do ktorego masz link
Komandor - 07-12-2015, 17:52
Czy ktoś instalował już stację :
http://allegro.pl/radio-n...5814802071.html
wygląda na klona nvox (cena niższa, parametry podobne)... jak sterowanie z kierownicy, współpraca z rockford i automapą?
DJ Fazi - 07-12-2015, 19:49
Przeczytaj ostatni negatywny komentarz, niestety to mój
Ja kupiłem tą wersję z Androidem.
Sterowanie z kierownicy nie działało, nie szło "na uczyć" stacji multimedialnej odczytywania przycisków z kierownicy. Współpraca z Rockfordem była taka że dźwięk z oryginalnego radia jest niewspółmiernie lepszy. Subwoofer też nie grał.
Po podłączeniu stacji system KOS nie działał na klapie bagażnika.
Reszta jest spoko. To stacje są do samochodów bez Rockforda, KOS i sterowania z kierownicy.
regon - 07-12-2015, 22:28
Komandor napisał/a: | Czy ktoś instalował już stację |
ja mam coś takiego http://audiocarshop.pl/pl...DVBT-BT-Kam/511
supeer - 08-12-2015, 10:33
robi wrazenie, wszystko dziala? polecasz czy masz cos lepszego na oku?
DJ Fazi - 08-12-2015, 11:15
Uff na szczęście dostałem zwrot kasy za nawigację:-)
1. Chińczyki to nie ta jakość, gałki obracały się bardzo lekko co świadczyło o niskiej jakości (miałem wrażenie że zaraz się po urywają).
2. Podłączane są do szyny CAN. U mnie stacja blokowała system KOS w klapie bagażnika. Idąc dalej czy czasami nie mogła zablokować czegoś więcej np. wystrzału poduszek powietrznych ?
3. W porównaniu z Rockfordem to w Pandzie mojej Żony z firmowym Blaupunktem chińczyk przegrywa w jakości dźwięku.
Generalnie żadne pudełeczko adapter nie wysteruje 7 osobnych wzmacniaczy tak żeby grały jak z oryginalnym radiem. Ten adapter tylko daje sygnał żeby załączyć wzmacniacz i przepuścić przez niego dźwięk. (info od forumowego specjalisty w tej dziedzinie, którego Serdecznie Pozdrawiam)
4. Stacje z WinCE - koszt zakupu Automapy 500 zł tak żeby otrzymywać info o korkach.
W grę wchodził tylko Android i aplikacje Yanosik lub Naviexpert - niestety szkoda że stacja którą miałem nie była zgodna z opisem.
MMCS brak najnowszych aktualizacji map i info online.
Ja się już WYLECZYŁEM z nawigacji w tym aucie, a na prawdę byłem mocno chory i postanowiłem wreszcie na Święta zrobić sobie taki prezent.
Lepiej kupić doby telefon z dobrym uchwytem muzę puszczać przez wejście AUX, a nawigację mieć na Androidzie. A że nie ma ładnego ekraniku po środku - no cóż jakoś się trzeba z tym pogodzić.
Komandor - 08-12-2015, 16:29
Everton - FSC - A miało być tak pięknie wg. reklamy no i cena rozsądna była...
Stety niestety Outkiem będę jeszcze śmigał przez dwa lata więc chciałem zastąpić nawigację na przyssawce czymś bardziej funkcjonalnym. Bez kamerki jakoś daję radę ale już wbudowany BT irytuje bardzo - jako remedium miała być stacja multimedialna ale widzę ze większość chińczyków zamiast ułatwiać tylko uprzykrza jazdę...
Ponawiam pytanie co polecacie zamiast radia fabrycznego do Outka z rockfordem i pod Automapę na windows ?
regon - 08-12-2015, 17:53
supeer napisał/a: | robi wrazenie, wszystko dziala? |
mam to już 2 rok (niestety nie androidzie),
- radio gubi stację podczas podroży po kraju,
- raz pojawił się błąd w oprogramowaniu, przestał pokazywać napisy, po przesłaniu "upgrada" działa ok,
- tv działa,
- system głośnomówiący ok, importuje kontakty (ale nie zapamiętuje na stałe), nie wybiera z ekranu (po naciśnięciu na kontakt),
- sterowanie na kierownicy bez zarzutu,
- navi ok,
- wygląd ok (mam na myśli jakość wykonania),
- muza z nośników bez zarzutu.
Jedynie radio mnie wkurza podczas jazdy, a tak jest ok.
tygrys48 - 08-12-2015, 18:46
Chyba nie czytacie postow podalem link do sprawdzonego sprzetu a wy sie modlicie czy to NVox
czy to klon a to nie dziala a to tamto nie dziala a to dobra cena a to nie , za dobry sprzet trzeba zaplacic http://allegro.pl/nvox-na...5700892902.html
Komandor - 08-12-2015, 19:07
ok, ponawiam pytanie o sterowanie z kierownicy, BT, kamerkę i działanie Automapy? Sam instalowałeś?
[ Dodano: 08-12-2015, 19:11 ]
regon - masz tą stację w O2? Czy w innym aucie skoro w piszesz O2 - już nie...?
|
|
|