To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

tresorex - 27-03-2017, 08:48

A to nie będzie przegub?
ma_ko - 27-03-2017, 12:32

Mógłby mnie ktoś naprowadzić gdzie kupić dobre łożysko z piastą najlepiej od razu na tył? Bo buczy mi to koło niemiłosiernie a już pół roku tak jeżdże. Ogólnie to celowałbym w jakieś SKF czy NTN ale nie widzę nigdzie z piastą...
Hugo - 27-03-2017, 17:54

ma_ko, kup samo łożysko SNR (w środku na 99% będzie oryginal KOYO) i przełóż na starą piastę. To wyjątkowo prosta czynność.
ma_ko - 27-03-2017, 18:45

I tak własnie zrobie, w sumie kupować nową piaste tylko dlatego że nowa to chyba nie tędy droga. Tylko teraz czy SNR czy KANACO? bo słyszałem że i w tych i w tych mogą być Koyo
Hugo - 27-03-2017, 20:35

ma_ko napisał/a:
Tylko teraz czy SNR czy KANACO?
Bez znaczenia.
ma_ko napisał/a:
kupować nową piaste tylko dlatego że nowa to chyba nie tędy droga
Tym bardziej, że nowy zamiennik nie będzie tak twardy jak oryginalna piasta KOYO i mogą być problemy.
Korx17 - 28-03-2017, 23:40

Siema
Zacznę od tego że na przeglądzie kazali mi wymienić obydwa przednie wahacze proste.
Lecz od pewnego czasu pojawiło się dodatkowo stuknięcie z tyłu i przodu po lewej stronie przy kole i nie powiem ale mnie to denerwuje.
Te stuknięcie objawia się podczas przyśpieszania gwałtownego, hamowania, skręcania czy wjechania w dzióre.
Ktoś miał może podobnie i może wie co mogłoby to być ?

Hugo - 29-03-2017, 06:46

Korx17 napisał/a:
To mogą być luzy na sworzniach wahaczy prostych.
Marcino - 29-03-2017, 17:47

Korx17 napisał/a:
Siema
Zacznę od tego że na przeglądzie kazali mi wymienić obydwa przednie wahacze proste.
Lecz od pewnego czasu pojawiło się dodatkowo stuknięcie z tyłu i przodu po lewej stronie przy kole i nie powiem ale mnie to denerwuje.
Te stuknięcie objawia się podczas przyśpieszania gwałtownego, hamowania, skręcania czy wjechania w dzióre.

Jak luzy na prostych wyszły na przeglądzie to są pewnie mocno dobite.

Korx17 - 29-03-2017, 22:34

Marcino napisał/a:
Jak luzy na prostych wyszły na przeglądzie to są pewnie mocno dobite.

No na pewno ale ciekawe co może stukać jeszcze w przednim kole a zwłaszcza w tylnym podczas gwałtowniejszych ruchów autem.
Na przeglądzie nic nie wykazało z tyłu a jednak coś stuka.

Marcino - 30-03-2017, 16:25

Trzeba to wymacać co stuka:)
lutekwwl - 30-03-2017, 17:00

Za to ja.mam problem.z dziwnymi stulami przy mocowaniu górnym amorka tylnego z prawej strony. Są to takie głuche stuki, głośne i dziwne, przy małych nierównościach takich jak lekko zaniżona studzienka w asfalcie (1.5cm) wymieniłem mocowania amorkow bo były zardzewiałe a dalej mi wali, mniej ale tłucze. Bujam autem i sztywno się trzyma i nic nie słychać, tylko podczas jazdy. Amorki wydają się być dobre, nie wylane,/więc już głupieje:/
Hugo - 30-03-2017, 18:13

lutekwwl, łączniki stabilizatora?
Kiedyś przy objawach, które opisujesz wymieniłem wszystko co się da z tyłu (amortyzatory, zestawy naprawcze górnych mocowań amortyzatorów, sprężyny i wszystkie wahacze) oprócz łączników stabilizatora, bo je wymieniłem 0,5 roku wcześniej i dalej waliło. Okazalo się, że łączniki yamato wybiły się totalnie po 0,5 roku :shock:

Mushkin - 30-03-2017, 22:11

Hugo napisał/a:
lutekwwl, łączniki stabilizatora?
Kiedyś przy objawach, które opisujesz wymieniłem wszystko co się da z tyłu (amortyzatory, zestawy naprawcze górnych mocowań amortyzatorów, sprężyny i wszystkie wahacze) oprócz łączników stabilizatora, bo je wymieniłem 0,5 roku wcześniej i dalej waliło. Okazalo się, że łączniki yamato wybiły się totalnie po 0,5 roku :shock:

czy po wymianie łączników stabilizatora konieczne jest robienie zbieżności?
niedawno ją robiłem wraz z całą geometrią i kurcze szkoda by mi było znów pieniądze wydawać, a objaw jest u mnie podobny, głuchy stukot z tyłu - też łączniki yamato, faktycznie mogły się posypać..

Hugo - 31-03-2017, 06:58

Mushkin, nie trzeba robic zbieżności.
lutekwwl - 31-03-2017, 09:15

Sprawdził łączniki, wydają się być w dobrym stanie, hałasu i te stuki są tak jakby z mocowania amortyzatora, tak od góry wydaje mi się jak po jeździłem że złożona kanapą, przy montażu mocowań gumy w zestawie jakieś były. Może być jeszcze jakaś guma?:p