To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie

reneyvan - 05-12-2011, 22:52

Trasa 516 km. Drogi wojewódzkie i krajowe. Sporo ograniczeń do 50 i 70 km/h. Kilka sporych odcinków w Borach Tucholskich, bez wiosek, ograniczeń i terenów zabudowanych więc można było jechać w miarę płynnie 90 - tką.
Wynik 6, 8 l/100 km.
Codzienne dojazdy do pracy na trasie 38 km w jedną stronę to około 7, 3 l/100 km.

jaceksu79 - 06-12-2011, 13:37

Cytat:
Wynik 6, 8 l/100 km.

ja o tym wiem i Ty o tym wiesz - ściema na resorach...

taki wynik 6,8l udało się mi jeden raz w życiu lancerem osiągnąć jadąc z Warszawy do Białegostoku z tempomatem 85-90km/h , przyśpieszając tempomatem i zwalniając tempomatem. Żadnego korka, żadnego stania ( noc), żadnego wyprzedzania - nawet przez chwilę nie miałem więcej jak 90km/h

Więc proszę nie wypisujcie takich bzdur dla naiwnych i przestańcie marzyć.
Wiem, że wieści o paliwie za 8 zł nie są wam optymistyczne...

Luk - 06-12-2011, 14:32

jaceksu79, to nie musi być ściema :)
Mój rekord to 5,8 l/100, prędkość max 80-90 km/h. Trasa Warszawa - Ruciane. Tylko że to nie była normalna jazda, wlokłem się za lawetą z jachtem.
Tak więc wynik 6,8 jest jak najbardziej prawdopodobny, jeżeli ktoś jedzie baaardzo spokojnie. Ja na wyżej wspomnianej trasie, jadąc spokojnie bez wyprzedzania (duże natężenie ruchu - ale bez korków) uzyskiwałem 7,2 l/100. Tyle tylko, że coś takiego spotkało mnie tylko ze 2 razy. Przeważnie mam ok. 8-8,5.

pawelek32 - 06-12-2011, 14:47

widocznie kolega waży ze 150kg, skoro uważa, że to ściema na resorach i wozi w bagażniku kilkadziesiąt, albo kilkaset kg żarcia.
w marcu minie 3 rok jak jeżdżę lancerem. mam przejechane 38tys km, 99,9% przebiegu wykonałem osobiście. za każdym razem sam tankowałem auto i zawsze do pełna- pierwszego odbicia. oczywiście paragon+ foto z przebiegu. poniżej link do moich statystyk:
http://www.motostat.pl/vehicle-stats/22791
oczywiście lancer 1.8 sb
minimum, jakie widziałem na komputerku od zimnego startu to 5,6
było to na trasie 150km- chciałem sprawdzić, ile zejdę minimalnie ze spalaniem w trasie (owszem, wszyscy wyprzedzali i średnia prędkość jazdy poniżej 80km/h).
jestem pewien swojego spalania i koniec kropka. kto nie wierzy to jego problem :)
pzdr

Luk - 06-12-2011, 14:59

pawelek32 napisał/a:
jestem pewien swojego spalania i koniec kropka. kto nie wierzy to jego problem

Faktem jest, że jak zajrzałem w Twoje spalanie, to dla mnie jest to nieosiągalne. Zwłaszcza, że masz napisane trasa/miasto: 70/30. Ja nie twierdzę, że się nie da (bo już pokazałem że się da) ale dla mnie to nie jest normalna jazda... :)
A, i jeszcze jedno: ja wszystkie wartości biorę z komputera, nie mierzę pod dystrybutorem.

pawelek32 - 06-12-2011, 15:05

wyznacznik trasa/miasto nie jest prawdziwy, bo raz wpisałem takie wartości i już tego nie ruszałem.
przeważnie robię trasy po ok 25km, ewentualnie do mego miasteczka tj ok 5km.
po prostu jeżdżę bardzo eko i tyle. poprzednia astra palila mi 7,5 lpg

jaceksu79 - 06-12-2011, 15:55

pawelek32 napisał/a:
za każdym razem sam tankowałem auto i zawsze do pełna- pierwszego odbicia. oczywiście paragon+ foto z przebiegu. poniżej link do moich statystyk

wybacz, ale czytając już coś takiego co zacytowałem, to nie potrafię traktować Twojej opinii/testów poważnie :mrgreen: mimo tego iż dzieli nas 32km :mrgreen: :wink:
Pozdrawiam

JCH - 06-12-2011, 19:43

jaceksu79 napisał/a:
wybacz, ale czytając już coś takiego co zacytowałem, to nie potrafię traktować Twojej opinii/testów poważnie :mrgreen:
Jacku, napiszę tak: są różne "wariaty" na tym świecie ;)
Ja np. mam każdy paragon z tankowania (3 lata OBK i 6 lat MSS - te starsze gdzieś tam w piwnicy, może myszy już zjadły) i na nim wpisany ręcznie przebieg TRIP i ODO. Być może pawelek32 robi foto komórką bo tak mu wygodniej.
No cóż, dawne zboczenie zawodowe.... :?

jaceksu79 - 06-12-2011, 19:51

Ok. trochę mnie to zadziwiło :wink:
ale mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem :D

Luk - 06-12-2011, 22:05

Mnie też zawsze ciekawiło, po co robić taką buchalterię, zwłaszcza mając komputer pokładowy. Jak mi spalanie wzrosło z powodu zapieczonych klocków z tyłu, to od razu to zauważyłem, bez liczenia :) Po prostu pokonując podobne trasy, w mieście i poza nim, coś mi nie pasowało patrząc na wartości na komputerze... :) Ale OK, sam znam parę osób, co sobie notują... Takie hobby :wink:
JCH - 06-12-2011, 22:11

Luk napisał/a:
Mnie też zawsze ciekawiło, po co robić taką buchalterię,
Chcesz powiem Ci kiedy, gdzie, za ile zatankowałem. I po ile był wtedy ON ;)
Luk napisał/a:
Takie hobby :wink:
Dokładnie :lol: 8)

Ktoś mi też kiedyś wciskał kit, że się MSS DID nie zwraca po x latach. Mam czarno na białym.... No, prawie bo musiałbym jeszcze cenę Pb spisywać ;)

Luk - 06-12-2011, 22:19

JCH napisał/a:
bo musiałbym jeszcze cenę Pb spisywać

Spoko, może jest na paragonach :wink:

jaca71 - 06-12-2011, 22:58

Luk napisał/a:
Mnie też zawsze ciekawiło, po co robić taką buchalterię, zwłaszcza mając komputer pokładowy.

Bo komputer pokładowy nie liczy za ile tankuję.
Mnie np. przeraża, że dojazd miesięczny do domku odległego od granic Krakowa o 9km kosztuje mnie 2 i 1/2 tyle ile ogrzewanie tegoż domu w największe mrozy :( Jak do tego doliczę przeglądy/ opony itp. to... lepiej nie pisać :)

JCH napisał/a:
Być może pawelek32 robi foto komórką bo tak mu wygodniej.

Dokładnie robię tak samo szybkie zdjęcie licznika komórka (z lenistwa) a potem 2 minuty i jest następny wpis w motostacie :P

jaceksu79 napisał/a:
ja o tym wiem i Ty o tym wiesz - ściema na resorach...

taki wynik 6,8l udało się mi jeden raz w życiu lancerem osiągnąć jadąc z Warszawy do Białegostoku z tempomatem 85-90km/h , przyśpieszając tempomatem i zwalniając tempomatem. Żadnego korka, żadnego stania ( noc), żadnego wyprzedzania - nawet przez chwilę nie miałem więcej jak 90km/h

Już Ci kiedyś pisałem - Lancerem jadąc tą samą trasę (dłuższą niż 30km) z podobnymi prędkościami można spalić 6,5L/100km ale i 10 to nie problem ;)

Do pracy pierwsze 5km mam z górki, potem już po płaskim z lekkim spadkiem kolejne 4km do granicy Krakowa, potem po mieście kolejne 14km.

Jak mam dzień luzacki bez pośpiechu to:
Po tych pierwszych 5km ma spalanie około 4,5, pod tablica 4,3. Po 1km korka noga za nogą 5km/h 6.5. na parkingu pod pracą 7 i trochę nie dochodzi do 7,5.
Jak nie mam dnia, to po pierwszych 5 km mam 6,5L/100km pod tablicą 7.0. W pracy 10 :P

A średnia z baku w tych warunkach wychodzi koło 8,3 :P Niestety trzeba pod górkę wrócić :P

jaceksu79 - 06-12-2011, 23:11

To teraz porównajcie spalanie silników TSI :mrgreen: ( przed chwilą skonfigurowałem octawię 1,4 TSI, nie powiem ceny, ale fajnie , bardzo fajnie i bardzo konkurencyjnie :mrgreen: :finga: )
Lancer ma prehistoryczny motor przy tych i tyle :mrgreen:
Zobaczymy co to za nowy 1,8 ma być - jestem mega ciekawy

Luk - 06-12-2011, 23:18

jaceksu79 napisał/a:
To teraz porównajcie spalanie silników FSI :mrgreen:

No właśnie ja bardzo chętnie bym porównał, ale niestety nie mam żadnego znajomego z takim autem. Bo jedyne porównanie jakie dopuszczam, to sprawdzenie na tej samej trasie, przy takim samym stylu jazdy... Bo informacje katalogowe, to wiesz co można z nimi zrobić :wink: