To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Nowa stacja Multimedialna DVD/TV/GPS

regon - 08-12-2015, 19:33

Komandor napisał/a:
masz tą stację w O2?

w innym samochodzie ale "flaki" są te same - zmienia się tylko obudowa.

rezon - 08-12-2015, 19:38

Komandor napisał/a:
Ponawiam pytanie co polecacie zamiast radia fabrycznego do Outka z rockfordem i pod Automapę na windows ?
A ja polecam stację, która była początkiem wątku - miałem ją dwa lata. Słaby RDS to była jego największa wada w stosunku do ori radia. Tuner był tak samo słaby jak ori, bdb współpraca z kierownicą i RF. Jakość dźwięku nieporównywalna na korzyść chińczyka. Nie miałem żadnych problemów z KOS czy funkcjami stacji, a BT w stosunku do ori to była przepaść. Ori BT Mitsu to najgorszy chłam, jakiego kiedykolwiek używałem.
tygrys48 - 08-12-2015, 20:53

Zakupilem Tego Nvoxa sam zainstalowalem sam odpalilem i w poprzednich postach napisalem za wszystko dziala ile razy bede pisal ze wszystko dziala super :roll:
davvido - 05-06-2016, 12:29

Witam forumowiczów!
Nie chciałem zakładać nowego tematu bo widzę podobny odnośnie mojego problemu.
Poszukuje Outlandera II po 2010 roku, 2.0 benzyna, manual i koniecznie ze stacją multimedialną.
Z racji, że mało takich ofert znajduję pojawił mi się pomysł aby kupić wersję bez stacji i zamontować jakieś radio 2din.

I teraz pytanie: http://allegro.pl/blaupun...6237224758.html czy takie bez problemu podejdzie to Outkaa?
Zależy mi aby pasowało pod RF oraz sterowanie z kierownicy :D
Czy jakieś przejściówki, ramki są konieczne?

krecisie - 05-06-2016, 13:00

jest sporo stacji multimedialnych dedykowanych do Outlandera z rocznika który cię interesuje , również na alle.. wraz z panelem który pasuje w zamian za stary panel z radia tradycyjnego".
Komandor - 05-06-2016, 14:40

Musisz trochę poszperac w tym wątku. O ile pamętam to oprócz ramki (nie wszystkie pasują odcieniem i fakturą) potrzeba jeszcze CAN Bus adaptor do sterowania z kierownicy i adaptor do sterowania "podfotelowym" wzmacniaczem RF. Dlatego większość wybiera zestawy dedykowane (tu niestety jakość czasem kiepska).
kamil22 - 06-07-2016, 11:25

cześć wszystkim,

posiadam Outlandera II i od dłuższego czasu zastanawiam się nad zmianą fabrycznego radia.... interesuję się nawigacją na Androidzie z różnych względów - automapa, yanosik itd... windows CE mnie nie interesuje.

przejrzałem trochę temat zanim zdecydowałem się napisać, generalnie wiele ciekawych informacji znalazłem, ale ostatnie wpisy tak naprawdę są z grudnia 2015 a od tego czasu wiele się zmieniło, na przykład pojawiły się na rynku stacje z androidem 5.1. dokładnie taka mnie interesuje najbardziej.
czy ktoś z was ma doświadczenie z Androidem 5.1?
jak jest z kompatybilnością z Rockfordem itd?
jakieś konkretne przykłady jakie możecie polecić?

ja mam kilka swoich typów ale ciekawi mnie wasze zdanie.

pozdrawiam

qbota - 06-07-2016, 12:42

Mam Witsona z Andkiem 4 (chyba .4 albo .5). Radio FM odbiera tak nędznie, że nie słucham w ogóle, przestał działać mikrofon do BT (ale to być może moja fuszera a nie chce mi się wyjmować). Nie działał nigdy fader (głośniki przód/tył) ale też to mi akurat nie przeszkadza. Poza tym działa zupełnie dobrze, w tym obsługa kierownicy i RF. Bardzo prosty montaż. Ogólnie po fali entuzjazmu i jarania się Torque, jestem po prostu zadowolony z dobrze funkcjonującej nawigacji, yanosika i radia FM... online. Po 3 latach jeżdżenia z "oryginalnym" "markowym" Kenwoodem który trasę Poznań Wawa wytyczał minutę, a przy trasie Poznań Wiedeń zawieszał się po 5 minutach, jestem nawet bardzo zadowolony.
Ale jest na forum kolega, który kupił zdaje się identycznego Witsona i klnie na czym świat stoi, bo awaria co chwile.

Patel69 - 10-07-2016, 15:54

Witajcie
Od razu mówię że nie zaglebialem się w temacie bo myślałem że nie będzie problemu przy instalacji ale się przeliczyłem 😞
Podlaczalem w Outlanderze do Blaupunkt NY 800 kamerę cofania, zamontowane, kabelki ładnie podłączone (sprawdzone video na laptopie) więc podłączamy do radia... no i dupa zero reakcji😠 podłączamy też wideo z DVD i też żadnej reakcji na av in 2, nic... cisza tzn ciemność. Spotkał się może ktoś z Was z takim problemem?
Czekam na szybką odpowiedź bo auto rozgrzebane stoi 😞

qbota - 11-07-2016, 10:17

Cytat:
sprawdzone video na laptopie

W takim razie może coś więcej o kamerze napisz, bo kamera którą ja mam kończy się wtyczką RCA (cinch) po której idzie sygnał i zasilanie. Miałem Kenwooda i mam Witsona i do obu (chociaż mają USB!) kamerę cofania podłączało się w ten właśnie sposób - specjalnie do tego przeznaczonym gniazdem. Tym samym nie bardzo widzę możliwość sprawdzenia video na laptopie w przypadku takiej kamery.

Na marginesie: w przypadku Kenwooda była wykonana ekwilibrystyka polegająca na poprowadzeniu kabelka od skrzyni biegów kamery - zapewne zasilanie włączające się przy wrzuceniu wstecznego. W przypadku Witsona jest normalnie, tj. Witson odczytuje wsteczny z CAN i sam podaje zasilanie na kamerę.

Patel69 - 12-07-2016, 07:54

Kamera którą próbuje podłączyć: http://allegro.pl/kamera-...5457086168.html
Posiada wtyczkę RCA (cinch) - sprawdziłem miernikiem połączenie, po włączeniu wstecznego biegu miernik reaguje (podłączałem ten kabelek do TV i po wrzuceniu wstecznego biegu obraz pojawiał sie na nim) wiec kamer i podłączenie wyglada na ok.
Myślę że problem jest w tym NY800 tylko jaki :/ czy ktoś z Was podłączał do takiego Blaupunkta kamerę i miał problemy?

qbota - 12-07-2016, 14:17

Po włączeniu wstecznego jest "ciemność" czy "brak reakcji"? To różnica.
Inaczej rzecz ujmując: czy radio wie, że został wrzucony wsteczny i przełącza źródło i widać ciemność, czy też radio w ogóle nie wie, że został wrzucony wsteczny.

Tak czy inaczej w jednym i w drugim przypadku strzelał bym, że to konfiguracja radia. Widziałem np. takie opcje u siebie, że sygnał jest aktywowany CAN albo masą lub napięciem na gnieździe, były też 2-3 różne ustawienia rodzaju sygnału z kamery.
W instrukcji do NY800 widzę tylko Video -> Read view camera: Normal
Podejrzewam, że poza Normal są tam jeszcze 2-3 opcje ustawiajace ewentualne pionowe/poziome odbicie lustrzane, ale kto wie, może co innego - zajrzyj.

kamil22 - 12-07-2016, 14:31

parę dni badałem temat i znalazłem firmę w Warszawie, NaviPremium, która ma nawigacje do Outlandera z andkiem 5.1, wsparciem dla Rockforda itd... miał ktoś z nimi styczność?
Komandor - 12-07-2016, 16:32

szkoda ze nie oferują montażu na miejscu bo potem jest ping-pong sklep-warsztat szczególnie w okresie gwarancji
Patel69 - 13-07-2016, 08:58

qbota napisał/a:
Po włączeniu wstecznego jest "ciemność" czy "brak reakcji"? To różnica.
Inaczej rzecz ujmując: czy radio wie, że został wrzucony wsteczny i przełącza źródło i widać ciemność, czy też radio w ogóle nie wie, że został wrzucony wsteczny.

Tak czy inaczej w jednym i w drugim przypadku strzelał bym, że to konfiguracja radia. Widziałem np. takie opcje u siebie, że sygnał jest aktywowany CAN albo masą lub napięciem na gnieździe, były też 2-3 różne ustawienia rodzaju sygnału z kamery.
W instrukcji do NY800 widzę tylko Video -> Read view camera: Normal
Podejrzewam, że poza Normal są tam jeszcze 2-3 opcje ustawiajace ewentualne pionowe/poziome odbicie lustrzane, ale kto wie, może co innego - zajrzyj.

Totalny brak reakcji, podłączałem inne źródło video do tej wtyczki i też brak reakcji :/
W ustawieniach jedyne co dotyczy kamery cofania to co piszesz tzn "Read view camera: Normal" wszystkie opcje przerabiałem i brak reakcji.
Pod AV IN 1 (mały jack w przednim panelu) podłączałem telefon i normalnie dźwięk przechodził do radia.
Są jakieś ustawienia zaawansowane/ukryte w tym Blaupunktcie?