[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
wojbud - 13-01-2016, 12:00
a ten ala kielich do osłony co to w nim jest odbojnik to odratowałeś czy gdzieś kupowałeś?
Maciejos - 13-01-2016, 16:18
Wszystko kupiłem nowe na Allegro- za całość zapłaciłem 532 zł.
Sprzedawca to "jmcarparts" - kupiłem tam jeszcze wahacz i inne duperele i wszystko było OK (przesyłki były u mnie na następny dzień).
Możesz poczytać o tym w moim temacie (są tam linki do aukcji) - jest tylko jedna strona... na razie
fredfm - 14-01-2016, 08:42
Cytat: |
...a można nieźle się zdziwić - tak wyglądały owe mocowania u mnie...
Obrazek |
Nie zakładajmy od razu tak pesymistycznej wersji:) miałem dwa galanty (obecnie 1) i w obu talerzyki były naprawdę w zadowalającym stanie.. Ściągniecie amortyzatora na tyle to 20 minut pracy, i wiemy co zamawiać....
Hugo - 14-01-2016, 10:14
fredfm napisał/a: | w obu talerzyki były naprawdę w zadowalającym stanie | Nie ma reguły. Czasami w tym samym aucie jeden jest jak nowy, a drugi zgnity na potęgę. Wszystko zależy od tego czy wilgoć dostanie się do niego od góry.
komarsnk - 14-01-2016, 17:45
Hugo napisał/a: | fredfm napisał/a: | w obu talerzyki były naprawdę w zadowalającym stanie | Nie ma reguły. Czasami w tym samym aucie jeden jest jak nowy, a drugi zgnity na potęgę. Wszystko zależy od tego czy wilgoć dostanie się do niego od góry. |
Czasem to nawet może się rozpaść na dwie części i tłoczysko wpada do auta
Sprawdzone
Krzyzak - 14-01-2016, 20:53
Ja też się często spotykam, że osłony amortyzatorów w EA (tylne w szczególności) są do wyrzucenia.
Przez to później tłoczyska skrzypią, bo się woda dostaje.
Maciejos - 19-01-2016, 11:42
sampler napisał/a: | galant.j21 napisał/a: | Kolega chce kupić takie same amorki i sprężyny do tyłu jak moje czyli KYB ultra sr i KYB k-flex. Gdzie szukać? Gdzie najtaniej? |
amortyzatory tutaj:
http://www.iparts.pl/czes...-85-351029.html
164 zł za przedni Ultra SR to dobra cena? |
Też się skusiłem na Ultraesery - mam nadzieję, że będę zadowolony
Żałuję , że tu wcześniej nie zaglądnąłem, bo miałbym całe auto w Ultrach, a tak, z tyłu założyłem (ok. 2 miechy temu) zwykłe Excel-g i drżę, aby przypadkiem nie wylały ...
Pytanko- zestaw osłon i odbojów może być taki jak do zwykłych amortyzatorów (np. Monroe`ów, Sasch`ów itp.) ?
Hugo - 19-01-2016, 13:24
Maciejos napisał/a: | Pytanko- zestaw osłon i odbojów może być taki jak do zwykłych amortyzatorów (np. Monroe`ów, Sasch`ów itp.) ? | Tak, jest identyczny.
Maciejos - 19-01-2016, 13:30
Dzięki Hugo !
OK - a więc kupiłem komplet Ultra SR`ów, komplet odbojów, osłon oraz mocowań amortyzatora...no i komplet tarcz z klockami, ale o tym to już w innym wątku
Edit!
Kurcze, coś mnie tknęło - wydaję mi się, że moje auto jest trochę obniżone - Nie będzie przez to jakiś problemów z montażem SR`ów ? ...niby z tyłem, gdzie zamontowałem zwykłe Excel-g, nie było problemu...
Ewcia80 - 19-01-2016, 18:41
Hejka.Podczas ostatnich mrozów zauważyłam ,że zawieszenie tylne pracuje tak jakby twardziej.Czy temperatura ma znaczenie dla pracy amortyzatorów?Mam jeszcze oryginalne i jak było powyżej zera to jakoś tak bardziej gładko pracowały, a teraz tak jakby się utwardziły.
kondzik135 - 12-02-2016, 13:39
Witajcie. Od jakiegoś czasu w moim galu wydobywają się stuki z tylnego zawieszenie, wydaje mi się ze mogą to być amortyzatory,nie mają już osłon choć poprzedni właściciel zapewniał że było wymienione komplet zawieszenie w ubiegłym roku. Mój gal jest w sedanie ale mam butle na gaz w kole. Czytałem gdzieś że lepiej zamontować z tyłu amorki na przód. Czy trzeba coś przerobić czy wejdą tam bez problemu??
milo - 12-02-2016, 15:25
kondzik135 napisał/a: | Czytałem gdzieś że lepiej zamontować z tyłu amorki na przód. |
Amortyzatory przód i tył sa inne i na pewno nie da sie zamienić , pomyliło Ci sie z sprezynami przednie mozna dać na tył
pit696 - 12-02-2016, 16:29
Czy wie ktos czy i gdzie dostane sama gume do mocowania amortyzatora na przod? Czy idzie ona tylko w komplecie z mocowaniem? Mechanik stwierdzil ze jest ona wyrobiona na tyle ze amor stuka o kielich-stad uciazliwe stukanie na nierownosciach..
kondzik135 - 12-02-2016, 19:03
milo, możliwe, mój błąd
milo - 12-02-2016, 20:53
pit696 napisał/a: | Czy wie ktos czy i gdzie dostane sama gume do mocowania amortyzatora na przod? |
Chodzi o tą ? http://e-katalog.intercar...c-phersona.html
|
|
|