To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Nowa stacja Multimedialna DVD/TV/GPS

rezon - 29-01-2017, 21:40

1. cześć
2. zaciął Ci się capslock?
3. wg mnie zdecydowanie na Androidzie - po podpięciu modemu z kartą SIM i dostępem do internetu funkcjonalność stacji jest nieporównywalnie większa. Ściąga się tak samo ze sklepu googleplay jak w telefonie. Jeśli chodzi o stację na Win to w zależności od programu też będziesz miał aktualizacje map np. w Automapie, ale w PL nie ma dynamicznego przeliczania trasy w zależności od aktualnej sytuacji na drodze.

frozio1 - 29-01-2017, 22:30

1. Hej
2. No już się odblokował.
3. Serdeczne dzięki.
I jeszcze pytanko. Masz coś podobnego u siebie czy piszesz na podstawie parametrów z opisu?
Pozdrawiam

rezon - 30-01-2017, 11:09

W Outku miałem na WinCE, w Superbie mam na Androidzie 4.4.

frozio1 - 30-01-2017, 12:48

O super. To widzę, że masz porównanie. Napisałem do gościa z pytaniem o RF. Odpisał, że wszystko hula z wyjątkiem sterowania dźwiękiem przód-tył. Mam nadzieję, że tylko tyle niedogodności. Dzięki za info i fotki. Pozdrawiam
rezon - 30-01-2017, 19:22

warto od razu kamerę dokładać. Nie ma z tym wiele problemu, a przydatna jest.
kajos - 01-04-2017, 00:46

Koledzy
przeczytalem wszystkie watki ale mam watpliwosci czy chinczyk bedzie dzialal z orginalnym Rockfordem

Teraz mam E-03 i te guano wywalic chce
Interesuje mnie ten chinczyk
http://allegro.pl/radio-b...6741202957.html

tylko czy jak podlacze wtyczki to bedzie razem z wzmacniaczem fabrycznym to dziala czy jakies moduly trzeba dokupic ?
orginalna kamera cofania bedzie dzialac ?

czy ktos mi odpowie na moje pytanie
:x

bo nie wiem czy odrazu kupuwac modol do CANa
kocowke chce zostawic oryginalna

grzesiopol - 01-04-2017, 10:29

kajos napisał/a:
Teraz mam E-03 i te guano wywalic chce
ja bym zostawił a nie montował tego pierwszego guano! Stracisz ustawianie niektórych funkcji pojazdu, poza tym radyjko ma służyć do słuchania a nie ogladania filmów i surfowania, ściagania aplikacji w Playa itp., chyba, że ktoś traktuje samochód jako dom i w nim koczuje, wtedy tak. Nie wiem co widzicie w tych super stacjach multimedialnych, przecież to co potrzebne ma MMCS i uwierz mi mając go i Rockforda nic wiecej nie trzeba. Co innego jak ma sie zwykłe radyjko to wtedy można zainwestować w taka stację.
kajos - 01-04-2017, 14:46

jakie funkcje strace ?

ja jezdze z yanosikiem wiec po to mi najbardziej potrzebne
2 sprawa to muzyka,zawsze mialem na pendraivach a do tego guana nie idzie podaczyc
zgranie na ten smieszny dysk muzyki to katorga

grzesiopol - 01-04-2017, 15:33

Troche funkcji jest, wciśnij przycisk SET potem wybierz Equipment i zobaczysz sam, jak wymontujesz zostanie ci tylko podłączenie przez MUT-III.
Wszystko da radę zrobić tylko trochę chęci i ..... kasy ale o wiele mniejszej niż nowa stacja multimedialna.
Yanosik - i tak wozisz ze sobą telefon i masz pewnie z androidem więc Yanosik będzie. Ja przynajmniej zawsze korzystam z Yanosika z telefonu bo jest on wyżej niż MMCS i mniej odrywam wzrok od drogi co równa się bardziej bezpiecznej jeździe.
Pendrive - kupujesz sobie coś takiego za 319 zł http://allegro.pl/tuner-s...4c-02dee9b7c959 , podłaczasz do MMCS'a i dodatkowo masz TV, jak dobrze się zakręcisz to albo podłaczysz do AUX'a ale stracisz możliwość oglądania w ruchu (zresztą jak jedziesz to raczej TV nie będziesz ogladał) albo zamiast kamery cofania. Ewentualnie wyprowadzasz jeden przewód do tyły robisz dla pasażerów telewizor i cieszysz się że oni sie cieszą. Ewentualnie zakupujesz coś tańszego na aliexpress np panel z USB, Bluetooth podłączasz go do AUX'a i masz to co chciałeś.
Zgranie muzyki na HDD - nawet 99 utworów w 1,5 godziny (mi tyle to zajmuje) może troche długo ale na pewno krócej niż wgrywanie pojedynczych płyt a ponadto zawsze sobie robie za jednym razem pare płyt po około 80 utworów, i jakość na pewno lepsza niż z pendrive.
Coś jeszcze ci przeszkadza? :mrgreen:

[ Dodano: 01-04-2017, 15:40 ]
Zawsze też można sobie zamontować na desce coś takiego http://www.interdigital.p...odukt/1792.html co chyba by wszytkich zadowoliło :twisted: :twisted: :twisted:

rezon - 01-04-2017, 21:44

grzesiopol napisał/a:
Ja przynajmniej zawsze korzystam z Yanosika z telefonu bo jest on wyżej niż MMCS i mniej odrywam wzrok od drogi co równa się bardziej bezpiecznej jeździe.
czyli za każdym razem wsiadasz, wyciągasz telefon montujesz itd.... Właśnie dlatego kupuje się chińczyka aby tego nie robić. Dodatkowo jeśli 4-5" ekran jest lepiej czytelny i tym samym mniej absorbuje wzrok to gratuluję poczucia humoru. BTW np. na Słowacji nie wolno mieć nic klejonego do szyby.
grzesiopol napisał/a:
nawet 99 utworów w 1,5 godziny (mi tyle to zajmuje) może troche długo ale na pewno krócej niż wgrywanie pojedynczych płyt
:lol: :lol: :lol: istnieją już np. karty pamięci bez problemów obsługiwane przez chińczyki w zależności od wersji 32GB lub 64GB. Ile tam wchodzi muzyki? :lol: Rozumiem przywiązanie do MMCS, ale po za możliwością nastaw samochodu to jest mało funkcjonalny przeżytek. Mapy nieaktalne, o nawigacji z reagowaniem na aktualną sytuację na drodze nawet nie słychać. A ja ostatnio dzięki dziadkowi Google mam w ich mapach wybieranie głosowe celu i prowadzenie wg realu. Jakby tego było mało kilka tygodni temu "zaszalałem" i za 19,99EUR kupiłem SYgica z mapami TomTom na Europę i dożywotnią aktualizacją oraz oczywiście prowadzeniem z uwzględnieniem realnej sytuacji na drodze. Tylko w środę oszczędziłem ok. 20 minut stania w korku, bo zamiast jechać 7 z autostrady poprowadziła mnie jakimiś bocznymi dróżkami, ale widziałem co się dzieje przy wjeździe na 7. Ma znacznie lepszy interface niż Google - asystent pasa ruchu itp.
W MMCS możesz co najwyżej pomarzyć o prawdziwej nawigacji.
Wcześniej też używałem Yanosika na telefonie - po prostu słuchając go, ale nie da się tego porównać do wyświetlanego na 8" ekranie. Świat poszedł do przodu.

[ Dodano: 01-04-2017, 21:51 ]
kajos napisał/a:
Interesuje mnie ten chinczyk
http://allegro.pl/radio-b...6741202957.html
słaby ekran 800x480, a nie np. 1024x600, dodatkowo słaby procek 1,2Ghz
Nie wiem jak ori kamera, ale za 20-30USD po prostu kupisz nową, lepszą

[ Dodano: 01-04-2017, 21:55 ]
kajos napisał/a:
tylko czy jak podlacze wtyczki to bedzie razem z wzmacniaczem fabrycznym to dziala czy jakies moduly trzeba dokupic ?
mój poprzedni chinol w Outku z ROckfordem był podłączony do ori złączek i korzystał ze wzmacniacza i suba RF. Sprzedałęm razem z Outkiem
tyku - 01-04-2017, 23:11

rezon, ma rację :wink: MMCS jest przestarzały, ale obsługa funkcji ETACS niezastąpiona. :D
Całą resztę mamy w telefonach. :roll:

grzesiopol - 03-04-2017, 05:47

rezon napisał/a:
Dodatkowo jeśli 4-5" ekran jest lepiej czytelny i tym samym mniej absorbuje wzrok to gratuluję poczucia humoru.
skoro o poczuciu humoru mowa to po prostu kupić większy telefon i nie jeździć na Słowacje, a ja tam Yanosika słucham a nie oglądam, pomimo tego, że jestem lewusem to telefon mam na środku szyby i nigdy mi nie sprawiało trudności sięgnąć i nacisnąć potwierdzenie lub zgłoszenie. A przyglądanie się na ekran samochodowej nawigacji to dopiero jest wyczyn niesamowity :mrgreen:

rezon napisał/a:
Ile tam wchodzi muzyki?
zobaczę ile zajmują moje teraźniejsze utwory miejsca i napiszę.

tyku napisał/a:
Całą resztę mamy w telefonach. :roll:
rejestrator, nawigacja i yanosik w jednym. A jak mam coś na wysokości wzroku to epeij mi się nawet wyprzedza bo widzę mniej więcej jak wyglada droga przede mną czego nie daje nawigacja fabryczna.

[ Dodano: 03-04-2017, 12:33 ]
Uzupełniam.
Mam na dysku 389 utwory, które zajmują 2,7 Gb miejsca na dysku około 10 Gb. Z czego 23 utwory to miksy ponad 1 godzinę (1,36 Gb) a reszta to różnie. Licząc pi razy drzwi około 1200 do 2000 utworów do słuchania na HD. Do tego dochodzą płyty z nagranymi mp3 i mam co słuchać przez cały rok.

I jeszcze jedno mi się przypomniało, telefon z nawigacją można zawsze zabrać do drugiego samochodu a navi już nie, i to jest przewaga.

Dlatego też jeżeli ktoś już posiada MMCSa to proponuje go zostawić bo szkoda kasy na nowe urządzenia nawet za małą kasę (do 1000 zł), ale jak ktoś ma tylko standardowe radyjko to tak wtedy można kupić sobie taki sprzęt.
Co do aktualizacji map to są dostępne i do MMCS.

kajos skoro masz tak słabą opinię na temat MMCSa to proponuje ci 500 zł od ręki za guano które chcesz wyjąć, uwierz mi za takie pieniądze swojego guana nie sprzedasz. Ty się wyzbędziesz problemu a ja będę miał drugie guano :mrgreen:

brylekVFR - 03-04-2017, 13:47

O tym samym pomyślałem gdyby to było powyżej E03 😕
rezon - 03-04-2017, 20:04

grzesiopol napisał/a:
I jeszcze jedno mi się przypomniało, telefon z nawigacją można zawsze zabrać do drugiego samochodu a navi już nie, i to jest przewaga.
to po co Ci mMCS? :lol: Przecież masz telefon :lol: Przecież o to własnie chodzi, aby mieć jeden sprzęt bez konieczności montowania/demontowania co jazda. Chyba, że ktoś lubi sobie życie utrudniać.
grzesiopol - 03-04-2017, 20:44

A po to żebym na nim testował język polski i tworzył inne nowe możliwości. Wtedy nie musiałbym latać do garażu.
Mam jeden 6 cali a drugi 5 cali już leci w dostawie :mrgreen: :P
Nie chodzi mi o jeden lub dwa sprzęty i nie zależy mi na wygodzie, chcę by mi się prowadziło przyjemnie i bezpiecznie i oglądać drogę a nie szukać sprzętu i tracić z oczu drogę. Tak niewiele trzeba aby samemu się rozbić lub być rozbity przez kogoś kto właśnie podczas wyprzedzania spojrzał na swoją nawigację.
Nie jestem wrogiem dobrego, ja np. też bym sobie wymienił MMCSa na coś innego ale musiałaby być to nawigacja z wyświetlaniem na szybie, taki head-up jak w BMW :roll: :wink:
Ale niestety koncerny samochodowe zamiast iść w tym kierunku wolą robić ekologiczne i tanie kosiarki z jakimś tam radyjkiem które ledwo trzeszczy.
Ale to i tak jest tylko moje zdanie na ten temat wymiany mmcs na inną navi i nikogo nie zmuszam aby się do niego stosował 8) :mrgreen: