Outlander II GEN Techniczne - Nowa stacja Multimedialna DVD/TV/GPS
rezon - 04-04-2017, 12:58
grzesiopol napisał/a: | chcę by mi się prowadziło przyjemnie i bezpiecznie i oglądać drogę a nie szukać sprzętu i tracić z oczu drogę. | i dlatego właśnie masz coś co zasłania przednią szybę A co do navi - nie wiem jak MMCS, ale ja swoją mam działającą w języku polskim. Łącznie z wybieraniem głosowym celu i komendami navi. Oczywiście masz wybieranie głosowe na MMCS co absolutnie nie absorbuje Twojej uwagi ? Sorry, nie mogłem się powstrzymać Jeszcze raz napiszę - po za sterowaniem nastawami samochodu, gdzie MMCS na pewno się sprawdzi lepiej niż zamiennik, to w każdym pozostałym przypadku z jakością dźwięku włącznie, można znaleźć za rozsądne pieniądze znacznie lepszy sprzęt.
grzesiopol - 04-04-2017, 15:33
rezon napisał/a: | i dlatego właśnie masz coś co zasłania przednią szybę | czyżby? Jesteś pewny? Przecież nie jeżdże w założonych goglach do smartfona.
Mam tak zamontowany, że widzę całą drogę przed sobą a zasłania mi tylko wycinek po prawej stronie co biorąc pod uwagę całośc nie ma wpływu na całość. Co innego jest mieć coś przed sobą i patrzeć tylko kątem oka a co innego odwracać wzrok i tracić z oczu całą drogę Troche źle to pojmujesz
rezon napisał/a: | ale ja swoją mam działającą w języku polskim | nie ma czym się chwalić ja MMCSa mam też w języku polskim i mam nawet przypomnienie o przeglądach/wymianach zsynchronizowane z przebiegiem pojazdu czego ty nie będziesz miał
Cytat: | Łącznie z wybieraniem głosowym celu i komendami navi. |
Wybieranie głosowe czego? Telefonu? Nawigacji?.
Teraz ja napiszę oprócz zbytecznych bajerów np. wybieranie głosowe które mają chwalone przez ciebie lepsze sprzęty, to te lepsze nie mają żadnego wpływu na poprawę bezpieczeństwa jazdy.
A dlaczego?
A dlatego, że każda odebrana czy też nawiązana rozmowa odwraca uwagę i skupienie kierowcy od drogi. Kierowca skupia się na tym o czym rozmawia a nie na tym co sie dzieje, chyba, że nie słuchasz uważnie rozmówcy to wtedy po co w ogóle rozmawiać
Każde odwrócenie wzroku od drogi i zwrócenie go na nawigacje, po to by nawet podłączyć pendriva zmniejsza twoją koncentracje i odwraca uwagę od tego co dzieje się na drogę.
rezon napisał/a: | to w każdym pozostałym przypadku z jakością dźwięku włącznie, można znaleźć za rozsądne pieniądze znacznie lepszy sprzęt | jedno z drugim się gryzie, dobra jakość dzwięku nie będzie dostępna za rozsądną cenę. A inne bajery nie mają wpływu na kierowanie tylko na wypływ pieniążków z kieszeni.
Jeszcze raz napiszę - Jeżeli ktoś chce sobie zamontować "lepszy" sprzęt po to tylko aby wydać pieniądze to niech sobie montuje. Wskazuje jedynie bezsens wymiany MMCSa na coś "lepszego" biorąc tylko pod uwagę brak kilku funkcji które i tak dla przeciętnego człowieka nie mają znaczenia. Zamiast wydawać pieniądze na wymianę MMCSa na coś lepszego lepiej jest zainwestować te pieniądze np na lepszej jakości tarcze i klocki hamulcowe. W przypadku mmcs brak jednej funkcji zastępujemy brakiem drugiej w nowym radiu.
Dla tych co mają zwykłe radio a nie surfują po internecie w czasie jazdy, nie jeżdżą na wystawy car audio, nie spędzają większości swojego życia w samochodzie i nie prowadzą w nim swojego biura wymiana radia na "lepsze" (cokolwiek to znaczy) jest zbyteczna. Teoretycznie dla samego nawiązywania głosowego połączeń telefonicznych nie warto zakupywać "lepszego" sprzętu. Po to tylko by mieć dostęp do "lepszej" nawigacji która i tak jest na pewno zdublowana w naszym telefonie nie trzeba wydawać "rozsądnej ceny", wystarczy telefon przyczepić do szyby. Ponadto w telefonach też jest możliwość wybierania głosowego więc zwykły zestaw głośnomówiący w zasadzie będący na wyposażeniu nowszych pojazdów jest wystarczający.
Do tego by mieć yanosika nie trzeba kupować sprzętu za "rozsądną cenę" bo w telefonie też można go mieć.
Przez telefon zyskujemy dodatkowo rejestrator jazdy, gdzie do sprzętu w "rozsądnej" cenie trzeba by było jeszcze dołożyć (większa karta, dodatkowa kamera)
Idąc dalej: nie zauważyłem aby radio za rozsądną cenę miało jakieś lepsze właściwości odsłuchu muzyki, nie widziałem też miejsca na kartę sim do nawiązywania połączeń internetowych, wifi daje nam internet wtedy gdy jest dostęp do wifi, a w czasie jazdy np. po DK-17 nie zauważyłem hot-spotów , nie zauważyłem w radiu za rozsądną cenę dodatkowej pamięci np, na możliwość zapisu rejestratora trasy.
Jak widzicie i tak telefon w podróży jest potrzebny, włączając bluetooth, wifi w telefonie i tak pewnie podłączacie go do ładowania, więc zainwestujcie w dobry uchwyt (cena do 100zł) i korzystajcie z telefonu a pozostanie wam kasa w kieszeni.
Ludziska!!!
Jeżeli chcecie się tylko pochwalić tym co kupiliście przed swoimi znajomymi, chcecie zaimponować swojej kobiecie która i tak oleje wasze gadżeciarstwo (głównie z braku zainteresowania) i macie pieniązki na wydaniu to jak najbardziej możecie kupić sobie taką zabaweczkę do samochodu.
Jeżeli chcecie kupić sobie lepszy zestaw audiofilski to dajcie sobie spokój bo w rozsądnej cenie czegoś takiego nie kupicie a na pewno sam lepszy sprzęt 2din tego nie da.
Lepiej doinwestujcie w zakup telefonu o dobrych parametrach i optyce zamontujcie go na szybie, będziecie wtedy mieli możliwość: telefonowania, nawigowania, nasłuchiwania yanosika, rejestracji jazdy i to w jednym urzadzeniu. Pamietajcie do każdego radia w rozsadnej cenie i tak musicie wykorzystywać telefon.
Ale jak już wsześniej pisałem to jest tylko moje zdanie
rezon - 04-04-2017, 21:07
grzesiopol napisał/a: | rezon napisał/a:
to w każdym pozostałym przypadku z jakością dźwięku włącznie, można znaleźć za rozsądne pieniądze znacznie lepszy sprzęt
jedno z drugim się gryzie, dobra jakość dzwięku nie będzie dostępna za rozsądną cenę. A inne bajery nie mają wpływu na kierowanie tylko na wypływ pieniążków z kieszeni. | akurat poziom odniesienia jest taki, że jest to baaardzo łatwe. Dopiero z chińczykiem R&F nabrał głębi dźwięku
[ Dodano: 04-04-2017, 21:16 ]
grzesiopol napisał/a: | Idąc dalej: nie zauważyłem aby radio za rozsądną cenę miało jakieś lepsze właściwości odsłuchu muzyki, nie widziałem też miejsca na kartę sim do nawiązywania połączeń internetowych, wifi daje nam internet wtedy gdy jest dostęp do wifi, a w czasie jazdy np. po DK-17 nie zauważyłem hot-spotów , nie zauważyłem w radiu za rozsądną cenę dodatkowej pamięci np, na możliwość zapisu rejestratora trasy. | wiele jeszcze nie widziałeś. Ja nie piszę o chińczykach, o których słyszałem, tylko takich, które miałem/mam. Są już takie z kartami SIM, ja mam po prostu podpięty modem i nie potrzebuję hot spotów. Chyba się nieco zapóźniłeś Telefonu też nie ładuję w samochodzie po za awaryjnymi wypadkami. Co prawda kamerę miałem wcześniej i nie podpinałem jej pod radio, ale mam w nim - niech pomyślę... 64GB kartę, żeby było śmieszniej x2. Trochę tego miejsca na zapis jest. Do tego 16GB pamięci wewnętrznej i 1GB RAM. to nie MMCS Gdyby było mało to mogę podpiąć np. SSD pod USB - 500GB wystarczyłoby na zapis z kamery grzesiopol napisał/a: | Ludziska!!!
Jeżeli chcecie się tylko pochwalić tym co kupiliście przed swoimi znajomymi, chcecie zaimponować swojej kobiecie która i tak oleje wasze gadżeciarstwo (głównie z braku zainteresowania) i macie pieniązki na wydaniu to jak najbardziej możecie kupić sobie taką zabaweczkę do samochodu. | W Outlanderze? Chwalić się przed znajomymi? lepiej wypasionym MMCS'em Ja akurat pisałem coś o omijaniu korków i wybieraniu głosowym czyli o swojej wygodzie - czyli funkcjach niedostępnych w MMCS. Nawet nie pisałem o możliwości wyświetlania filmów bez dodatkowych przejściówek/adapterów w trybie dual tzn. co innego na monitorach, co innego na navi - ponieważ nawet nie podpinałem niczego dodatkowego, ale większość radyjek za 300USD posiada takie możliwości. Nie potrzebuję oglądać filmów, ani tym bardziej imponować komukolwiek - zresztą czym? chińczyiem za 300USD, nawet logo porządnego nie ma. Nie ma to jak trzy diamenty - babki wyskakują z majtek na sam widok
grzesiopol - 04-04-2017, 23:08
rezon napisał/a: | akurat poziom odniesienia jest taki, że jest to baaardzo łatwe. Dopiero z chińczykiem R&F nabrał głębi dźwięku | jakby ci powiedział lekarz orzecznik: tylko subiektywne odczucie
Nie no może masz racje, bo pewnie jest więcej regulacji.
A co to jest modem i do czego służy
No te 300 po zamianie na nasze daje 1200zł i jeżeli nie przejdzie na cle to dodatkowe opłaty w postaci cła i Vatu co pewnie by dało około 1800zł. Dodatkowy modem to dodatkowy koszt. No niech w końcu cena zamknie csię na około 2000zł. I to ma byś sprzęt za rozsądną cenę. Za wybieranie głosowe i omijanie korków dać taką kasę musiałbym na głowe paść. A i zapomniałbym o ramce za 200zł. Czyli 2200zł tylko za wymianę MMCSa na chinola gdzie i tak nie polepszy to mojego bezpieczeństwa
W tych pieniądzach jak dobrze się zakręcę mam 10 krotną aktualizacje mapy do MMCSa.
Za 400 kupiłem sobie telefon tylko do samochodu na 2 simy. Zaleta zawsze mogę sobie podpiąć w każdym innym samochodzie, czego nie zrobię ze stacją multimedialną za dwa klocki. Może i jestem zacofany ale za to mobilny zawsze też tym samym telefonem mogę zadzwonić jak mi się rozładuje właściwy. mogę też zrobić nim zdjęcia w razie czegoś. W połączeniu z MMCSem mam to co ty lub nawet więcej tylko, że za mniejszą cenę.
rezon przyznaje ci racje można kupić dobry sprzęt do Miśka. Ale może kogoś nasza dyskusja naprowadzi na dobrą drogę i czytając za i przeciw policzy sobie czy warto do samochodu za w sumie nie dużą kasę, kiepsko wyciszonego i ze słabym standardowym audio ładować drogi sprzęt. Tylko nie zapomnijmy, że żeby mieć dobre audio w samochodzie nie wystarczy tylko wymienić radyjko. A ominąć korki zawsze można, zwłaszcza jak ktoś codziennie jeździ tą samą trasą. A trasę to sobie samemu można wybrać i to przed rozpoczęciem jazdy a nie w trakcie.
Zresztą na forum są nie tylko sami bogaci ale też tacy co szukają czegoś za rozsądną cenę. A jak sam zauważyłeś nie da się kupić za rozsądną cenę dobrego sprzętu bez dalszych inwestycji.
I to tyle bo i tak ty mnie nie przekonasz a ja ciebie.
rezon - 05-04-2017, 08:51
grzesiopol napisał/a: | bo pewnie jest więcej regulacji. | jest po prostu procesor dźwięku grzesiopol napisał/a: | A ominąć korki zawsze można, zwłaszcza jak ktoś codziennie jeździ tą samą trasą. | chyba bardzo mało jeździsz autostradami czy dwupasmówkami. Ten przypadek z ub. tygodnia, o którym pisałem to był n-ty raz jazdy tą samą trasą, o podobnej porze - zjazd A4 na 7 po bramkach w Balicach. Nawet byłem zdziwiony, że każe mi jechać na Rzeszów zamiast prowadzić prosto, ale to nie pierwszy raz, więc grzecznie zjechałem i widziałem zjazd z drugiej strony na 7 - korek tak na 1km. Dla Ciebie nie warto dokładać 1,5kzł - bo tyle wychodzi komplet po opłatach za oszczędzanie kilku godzin stania w korkach, lepszą jakość dźwięku czy szybsze działanie. Tak samo ja uważam zakup telefonu na 2 SIM tylko do samochodu za bezsensowny. Wbudowana nawigacja jest znacznie wygodniejsza - nie trzeba nic wpinać, podłączać do ładowania, itd.. Ekran jest znacznie większy i tym samym łatwiejszy do odczytywania. BT się łączy po odpaleniu. Jak potrzebowałbym do drugiego samochodu to przecież mam swój codziennie używany telefon, noszony normalnie w kieszeni - w samochodzie też. Przecież nie przesiadam się ciągle między samochodami.
A odnośnie dobrego audio - Outek z R&F ma całkiem przyzwoity wzmacniacz oraz przede wszystkim 40cm sub. Potrzebuje tylko dobrego sygnału, którego z niewiadomych powodów nie dostaje jednak z ori sprzętu by Mitsu. Jego wyciszenie jest fatalne, ale nawet do zagłuszenia szumów lepiej mieć lepszy sprzęt niż gorszy
Gotycki_Zdun - 05-04-2017, 12:12
Ten pierdziel ma 40 , a nie 25!?
rezon - 05-04-2017, 14:42
o ile pamiętam to 40, ale mogę się mylić. Kawał miejsca zajmował w bagażniku i jak dostał dobry sygnał to ładnie grał.
grzesiopol - 05-04-2017, 18:13
Niestety ma 25,4 cm - Subwoofer Size: 10"
kajos - 30-04-2017, 20:01
no wiec panowe mam chinczyka
narazie musze jeszcze kupic przejsciowke zeby orginalna wtyczke podlaczyc
ale mam pytanie
w radiu po wejsciu w opcjach w DVD moge wpisac kod to nie wiem czy bedzie dzialal pod CANem
jesli nie to pomyslalem skorzystam z orginalnych przewodow co ida do koncowki mocy
zaloze nowa koncowke (polecacie jakas?) w miejsce orginalnej i od niej dalej orginalnymi przewodami pojdzie fonia na glosniki
ilu kanalowa kupic ?
jakiej mocy ?
to chyba wyjdzie taniej niz kupno interfejsu CAN (prawie 1000zl)
rezon - 30-04-2017, 20:33
Tak szczerze to nie bardzo wiem co masz na myśli kajos napisał/a: | w radiu po wejsciu w opcjach w DVD moge wpisac kod to nie wiem czy bedzie dzialal pod CANem |
Komandor - 30-04-2017, 21:40
Jest sens wymiany końcówki mocy na inną? Rockford o ile ma dobre źródło sygnału gra całkiem nieźle, ewentualnie można pokusić się o wymianę głośników i wytlumienie wnętrza.
kajos - 30-04-2017, 22:25
Komandor napisał/a: | Jest sens wymiany końcówki mocy na inną? Rockford o ile ma dobre źródło sygnału gra całkiem nieźle, ewentualnie można pokusić się o wymianę głośników i wytlumienie wnętrza. |
no ale ta koncowka jest sterowana CANem
chyba ze idzie ja podlaczyc analogowo
[ Dodano: 30-04-2017, 22:29 ]
rezon napisał/a: | Tak szczerze to nie bardzo wiem co masz na myśli kajos napisał/a: | w radiu po wejsciu w opcjach w DVD moge wpisac kod to nie wiem czy bedzie dzialal pod CANem |
|
bo w watku nr. 15,78,104 koledzy pisza ze wylacza sie wzmaczniacz zewnetrzy
chyba ze to inaczej rozumiem
aha i jak sprawdzam w informacji o urzadzeniu to pod informacja CAN sa kreski tzn ze chyba nie idzie sterowania wlaczyc na CAN
grzesiopol - 01-05-2017, 07:11
Z tego co zrozumiałem chcesz uzyskać sygnał włączenia amplitunera? W MMCS sterowanie właczeniem amplitunera jest z gniazda 7 pinowego co jest po lewej stronie gniazda antenowego (External Equipment Connector) - pin nr 6 Amp Power ON. Więc po co ci CAN który i tak nie będzie współpracował z twoim radiem? Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
Musisz zobaczyć jaki przewód w twoim radyjku i w wiązce samochodu jest do włączenia wzmaka. Jeżeli się nie mylę to w kostce 18 pinowej jest to przewód różowy (przynajmniej w Lancerze - zobacz w instrukcji jak jest Outlanderze) powinien pojawić się sygnał po przekręceniu kluczyka w pozycję ACC.
A co chciałeś uzyskać robiąc to: kajos napisał/a: | w radiu po wejsciu w opcjach w DVD moge wpisac kod to nie wiem czy bedzie dzialal pod CANem | wybór kodu DVD dotyczy tylko wyboru języka w obsłudze DVD i nic więcej. Tak jest w normalnych DVD.
rezon - 01-05-2017, 08:08
Komandor napisał/a: | Rockford o ile ma dobre źródło sygnału gra całkiem nieźle, ewentualnie można pokusić się o wymianę głośników i wytlumienie wnętrza. | Popieram. Są chińczyki współpracujące z Rockforedm
kajos - 01-05-2017, 09:09
grzesiopol napisał/a: | Z tego co zrozumiałem chcesz uzyskać sygnał włączenia amplitunera? W MMCS sterowanie właczeniem amplitunera jest z gniazda 7 pinowego co jest po lewej stronie gniazda antenowego (External Equipment Connector) - pin nr 6 Amp Power ON. Więc po co ci CAN który i tak nie będzie współpracował z twoim radiem? Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
Musisz zobaczyć jaki przewód w twoim radyjku i w wiązce samochodu jest do włączenia wzmaka. Jeżeli się nie mylę to w kostce 18 pinowej jest to przewód różowy (przynajmniej w Lancerze - zobacz w instrukcji jak jest Outlanderze) powinien pojawić się sygnał po przekręceniu kluczyka w pozycję ACC.
A co chciałeś uzyskać robiąc to: kajos napisał/a: | w radiu po wejsciu w opcjach w DVD moge wpisac kod to nie wiem czy bedzie dzialal pod CANem | wybór kodu DVD dotyczy tylko wyboru języka w obsłudze DVD i nic więcej. Tak jest w normalnych DVD. |
a wiec tak
moje orginalne radio w aucie wyglada tak
na czerwono zaznaczylem kostke z ktorej idzie fonia i zasilanie (zopisuw tabelce wynika)
sterowanie z kierownicy idzie kostka zaznaczona na niebiesko
oczywiscie jak podlaczylem narazie na krotko 1 kanal z chinczyka pod kostke to nie bylo slychac nic
idzie wykozystac orginalne przewody do kupionej koncowki analogowej ?
czy moze polaczyc ja przez RCA
ma ktos moze rozpicke wyjsc z orginalnej koncowki na glosniki?
|
|
|