To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lubelskie - Lubelskie OT IX

radek79 - 26-03-2014, 07:20

dobry z rana :wink:
Andrew - 26-03-2014, 07:46

Powitać.
grzesiopol napisał/a:
Jakie najlepsze i w miarę tanie ogrzewanie do domu (gazowe, węglowe itp), co teraz sie opłaca zakładać, podłogówkę, kaloryfery, mieszankę???

Ja mam piec na drewno i węgiel. Sam opalam drewnem, mam dostęp do taniego drewna. Z ogrzewaniem to tam gdzie będziesz spał, to kaloryfer a w innych pomieszczeniach i podłogowe i kaloryfer. Ja mam podłogowe na całości oprócz pokojów sypialnych.
grzesiopol napisał/a:
Jakie rury teraz się kładzie?

Teraz większość leci na rurach pex. Dobra firma Wavin. Rury kupowałem w LU, bodajże sklep się nazywał Hydromar czy jakoś tak...
grzesiopol napisał/a:
hydraulika

Mam znajomego, mogę zapytać. Gdzie to byś chciał?
grzesiopol napisał/a:
Gdzie załatwić kogoś do położenia tynku, czy lepiej ręcznie czy maszynowo, co taniej wychodzi???

Cena chyba podobna.
Jaro1974 napisał/a:
Ja mam solary już prawie dwa lata i są ok. W zimie jednak musisz mieć coś w zanadrzu bo solary nie dadzą same rady.

Jarku mamy teraz projekt unijny z solarami i nie wiem czy zakładać czy nie. Co byś poradził?

tomasek - 26-03-2014, 08:01

Czołem
ANDREW napisał/a:
mamy teraz projekt unijny z solarami i nie wiem czy zakładać czy nie.
Słyszałem że nie bardzo się opłaca,koszt założenia duży a zyski niezbyt duże :?
Chyba że teraz coś się zmieniło :wink:

Andrew - 26-03-2014, 08:08

Co do pieniędzy, to będzie się dopłacać ok. 2 tys. do instalacji. Mi chodzi o to czy to dobra inwestycja i czy jest sens w moim przypadku to zakładać...
tomasek - 26-03-2014, 08:18

Sens pewnie jest tylko na ile te solary będą wydajne i po jakim czasie się zwrócą :wink: 2 tyś.to niewiele do dopłaty :wink:
Andrew - 26-03-2014, 08:27

tomasek napisał/a:
2 tyś.to niewiele do dopłaty :wink:

Resztę płaci gmina

tomasek - 26-03-2014, 08:38

Domyślam się że tak jest :wink:
Jaro1974 - 26-03-2014, 09:03

Dzień dobry ;-)
Andrzeju, przychodzi wiosna i nie wiesz co to jest piec, a wodę masz gorącą praktycznie non stop. No chyba że jest cały tydzień deszczowy i pochmurny no to jest trochę słabiej ale i tak masz ciepłą wodę. Ja robiłem sobie z firmy gdzie firma finansowała 45% a ja resztę.

tomasek - 26-03-2014, 09:12

Czyli wychodzi na to że masz wydajne solary :mrgreen:
Jeszcze jakiś czas temu zakup dobrych solarów to był koszt ponad 10 tyś.
Kumpel wtedy przeliczał to nie bardzo się opłacało bo długo by się zwracało :wink:

Andrew - 26-03-2014, 09:20

U nas do dwóch baterii trzeba będzie zapłacić coś ok. 1100-1300 zł. Więc się już namyśliłem i będę zakładał :wink:
tomasek - 26-03-2014, 09:25

Dopiero pisałeś że 2 tyś. :P
Andrew - 26-03-2014, 09:34

Bo właśnie się przed chwilą dowiedziałem, że tyle ma niby finalnie wyjść :P
Poza tym zrobiłem eksperyment na brak prądu w kotłowni, tzn. jak palę w piecu a gaśnie światło robi się nie miła sytuacja :twisted: i wczoraj zapodałem przetwornicę 12/220 do gala i włączyłem pompki wody i efekt.... działa :mrgreen:

Jaro1974 - 26-03-2014, 09:48

Andrzej ale jak będziesz brał solarki to bierz rury próżniowe, o takie:
http://lubartow24.pl/info...niem_na_solary/
Bo te:
http://solary.powiatsuski.pl/
są mniej wydajne.
Te pierwsze nawet w pochmurny dzień potrafią nagrzać wodę. Może nie tak jak w pogodny dzień ale nagrzeją.

Andrew - 26-03-2014, 10:16

Jarku u nas jeszcze przetargu na to nie było, zatem nic więcej nie wiem co będzie i jak...
tomasek - 26-03-2014, 12:28

No to po przetargu może okazać się że to figę warte bo przetarg musi wygrać najtańszy a nie dobry :twisted: