To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Samochód poszukiwany

Tomek - 07-10-2021, 11:07

krzychu napisał/a:
Tomek napisał/a:

Mój szef chwilę wcześniej miał Fiata Freemonta, a to to samo, tyle, że Dodge ładniejszy
z silnikiem 3.6 bym nie pogardził

Ja jechałem wrażenie z jazdy bardzo kiepskie. Układ kierowniczy kiepski, ten diesel w połączeniu z automatem - katastrofa. Skrzynia zachowywała się jakby miała program od słabej benzyny... Tak, że po X5 to raczej regresja by była.

co bym nie kupił to będzie regres w stosunku do X5
ale ja właśnie regresu szukam, bo potrzebuję tanie auto do kręcenia się po okolicy głównie

co do automatu we fiacie, to tam sytuację ratował program na silnik i skrzynie i chodziło to całkiem ok, z tego co pamiętam

ale cofnij się do pierwszego posta w tym temacie i co ja tam napisałem (a było to w styczniu 2019)

Tomek napisał/a:
ma pewno nie: Fiat Freemont

wydzieliłem ogólne pogadatki o motoryzacji do osobnego tematu

Krzyzak - 07-10-2021, 12:11

ciekawa sytuacja z dieslem fiata - podobno jedne z najlepszych diesli na rynku i jechałem jakiś czas temu 9 osobowym scudo z 2.0 jtd i tego silnika w środku nie słychać i nie czuć - ot coś buczy ale żadnego klekotania czy wibracji - siedząc w środku nie miałem pojęcia, że jadę traktorem...
sampler - 07-10-2021, 14:48

Tak ma większość współczesnych aut z silnikiem Diesla nie tylko jtd. Dodatkowo powiem że takie V6 w Dieslu to i z zewnątrz ciężko określić jako Diesel.
krzychu - 07-10-2021, 15:02

Tomek napisał/a:

co bym nie kupił to będzie regres w stosunku do X5

Ohoho pojechałeś. Źle się też wyraziłem. W przypadku Fremonta to nie regresja co raczej byłby szok.

Ale tak swoją drogą to Lancer CS 2.0 najlepiej polift (automatyczna klima) spełnia wymagania. Na pewno się nie psuje (to są obiektywne fakty), jak blachy zdrowe i rozrząd wymienisz to się będziesz cieszył długo. LPG bez problemu znosi. Poza tym to 4G63, kręci się do 7600 i do tego jest elastyczny. Jakby nie patrzeć nietuzinkowe to jest.

Krzyzak - 08-10-2021, 08:13

sampler napisał/a:
Tak ma większość współczesnych aut z silnikiem Diesla nie tylko jtd.
ten sam silnik w Doblo czy innym fiacie daje zgoła inne wrażenie - wyraźnie słychać i czuć, że jedzie się klekotem
ba - nowa superb III gen z dieslem też daje stosowne wrażenia wewnątrz - z zewnątrz jest dość cicho jak na traktor, ale w środku i tak czujesz, że masz diesla...

sampler - 08-10-2021, 20:13

Nie mówiłem o Fiacie czy Skodzie. Sprawdź w Audi, BMW, Oplu Insigni B gdzie masz też tego samego 2.0 jtd. Podobnie też w Alfie. W moim Citroenie z 2.2 204KM w środku tez jest cichutko. W C5 X7 z 3.0 V6 z zewnątrz musisz podejść bardzo blisko żeby usłyszeć że to Diesel
Krzyzak - 08-10-2021, 21:20

sampler napisał/a:
Nie mówiłem o Fiacie
ale Scudo to jest Fiat - tak jak Doblo... te same silniki, zupełnie inne wrażenia z wnętrza
Marcino - 11-10-2021, 08:25

wole wiekszego diesla niz małą benzynke która aby jechać jako tako musie sie krecic jak szalona i wyje. Z mojego TDI w VW jestem mega zdodowlony ale to młode auto.
krzychu - 11-10-2021, 09:52

Marcino napisał/a:
wole wiekszego diesla niz małą benzynke która aby jechać jako tako musie sie krecic jak szalona i wyje. Z mojego TDI w VW jestem mega zdodowlony ale to młode auto.

Ja tam wole nawet mała benzynkę niż diesla. Dobrze wspominam wyjazd firmowy gdzie dostałem małą ibizkę z silnikiem 1.0 i od każdych świateł był gaz w podłogę.

Diesle są dla mnie straszne, tylko trochę mniej straszne są małe benzyny z turbo.

Ja tam uwielbiam tą responsywność i liniowe rozwijanie mocy benzyny wolnossącej.

Krzyzak - 11-10-2021, 13:16

Marcino napisał/a:

teraz silniki benzynowe są już w większości z turbo i bezpośrednim wtryskiem jak to tdi i wcale nie muszą wyć czy się kręcić, bo mają płaski moment i jego max dostępny już od 1500 rpm

Marcino - 11-10-2021, 16:25

Krzyzak napisał/a:
teraz silniki benzynowe są już w większości z turbo i bezpośrednim wtryskiem

Nowe i te za wiekszy pieniadz. Uzywane 1.2 czy 1.4 zwykłe sobie weź

Krzyzak - 12-10-2021, 08:49

Marcino napisał/a:
Uzywane 1.2 czy 1.4 zwykłe sobie weź
no weź... ostatnio ktoś w rodzinie kupił 10 letniego forda focusa z 1.0 turbo... 3 cylindry :) 125KM
tak tak... latka lecą :P

Tomek - 15-11-2021, 11:31

Hej

wypowie się ktoś na temat automatów Volvo?
chodzi konkretnie o takie auta jak S60, S80 z lat 2005-2010.
przykładowo Volvo S80 AWD 2,4 D5 185km z 2007 roku

słyszałem opinie, że automaty nie należą do najlepszych

Krzyzak - 15-11-2021, 12:23

zdaje się Kibloo kupił S60 z automatem, zrobił już 50 tkm od kwietnia, nie narzeka
używane auto, ale nie wiem, który rocznik, racze z tych młodszych niż 2010

robertdg - 15-11-2021, 18:42

Tomek napisał/a:
S60, S80 z lat 2005-2010.
do 2007 był inny model automatu od 2007 jeszcze inny, ogolem kupujac takie auto jezeli nie masz historii uzytkowania to loteria, jezeli skrzynia miala zmieniany olej co 50-80tys km to pobangla.