Nasze Miśki - Shogun, dawniej Pajero a gdzieniegdzie Montero
edmunek - 13-06-2025, 12:13
A za pomysły dziękuję
Z pewnością sprawdzę
jacek11 - 14-06-2025, 00:09
Nie wiem czy kolejność odpowietrzania ma znaczenie. Moim zdaniem nie ma żadnego.
Cieszę się natomiast, że w końcu zabrałeś się za ten temat. Obserwuj pylenie na felgach. Nierównomierne zużycie klocków na jednej osi, to oznaka złej pracy prowadnic zacisków, lub zapowietrzenia jednego z nich.
Hugo - 14-06-2025, 12:36
Masz kiepską opalarkę, dobra opalarka ma kilka prędkości i grzeje nawet do 600 st. C. Wtedy odpowietrznik na pewno puści, nie musi być czerwony.
Krzyzak - 14-06-2025, 21:48
jacek11 napisał/a: | Nie wiem czy kolejność odpowietrzania ma znaczenie. | Czytając serwisówki jest pokazana, zatem może mieć znaczenie. Osobiście - biorąc pod uwagę, że hamulce są dwuobwodowe - zaczynam od koła, które jest najdalej od pompy hamulcowej, często jest to prawy tył, potem drugie koło tego samego obwodu czyli lewy przód, lewy tył i prawy przód na końcu. Jeszcze nigdy nie przelałem więcej niż litr przez układ.
edmunek - 16-06-2025, 11:26
Weekendowa impreza była średnia.
Oczekiwałem o wielę więcej a było tak właściwie prawie że pusto.
28/29 czerwca wybieram się odrobinę dalej na większą imprezę gdzie są też trasy offroadowe (dwie do wyboru).
Z jedną Shogun powinien sobie poradzić nawet bez zapinania blokady, natomiast druga wygląda jak jest tylko dla aut ze snorkelem oraz MT'kami.
Żonie bardzo ale to bardzo do gustu przypadła ta przyczepa kempingowa:
https://decampcaravan.com/en/caravan-decamp-x3/
Głównie ze względu że jest w środku prysznic, toaleta, mała kuchnia, ale też że można poruszać się na stojąco, jest gdzie pracować bo jest stolik, oraz że pomimo że było mocno słonecznie to w środku było przyjemnie chłodno. No i głównie rozmiar, że nie ciągniemy 8 metrowej krowy.
Mi natomiast nie spodobało się, że i tak musiałbym kombinować z dodatkowymi uprawnieniami.
A najbardziej nie podoba mi się cena. 35 000 euro za "bazę" to dla mnie jest cena nie do przełknięcia.
A chyba najbardziej zniesmaczony byłem kiedy znalazłem jakie marże nałozyli na akcesoria.
Dodatkowa zapinka na hak. Cena na amazonie: 1300 zł, cena u nich (a cwaniaki.... wczoraj na stronie mieli dokładnie podane co zakładają a dzisiaj już tego nie ma) - 5000 zł.
Albo - markiza. Cena na stronie producenta - 3000 zł. Cena u nich - 10 000 zł.
No sorry. Ja rozumiem że można dorzucić odrobinę za to że wiesz co założyć, jak zamontować i że zamontujesz, ale jak jest taka przebitka na akcesoriach, to nie chcę wiedzieć ile przepłacam za tą przyczepę (i czy nie lepiej nawet pojechać do Chin i sobie przywieźć bazę i samemu rozbudować).
Poprzednio patrzyliśmy na ofertę przyczep kempingowych marki Opus
https://www.opuscamper.co.uk/
I chyba dzień przed wyjazdem do salonu (gdzie mieliśmy naszykowanego jednego specjalnie dla nas) odpuściliśmy uznając że nasz obecny zestaw do kempingu sprawdza nam się doskonale.
A tak poza tym.
Odwiedziłem stoisko z produktami marki Terrafirma.
Kupiłem sobie dwie metalowe szekle i martwię się czy rozmiar będzie pasował (będę wiedział dzisiaj) do mojego stalowego zderzaka bo mam wrażenie że oczka na zderzak mam mniejsze niż sworzeń szekli.
Sprawiłem sobie też pas do drzewa a żona była na tyle kochana że kupiła mi (pozwoliła mi kupić) w końcu wyciągarkę.
Ta jest już nadana kurierem ale niestety nie zobaczę jej dopóki nie wymyślę jak ją do siebie przesłać.
Na razie idzie paczką do rodziny a jak będę próbował dogadać się z polem namiotowym we Francji czy mogę ją sobie przesłać kurierem z PL do FR.
Zdjęcie ze strony sklepu
Najtańsza, nowa, 13 000 lbs z liną syntetyczną.
Czemu kupiona w Polsce?
A temu że najtańsze co znalazłem u siebie to minimum 2100 zł.
Niby mała różnica, ale biorę pod uwagę że ona będzie u mnie na "wszelki wypadek" i zapewne będzie używana może raz do roku.
(czytając instrukcję to już wiem żeby raz na 3 miesiące rozwinąć linę i zwinąć).
Na imprezie pooglądałem głównie z daleka trochę sprzetów.
Ogólnie powiem, że było nudno i... drogo.
Akcesoria były w takich cenach że naprawdę się zastanawiam jak kupić dom w którym mieszkamy, rozbudować garaż i jak wstawić jakieś maszyny jak prasy, giętarki i robić wszystko samemu (choć, samo robienie uchwytów do trapów wyeksponowało że często samemu znaczy drożej).
Marcino - Dzisiaj 10:06
edmunek napisał/a: | kcesoria były w takich cenach że naprawdę się zastanawiam jak kupić dom w którym mieszkamy, rozbudować garaż i jak wstawić jakieś maszyny jak prasy, giętarki i robić wszystko samemu (choć, samo robienie uchwytów do trapów wyeksponowało że często samemu znaczy drożej). |
Trzeba znaleść raczej dobre żrodło zakupów bo samemu się zajedziesz, i jednostkowa produkcja jest czesto nieopłacalna. Wiem trochę jak to jest, bo buduje campervana i wszytkie akcesoria z nazwą "camper" są 3x droższe.
|
|
|