[97-04]Galant EAxA/W - Tarcze hamulcowe i klocki
Evans - 17-11-2014, 21:29
A zastanawiałeś się nad klockami ferodo? Jak ja kupowałem to mi je polecali na forum w innym temacie. Klocki podobno są miękkie więc nie katowałyby tarczy, nie piszczą ale chyba dość mocno pylą ale ja mam jakieś dziwne felgi, że po przejechanych 50m już są brudne więc trudno mi stwierdzić. Chociaż jak teraz po zdjęciu je czyściłem to koła z osi na której były założone ferodo były o wiele bardziej brudne ale może na przodzie po prostu tak jest.
Lewian - 17-11-2014, 21:35
Evans napisał/a: | A zastanawiałeś się nad klockami ferodo? Jak ja kupowałem to mi je polecali na forum w innym temacie. Klocki podobno są miękkie więc nie katowałyby tarczy, nie piszczą ale chyba dość mocno pylą ale ja mam jakieś dziwne felgi, że po przejechanych 50m już są brudne więc trudno mi stwierdzić. Chociaż jak teraz po zdjęciu je czyściłem to koła z osi na której były założone ferodo były o wiele bardziej brudne ale może na przodzie po prostu tak jest. |
- Klocek Ferodo bardzo dobry
- z reguły nie jest to miękki klocek, choć nie można wrzucać wszystkich Ferodo czy innej firmy do jednego wora bo dla każdego auta zgodnie z normami i wytycznymi producenta idzie inna mieszanka.
- na przodzie zawsze szybciej Ci zasyfi felgi bo przód ma ciężej więc i większe zużycie
- Ferodo faktycznie bardziej niż przeciętnie brudzą felgi ale to nie jest minus, klocki mają dużą zdolność samoczyszczącą przez co więcej syfu na feldze ale zawsze mamy ostry i skuteczny hamulec a nie zeszkloną warstwę ślizgającą się po tarczy.
Marcino - 17-11-2014, 22:16
Lewian napisał/a: | klocki mają dużą zdolność samoczyszczącą przez co więcej syfu na feldze ale zawsze mamy ostry i skuteczny hamulec a nie zeszkloną warstwę ślizgającą się po tarczy. |
I jak tak mam po ponad roku jezdzenia na II lifvcie i tarczy 276/26mm i klockach z Japnońskimi znaczkami chyba JPN z taką ukośną przerwa na okładzinach, dałem za nie chyba 95zł, Zero bicia i duża skuteczność hamowania w porównaniu do starych. A tarcze wygladają równiótko i nie są zeszklone.
Kaucz - 18-12-2014, 19:54
Witam. Potrzebuję jakiegoś manuala jak wymienić klocki w tarczobębnach - jakie klucz beda potrzebne itp. niestety skończyły mi się i muszę szybko samemu coś z tym zrobić, a w tym przypadku nie ma miejsca na "próby i błędy". Opisywane było coś takiego na forum? Bo póki co nic nie znalazłem . Jedynie w Carismie do tarcz przednich...
Shockwave - 18-12-2014, 20:51
Procedura wymiany klocków w hamulcach tylnych jest taka sama jak w przednich.
Rozdzielasz zacisk od jarzma(wykręcasz prowadnice zacisku czyli 2 śruby z łbem na klucz chyba 14, a jesli nei to 15 ) czyścisz blaszki trzymające klocki i okolice
sprawdzasz stan osłon gumowych prowadnic i stan osłony tłoczka i czy z jego okolic nie ma wycieków
jeśli wszystko jest ok to zakładasz nowe klocki, tłoczek będziesz musiał wcisnąć do zacisku albo rękoma jeśli pójdzie a jak nie to klucz np francuz.
Przed skręceniem zacisku z jarzmem sprawdzać w jakim stanie są śruby/prowadnice zacisku czy nie są krzywe i pordzewiałe. Smarujesz je smarem który jest do tego przeznaczony i skręcasz.
Nic skomplikowanego tam nie ma
|
|
|