[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Szum wiatru przez drzwi przednie lub szyby?
Hugo - 05-08-2009, 23:48
Niektórzy z Was wiedzą, że na temat dziwnych dźwięków w aucie mam bzika i teraz Was zaskoczę, bo ja nie słyszę żadnych szumów powietrza takich jak Wy opisujecie. Jest pięknie i cichutko (aczkolwiek nieco głośniej niż w byłej Maździe 626).
Anonymous - 06-08-2009, 07:56
To nas zaskoczyłeś:)
Jeśli mógłbyś to daj zdjęcia szczelin i uszczelek drzwi z bliska to każdy sobie porówna i może jakieś wnioski będą.
sampler - 07-08-2009, 08:04
Dodaje zdjecia:
Widok wargi uszczelki przy otwartych drzwiach:
A pozniej jak przylega przy zamknietych drzwiach. Jak widac przy slupku bocznym mozna jeszcze dociagnac drzwi poprzez regulacje rygla zamka
A to wypelniona uszczelka i wezyk ktorego uzylem:
Anonymous - 07-08-2009, 08:45
ja robilem kiedys podobny zabieg z wypelnianiem uszczelek co opisywalem... i nie przynioslo to w moich odczuciach zamierzonego efektu . moim zdaniem wszystko zaczyna sie w miejscu gdzie koncza sie nadkola przy progach (miedzy blotnikiem a kasta ) jest puste miejsce gdzie wicher wpada z nad nadkola(a wczesniej przez kratki zderzaka) w ta luke o ktorej wspomnialem i ktora widac jak otworzy sie drzwi kierowcy i pasazera za zawiasami , w nowych samochodach jest ona wypelniona piankami . w przypadku Gala wiatr z tej luki wciska sie pod uszczelke i wylatuje wlasnie u gory powodujac szum
Hugo - 07-08-2009, 10:02
Ajsi w zasadzie u mnie wygląda to tak jak na fotkach, które wkleił sampler, ale przy okazji postaram się porobić fotki.
sampler - 07-08-2009, 10:31
U mnie szum ewidentnie pochodzil od gornej wargi ktora idealnie nie przylegala do dachu. Ponadto ja wypelnilem CALA uszczelke w okolo drzwi wiec drzwi teraz sa idealnie uszczelnione. Co do nadkoli tez jest mozliwosc ze tamtedy idzie powietrze.
Anonymous - 07-08-2009, 13:07
wiatr wpada pod zderzak przez kratki , szczeliny obok halogenow i od spodu przez braki oslon miedzy zderzakiem a nadkolem , kierowany jest ulozeniem nadkola w gore miedzy kaste a blotnik (szczelina o ktorej pisalem wczesniej) i dostaje sie miedzy uszczelke drzwi (ramki a kaste ) im szybciej jedziemy tym wiekszy ped powietrza wpychanego w szpary i wiekszy gwizd u gory ...tak na moje chlopskie myslenie . wyglusznie szczeliny miedzy blotnikiem a kasta spowodowaloby zatrzymanie przeplywu powietrza i szumy...chyba
robertdg - 25-12-2009, 17:34
Niemiecka odpowiedź na usuniecię możliwych szumów powietrza
Jak usunąć szumy powietrza przy drzwiach
materiał po niemiecku, jednak obrazowanie nie wymaga tłumaczenia.
Anonymous - 25-12-2009, 23:54
jakis czas temu robilem podobne proby o czym pisalem w tym temacie... bez efektu
ja obstawiam caly czas cos innego o czym rowniez pisalem ale za co caly czas nie mam kiedy sie zabrac choc ostatnio poczynilem postepy i zorganizowalem sobie material pomocny w kolejnej probie pozbycia sie swistow i gwizdow
Anonymous - 11-03-2010, 15:55
Czy wiecie gdzie można kupić nowe uszczelki drzwiowe?
Na allegro i w Intercarsie nie ma.
robertdg - 11-03-2010, 16:03
apsik85 napisał/a: | Czy wiecie gdzie można kupić nowe uszczelki drzwiowe? | Serwis
seir - 12-03-2010, 01:49
robertdg napisał/a: | apsik85 napisał/a: | Czy wiecie gdzie można kupić nowe uszczelki drzwiowe? | Serwis |
Niestety tak. Pytałem Japaneze o nowe i tylko serwis jest możliwy. Możesz też od Anglika kupić. Teoretycznie uszczelki z lewych drzwi są mniej użyte, bo oni mają kierowce po prawej i tam najbardziej się zużywa ta uszczelka
tommyc1 - 12-03-2010, 08:19
Ja już sie zżyłem z tymi szumami Na poczatku strasznie mnie drażniło. Teraz tylko jak się do vectry przesiadam to dziwne uczucie, że niby gorsze auto a cichutko jak w w super limuzynie.
Matik608 - 12-03-2010, 12:37
sampler, żeby włożyć wężyk rozcinałeś uszczelke? jakiej średnicy wężyka użyłeś? ja zrobiłem podobny zabieg tylko wsadziłem wężyk w uszczelke na ramie, tzn tą na samochodzie a nie na drzwiach, niestety bez wiekszych rezultatów... Próbowałem również dociągać drzwi na zamku ale również bez wiekszych efektów, jeśli było troche ciszej to niestety drzwi sie ciezko zamykały i otwierały
u mnie jest strasznie z tymi szumai bo juz przy 80km/h potrafi szumieć, a o wyższych prędkościach sie nie wypowiadam...
ale jadąc np 120 i dociskając uszczelke przy szybie do słupka przestaje szumieć, pozostaje mi chyba taki zabieg jak u Samplera
sampler - 12-03-2010, 13:26
uszczelke nacinalem tylko w dwoch miejscach. Do konca wezyka podczepilem miedziany drucik przeciagalem go mniej wiecej na odleglosc kilkunastu cm i wyciagalem przez te malutkie otworki w uszczelce. Nastepnie ciagnac za drucik przeciagalem wezyk dalej do przodu. W ten sposob wypelnilem cala uszczelke w kolo.
Wcisniecie wezyka w uszczelke na ramie praktycznie nie zmienia nic w stopniu wygluszenia.
Jak wypelnisz drzwi uszczelka silikonowa to beda sie one niestety ciezej zamykaly zwlaszczajak je dociagniesz na zamku. Ale w sumie biorac pod uwage ze mam cicho do 160 to sie oplaca.
|
|
|