To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów ciężko wchodzą biegi

Shockwave - 21-05-2015, 23:18

Zawsze można gdzieś kupić short shifter ;)
Hugo.
Ja tez mam se 2.0 w manualu z przebiegiem ponad 200tys i biegi mogę wrzucać palcem, nigdy sie nie zdazylo żebym w jakiś bieg ie trafił, po skierowaniu lewarka na odpowiednia pozycje mam wrażenie jakby coś go zasysało ;) oczywiście oprócz 1biegu do którego u mnie trzeba prawie sie zatrzymać

milo - 22-05-2015, 15:12

Shockwave napisał/a:
biegi mogę wrzucać palcem, nigdy sie nie zdazylo żebym w jakiś bieg ie trafił,

To prawda :mrgreen:
Shockwave napisał/a:
po skierowaniu lewarka na odpowiednia pozycje mam wrażenie jakby coś go zasysało

Oooo jest cos takiego :mrgreen:
Shockwave napisał/a:
oczywiście oprócz 1biegu do którego u mnie trzeba prawie sie zatrzymać

Jak wolno sie toczy to wchodzi bez problemu ale to zależy od skrzyni w jakiej jest kondycji i jaki jest olej zalany

marcinzam - 22-05-2015, 19:28

Hugo napisał/a:
milo, nie mam i nie będę mieć Galanta w manualu :D . Znajomi mają, min. jeden, który ma SE 2,0 w manualu z prawdziwym przebiegiem niecałych 120 000 km, skrzynia cichutka itp., ale ta "precyzja" zmiany biegów, hmm... :wink:

a poprzedni 2.0 miałeś w automacie ?

Hugo - 23-05-2015, 20:36

marcinzam napisał/a:
a poprzedni 2.0 miałeś w automacie ?
Tak.
Witek vel Mysza - 26-05-2015, 23:33

Shockwave napisał/a:
Zawsze można gdzieś kupić short shifter ;)
Hugo.
dokladnie. tylko czy skrzynia wytrzyma tempo zmiany biegow na shorcie.

Shockwave napisał/a:
Ja tez mam se 2.0 w manualu z przebiegiem ponad 200tys i biegi mogę wrzucać palcem
w moim tez. Ba, w poprzednim bylo 300 tys km i skrzynia pracowala nic nie gorzej.
John24 - 27-05-2015, 00:01

A co ma short shifter do zywotnosci skrzyni? :D Wlasnie takowy orginalny short shifter MMC posiadam w swoim galancie i jezdzi sie poprostu lepiej i wygodniej. Skrzyni predzej zaszkodzi pierdniecie slonia w poludniowej azji niz short shifter to poprostu gadzet ktory ma poprawic jakosc jazdy
Shockwave - 27-05-2015, 06:42

Jak zakładałem do poprzedniego samochodu to gość który mi sprzedawał shiftera powiedział ze jeśli będę mielił lewarkiem na chama jak szalony i robił wyścigi na każdych światłach to synchronizatory mogą dostać po dupie. Calibra przelatała z tym wynalazkiem ponad 70tys i nic sie nie stało
Witek vel Mysza - 27-05-2015, 08:29

John24 napisał/a:
A co ma short shifter do zywotnosci skrzyni?
A to, że bieg wrzucany jest z dużo większą prędkością i synchronizator ma co robić. A synchronizator dwójki w skrzyni galanta ledwo wyrabia na zwykłym shifterze.

Shockwave napisał/a:
Calibra przelatała z tym wynalazkiem ponad 70tys i nic sie nie stało
Nie to forum.
sampler - 27-05-2015, 08:57

Witek vel Mysza napisał/a:
John24 napisał/a:
A to, że bieg wrzucany jest z dużo większą prędkością i synchronizator ma co robić. A synchronizator dwójki w skrzyni galanta ledwo wyrabia na zwykłym shifterze.

Shockwave napisał/a:
Calibra przelatała z tym wynalazkiem ponad 70tys i nic sie nie stało
Nie to forum.

Przecież te skrzynie są też w EVO, modowanym VR2 i żyją przy 280 KM wiec nie róbmy tragedii. W EVO jedynie zdaje się są inne łożyska na wałku sprzęgłowym

Witek vel Mysza - 27-05-2015, 14:31

sampler napisał/a:
żyją przy 280 KM wiec nie róbmy tragedii
A co ma 280 koni do żywotności skrzyni z shortem? Mowa o zapinaniu biegów, a nie przenoszeniu sił przez zapięte już biegi.
milo - 27-05-2015, 14:51

sampler napisał/a:
Przecież te skrzynie są też w EVO, modowanym VR2 i żyją przy 280 KM wiec nie róbmy tragedii. W EVO jedynie zdaje się są inne łożyska na wałku sprzęgłowym

Prawie taka sama skrzynia na wałku pośrednim są łozyska stożkowe , hyundai ma prawie taka sama skrzynie i wiele innych i jezdzą :D

sampler - 27-05-2015, 21:02

a na wałku sprzęgłowym EVO co ma w tej skrzyni? stożek czy kulkowe?
szwagierr - 06-06-2015, 12:51

Witek vel Mysza napisał/a:
John24 napisał/a:
A to, że bieg wrzucany jest z dużo większą prędkością i synchronizator ma co robić.
Shifter zwiększa prędkość, ale zmniejsza siłę. A to właśnie od siły, z jaką tuleja przesuwna naciska na synchronizator, zależy trwałość tego ostatniego.
bialyjayz - 12-08-2015, 16:32

dwa miesiące temu zakupiłem olej do skrzyni 2 butelki po 0.94 L takie coś:
http://motorsport.2brally.pl/pl/mt-90.html
dopiero później dowiedziałem się, że do skrzyni wchodzi ponad 2 litry więc postanowiłem dokupić kolejną butelkę, i tak po dwóch miesiącach zakupiłem także redline 75w90 z tym, że coś takiego:
http://motorsport.2brally.pl/pl/75w90.html
teraz pytanie do was, dolać tę trzecią butelkę tzn. te 200-300ml tego drugiego czy wymieniać w sklepie na poprawn? Na jednym specyfikacja GL-4 na drugim GL-5;GL-6 ?

[ Dodano: 13-08-2015, 13:34 ]
orientuję się ktoś Panowie czy można mieszać te dwa oleje ze sobą?
Cz y lepiej ponieść koszty podwójnej przesyłki ok 40zł i mieć święty spokój?

milo - 13-08-2015, 13:45

Cytat:
Na jednym specyfikacja GL-4 na drugim GL-5;GL-6

Do skrzyni galanta przewidziany jest gl-4
Na forum 3000 gt mieszają oleje i właśnie redline z jeszcze jakimś o różnych parametrach ale gl ten sam
bialyjayz napisał/a:
Cz y lepiej ponieść koszty podwójnej przesyłki ok 40zł i mieć święty spokój?

Jasne i spokojny sen :D