[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tłumik galant EA
Hugo - 08-08-2016, 08:30
Nie spotkałem się nigdy z nieszczelnością na uszczelkach układu wydechowego w tym aucie, pomijając wiadomy temat gnijącego połączenia tłumika końcowego z rurą wydechową.
Owczar - 08-08-2016, 09:32
Ja bym sprawdził łącze elastyczne tzw plecionke.
Szkorbutex - 08-08-2016, 09:57
Marcino,
może to nie końcowy buczy, ale środkowy?
ja przy okazji wymieniłem profilowane rury idące z końcowego do "bułeczki" przed środkowym, tam też buczało.
Marcino - 08-08-2016, 10:50
Szkorbutex napisał/a: | Marcino,
może to nie końcowy buczy, ale środkowy?
ja przy okazji wymieniłem profilowane rury idące z końcowego do "bułeczki" przed środkowym, tam też buczało. |
Może być...muszę tam zajrzeć, Galant domaga się remontu..... ostatnio odpadło mi to:
Jadę słyszę tarcie blachy, zatrzymałem się.... cisza, patrze pod auto a tu sobie osłony leżą... ruszyłem 3 m i podniosłem to co na obrazku. Wygląda mi na obudowę katalizatora.
Krzyzak - 09-08-2016, 08:14
Zdecydowanie osłona katalizatora.
Hugo napisał/a: | Nie spotkałem się nigdy z nieszczelnością na uszczelkach układu wydechowego w tym aucie | u mnie w kombi, ale to przez przerdzewienie flanszy między środkowym a końcowym tłumikiem.
Dodatkowo ktoś - zanim kupiłem kombi - na przednią głowicę założył 2 uszczelki na portki a na tylną zero... Uszczelki bosal kupiłem u Japaneze za 8zł, praca z kanału czy podnośnika jest banalna a śruby pomimo wyglądu odkręcają się bez problemu.
Hugo - 09-08-2016, 08:16
Krzyzak napisał/a: | u mnie w kombi, ale to przez przerdzewienie flanszy między środkowym a końcowym tłumikiem | Dlatego napisałem, że nigdzie nie występują nieszczelności oprócz właśnie tego miejsca Krzyzak napisał/a: | ktoś - zanim kupiłem kombi - na przednią głowicę założył 2 uszczelki na portki a na tylną zero... | Brak słów...
Marcino - 09-08-2016, 08:28
Krzyzak napisał/a: | Uszczelki bosal kupiłem u Japaneze za 8zł, |
Muszę przy okazji zamówić.
artufcb - 23-09-2016, 13:34
Gdzie dostanę uszczelki do układu wydechowego do ea2a? Z poprzedniej generacji Galanta pasują?
Mushkin - 15-02-2017, 12:37 Temat postu: Tłumik końcowy do EA5A, gdzie znaleźć? Dzień dobry,
borykam się z problemem znalezienia tłumika końcowego do mojego Galanta EA5A, aktualnie mam jakiś wynalazek "Remus'a", niby spoko, ale już się rozpruł cały. Ktoś, kto go montował pozbawił mnie flanszy na łączeniu, ale to mniejszy problem.. Szukam czegoś, czym godnie mogę zastąpić mój aktualny tłumik, na allegro jest pełno ofert, ale to głównie no-name, wątpliwej jakości..
Może ktoś z forumowiczów zamawiał ostatnio tłumik do galanta i coś poleci?
Budżet "studencki", więc cenowo aby też rozsądnie było, jakieś sugestie?
Pozdrawiam.
Szkorbutex - 15-02-2017, 13:44
Mushkin napisał/a: | Może ktoś z forumowiczów zamawiał ostatnio tłumik do galanta i coś poleci? |
ja w zeszłe wakacje wymieniałem na ten:
http://allegro.pl/mitsubi...5702390977.html
od roku wszystko gra i (nie)buczy
odpowiedni 'tłumikarz' poradzi sobie z flanszą.
awas - 21-02-2017, 21:43
Od dłuższego czasu pierdzi mi coś w wydechu ale tylko w zakresie 2200-2400obr/min i im większe obciążenie tym bardziej pierdzi - ciężko zdiagnozować gdzie dokładnie, bo jak jestem na kanale i gazuję na luzie, to tego prawie nie słychać. Czy to:
http://allegro.pl/tlumiki...6717798889.html
będzie pasowało do mojego sedana 2.0 z 98 r?
Jeśli nie, to poproszę o jakiś link chociaż do tłumika końcowego.
Szwagroz - 02-06-2017, 06:05
Czołem
Muszę wymienić w zasadzie cały wydech, popierduje to tu to tam, rozłączyć się nie da, śruby na kołniezach zlane w jednen monolit. Dostałem propozycję cenową za nową:
Rura przednia Fenno P3968 520zł, katalizator BM91161 880zł, tłumik środkowy Fenno P3969 390zł, tłumik tylny Fenno P3970 390zł
Razem 2180 zł - oczekiwanie 14 dni.
BM ma jeszcze niewielki zapas katalizatorów bez europejskiej homologacji - zwykle są wtedy o 25-30% tańsze.
Czy to dobry zestaw i dobra cena.
Od innego gościa (rzemieślnika) dostałem propozycję za pół tej ceny, tyle że na 3-4 tygodnie bez auta. Musiałbym wysłac rurę i wg niej by mi zrobili.
Michaszysz - 02-06-2017, 10:45
Ja jakbym wymieniał cały tłumik, to zrobiłbym cały z kwasówki. Poszedłbym do firmy która się tym zajmuje i by Ci zrobili cały tłumik w jeden dzień. Myślę że max 3 tys.
Owczar - 02-06-2017, 12:20
Przy takiej kwocie już lepiej iść w kwasowke.
Krzyzak - 02-06-2017, 13:05
w kombi mam jeszcze oryginał, ale w sedanie parę lat temu (ok. 10) była zmieniana tylko rura międyz środkowym a końcowym. Oryginalne tłumiki są bardzo trwałe - najczęściej przepala się rura na kolankach ew. miejsca flanszy przy końcowym (nad tylnymi sankami).
Tłumiki zamienniki są głośne, więc warto zlecić dorobienie na giętarce rury za 150zł z montażem niż je wyrzucać.
|
|
|