[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Sprężyny w Galancie EA
deejay - 26-03-2012, 22:59
Arturro-86 napisał/a: | U mnie przerwa jest na ok. 2 palce może 2,5 |
Tak samo miałem przed wymianą spręzyn , teraz po wymianie na K-flexy auto podniosło sie o ok 3 cm.
bluecard88 - 27-03-2012, 19:09
Mam H&R do montażu w galu, ale tylko do przodu wrzucam i tu moje pytanie. Ktore są na przód te chudsze czy te grubsze?
Foto:
http://img716.imageshack..../imag0084fa.jpg
[ Dodano: 27-03-2012, 22:02 ]
Hugo - 27-03-2012, 22:19
Te grubsze.
Tomasz87 - 29-03-2012, 20:30 Temat postu: Re: sprężyna
Arturro-86 napisał/a: | Tomasz87 napisał/a: | Podłączę się ze swoim pytaniem pod temat. Może ktoś wie...
Jakiś czas temu wymieniałem amortyzatory tylne w moim sedanie EA2A. Zaskoczyło mnie to, że w środku sprężyny standardowej siedziała jeszcze jedna, mniejszej średnicy sprężyna, niebieska... |
Cosik takiego Link
Jak tak oglądam to w sumie chyba nie taki zły patent...
Sam mam teraz dylemat, bo chcę zabrać się trochę za zawieszenie w moim galu, amorki wymienić no i koniecznie coś zrobić z siadającym tyłem |
O, wielke dzięki Arturro-86. Teraz muszę poszukać gdzieś do tego osłonki, bo cała reszta jest w świetnym stanie...
Prawdę mówiąc, jeżdżę teraz bez tego usztywnienia, i jest bardziej miękko, co wcale nie znaczy że niekomfortowo.. wolę Gala sprzed wymiany amortyzatorów...
pavel5000 - 29-03-2012, 21:35
Witam, mam mały dylemat. W moim Miśku już wysłużyły się tylne amortyzatory (nivo). Chciałem zmienić na zwykłe amory i sprężyny, tylko nie wiem które wybrać ponieważ są dwa rodzaje standardowe i na trudne warunki drogowe. Nie wiem w czym jest różnica czy w wysokości czy w sile tłumienia. Nie chciał bym zrobić sobie terenówki ale też nie chcę usadzić auta za bardzo ponieważ mam kiepski dojazd do domu (droga polna). Prosił bym o jakieś sugestie z góry dziękuję
deejay - 29-03-2012, 21:41
Amortyzatory Monroe Reflex i do tego spręzyny KYB K-Flex plus zestaw gumek górnego mocowania bo w niwo jest inny . Jesli wolisz amorki KYB tył to zwykle gazowe wystarczą.
pavel5000 - 29-03-2012, 22:20
deejay napisał/a: | Amortyzatory Monroe Reflex i do tego spręzyny KYB K-Flex plus zestaw gumek górnego mocowania bo w niwo jest inny . Jesli wolisz amorki KYB tył to zwykle gazowe wystarczą. |
Dzięki za pomoc
bluecard88 - 30-03-2012, 18:00
Wiem ,że wykopałem temat z 2 lat do tyłu ale mam do Ciebie pytanie, jaki masz rozmiar opon i felg (o ile jeszcze ten sam co widac na foto) i jaka zawiecha, z tyłu siedzą Nivo czy już wyrzucone? Bo ja teraz wstawiam sprezyny H&R (-35mm tylko przod), ale obawiam się ,że niebędzie wyglądało tak "elegancko" jak u Ciebie. Ja mam oponki R18 profil 35.Jaki masz przeswit między kołem a nadkolem z przodu?
Anonymous - 31-03-2012, 13:10
Witam Panowie mam pytanie odnośnie sprężyn zamierzam zabrać sie za wymianę z przodu i problem tkwi w tym że nie wiem co wybrać amortyzatory raczej monroe reflex i czy sprężyny wziąść tez z monroe czy Kayabe ? a i czy jest różnica w sprężynach między wersja do 2.5 a do 2.0 ? Ja posiadam 2.0 97 r sedan ?
Zhan - 02-04-2012, 16:36
Witam,
A ja mam takie pytanie, smarujecie poduszki sprężyn jakimś smarowidłem czy nie? Ja właśnie przymierzam się do wymiany amortyzatorów z tyłu, jest to już moja druga wymiana. Od czasu pierwszej jedna strona strasznie mi piszczy (skrzypi) na dużych nierównościach (progi spowalniające) i nie wiem czy lepiej te gumowe elementy czymś nasmarować czy lepiej dokładnie oczyścić i odtłuścić żeby pozbyć się skrzypienia.
pozdrawiam
deejay - 02-04-2012, 23:16
Zhan napisał/a: | Witam,
A ja mam takie pytanie, smarujecie poduszki sprężyn jakimś smarowidłem czy nie? Ja właśnie przymierzam się do wymiany amortyzatorów z tyłu, jest to już moja druga wymiana. Od czasu pierwszej jedna strona strasznie mi piszczy (skrzypi) na dużych nierównościach (progi spowalniające) i nie wiem czy lepiej te gumowe elementy czymś nasmarować czy lepiej dokładnie oczyścić i odtłuścić żeby pozbyć się skrzypienia.
pozdrawiam |
Na 99% nie skrzypią amorki , tylko podkładki gumowe wachaczy prostych tylnych (Piasek kontra karoseria)
Zhan - 03-04-2012, 08:55
deejay napisał/a: | Na 99% nie skrzypią amorki , tylko podkładki gumowe wachaczy prostych tylnych (Piasek kontra karoseria) |
Wiem, że to nie amorki skrzypią. Wydaje mi się, że właśnie te górne gumy skrzypią, mam wrażenie, że to od nich rozchodzi się dźwięk. Ale możesz mieć rację bo przypomniało mi się też, że w deszczowe dni skrzypienie jest mniejsze a czasem zupełnie zanika. W każdym razie, jak z tym walczyć?
marrok - 07-04-2012, 09:52
deejay napisał/a: | Amortyzatory Monroe Reflex i do tego spręzyny KYB K-Flex plus zestaw gumek górnego mocowania bo w niwo jest inny . Jesli wolisz amorki KYB tył to zwykle gazowe wystarczą. |
Hej ja jestem po wymianie sprężyn na K-flex i amortyzatorów na KYBy powiem szczerze tył uniósł się dość wysoko
i mam pytanko do ciebie deejay trochę usiądzie, czy będzie trzymać wysokość
deejay - 07-04-2012, 11:47
marrok napisał/a: | Hej ja jestem po wymianie sprężyn na K-flex i amortyzatorów na KYBy powiem szczerze tył uniósł się dość wysoko
i mam pytanko do ciebie deejay trochę usiądzie, czy będzie trzymać wysokość |
"ułoży' sie ok 1-1.5 cm nie wiecej
[ Dodano: 07-04-2012, 11:50 ]
Zhan napisał/a: | Wiem, że to nie amorki skrzypią. Wydaje mi się, że właśnie te górne gumy skrzypią, mam wrażenie, że to od nich rozchodzi się dźwięk. Ale możesz mieć rację bo przypomniało mi się też, że w deszczowe dni skrzypienie jest mniejsze a czasem zupełnie zanika. W każdym razie, jak z tym walczyć? |
Zdemontować wachacz , wyczyscić i przesmarować gumowe podkładki wazeliną , lub smarem .
milo - 04-05-2012, 11:58
bluecard88 napisał/a: | Mam H&R do montażu w galu, ale tylko do przodu wrzucam i tu moje pytanie. Ktore są na przód te chudsze czy te grubsze?
Foto: |
bluecard88 mam pytanie jak te sprężyny na przód się prezentują duża luka miedzy kołem a błotnikiem ? mam możliwość takie sprężyny zarzucić , po wymianie peknientych mocno przód sterczy
|
|
|