[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tuning - Zwiększenie mocy, modyfikacje - Lancer CYxA
tomekrvf - 03-08-2016, 22:57
toomi1982 napisał/a: | Widzisz jak można człowieka zrobić w balona za 550 zyla? Dałem się zrobić jak chłopiec i jeszcze jestem z tego zadowolony. To dopiero interes życia, a mina szwagra bezcenna. |
toomi1982, ja serio nie chcę Ci psuć dobrego samopoczucia, ale kilka lat robiłem przy Mitsu i wyobraź sobie, że programowanie sterownika silnika przy pomocy MUT-III trwa około 2-3 minuty. Programowanie odbywa się poprzez sieć CAN w której bramką jest ETACS. Jeśli wkładasz swojego boxa w gniazdo diagnostyczne i od razu możesz odpalić samochód, to możesz być w 100% pewny ze jest to lipa.
Teraz przeczytałem jakie przyrosty oferuje ten box...Jakoś wbiło mi się w głowę że on daje max 5KM i kilka Nm, a tu proszę 30KM za 550PLN. Nawet gdyby ten box zmieniał zawartość EEPROM w sterowniku, to takie przyrosty w wolnym ssaku tylko przy pomocy elektroniki są niemożliwe. Zanim założyłem turbo do swojego samochodu, modyfikowałem mapy zapłony, kombinowałem z docelowym AFR itp. , i wiesz co? Efekt był głównie w głowie.
[ Dodano: 03-08-2016, 23:00 ]
A tutaj możesz ściągnąć soft i pobawić się tunning
http://www.openecu.org/index.php?title=EcuFlash
Arczi89 - 03-08-2016, 23:45
Ja jak włączę dobrą nutę w radiu to też szybciej mi auto jeździ
To może zrób ta hamownie
Jak Ci wyjdzie +30km to się zrzucimy na zwrot kosztu hamowania
Przy okazji będziesz wiedział w jakiej kondycji masz auto
Kto jest za takim zakładem
brylekVFR - 04-08-2016, 05:25
Hmmm, skoro z 1.6 robi 1.8 i w dodatku mniej pali to ciekawe czy z mojego 1.8 zrobi EVO, abo conajmniej Rallyarta
mkm - 04-08-2016, 06:46
brylekVFR, na samym boxie -bez szans, ale... jakbyś dorzucił jeszcze wpinane do gniazda zapalniczki urządzenie to lekko licząc EVO i to N-Grupowe
Nazwy tej ściemy nie podam, ale może jeden miłośnik sobie znajdzie - taka lekka szydera z rana .
Parę cytatów:
Cytat: | Mniejsze zużycie paliwa na 100 km
Czystsze spaliny
Większa moc silnika
Zbalansowany system elektryczny
Dłuższa żywotność akumulatora
Łatwa instalacja
Przystępna cena
Gwarantowane rezultaty |
Cytat: | Uniwersalny – odpowiedni do każdego auta
Efektywny – oszczędza do 70% paliwa
Dostępny – najlepsza cena na rynku
Łatwy w użyciu – podłącz i oszczędzaj
Dwuletnia gwarancja
Darmowa dostawa
|
Cytat: | To rewolucyjne urządzenie oszczędzające paliwo pomoże ci pokonać monopole paliwowe i zwiększy ilość pieniędzy w twojej kieszeni. Uda ci się zaoszczędzić do 70% kosztów paliwa co miesiąc! Ponadto mniejsze spalanie nie tylko oznacza więcej pieniędzy dla ciebie, ale również bardziej zieloną i czystszą planetę! |
i parę opinii zachwyconych użytkowników
Cytat: | Sprawdziłem go w swoim samochodzie a wyniki są zaskakujące. Moje spalanie spadło z 5l/100 km do 2,9l/100 km. To niesamowite! Jako mechanik samochodowy, polecam |
Cytat: | Znalazłam xxx i teraz mój samochód zużywa o wiele mniej paliwa. Dzięki pieniądzom, które oszczędzam kupuję swoim dzieciom i sobie fajne rzeczy |
Cytat: | Prawie natychmiast zauważyłem, że moje auto spala mniej paliwa na kilometr, a jego system elektryczny działa lepiej niż kiedykolwiek. Optymalna praca systemów wpływa na spalanie – teraz spala połowę mniej niż wcześniej |
Cytat: | Nie tylko oszczędza mi paliwo – spalanie mojego auta wynosi 3,2 l/km poza miastem – ale nie mam już problemów z samochodem, jak dawniej. Teraz czuję się spokojny podczas jazdy samochodem |
Cytat: | Uważam, że ta inwestycja się opłaca. Silnik pracuje równo i „wyciąga”. To wspaniałe. Dzięki |
I tak raz na jakiś czas wypuszcza się na rynek jakieś pudełeczko z mrugającym światełkiem warte kilkanaście groszy, przywala się chorą marżę i goli chętnych na "usprawnienia".
Potem okazuje się, że to ściema - "firma" się zwija i za chwilę pojawia się kolejne magiczne pudełeczko rodem z laboratoriów wojskowych, lotniczych, Nasa lub innych
Czasem "pudełeczko" może funkcjonować przez lata zmieniając jedynie nazwę (np. pogromca rdzy, którego wpinasz w instalację i o rdzy zapominasz )
PS. Chyba trzeba wydzielić wątek i szukać taniej mocy, bo jakby tak te magiczne procentowe wzrosty mocy i spadki spalania zsumować... to fiu fiu...
Fragu - 04-08-2016, 07:02
Teksty jak te o garnkach w Mango
toomi1982 - 04-08-2016, 07:45
Co za ludzie no . Właśnie dostałem maila,że bez problemu mogę to odesłać. Spać nie mogłem po tych waszych komentarzach. Zaraz idę to spakować i lecę na pocztę. Pozbieram trochę kasy i kupię sobie nowe alusy
lurek - 04-08-2016, 07:58
toomi1982 napisał/a: | Co za ludzie no . Właśnie dostałem maila,że bez problemu mogę to odesłać. Spać nie mogłem po tych waszych komentarzach. Zaraz idę to spakować i lecę na pocztę. Pozbieram trochę kasy i kupię sobie nowe alusy |
Eh a pisałem żebyś darował sobie bzdury i zainwestował w wygody
toomi1982 - 04-08-2016, 08:05
Czas się oswoić z myślą,że ze 117 koni ferrari nie będzie Po za tym dzięki,że mnie naprowadziliście a dobrą drogę, choć naprawdę to była magia, bo wydawało mi się,że to naprawdę działa. No ale fizyki nie oszukasz. Kubeł zimnej wody na głupi łeb i poprawne myślenie wróciło do normy.
Fragu - 04-08-2016, 08:12
Brawo
toomi1982, swoją drogą to wpadnij na jakiegoś spota grupy kuj-pom.
Najbliższy już w niedzielę na zamku w Świeciu (14:00)
Porozmawiamy, pooglądamy - zapraszam.
wiewioor - 04-08-2016, 10:46
toomi1982 napisał/a: | Czas się oswoić z myślą,że ze 117 koni ferrari nie będzie Po za tym dzięki,że mnie naprowadziliście a dobrą drogę, choć naprawdę to była magia, bo wydawało mi się,że to naprawdę działa. No ale fizyki nie oszukasz. Kubeł zimnej wody na głupi łeb i poprawne myślenie wróciło do normy. |
Nie każdy się przyzna do błędu, za co dla Ciebie leci duży plus.
toomi1982 napisał/a: | kupię sobie nowe alusy |
Bardzo dobry wybór.
Odnośnie BOX`ów i tych komentarzy co przedstawił mkm. Tak się zastanawiam jacy ludzie w to wierzą, że samochód może palić 2x mniej paliwa po założeniu magicznej kostki za kilka stów. I w żadnym wypadku nie piję do toomi1982, tylko bardziej staram się zrozumieć skalę tego zjawiska.
lisu - 04-08-2016, 11:17
toomi1982 napisał/a: | Czas się oswoić z myślą,że ze 117 koni ferrari nie będzie Po za tym dzięki,że mnie naprowadziliście a dobrą drogę, choć naprawdę to była magia, bo wydawało mi się,że to naprawdę działa. No ale fizyki nie oszukasz. Kubeł zimnej wody na głupi łeb i poprawne myślenie wróciło do normy. |
Da się zrobić z 1.6 rakietę wystarczy go uturbić .
Tak dla przykładu http://www.lancerregister...t=470616&page=2
225KM i 310Nm to wręcz szokujące wyniki jak na doładowanie rzędu niecałe 0,7bara.
Ciekawe ile by dało się wycisnąć z doładowaniem 0,4-0,5 bara co by koszty uturbienia i żywotność silnika była rozsądna.
RalfPi - 04-08-2016, 11:18
Z tego, że ludzie są niewykształcenie i za grosze nie cenią inżynierów.
Pomyśl sobie, że konstrukorzy silników, programiści, rysownicy, technicy w MM projektują, programują, rysują i mierzą przy pomocy zaawansowanych narzędzi, programów i drogiej aparatury silnik przez 20-40 lat.. a tu przychodzi Tobie ynżynier, co 3 lata poprogramował ATMEGĘ i drugi, co rozłożył i złożył motorynkę z kolegą z chałupy obok i robią 2 razy lepszy.. program!!! niż circa 20 inżynierów z MM, którzy pi razy drzwi zarabiaja na łapę 25kzł miesięcznie przez ostatnie 40 lat.
Pisałem kiedyś na ten tema w wątku o HHO - kolega co miał to zrobić od +- 2 lat milczy - albo już pracuje w NASA, albo to była lipa
No więc jak to nazwać? Dla mnie to brak wiedzy/wykształcenia i zielonego pojęcia czym zajmują się inżynierowie. Podobnie jest w innych dziedzinach życia
toomi1982 - bardzo fajnie, że przyznałeś się do błędu.
Serdeczne pozdrowienia z ziemi niemieckiej.
A żeby nie był offtop - pomyślcie sobie ile testów musi przejść nowa konstrukcja silnika i ile to jest wysiłku zaprojektować, dobrać, poskładać prawidłowo wszystkie elementy w silniku spalinowym. A tu panowie od EEPROMA robią taki soft, że chłopaki z Mitsubishi się chowają.
Fragu - 04-08-2016, 11:48
wiewioor napisał/a: | Odnośnie BOX`ów i tych komentarzy co przedstawił mkm. Tak się zastanawiam jacy ludzie w to wierzą |
Podobno tysiąc takich komentarzy w necie kosztuje 300zł...także ten...
tyku - 04-08-2016, 11:58
Panowie Koniec komentarzy na temat pseudo boxów. Wracamy do tematu i zapominamy o chip boxach.
Proszę wykazać się wiedzą na temat kompresorów i turbinek.
tomekrvf - 05-08-2016, 00:52
toomi1982, szacun za decyzję. Nie każdy by się tym pochwalił.
Zamiast alusów, zacznij odkładać na turbo. Mi też mówili 10-15 kPLN a uturbiłem Alfę 147 1.6 za niecałe 3000PLN (teraz zrobiłbym taniej ale pierwszy raz to jakieś błędy i niepotrzebne zakupy się zdarzają ). Zacznij od kupienia turbo z Forda 1.6 Ecoboost. Tanie jak barszcz i wstają od zera.
Kolejne 350PLN na intercooler, trochę grosza na łączniki silikonowe i rury i już masz dolot.
Wyprowadzenie oleju do smarowania to już pikuś. Wylicz wtryskiwacze i dobierz od czegoś popularnego, niekoniecznie muszą być to jakieś specjalne do tuningu.Znajdź kogoś kto zrobi kolektor wydechowy. Biorąc pod uwagę ilość miejsca w komorze Lancer, nie będzie to problem. Na koniec strojenie i już przy doładowaniu 0.5-0.6 bara masz kilera każdego Lancera 1.8
[ Dodano: 05-08-2016, 00:54 ]
RalfPi napisał/a: | pomyślcie sobie ile testów musi przejść nowa konstrukcja silnika i ile to jest wysiłku zaprojektować, dobrać, poskładać prawidłowo wszystkie elementy w silniku spalinowym. A tu panowie od EEPROMA robią taki soft, że chłopaki z Mitsubishi się chowają. |
RaflfPi, sama kalibracja oprogramowania sterownika silnika zajmuje między 6 a 9 miesięcy - test silnika na hamowni i walidacja w jeżdżących samochodach.
|
|
|