To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Klimatyzacja, wentylacja, ogrzewanie - problemy z nawiewem.

Jamato - 17-11-2020, 15:02
Temat postu: Słabe ogrzewanie
Siemano
Jako że zrobiło się chłodniej na zewnątrz odkryłem problem w swoim misiaku.
Pacjent Lancer 2008 2.0 Did
Otóż pokrętło od temperatury ustawione na 23 stopnie. Po całej nocy po odpaleniu samochód po chwili zaczyna grzać i robi się przyjemnie. Natomiast po przejechaniu około 15 km w samochodzie zaczyna robić się zimno aż po karku ciągnie i zachodzi w stopy.
Z nawiewów zaczyna lecieć zimne powietrze gdzie wcześniej wiało w miarę ciepłym.
Dopiero po nastawieniu pokrętła na max temperaturę z nawiewów leci gorące powietrze aż się poparzyć idzie.
Nagrzewnica drożna bo była sprawdzana nie ma w niej brudu (może trzeba ją jakoś specyficznie odpowietrzyć :?: )
Podmieniałem czujnik temperatury wewnętrznej z ASXa więc jest ok.
Gdzie dalej szukać przyczyny?

rafal8888 - 10-02-2021, 13:31
Temat postu: Dmuchawa/Ogrzewanie
Witam,problem przy włączonym ogrzewaniu..Podczas jazdy wydobywa się zapach "spalenizny","topiącego się plastiku".. Wystepuje to nie za każdm razem przy czym leci bardzo ciepłe powietrze z kratki nawiewów. Wyłączenie ogrzewania i odczekanie paru minut pomaga i wraca wszystko do normy.. Ktoś może pomóc? :?:
Uwex - 10-02-2021, 19:49

rafal8888- zacznij od tego, żeby nie włączać dmuchawy ! I na pewno trzeba tam zajrzeć, wtedy się okaże co i jak.
Chmielson96 - 11-12-2021, 23:55
Temat postu: Problem z temperaturą nawiewu
Mam mały problem... Gdy przekręcam temperaturę od 22 stopni w górę czuje bardzo małą poprawę grzania ale gdy pokrętło znajdzie się na maksymalnej temperaturze to dmucha dopiero gorącym powietrzem. Obniżę temperaturę o jeden stopień, to spada jakby o 10 stopni i dmucha prawie zimnym powietrzem. Co może być tego powodem? Płyn w chłodnicy jest na max.

Dodatkowo przy zmianie ustawienia nawiewu np z nóg na szybę słychać głośno mechanizm

Wojno - 05-07-2023, 16:11
Temat postu: Temperatura
Witam mam taki problem, że po ustawieniu temperatury w moim Lancerze na przedziale 22-26 wieje "średnio Letnie" powietrze dopiero po ustawieniu na 27 jest gorące. Gdzie szukać ewentualnego problemu w tej regulacji i co polecacie sprawdzić?
Bizi78 - 05-07-2023, 17:13

Może klapki nie działają prawidłowo.
KacperR - 06-07-2023, 14:54

Cześć,
takie pytanie. Jak sprawdzić, czy sprężarka klimatyzacji działa? Po włączeniu klimy słychać przełącznik, ale nie wiem, czy sprężarka działa. Leci zimne powietrze, ale chyba nie tak zimne jak powinno. W sumie to temperatura ustawiona na najniższej a powietrze takie samo jak z i bez włączonej.
Czynnik jest.
Jak to najlepiej sprawdzić? :)

remi - 14-07-2023, 00:17

Bezinwazyjnie, to otworzyć maskę, postawić kogoś przed maską i włączyć klimę. Powinien być wyraźny metaliczny dźwięk. Do tego obroty lekko spadną i po chwili się podniosą. Po wyłączeniu klimy powinny podskoczyć i za chwilę spaść.
Lekko inwazyjnie, to jeśli masz czynnik w układzie, to po odłączeniu kostki od kompresora, przy włączeniu klimy powinien się na kostce (tej z kablami nie na kompresorze) pojawić "+", to sprawdzasz przy odpalonym aucie.
Przy zgaszonym jak chcesz sprawdzić, czy kompresor zaskoczy, to podaj "+" bezpośrednio na kompresor, usłyszysz, czy zaskoczy. Ale nie podawaj plusa przy włączonym silniku, bo jeśli nie ma czynnika, to możesz zatrzeć klimę.

newjunior - 03-06-2024, 16:07

Witam. Problem z klimatyzacją. Przebieg około 160 tys. W kabinie po uruchomieniu klimatyzacji jak działa prawidlowo to świeci ciągle dioda sygnalizująca włączona klimatyzację. U mnie ostatnio ta dioda świeci pulsującym światłem. W instrukcji jest napisane że usterka klimatyzacji. Moje spostrzeżenia jeszcze są takie że włączający się wentylator przy klimatyzacji dłużej pracuje a wcześniej popracował chwilę i się wyłączał. Co może być przyczyną?
Bizi78 - 03-06-2024, 16:17

newjunior, skoro klima sygnalizuje jakiś błąd to wypadałoby go sprawdzić podpinając kompa.
Krzyzak - 03-06-2024, 19:47

Pojedź do warsztatu specjalizującego się w klimatyzacjach - ale nie takiego od "napełniaczy"/"dobijaczy", którzy jedyne co potrafią to tylko podpiąć maszynę. Niech sprawdzi ktoś, kto potrafi się posługiwać manometrami do klimy albo pirometrem i potrafi na podstawie temperatury rurki, bez rozkręcania układa, powiedzieć jakie jest tam ciśnienie i czy jest poprawne.
A sam sprawdź czy w ogóle załącza się sprężarka - czy sprzęgło klika i kręci się po załączeniu przyciskiem.

newjunior - 24-06-2024, 21:01

Krzyzak bardzo dobre sugestie. Nie kierujcie się do napełniaczy czynnika klimatyzacji tylko do warsztatów z polecenia. Rok wcześniej byłem u takiego człowieka od napełniania klimy, nie potrafil mi wymienić filtra osuszacza. Finał taki że klimatyzacja naprawiona, jeden z oringow się zestarzał i wyleciało 300 g czynnika, czyli 200 zostało. w układzie nie było czynnika dlatego sprężarka się nie włączała. Przy okazji wymieniony filtr osuszacz klimatyzacji. Wymiana filtra nie była prosta trza było grzać nakrętki żeby dało się odkręcić w innym wypadku coś by się urwało. Wymieniony też filtr kabinowy. Koszt całkowity 500 zł.