[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Olej automatycznej skrzyni biegów
pudzian - 09-03-2009, 20:28
Numer nadwozia znam na pamięć
Problem w tym, że w Hyundaiu potrzebny jest numer nadwozia od Hyundaia (przynajmniej tak mówił facet, z którym rozmawiałem). No a w serwisie Mitsubishi po podaniu VINu wyszło, że mam w samochodzie niby dwa filtry, co mnie trochę zdziwiło
kpawel - 10-03-2009, 00:53
F4A41 F4A42 F4A51
MITSUBISHI MD758684
HYUNDAI 46322-39000
W innum katalogu
46322-3900 HYUNDAI / = MD752072 O.E.
junior81 - 10-03-2009, 01:14
Lipa napisał/a: | Japaneze ma filtr do automatu wkręcany za chyba 120zł |
Ja kupiłem filtr w lutym za 172 zł, Japaneze miał około 10zł taniej.
Mam oryginalny filtr japoński na którym jest znaczek Mitsubishi i napis "Mitsubishi Motors Genuine Parts MD752072” . Na filtrze brak oznaczeń z data produkcji. Na górnej części jest wielki napis " A / T ONLY i japoński napis".
[ Dodano: 10-03-2009, 01:19 ]
pudzian napisał/a: | filtry: zewnętrzny (~560zł) i wewnętrzny (~210zł). Czy taka sytuacja jest możliwa? Powiedział, że wewnętrzny też trzeba wymienić. |
Wielokrotnie sprawa filtrów jest poruszana w tym temacie musisz go całego od początku przejrzeć.
pudzian - 10-03-2009, 16:45
junior81 napisał/a: | pudzian napisał/a: | filtry: zewnętrzny (~560zł) i wewnętrzny (~210zł). Czy taka sytuacja jest możliwa? Powiedział, że wewnętrzny też trzeba wymienić. |
Wielokrotnie sprawa filtrów jest poruszana w tym temacie musisz go całego od początku przejrzeć. |
Przeczytałem bardzo dużo tematów na forum związanych z wymianą oleju i filtru w skrzyni i wiem, że te ceny w serwisie to normalne zjawisko i to mnie wcale nie dziwi, a podałem je tylko w celu informacyjnym dla innych.
Pytałem czy możliwe jest, że w skrzyni występują oba filtry, ale ktoś już chyba pisał, że taka sytuacja jest niemożliwa. Będę musiał podjechać do serwisu to może dowiem się czegoś więcej.
A dzisiaj dzwoniłem do Midpartsu w sprawie wymiany filtru wewnętrznego i facet powiedział, że będę chyba pierwszy w Polsce Koszt takiej operacji to 1200zł brutto. I robi się to tylko przy remoncie skrzyni, ale jak bardzo chcę to mi zrobią. Chyba jednak podziękuję.
junior81 - 11-03-2009, 01:42
Z tego co czytałem to niebyło skrzyni która miała oba filtry. Jak pytałem się w ASO o dynamiczna wymianę oleju w ASB to nie za bardzo wiedział co powiedzieć poszedł się na zaplecze skonsultować potem krzyknął cenę 180 zł. Nie wspominał o filtrze wewnętrznym ( według mnie nie był zorientowany w temacie).
pudzian - 11-03-2009, 19:17
Dzisiaj zajrzałem pod machę i już wiem, że na pewno mam zewnętrzny:
Niestety zdjęcie robione po ciemku i ciężko się dostać, więc za dobrze nie widać, ale można odczytać nawet kawałek numeru tego filtra.
Tak w ogóle to idzie go wymienić? Strasznie trudno dostępny. Trzeba by wszystko porozłączać.
Wiem, ze na forum jest instrukcja Bartka wymiany filtra zewnętrznego, ale u niego inaczej to wyglądało.
Wewnętrznego już chyba nie mam...
kpawel - 13-03-2009, 11:42
kpawel napisał/a: |
HYUNDAI 46322-39000
|
Cena 70zł w ASO
KaWu - 13-03-2009, 12:10
kpawel, a nie orientujesz sie jakiego jest koloru ten hyundai'owski
Moj wlasnie kosztowal podobno cos kolo 80 zl i jest popielaty / szary z data na denku 09/2007.
pudzian, jakos tak wyglada jakby twoj filtr byl dalej od mojego Moze to tylko zdjecie tak oddala. U mnie jest blizej akumulatora.
kpawel - 13-03-2009, 12:43
Oryginalny filtr Hyundaja będzie miał napis HYUNDAI/KIA MOBIS oraz numer katalogowy, powinien być koloru niebieskiego.
Bartek - 13-03-2009, 13:20
pudzian napisał/a: | Wiem, ze na forum jest instrukcja Bartka wymiany filtra zewnętrznego, ale u niego inaczej to wyglądało |
identycznie.... bo skrzynie są zewnętrznie identyczne w 2.0 i 2.4
swinks_UK - 13-03-2009, 14:03
pudzian napisał/a: |
Tak w ogóle to idzie go wymienić? Strasznie trudno dostępny. Trzeba by wszystko porozłączać.
Wiem, ze na forum jest instrukcja Bartka wymiany filtra zewnętrznego, ale u niego inaczej to wyglądało.
Wewnętrznego już chyba nie mam... |
Idzie wymienić, choć dostęp jest nieciekawy. Dużo rozpinania.
Tu masz inne ujęcie z VR4 (kilka rur więcej do zdjęcia). Prawie tak samo. Poza tym masz tam sugerowane narzędzie do odkręcenia filtra:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=32790
Generalnie demontujesz dolot powietrza, i jak chcesz aku (niekoniecznie) by większy dostęp.
pudzian - 13-03-2009, 17:37
Bartek napisał/a: | pudzian napisał/a: |
Wiem, ze na forum jest instrukcja Bartka wymiany filtra zewnętrznego, ale u niego inaczej to wyglądało |
identycznie.... bo skrzynie są zewnętrznie identyczne w 2.0 i 2.4 |
Chodziło mi bardziej o dostęp do tego filtra. Na zdjęciach w Twojej instrukcji filtr był zupełnie na wierzchu w porównaniu do tego co jest u mnie i nie wiem czy robiłeś te zdjęcia po zdemontowaniu tych wszystkich rur czy w Twoim (chyba byłym ) Galu po prostu ich nie ma.
swinks_UK napisał/a: | Idzie wymienić, choć dostęp jest nieciekawy. Dużo rozpinania.
Tu masz inne ujęcie z VR4 (kilka rur więcej do zdjęcia). Prawie tak samo. Poza tym masz tam sugerowane narzędzie do odkręcenia filtra:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=32790
Generalnie demontujesz dolot powietrza, i jak chcesz aku (niekoniecznie) by większy dostęp. |
Dzięki za linka, tą instrukcję też już chyba widziałem Wymianę filtra z olejem zlecę specjaliście, więc ten przyrząd powinien mieć. Sam zdecydowanie nie podołam - brak wiedzy i warunków Chciałem się upewnić, że ten filtr da radę wyjąć, żeby mi się mechanik nie wywijał od roboty jakby co Czyli ma być wymieniony i koniec Dzięki za pomoc.
Aha, filtr już zamówiony u Japaneze - oryginalny za 150zł
pawlos - 13-03-2009, 18:45
Cytat: | Oryginalny filtr Hyundaja będzie miał napis HYUNDAI/KIA MOBIS oraz numer katalogowy, powinien być koloru niebieskiego. |
chyba niekoniecznie bo znalazłem TAKI ,widoczny na dole po lewej
pozdrawiam
macnow20 - 19-03-2009, 10:45
roch_27 napisał/a: | macnow20 napisał/a: | poważnie jak jest zewnętrzny to jest jeszcze wewnętrzny ? | chodzi o to, że są dwa rodzaje skrzyń biegów - pierwszy z filtrem zewnętrznym, drugi z filtrem wewnętrznym.
Dwóch na raz nie ma
pozdro |
Właśnie zrobiłem pełną regenerację automatu i jednak okazuje się, że są 2 filtry oleju w automacie - zewnętrzny i wewnętrzny. Wewnętrzny wymienia się tylko w przypadku otwierania/rozpoławiania skrzyni biegów.
Bardzo szczerze polecam zakład naprawy skrzyń automatycznych w Białymstoku:
ZAKłAD MECHANIKI POJAZDOWEJ-NAPRAWA AUTOMATYCZNYCH SKRZYń BIEGóW
inż. Tadeusz Sielawa
Białystok, ul. Tęczowa, tel. 085 745 53 50, 504 045887
Pan Tadeusz jest najwyższej klasy specem od automatów, zna je od podszewki i wykonuje pracę z największą starannością.
Swój automat musiałem rozłożyć ze względu na problemy z wyjęciem kielicha przegubu wewnętrznego. Chciałem wymienić całą półoś, kupiłem używaną ale niestety w 2 warsztatach (w tym jeden to ASO) nie udało się wyjąć przegubu. Utknął na amen w skrzyni. Wybijanie przez mechaników przez dyfer z drugiej strony (na wylot) spowodowało rozklepanie końcówki półosi 'na grzyb' a kawałki poodkruszały się do wnętrza skrzyni....
Demontaż skrzyni był jedyną opcją..
Przy okazji wymienione zostały tarczki (były lekko zwichrowane), wymienione 2 filtry, olej (dextron III), wszystkie części umyte. Gwarancja zakładu to 6 miesięcy, pod warunkiem, że po 2 tys. kilometrach przyjadę na powtórną wymianę oleju w automacie (po dotarciu tarczek).
pozdrawiam,
macnow20.
jasioo_ - 26-03-2009, 22:14 Temat postu: [EA5A 2.5] Olej w automatycznej skrzyni Witam,
Powiedzcie mi moi mili co ile km powinno się wymieniać olej w skrzyni automatycznej i jaki polecacie?
Galant 2.5 V6 1999 automat. tiptronic
pozdrawiam,
jasioo_
|
|
|