Problemy techniczne - Ceramizer - regeneracja silnika
xor - 28-05-2008, 10:35
Akbi --> też sobie wlałem ten sam olej, valvoline 5w40 maxlife
na początku ok, po 1-2k zaczął klekotać, teraz jeździ jak traktor, NIGDY mi aż tak nie klepał. Aż zapodałem liqui molly dodatek do uciszania popychaczy (z ciężkim sercem), ale nic nie pomogło... a jeszcze mam wyrzuty, że jakiegoś syfu do silnika dałem
Kupiłem kolejny olej, tym razem półsyntetyk Motula 10w40, przepłukam silnik, zaleję go i wyczyszczę popychacze (zgodnie z instrukcją Samplera z wątku na galantach).
Nie ma co rzeźbić z 'uciszaniem' popychaczy olejem i innymi syfami.
akbi - 28-05-2008, 10:45
xor napisał/a: | Nie ma co rzeźbić z 'uciszaniem' popychaczy olejem i innymi syfami. |
też tak przypuszczam.
W moim przypadku, łącznie z wymianą oleju wymieniałem rozrząd, oraz parę uszczelniaczy.
Przypuszczam, że przy okazji wymiany właśnie tych uszczelniaczy, zwiększyło się w moim silniku ciśnienie oleju ...a jak ogólnie wiadomo, im mamy większe ciśnienie oleju tym popychacze mniej nam stukają.
No cóż ... pojeżdżę trochę i zobaczę jak będzie ... jak nie pomoże to trzeba się będzie szykować do ich wymiany ...koszty nie małe ... ok 30pln/szt
xor - 28-05-2008, 11:37
dlatego ja nie wymieniam ich, tylko je przeczyszczę, tak samo jak klawiatury, sprawdzę ciśnienie na zaworku i ew. go wymienię.
Anonymous - 28-05-2008, 12:48
Wczoraj wlałem ceramizer, zgodnie z instrukcją pozostawiłem na wolnych obrotach na 15 min, na początku łomotało jak zwykle i gdzieś około 11-stej minuty nastała cisza, tzn. przestało zupełnie klepać. Od tego momentu przejechałem tylko ok 8 km i cicho jest nadal. Tak, czy inaczej efekt piorunujący, tylko ciekawe na jak długo.
sampler - 28-05-2008, 13:48
xor napisał/a: | dlatego ja nie wymieniam ich, tylko je przeczyszczę, tak samo jak klawiatury, sprawdzę ciśnienie na zaworku i ew. go wymienię. |
Jak popychacze bedziesz mial juz na stole to mozesz je sprawdzic czy sa szczelne. Napompuj je ropa i przycisnij. Nie maja prawa puscic. Jak sie zaczna chowac to znaczy ze maja juz przecieki. Opis tego testu jest zreszta w manualu.
wichura1 - 29-05-2008, 09:12
akbi napisał/a: | .....Przypuszczam, że przy okazji wymiany właśnie tych uszczelniaczy, zwiększyło się w moim silniku ciśnienie oleju ...a jak ogólnie wiadomo, im mamy większe ciśnienie oleju tym popychacze mniej nam stukają..... |
Uszczelniacze nie mają nic do ciśnienia smarowania. Jeżeli miałbyś za niskie ciśnienie smarowania paliłaby się kontrolka sygnalizacyjna. Na naszym rynku bardzo ciężko o porządny olej ,to tak jak z proszkami i płynami do naczyń, nasz Mobil1 i Valvoline jest gorszej jakości niż taki sam z Niemiec. Z tego co wiem Motul trzyma jakość, gdyż jest mało popularny na naszym rynku. Mam Motula w skrzyni biegów i skrzynia chodzi znacznie lepiej niż z Mobilem, lub Statoilem wewnątrz.
akbi - 29-05-2008, 10:18
wichura1 napisał/a: | Uszczelniacze nie mają nic do ciśnienia smarowania. Jeżeli miałbyś za niskie ciśnienie smarowania paliłaby się kontrolka sygnalizacyjna. |
Myślę, że kontrolka paliła by się, jakby ciśnienie było zbyt niskie.
Nie wiem dokładnie ile, ale kilka miałem wymienianych bo już się "pociły" ... a aby stukały popychacze to wystarczy niewielki spadek ciśnienia ... taki jak np gdy mamy max i min (wg wskaźnika na bagnecie) oleju w silniku.
mlun - 29-05-2008, 18:59
Samo cisnienie moze coś mieć do teog bo zauważyłem u siebie że gdy klepię popychacz i samochód się wkręci tak na 4k obrtów przykładowo to się uciszą. Skoro to nie zaworek jak już jeden kolega z foeum sprawdzał może sama pompa od oleju?
Napewno najlepszym rozwiązaniem jest czyszczenie popychaczy ale jak każdy wie troche jest z tym zachodu i do tego nie łatwo uszkodzenie jak ktos nie ma zdolności manulnych.
Anonymous - 29-05-2008, 21:41
wichura1 napisał/a: | Na naszym rynku bardzo ciężko o porządny olej ,to tak jak z proszkami i płynami do naczyń, nasz Mobil1 i Valvoline jest gorszej jakości niż taki sam z Niemiec. |
No wlasnie zupelnie nie rozumiem dlaczemu ludzie kupuja ten polski drogi jak ch^%ra shit, ktora zwa olejem. Ja dzis po raz kolejny kupilem olej z niemiec. Castrol Magnatec 5W-40 wyprodukowany w marcu tego roku banka 5 L za uwaga: 96,- PLN !!! U nas 4 L niby takiego oleju to koszt okolo 160 PLN.
Doprawdy nie moge pojac...
Oczywiscie jako, ze mam juz inne auto do kompletu na pierwsza zmiane oleju ceramizer i wiem, ze zawsze silnik zyska...
wichura1 - 30-05-2008, 00:34
To jeźdź ostrożnie tą Laguną, ogólnie fura fajna ale skrzynie 6 biegowe i automaty straszne badziewie. W 6 biegowej problemy zaczynają się od drgania gałki biegów, potem mieli się przekładnia. Wymieniałem ze szwagrem jednemu gościowi w takiej jak twoja skrzynię z 3 używek 2 skrzynie były padnięte maksymalnie. ROCH_27 miał Lagunę w automacie, na gwarancji wymienili mu 2 skrzynie.
Anonymous - 30-05-2008, 02:26
Oj Panie Moderatorze, jakiz przyklad tu sie daje mlodziezy, zachecamy do OT? bo to zdaje sie nie temat o skrzyniach Lagun, a jesli juz, to akurat manualne skrzynie 6 biegowe sa dosc mocne w nich, a bardziej czule jest turbo i elektronika, a automaty nie wiem, ale jest ich bardzo malo.
Ale coz z krytyka za pan brat widze c.d. ciekawe tylko czemu tu i czemu wogole... tak, dla mojego dobra zapewne, nom od razu mi lepiej...
wichura1 - 30-05-2008, 08:43
Simones napisał/a: | Oj Panie Moderatorze, jakiz przyklad tu sie daje mlodziezy, zachecamy do OT? bo to zdaje sie nie temat o skrzyniach Lagun, a jesli juz, to akurat manualne skrzynie 6 biegowe sa dosc mocne w nich, a bardziej czule jest turbo i elektronika, a automaty nie wiem, ale jest ich bardzo malo.
Ale coz z krytyka za pan brat widze c.d. ciekawe tylko czemu tu i czemu wogole... tak, dla mojego dobra zapewne, nom od razu mi lepiej... |
To nie krytyka, tylko ostrzeżenie z własnego doświadczenia. Skrzynię w Lagunie 1,9 znajomego zdejmowałem i zakładałem 6 razy. Szukaliśmy używek w całej Polsce, wszędzie odpowiadano że nie mają i nie chcą mieć, albo mają ale nie dają gwarancji bo są felerne. Wygląda na to że były przygotowane do silników benzynowych i w dieslu rozwala je zbyt duży moment obrotowy, tego silnika.
Co do Oleju warto by było zrobić spis olejów, które warto kupić. Z tym że nie wiadomo jak je kwalifikować, wiele osób nie wie, że ma uszkodzone uszczelniacze zaworowe i to jest powodem znikania małych ilości oleju, a nie jego jakość.
akbi - 30-05-2008, 09:18
Simones napisał/a: | No wlasnie zupelnie nie rozumiem dlaczemu ludzie kupuja ten polski drogi jak ch^%ra shit, ktora zwa olejem. Ja dzis po raz kolejny kupilem olej z niemiec. Castrol Magnatec 5W-40 wyprodukowany w marcu tego roku banka 5 L za uwaga: 96,- PLN !!! |
super ... przed kolejną wymianą oleju poproszę Cię abyś mi tam kupił 2 bańki Valvoline ... Wiesz po ile mają??
turek61 - 30-05-2008, 19:53
akbi napisał/a: | super ... przed kolejną wymianą oleju poproszę Cię abyś mi tam kupił 2 bańki Valvoline ... Wiesz po ile mają?? |
Kup sobie sam na Alledrogo.Mnie tez czeka kolejna wymiana i pewnie tez się zaopatrzę jak poprzednio na allegro.Jak do tej pory jeszcze ani razu się nie naciąłem i na kupione tam oleje.Zawsze przed zakupem sprawdzam sprzedawców i pytam ich skąd pochodzą oraz sprawdzam kod kreskowy.
novy - 30-05-2008, 20:37
Mi na mocno już stujające popychacze pomógł olej Valvoline 10X40 cisza.....
Wcześniej lałem mobile i inne syfy i nic nie pomagało....
|
|
|