[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Pompa wspomagania
tomix - 16-05-2015, 12:32
Cześć
Nie chce zakładać nowego tematu więc podepnę się tutaj choć nie wiem czy dobrze trafiłem.
Z prawej strony auta (od pasażera) jak zajrzę pomiędzy zderzak a dolną osłonę silnika widzę biegnącą poziomo cienką aluminiową rurkę.Wkręcona ona jest--no właśnie--w którąś z chłodnic czy jakiegoś innego ustrojstwa?.Dostęp bez podnośnika marny.
Wkręcona jest na dole,jakby chłodnicy.Od czego ona może być?.Śruba od niej jest u mnie mocno skorodowana i nie wiem czego się spodziewać przy ewentualnym rozszczelnieniu.Padnie klima ,wspomaganie,czy moze jeszcze coś innego ?
robertdg - 16-05-2015, 12:49
tomix napisał/a: | Z prawej strony auta (od pasażera) jak zajrzę pomiędzy zderzak a dolną osłonę silnika widzę biegnącą poziomo cienką aluminiową rurkę.Wkręcona ona jest--no właśnie--w którąś z chłodnic czy jakiegoś innego ustrojstwa? | Ona jest elementem chłodzącym w obiegu płynu chłodniczego
tomix - 16-05-2015, 23:41
robertdg napisał/a: | Ona jest elementem chłodzącym w obiegu płynu chłodniczego |
Jak byś mógł bliżej,elementem chłodzącym (chłodniczką) czego? ATF-u skrzyni,czy ATF-u wspomagania?
Jakie w ogóle przewody dochodzą do chłodnicy wody,oprócz dwóch grubych które są oczywiste? Gal automat .
Hugo - 17-05-2015, 10:23
tomix napisał/a: | Jakie w ogóle przewody dochodzą do chłodnicy wody,oprócz dwóch grubych które są oczywiste? Gal automat . | Na dole skrzyni 2 rurki doprowadzające olej ze skrzyni biegów do chłodnicy.
robertdg - 17-05-2015, 13:07
Kurde masło maślane wyszło, po prawej stronie (strona pasażera) aluminiowe rurki to chłodzenie płynu układu wspomagania
tomix - 17-05-2015, 16:19
Już do tego doszedłem.Poziome rurki przed chłodnicami to chłodniczka wspomagania.Nie jest ona jednak wpięta w chłodnicę wody.
W chłodnicę wody wkręcone są rurki od oleju skrzyni.Pytanie zamieściłem w złym wątku,dopytywać będę w temacie chłodnic,lub skrzyń.
Dzięki za podpowiedzi.
qube - 02-09-2015, 20:49
Czy ktoś kiedyś wymieniał filtr hydrauliczny układu wspomagania ? Gdzie on się znajduje ? U mnie słychać wycie przy skręcaniu i obstawiam pompe ale nigdy nie wymieniałem płynu a filtra tym bardziej
robertdg - 02-09-2015, 21:31
Tam nei ma filtra, jest jedynie sitko przepływowe które nie jest wymienne, tak samo płynu się nei wymienia wg zalecenia producenta jedynie dolewa. Udaj sie na diagnozę do zakładu zajmującego sie hydraulicznymi układami wspomagania, wycie pompy może mieć związek z jej zapowietrzaniem się, uszkodzeniem, bądź problemem przewody/rozdzielacz.
artufcb - 03-09-2015, 21:40
Więc jak odpowietrzyc pompę?
fj_mike - 04-09-2015, 00:10
artufcb napisał/a: | Więc jak odpowietrzyc pompę? |
Tak jak mówi manual. Kręcić kierą lewo/prawo na włączonym silniku.
artufcb - 05-09-2015, 10:17
To czym się różni takie kręcenie od codziennej jazdy?
Bizi78 - 05-09-2015, 10:25
Cytat: | To czym się różni takie kręcenie od codziennej jazdy? |
Jak dobrze kojarzę to odpowietrzenie poprzez kręcenie prawo lewo robi się przy otwartym zbiorniczku .
robertdg - 05-09-2015, 19:10
Zapominacie o podstawowej skłonności płynu do spienienia, przy pierwszym zalaniu i wstępnym odpowietrzeniu, po pierwsze robi się to bez nadmiernego przeciazania układu, po drugie. przy pierwszej sekwencji skretu lewo, prawo, wyprost nalezy zgasić silnik i pozwolić sie ustabilizaowac płynowi. Kiedy nabierze klarowności nalezy powtorzyć proces odpowietrzania i stabilizacji płynu - dlatego nie odpowietrza się układu wspomagania w trakcie jazdy.
Witek vel Mysza - 06-09-2015, 13:07
robertdg napisał/a: | Zapominacie o podstawowej skłonności płynu do spienienia | Ja wyczytałem pewną fajną sprawę w manualu do forda. Pierwsze zalanie i uruchomienie robię na odpiętych przewodach uzwojenia pierwotnego cewki zapłonowej. Tak by silnik nie odpalił, a pompa żeby zassała płyn kręcąc rozrusznikiem. Wtedy się napełnia i nie pieni. Dopiero jak wejdzie tyle co ma wejść to zakładam przewody na cewkę i odpalam. Znacznie szybciej się wtedy odpowietrza i nie robi się piana, czyt. różowy koktajl
Hugo - 06-09-2015, 17:50
Witek vel Mysza, dokładnie tak samo podaje manual do Mitsu. Nie wiem jak do V6, ale jak kiedyś odpowietrzałem wspomaganie w 2,0 16V to w manualu było wyraźnie napisane, że należy wypiąć wtyczki z cewek zapłonowych i kilka razy "strzelić" z rozrusznika.
|
|
|