To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - BI XENONY

piotras - 29-04-2009, 22:01

Nie wiem jak to jest z tymi zestawami do przeróbek na xenony ale domyslam sie że tak samo jak z żarówkami - są żarówki i żarówki. Załozy sie do lampy jakąś dobra firmowa (BV, gt 150 itd) i mamy mocne swiatlo i zachowana geometrię światła. Ktos kupi jakiegos niebieskiego zenona w Tesco i nie dość że nic przed sobą nie widzi to jeszcze swieci mu to jak latarka. Tak samo mysle że jest z tymi zestawami do przeróbek tym bardziej ze teraz mozna je kupic juz za jakies grosze więc mysle że z jakościa tez bywa różnie. Tak jak pisalem wczesniej - ostatnio specjalnie wpatrywałem się w takie przerabiane lampy i nic mnie nie oślepialo (może w jednym samochodzie było coś nie tak). Natomiast zauważyłem teraz jakąś mode jazdy na drogowych w ciagu dnia po mieście i tych własnie delikwentów bym wieszał za ja....a
Anonymous - 29-04-2009, 23:20

piotras napisał/a:
Natomiast zauważyłem teraz jakąś mode jazdy na drogowych w ciagu dnia po mieście i tych własnie delikwentów bym wieszał za ja....a

Też myślałem, że to gapiostwo kierowców, ale spotykam się z tym procederem coraz częściej. Coś w tym musi być.
POzdr.

Krzyzak - 30-04-2009, 08:06

piotras napisał/a:
ostatnio specjalnie wpatrywałem się w takie przerabiane lampy i nic mnie nie oślepialo

Piotrek - w dzien czy w nocy??
poczekaj znow do zimy...

KaWu - 30-04-2009, 08:54

Krzyzak, w dzień. Mój znajomy ostatnio też tak jechał, pytam go czemu na drogowych. On odpowiada, że w radio mowili coś @la "przedloz zywot swoich zarowek" (chodzi o H4) :) Przewaznie pada wlokno od mijania a drogowe sa sprawne. Dlatego pewnie kto to uslyszal to w dzien pociska na dlugich :P
mlun - 30-04-2009, 11:07

No tak oszczędność 20-30zł na żarówkach na rok:P
wichura1 - 30-04-2009, 12:44

No ale w radiu mówili też, że jak jeździsz na światłach masz większe spalanie, a włókna od drogowych mają większą moc. :D Ludzie są durni, przez radio i TV można ich do wszystkiego nakłonić.
mlun - 30-04-2009, 18:05

Pewnie dlatego też jeżdża z halogenami w dzień żeby sobie pobocze lepiej doświetlić:P
Jaro1974 - 30-04-2009, 22:38

I ja się spotkałem z zawodnikami jeżdżącymi na przeciwmgłowych i przeważnie były to BMW. Na główki musiało coś im spaść.
Chooper - 11-05-2009, 07:26

Podobno wczoraj na trasie Krakow - Warszawa, stala policja i zatrzymywala wszystkie auta na ksenonach. Sprawdzali homologacje lampy, czy sa spryskiwacze itp.
mieli ulotki na temat bezpieczenstwa w ruchu, stosowania lamp itp.

nareszcie...

Anonymous - 11-05-2009, 08:17

Chooper napisał/a:
Podobno wczoraj na trasie Krakow - Warszawa, stala policja i zatrzymywala wszystkie auta na ksenonach. Sprawdzali homologacje lampy, czy sa spryskiwacze itp.
mieli ulotki na temat bezpieczenstwa w ruchu, stosowania lamp itp.

nareszcie...

i zacznie sie wszystkim ktorzy maja ori ksenony tj. niepotrzebne kontrole i tlumaczenia tym tlumokom,
mam taka sytuacje ze swoimi ledami dziennymi, co chwila zatrzymuje mnie policja ktorej musze wszystko tlumaczyc i udawadniac ze nie sa to paski swiecace dostepne na allegro.

Chooper - 11-05-2009, 10:02

Artur, ja na Twoim miejscu podjechałbym do KMP przedstawił sytuację i zarządał pisemka w którym byłoby napisane, że to, co masz jest legalne (podeprzeć to argumentami, którymi tłumaczysz to tłumokom) i żeby pod tym pieczątkę przystawił jakiś wyżej podstawiony. a potem zalaminować, migać tym na drodze i do widzenia.
Anonymous - 11-05-2009, 19:17

Takie rzecczy to tylko w Erze a nie na Policji :biggrin:
wichura1 - 11-05-2009, 22:31

Na każdym kloszu zgodnym z normą ECE są tłoczone litery E i numer w zależności od kraju dopuszczającego:

W przypadku dziennych diodowych musi być wytłoczone RL, dodatkowo muszą być zachowane warunki:

- Automatyczne włączanie świateł dziennych równocześnie z rozruchem pojazdu.
- Włączanie i wyłączenie świateł dziennych bez użycia dodatkowych narzędzi.
- Automatyczne wyłączenie świateł dziennych przy włączeniu świateł mijania (jednakże nie przy krótkotrwałym włączeniu świateł drogowych).

Anonymous - 11-05-2009, 23:49

wichura1 napisał/a:
W przypadku dziennych diodowych musi być wytłoczone RL, dodatkowo muszą być zachowane warunki:

jest wiecej warunkow ale niechce mi sie juz tego opisywac,
caly problem w moich lampach polega na tym ze diody odpowiadaja za swiatla dzienne i postojowe (wlaczajac ksenon przygasaja do 30% mocy) i wlasnie to musze tlumaczyc policjantom choc maja homologacje 02A:

do czego jednak zmierzam, mianowicie nawiazujac do postu choopera policja ze swoja znikoma wiedza w tej materii bedzie sie czepiac do swiatel "na legalu" tak jak mnie sie teraz czepia za to ze jakis "kolo" zalozyl sobie pasek led kupiony na allegro aby wygladac trendy zupelnie pomijajac fakt o sensownosci takiej operacji.
ja na przyklad mam ze soba w aucie dziennik ustaw, dyrektywe unijna i homologacje na lampy - czy to normalne ze musze za kazdym razem uswiadamiac policjanta :?:

wichura1 - 12-05-2009, 22:36

Światła masz homologowane przez Niemców, a policjant jest polski, i skąd ma wiedzieć takie rzeczy? Skoro w pracy nadal jest na etapie maszyn do pisania.