To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

jacek11 - 16-07-2008, 16:48

Marcino napisał/a:
arametry techniczne anteny CB Sunker Elite 115:

Odpuść sobie.
Mam taką,i nie spełnia wymagań jak na swoją długość.
Pozdrawiam :)

krzychu - 17-07-2008, 20:50

No ale majac antene taka jak masz i majac regulacje wejscie nie regulujesz mocy nadawczej i sie okazuje ze zasmiecasz niepotrzebnie pasmo. Jak jezdze z CB odczuwam czesto duzy dyskomfort ze slysze ludzi ktorzy sa bardzo daleko odemnie a nie potrzebuje tego. Zreszta to ze masz taki dlugi bat to na pewno daleko nadajesz z odbiorem na pewno nie jest tak super jak mowisz bo jak ktos ma mniejsza sile nadawcza to wtedy odbierzesz go i tak z duzym szumem wiec mozesz sie czuc lepszy od innych bo inni Cie slysza z 15km a Ty ich i tak nie uslyszysz jesli nie maja anteny o takiej mocy nadawczej. A ja majac antene ponizej metra ostatnio zaczolem skrecac RF-Gain i tak ponizej polowy bo mnie zaczelo wkurzac to ze slysze za duzo i malo to komfortowe jest a jak ostatnio wziolem nawigacji, gralo radio, CB ktos cos tam gadal i jeszcze mi komorka zaczela dzwonic to mnie tak troche oswiecilo. Juz nie mowiac o "kulturze" ciezarowcow co maja dupny zasieg, wszyscy ich slysza (zreszta na tym im chyba zalezy) a jada mięskiem ze niekiedy zaluje ze wydalem to prawie 1000zl na taka instalacje. Albo jak slucham 15 minut jak 4 kolegow z ciezarowek tlumaczy innemu gdzie jest fabryczna a nikt nie pomysli o zmienie kanalow, jeden skonczy nastepny sie drze zeby go ktos wposcil bo nie moze wycofac pod rampe. Paranoja.

A no i jeszcze jedno ja zyje w gorzystym terenie jak masz przeszkodę terenowa to i Ci 3m antena nie pomorze.

Krzychu

Student - 18-07-2008, 08:29

Krzychu jak już tak stawiamy sprawę to powiem Ci więcej: jestem strasznym zaśmiecaczem eteru bo do tego zestawu mam gruchę DENSEY która ma podbicie modulacji i inne bajery których raczej nie używam. Jak jadę w trasie to słucham CB a nie radia, z czegoś trzeba zrezygnować aby słuszeć i nie zwariować. :wink:

Jako posiadacz CB raczej słucham a nie rozmawiam, kultury nauczyłem sią na przełomie lat 80-90-tych jak CB wchodził do Polski po emisji filmu o "...gumowej kaczce.. :lol: "
A co do zaśmiecania to jest to problem także przepisów, jak 15 lat temu woziłem w samochodzie Alana 87 czy Presidenta Lincolna (trochę nielegalnie) to miałem skróty mocy i wystarczyło 0.5W aby porozmawiać, zmiana kanału na inną 40-chę czy SSB i spoko pełen luz.
Jeszcze rok dwa i nie da się porozmawiać bo będzie wiocha i znowu historia sie powtórzy, CB częściowo umrze aby za kolejna 10 lat się odrodzić.
Zawsze miałem długie anteny i nikt mnie nie przekona że są złe, pod warunkiem że nie stawiamy jej na TIR-a, ale każdy ma swój rozum i wie co robi.

krzychu - 18-07-2008, 10:35

Student - ale zgodzisz sie ze cos w tym jest co mowie.... Powyzej jakiejs tam dlugosci i tak odbior nie wzrasta a nadawanie i tak jest za duzo w stosunku do tego co slychac?

Moze teraz pomożemy koledze. Po pierwsze musisz sobie odpowiedziec na pytanie jaki typ anteny Cie interesuje bo wbrew pozora magnesowki nie sa ani najpraktyczniejsze ani najlepsze. Bo ciagle przyklejanie i odkejanie anteny jesli masz na dachu troche np. kurzu, piasku moze sie okazac ze porysujesz lakier, tak samo kwestia parkingow ktos Ci zwienie raz dwa taka antene. Dobre wyjscie jak ktos ma 2 lub wiecej samochodow jak masz jeden rozwaz sobie mocowanie na dachu w orginalnym otworze po antenie radiowej (np. tego triflexa co wczesniej byl poruszany) nawet mniejszej anteny bo przez lepsze umieszczenia anteny i lepsza mase przy mniejszej antenie bedziesz mial podobny zysk. Kolejna rzecz wielkosc tutaj kwestia zasiegu w stosunku do praktycznosci taka antena nawet ponizej 1m ma spokojnie zasieg okolo 2 km jesli nie mamy przeszkod terenowych (a jak sa duzo wieksza antena i tak wiele nie pomorze). Moim zdaniem tez lepiej kupic mniejsza firmowa niz duza jakas bez firmowa bo i tak bedzie lepiej dzialac i co wazne dluzej (bo anteny sa narazone na warunki atmosferyczne a przy duzych antenach takze na uszkodzenia fizyczne) To takie moje spostrzeżenia.

I tak moim zdaniem cos okolo 1m jest optymalne bo nie sciaga za duzo, a praktyczna jeszcze jest, chyba ze ktos ma garaz to warto zalozyc sobie taka coby nie trzeba bylo ja codziennie skladac bo sie okaze ze mamy antene z ktorej za czesto nie korzystasz bo sie nam jej nie chce rozkladac.

Krzychu

Student - 18-07-2008, 13:02

Dobrze mówi. :lol:
JCH - 28-07-2008, 12:52

Właśnie ze względu na garaż zastanawiam się na krótką Georgią Presidenta. Czytałem negatywne opinie na temat tej anteny, natomiast w trasie spotkałem gościa, który ją sobie chwalił. I faktycznie przez długi czas słyszałem go gdy jechał za mną, także ludzi którzy mu odpowiadali, potem gość mnie wyprzedził i właśnie zobaczyłem że ma Georgię.
A co Wy sądzicie?

cns80 - 28-07-2008, 13:42

Ja teraz CB używam tylko w trasie więc nie widzę sensu wożenia go ze sobą. Antenę wolę dłuższą coby więcej zebrać. W trasie i tak zbiera się tych przed sobą i za sobą więc jest OK. W mieście zbiera się wszystko, bo jest dużo uliczek równoległych i prostopadłych więc wogóle nie chcę tego słuchać. A w garażu antenę mam zdjętą :P
Marcino - 28-07-2008, 23:49

Wiec ja kupiłem antenę SIRO as 100. 1m i jestem zadowolony. Musze podjechac tylko do zestrojenia chyba bo pisza ze nie trzeba ale... no włsnie jak to jest?.
Jechałem w trasie z południa i moje radyjko TTI 880 jak na pierwszy raz spisało sie wyśminicie. Ominałem wypadek choc i ta ktoś mnie wkopał ze przejade, no i zostałem poinformowany o niebieskich kilka razy.
Wiecej mozęiwości sparwdzę w trasie do Chorwacji...

saphire - 29-07-2008, 07:59

Antenę zawsze trzeba dostroić sw-miarką "na aucie" bo wpływ karoserii i umiejscowienia anteny na falę w niej stojącą jest dość znaczny a chodzi o to by najlepiej na kanale który zwykle okupujesz i na którym zwykle nadajesz współczynnik fali stojącej był jak najmniejszy (zwykle udaje się uzyskać coś w okolicach 1.2 - 1.5) czyli że cała moc przekazywana do anteny z nadajnika twojego radia przy nadawaniu była przez ta antenę wypromieniowywana a nie "stała" w antenie.

W skrajnym przypadku niedostrojenia w ogóle nic nie wyjdzie z anteny a fala "odbita" wraca kablem do nadajnika i upala radyjko :-)

Fakt że na jakość odbioru współczynnik fali stojącej ma znikomy wpływ jednak dla nadawania ma znaczący.

[ Dodano: 29-07-2008, 08:07 ]
PS. Uzupełniając: przeczytajcie krótki rozdział o antenach, falach stojących, dopasowaniu itp. sprawach Anteny i instalacje antenowe

krzychu - 29-07-2008, 18:05

Georgią Presidenta - ma kolega czesto jezdzi z nia na bagazniku sedama. Nie wiem jak z zasiegiem ale ogolnie z anteny jest zadowolony mowi ze kiedy jak byl na wzgorzu to mu odpowiedzial gosc oddalony o 20km.....

Krzychu

Marcino - 29-07-2008, 20:29

Cytat:
ntenę zawsze trzeba dostroić sw-miarką "na aucie" bo wpływ karoserii i umiejscowienia anteny na falę w niej stojącą jest dość znaczny a chodzi o to by najlepiej na kanale który zwykle okupujesz i na którym zwykle nadajesz współczynnik fali stojącej był jak najmniejszy (zwykle udaje się uzyskać coś w okolicach 1.2 - 1.5) czyli że cała moc przekazywana do anteny z nadajnika twojego radia przy nadawaniu była przez ta antenę wypromieniowywana a nie "stała" w antenie.

W skrajnym przypadku niedostrojenia w ogóle nic nie wyjdzie z anteny a fala "odbita" wraca kablem do nadajnika i upala radyjko

Rozumiem ze sam tego nie zrobie

jacek11 - 30-07-2008, 10:44

Cytat:

Bez problemu poradzisz sobie sam.

Załatw sobie SWR meter.
Z reguły stroi się zmieniając długość bata,ale są też takie które stroi się nakrętkami na cewce.

Pozdrawiam :)

Bartek - 30-07-2008, 11:37

Myślę, że niezłym rozwiązaniem byłoby załatwienie SWmiarki na zlot ;) - paru chętnych do strojenia by się znalazło ;)
saphire - 30-07-2008, 12:44

Marcino napisał/a:

Zrobił byś gdybyś miał ten miernik ale go nie masz a kupować go sie nie opłaca - wystarczy że podjedziesz do zakładu gdzie montują CB czy car-audio bo zwykle tam mają to ci za 10-15 złociszy pomierzą i wystroją antenę.

Marcino - 30-07-2008, 21:45

Bartek napisał/a:
Myślę, że niezłym rozwiązaniem byłoby załatwienie SWmiarki na zlot ;) - paru chętnych do strojenia by się znalazło

Tez o tym myśąłem tak samo jak np o hamowni.... mozna by soebie miśki pomierzyć... widziałem kiedyś na jakimś zlocie chyba VW ze za 50zł robili pomiar, za 2 pomiary PB+LPG 60zł. Moze to pomysł na dodatkowego sponsora..?
Pozdrawiam