[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Czujniki parkowania - cofania.
marcink - 01-11-2016, 20:48
Mam wrażenie, że tylko Wam ten pstryczek przeszkadza, bo mnie on ani grzeje ani mierzi
Gdybym zamawiając auto wiedział, że instalacja będzie miała wyłącznik, a także, że jest oryginalny przycisk - to bym sobie tego przypilnował i kazał nawet uściślić w samym zamówieniu.
Jeśli jakimś cudem zacznie mi to przeszkadzać - to przerobię.
Ale tak szczerze mówiąc, to prędzej wstawiłbym jakiś bajer w stylu przedniej kamery, niż bawił się w przesuwanie przycisków
PS - zawsze mogło być gorzej -> https://www.youtube.com/watch?v=Yq9QtaAVL5s
brylekVFR - 01-11-2016, 21:07
No teraz to żeś dowalił do pieca Tak dla ścisłości mi też by taki wyłącznik nie przeszkadzał. Nie rzuca się w ochy i jest OK. Ten przycisk co pokazałem to nie jest ori tylko wariacja chinczykow. Ja będę zakładał kamerę na przód, pierwsze koroki poczynilem kupując przycisk i przekaźnik do odseparowania sygnałów między kamerą z tyłu od kamery z przodu. Ale takie powiadomienie na wyświetlaczu cały czas mnie korci.
Rozumie że czujniki na przodzie masz jako całkiem osobne urzadzenie? Nie mające nic do czujników tylnych?
matiudgk - 02-11-2016, 19:25
Czyli do przednich czujników można zamontować ten oryg. przycisk mitsubishi? Gdybym akurat dokładał czujniki na przód wołałbym właśnie takie rozwiązanie. Z drugiej strony gdy kupowałem auto, dodali mi gratis czujniki na tył, teraz się zastanawiam, czemu nie zrobili tego na przycisk?
brylekVFR - 02-11-2016, 20:29
Tak można ten oryginalny zamontować na przód, a czemu nie dali Ci takiego na tyl to tylko oni znają odpowiedź. Może kwestia centralki, cy ori czy jakąś uniwersalną
tyku - 02-11-2016, 21:30
brylekVFR, To nie kwestia centralki, tylko koszty przycisku. Pytałeś ile kosztuje w ASO
brylekVFR - 02-11-2016, 22:29
No nie, ale robi to ASO. Idąc tym tropem to pewnie zamontowali jakiś zestaw uniwersalny zamiast fabrycznego modułu. Zestaw fabryczny trochę będzie kosztował.
marcink - 03-11-2016, 15:06
matiudgk napisał/a: | czemu nie zrobili tego na przycisk? |
Nie wiem czy tak jest w większości instalacji tego typu, ale u mnie tylne czujniki działają tylko gdy wbiję wsteczny.
W takim wypadku instalacja przełącznika dla tyłu może mieć mniejszy sens, niż w przypadku czujników z przodu, które są aktywne przez cały czas.
brylekVFR - 03-11-2016, 16:28
Większość tak ma jak nie wszystkie że włączają się ze wstecznym. A wyłącznik jest pomocny jak coś masz za sobą, przyczepa czy bagażnik rowerowy.
tokyo - 08-11-2016, 01:01
Panowie Panowie
Przelacznik orginalny na tyl jest stosowany w miskach z zalozenia z dwoch powodow.
1. gdy jest przyczepa z nie fabryczna instalacji haka to mozna wtedy czujniki wylaczy - brylekVFR ty masz chyba ori instalacje
2. gdy jest zalozony hak zmienia sie czulosc czujnikow fabrycznych przytrzymując chyba kilka sekk- jest to opisane w przewodniku po aucie .
Obejsciem problemu z hakiem jest takie rozstawienie czujnikow uniwersalnych by nie czytaly haka od srodka w kazdym kierunku po 20cm.
Przycisk na przód jest stosowany gdy auto jedzie wolno w korku lub jak ma oblodzony caly przod w zimie bo bedzie pikac dokuczliwie.
Czujnki z przodu sa podlaczone z tylnymi w sytuacji gdy cofasz patrzysz w lusterka i by przodem nie zachaczyc naroznikiem - dzialaja wtedy czujniki z przodu ALE tylko dwa na krawedzi.
.....a przycisk no taki jest w kpl jaki dostajemy
i JESZCZE JEDNO
przycisk fabryczny jest impulsowy a uniwersalny przechylowy zal/wyl, ale polak potrafi i fabryke tez da sie przerobic do czujnikow uniwersalnych
.
matiudgk - 08-11-2016, 12:20
tokyo napisał/a: | Czujnki z przodu sa podlaczone z tylnymi w sytuacji gdy cofasz patrzysz w lusterka i by przodem nie zachaczyc naroznikiem - dzialaja wtedy czujniki z przodu ALE tylko dwa na krawedzi.
.....a przycisk no taki jest w kpl jaki dostajemy |
No i właśnie tak chciałbym mieć, gdybym dołożył czujniki na przód + przycisk ori on/off
Venom86 - 14-07-2017, 20:46
Cześć dziś jakaś pipa wjechała mi w tyłek i z tego co już sam sprawdziłem oprócz zdemolowanego zderzaka na pewno 2 środkowe czujniki cofania padły (skrajne działają). Ma może ktoś dostęp do programu z numerami części i poda mi ich nr? są one trochę inne niż skrajne bo maja lekko większe grzybki z jednej strony.
Sprawę już zgłosiłem do ubezpieczenia bo przyznała się do winny.
Pytam o nr bo po wycenie morze bym zderzak od RA założył jak bym się zmieścił w budżecie
Chodzi mi dokładnie o B:
coni940 - 15-07-2017, 00:31
Nie wiem jak to jest u Ciebie, ale u mnie wszystkie 4 czujniki są identyczne. Mnie ostatnio tez gość przejechał po zderzaku, przy okazji uszkodził jeden czujnik i był również do wymiany (ale u mnie skrajny lewy). Wg faktury z ASO ten czujnik ma numer: 8651A042HB. Tak jak mówię - moim zdaniem wszystkie 4 czujniki są identyczne, więc ten nr co podałem powinien spasować. Jeżeli sie myle to niech mnie ktoś poprawi
Bizi78 - 15-07-2017, 07:16
coni940 napisał/a: | Tak jak mówię - moim zdaniem wszystkie 4 czujniki są identyczne, więc ten nr co podałem powinien spasować. Jeżeli sie myle to niech mnie ktoś poprawi |
Jeśli masz sedana to masz wszystkie takie same, tak wynika z ruskich stron.
Inaczej jest jednak w sportbacku.
Skrajne i środkowe w sportbacku mają różne nr. OE.
Nr. OE środkowych w zależności od koloru to:
8651A056HA col: GRAY(M)
8651A056HC col: SILVER
8651A056XA col: BLACK
Najlepiej sprawdzić w ASA lub ASO po vinie.
coni940 - 15-07-2017, 16:26
Tak, ja mam sedana. Przepraszam w takim razie za dezinformacje
Venom86 - 15-07-2017, 20:42
Super dzieki!
skrajne w SB albo wszystkie w sedanie są takie:
A środkowe w SB takie:
|
|
|